Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης

της Ελευθερίας Χασάπη

Η τηλεόραση, το ‘’έγχρωμο κουτί’’ που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε και μας παρέχει ποικίλα ερεθίσματα καθημερινά, εφευρέθηκε πολλά χρόνια πριν από τον Βρετανό John Logie Baird. Ποιος θα φανταζόταν άραγε την μορφή που θα λάβει σήμερα αυτό το σύστημα τηλεπικοινωνίας. Από το 1966 η
21η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στόχος ήταν οι ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών. Ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Τι ορίζουμε ως τηλεόραση

Η τηλεόραση είναι το πλέον διαδεδομένο μέσο τηλεπικοινωνίας μέσω του οποίου- εξ αποστάσεως- μεταδίδονται και λαμβάνονται κινούμενες εικόνες και ήχοι. Χρησιμοποιώντας τον όρο κατά κανόνα εννοούμε τη συσκευή στην οποία ‘’φτάνει’’ το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών και μετατρέπεται σε ήχο και εικόνα με την οθόνη. Η λέξη τηλεόραση είναι σύνθετη από το ελληνικό πρόθεμα «τηλέ-», το οποίο σημαίνει «μακριά», και το  ουσιαστικό «όραση» που σημαίνει «βλέπω».

Η τηλεόραση του παρελθόντος στην Ελλάδα

Το 1938 η τηλεόραση στην Ελλάδα ήταν μόλις 12 ιντσών (φανερή η δυσκολία αναγνώρισης των λεπτομερειών). Με την πάροδο του χρόνου ήρθαν οι αλλαγές και φτάνοντας στο 1966 η ελληνική τηλεόραση βρίσκεται στην αφετηρία με πειραματικές εκπομπές. Τα κανάλια της ήταν δύο και συγκεκριμένα. Το Κανάλι 5 του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και το Κανάλι 10 της τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), μετέπειτα ΥΕΝΕΔ. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν καταρτισμένοι άνθρωποι για την παρουσίαση των προγραμμάτων και των λοιπών τεχνικών ζητημάτων και έτσι για τις ανάγκες των τότε τηλεοπτικών σταθμών έλαβαν χώρα δοκιμαστικά των πρώτων παρουσιαστριών για την εκφώνηση του ημερησίου προγράμματος, καθώς και τον τεχνικό τομέα στελέχωσε προσωπικό της Υπηρεσίας του Στρατού.

Η τηλεόραση του σήμερα

Εν έτει 2024 η τηλεόραση έχει εκσυγχρονιστεί. Από το 1989 τα ιδιωτικά κανάλια και σταθμοί ήρθαν για να μείνουν και έκτοτε, μαζί με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό παρέχουν στο κοινό πληθώρα ενημερωτικών, παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών καναλιών. Άτομα κάθε ηλικίας μπορούν να βρουν προγράμματα που ταιριάζουν στην ηλικία, τα ενδιαφέροντα και την ιδιοσυγκρασία τους. Για αρκετούς η τηλεόραση αποτελεί ‘’αποκούμπι’’ για λίγες στιγμές χαλάρωσης και αποσυμφόρησης που όλοι έχουμε ανάγκη. Άραγε με την εξέλιξη της τεχνολογίας ποιες αλλαγές θα σημειωθούν στο ‘’ηλεκτρονικό κουτί’’;

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!