Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
της Δέσποινας Μέγγιου βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο του Νίκου Παγανού
Αδιαμφισβήτητα ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής και όχι μόνο οικονομίας. Με το πέρας των χρόνων, ο τουρισμός απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ίσως αποτελεί την πλέον κατάλληλη ευκαιρία. Μια ευκαιρία να αναθεωρηθούν και να αναζητηθούν ολιστικές λύσεις στα προβλήματα που πλήττουν τον τουρισμό. Στο τέλος της συγκεκριμένης τουριστικής σεζόν οι προβληματισμοί είναι αρκετοί. Φέτος ο τομέας αυτός δέχθηκε μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας του Covid-19. Ίσως, όμως, η πανδημία αυτή να έφερε στην επιφάνεια ήδη προϋπάρχοντα προβλήματα, τα οποία παραβλέπονταν από τους αρμόδιους φορείς.
Τουρισμός και ανάπτυξη
Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία βασίζει ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας της στον τουρισμό. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της ασχολείται είτε άμεσα, είτε έμμεσα με τον εν λόγω τομέα. Βέβαια, υπάρχουν αρκετά ζητήματα που χρήζουν αλλαγών. Είναι αναγκαίο, πλέον, να διευκολύνονται οι τουρίστες και να αναπτύσσονται ακόμα περισσότερο διάφορες τουριστικές και μη περιοχές. Πώς θα μπορούσε, όμως, να επιτευχθεί αυτό;
Τουρισμός και ΜΜΜ
Η Ελλάδα, αν και μέλος τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέχει αρκετά σε θέματα εκσυγχρονισμού των ΜΜΜ. Στις περισσότερες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο χρήσης, ακόμη και μικρών πλοίων για τις καθημερινές μεταφορές. Κάλλιστα, κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να πλαισιώσει τα μέσα μεταφοράς στην περιφέρεια της Αττικής συνδέοντας περιοχές με υψηλό τουρισμό.
Κατά κοινή ομολογία, από τα νησιά της χώρας μας, είναι συγκεκριμένα εκείνα που προσφέρουν τις βέλτιστες υπηρεσίες μαζικής μεταφοράς, καθώς πολλάκις οι τιμές των εισιτηρίων δε συνάδουν με τις αποστάσεις που καλύπτουν. Επιπρόσθετα, τα περιορισμένα δρομολόγια που παρατηρούνται έχουν ως αποτέλεσμα, οι τουρίστες να συνωστίζονται και να μην κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις. Σε ό,τι αφορά στα ΚΤΕΛ, το πρόβλημα διογκώνεται, καθώς το ταξίδι είναι αρκετά κουραστικό και με όχι τόσο συχνά δρομολόγια. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο μονοπώλιό τους, καθώς δεν υπάρχει άλλη εταιρεία υπεραστικών λεωφορείων στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη αντίστοιχα υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές.
Οφείλεται να αναφερθεί πως στα πλοία τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στόλου, μειώνοντας τις αποστάσεις και βελτιώνοντας τις συνθήκες ταξιδίου. Βέβαια, οι τιμές παραμένουν στα ύψη, καθιστώντας πολλές φορές προτιμότερο το ταξίδι με αεροπλάνο, ακόμα και σε έναν προορισμό του εξωτερικού.
Σιδηροδρομική σύνδεση με άλλες χώρες
Δυστυχώς, η σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με άλλες πόλεις του εξωτερικού είναι ανύπαρκτη. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για την ανάπτυξη του τουρισμού να δημιουργηθεί σιδηροδρομική σύνδεση με άλλες χώρες, καθώς το τραίνο αποτελεί ένα αρκετά φθηνό μέσο που θα επέλεγαν αρκετοί, με σκοπό να τις επισκεφθούν.
Η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών γραμμών μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες προόδου και ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Αν και η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης κυρίως το καλοκαίρι, υπόσχεται να χαρίσει στον επισκέπτη της μοναδικές εμπειρίες κατά την χειμερινή περίοδο. Συνεπώς, η τροποποίηση στην τουριστική αναντιστοιχία μεταξύ των δυο περιόδων κρίνεται απαραίτητη.
Τουρισμός κατά τη διάρκεια του Covid-19
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού δεν μπορεί να παρομοιαστεί με κανέναν προηγούμενο. Η παγκόσμια υγεία πλήττεται από μια πρωτόγνωρη πανδημία και σαφέστατα ο τουρισμός δεν παρέμεινε άτρωτος. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, η αναζήτηση νέου τρόπου προσέλκυσης ταξιδιωτών, προβάλλοντας πρώτιστα τη διασφάλιση τόσο της ατομικής, όσο και της συλλογικής υγείας.
Κάλλιστα, θα χαρακτήριζε κανείς την ημέρα αυτή ως ένα κομβικό σημείο προβληματισμού, αναθεώρησης, επαναπροσδιορισμού για την έως τώρα πορεία του τουρισμού. Η εμφάνιση της πανδημίας, ίσως αποτελεί μια αφύπνιση ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη. Γι’ αυτό το λόγο, επιβάλλεται ο διαρκής συγχρονισμός με τις επικείμενες εξελίξεις, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη της χώρας.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!