Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS*: Οι μύθοι του σεξ με προφύλαξη
Έρευνες δείχνουν ότι η υγιής σεξουαλική ικανοποίηση αποτελεί ένα κεφάλαιο ορόσημο στο βιβλίο της ψυχικής μας υγείας. Η ποιότητα αυτής έγκειται στη σωστή ενημέρωση και χρήση προφυλακτικού με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης νοσημάτων, όπως είναι το AIDS. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει αρκετοί μύθοι που συνοδεύουν τη ερωτική μας ζωή. Είναι αληθείς ή δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψευδείς ισχυρισμοί;
AIDS: Μύθος 1. Το προφυλακτικό προστατεύει πλήρως από κάθε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ)
Ψέμα. Η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής εκτός από αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, είναι και ένας τρόπος αποφυγής μετάδοσης ιών, όπως ο ΗΙV, οι ιοί της ηπατίτιδας B και C και νοσημάτων όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη. Απεναντίας, παρέχει μη επαρκή κάλυψη στην περίπτωση του ιού HPV, ειδικότερα όταν συνοδεύεται από την παρουσία οξυτενών κονδυλωμάτων στην περιγεννητική περιοχή. Η τριβή και επαφή των περιοχών αυτών είναι ικανή αλλά όχι πάντα αναγκαία συνθήκη για την μετάδοση του ιού. Προσοχή όμως! Η παραπάνω πρόταση δεν ακυρώνει τη αναγκαιότητα της χρήσης προφυλακτικού.
AIDS: Μύθος 2. Η μη ολοκληρωμένη ερωτική επαφή χωρίς προφύλαξη, εξαλείφει τις πιθανότητες μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αφού τα ανδρικά προσπερματικά υγρά στερούνται σπερματοζωάριων
Ψέμα. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για την αποφυγή μίας εγκυμοσύνης είναι το προφυλακτικό. Αληθεύει ο ισχυρισμός περί προσπερματικών υγρών υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Γενικά, τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν στην αντρική ουρήθρα για αρκετές ώρες, συνεπώς, η επανάληψη της ερωτικής πράξης σε συνδυασμό με μη σωστό πλύσιμο της περιοχής, οδηγεί στην έκκριση μικρής ποσότητας σπέρματος αναμειγμένου με προσπερματικά υγρά.
AIDS: Μύθος 3. Οι περισσότεροι νέοι αντικαθιστούν πλέον τα προφυλακτικά με αντισυλληπτικά χάπια, καθώς παρέχουν ευκολία, άνεση και είναι αποδεκτά και από τους δύο συντρόφους
Ψέμα. Το προφυλακτικό αλλά και τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν κοινό σκοπό ύπαρξης: την παρεμπόδιση μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Ωστόσο, τα δεύτερα μειονεκτούν έναντι του πρώτου, αφού δεν προστατεύουν από την μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων. Επιπλέον, τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε μεγαλύτερη ηλικία. Συχνά, γυναίκες που τα λαμβάνουν αναφέρουν πόνους χαμηλά στην κοιλιά και το στήθος , πονοκεφάλους και αλλαγές στη διάθεση. Σε ορισμένες παρατηρείται και αύξηση σωματικού βάρους, λόγω κατακράτησης υγρών. Από την άλλη πλευρά, είναι άδικος ο ισχυρισμός του μύθου περί ευκολίας και άνεσης, αφού πλέον τα προφυλακτικά είναι αρκετά προσιτά και υπάρχουν ακόμα και σε περίπτερα. Και κάτι τελευταίο: το προφυλακτικό δεν στερεί απόλαυση, ούτε δημιουργεί προβλήματα στους συντρόφους. Είναι ένδειξη σεβασμού απέναντι στον εαυτό σου και το σεξουαλικό σου σύντροφο.
AIDS: Μύθος 4. Δύο προφυλακτικά παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια
Ψέμα. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι ο εγκλωβισμός αέρα και η καταπόνηση του υλικού. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να σπάσει και να δημιουργηθεί κάποια διαρροή. Συνίσταται η χρήση ενός προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή.
Μία καλή σεξουαλική ζωή δεν κρίνεται από την συχνότητα των επαφών ή την επίτευξη οργασμού. Καθορίζεται από εμάς και τις επιλογές μας. Το προφυλακτικό είναι μία από αυτές. Το οφείλεις στον εαυτό σου! Μη το ξεχάσεις ποτέ!
*Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.