Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

της Ελένης Βασιλοπούλου 

Γενικές πληροφορίες

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας  καθιερώθηκε το 2015 από την ένωση Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για την οδική συμπεριφορά μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες. Φέτος διεξάγεται από τις 17 έως τις 23 Μαΐου, και από το hashtag #Love30 και την εκστρατεία για την μείωση του ορίου ταχύτητας από τα 50khm στα 30khm στις κατοικημένες περιοχές, μέχρι τις εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Οδικής ασφάλειας “Παύλος Μυλωνάς”  έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε την Οδική Συμπεριφορά από την αρχή και με τον σωστό τρόπο ώστε, αν όχι να αποφευχθεί, τουλάχιστον να μειωθεί η απώλεια ζωών στην άσφαλτο.

Οδική παιδεία 

Με αφορμή  την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για την ύπαρξη – και τον βαθμό αυτής – της οδικής παιδείας στη χώρα μας. Μια έννοια που προσπαθεί να εντυπωθεί στις καθημερινές μας συνήθειες αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει. Παρ’όλο που ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας είναι σαφής ως προς τις απαγορεύσεις και την οδική συμπεριφορά ορισμένοι συνεχίζουν να υπερβαίνουν το εκάστοτε όριο ταχύτητας, να οδηγούν συναισθηματικά φορτισμένοι, μεθυσμένοι, να μην φορούν ζώνη ή κράνος κ.α. Ενώ λοιπόν, οι παραπάνω παραβάσεις επιφέρουν ανάλογες τιμωρίες, η πλειοψηφία των οδηγών τείνει να αδιαφορεί, με τα ζοφερά αποτελέσματα να είναι εμφανή.  Όσο κι αν εθελοτυφλούμε τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

 Αριθμητικά δεδομένα

Βάσει των τελευταίων στατιστικών στοιχείων της EUROSTAT, η Ελλάδα είναι 8η στην κατάταξη των χωρών με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον θέση αρκετά ελπιδοφόρα ως προς την βελτίωση της οδικής παιδείας των Ελλήνων, καθώς σε προηγούμενες μετρήσεις η χώρα καταλάμβανε μέχρι και την 3η θέση. Παρ’όλα αυτά είναι σημαντικό να αναφερθούμε στις συνθήκες που οδηγούν στον θάνατο οδηγών, συνοδηγών και πεζών. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της  ΕΛΣΤΑΤ  για τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα για το έτος 2019, παρατηρούμε οτι το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25- 49 ετών, με ποσοστά 40,9% και 39,7% αντίστοιχα. Για τους πεζούς παρατηρούμε το ανησυχητικό ποσοστό του 45,5% για τις ηλικίες άνω των 65 .

Επικίνδυνες Περιοχές Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές της χώρας που σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα. Η περιφέρεια Αττικής είναι πρώτη στην κατάταξη με 1.518,3 ατυχήματα, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεύτερη με 1.258,6 ατυχήματα και τρίτη η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 1.004,1 ατυχήματα. Αν αναλογιστούμε τις χωροταξικές ιδιαιτερότητες της Αττικής, την επικινδυνότητα των επαρχιακών δρόμων και την καλοκαιρινή περίοδο στα νησιά, τότε καταλαβαίνουμε πως αυτό το μικρό  δείγμα της έρευνας είναι αρκετό για να πάρουμε στα σοβαρά τις συνέπειες της απερίσκεπτης οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα, στα νησιά παρατηρούμε το 91,1% των ατυχημάτων, ενώ από τα 10.712 ατυχήματα τα  9.758 συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Ελπίδα για βελτίωση  

Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθούμε στην πτωτική τάση των οδικών ατυχημάτων την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας. Από την ανάλυση των νεκρών, κατά κατηγορία παθόντα, η μεγαλύτερη μείωση κατά τη δεκαετία 2010 – 2019 παρατηρείται στους μεταφερόμενους (69,7%) και ακολουθούν οι οδηγοί (43,9%). Επιπλέον, ο αριθμός νεκρών από οδικά τροχαία ατυχήματα, κατά τις ηλικιακές ομάδες, παρουσιάζει σημαντική μείωση στις μικρές ηλικίες μέχρι 49 ετών και μικρότερη μείωση στις ηλικίες 50 ετών και άνω.

Αλλαγές και  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Οφείλουμε, ωστόσο, να παραδεχτούμε πως παρά τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στον ΚΟΚ και τα παραπάνω μειωμένα ποσοστά, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε ατομικά και σε αυστηρά πρακτικό επίπεδο τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Πρέπει επίσης να αντιληφθούμε ότι οι αριθμοί δεν είναι παρά άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο. Έτσι, λοιπόν, η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας είναι μια καλή στιγμή να ενημερωθούμε και να βελτιώσουμε τις αντιλήψεις μας για τους κανόνες του δρόμου.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!