Όταν η δουλειά γίνεται ταξίδι!

της Ευθυμίας Κωστάκη

Το πρώτο φεστιβάλ ταξιδιού πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς. Έλληνες ταξιδευτές έχοντας εξερευνήσει μερη από όλο τον κόσμο, μας έδωσαν μία παγκόσμια γεύση.

Κάποιος εξερεύνησε την νοτιοανατολική Ασία με ποδήλατο, άλλος το Έβερεστ, άλλος τις Άλπεις ή την Ανταρκτική. Αυτά μόνο την πρώτη μέρα. Τη δεύτερη ταξιδέψαμε οδικώς μέχρι το Μεξικό, με τη μοτοσικλέτα στην Αφρική και πήραμε τον Υπερσιβηρικό από τη Ρωσία μέχρι το Πεκίνο. Ακούσαμε για νέα μέρη όπως την Παπούα Νέα Γουινέα ακριβώς πάνω από την Αυστραλία, σε ένα μέρος όπου τα κύματα της τεχνολογίας πλησιάζουν πιο αργά.

Λοιπόν, όλοι μπορούμε να κάνουμε ταξίδια, χωρίς πολλά λεφτά, νέοι και πιο μεγάλοι, μόνοι ή με παρέα, υπερπηδώντας διάφορα εμπόδια που τυχόν μας αποθαρρύνουν. Σύνηθες εμπόδιο, η “δουλειά”. Τα ταξίδια για πολλούς από τους συμμετέχοντες, ήταν ωστόσο η δουλειά τους ενώ κάποιοι άλλοι δούλευαν ταξιδεύοντας. Ας δούμε λοιπόν μερικά παραδείγματα στα οποία η δουλειά δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά γίνεται το μέσο για περισσότερα ταξίδια. 

Τηλεργασία

Ναι, αυτός ο όρος που μαθαίναμε στο λύκειο στην έκθεση! Πολλές επιχειρήσεις συνειδητοποιώντας πόσο σημαντική είναι η ευελιξία για έναν σύγχρονο εργαζόμενο, δίνουν τη δυνατότητα να δουλεύεις από όποιο σημείο θέλεις αρκεί να βγάζεις τον όγκο της δουλειάς. Άρα, και πληρώνεσαι και οργανώνεις το πρόγραμμα σου δουλεύοντας όπου θες!

Business Conferences

Ταξίδια στο εξωτερικό για διάφορες εκπαιδεύσεις και σεμινάρια με τα οποία θέλει να επιμορφώσει η επιχείρηση το προσωπικό της. Αρκετά γνωστό concept, ταξιδεύεις σε διάφορα σημεία του κόσμου αλλά δυστυχώς δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο να εξερευνήσεις.

International Mobilities

Πρόσφατη ανακάλυψη μου είναι ότι εκτός από τα Erasmus για τους φοιτητές υπάρχουν και τα “erasmus” για τις επιχειρήσεις. Σε μία παγκόσμια επιχείρηση η οποία έχει γραφεία σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο, μπορεί κάποιος να εργαστεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποια άλλη χώρα. Δουλεύεις και γνωρίζεις τον κόσμο!

Sabbatical

Υπάρχει η δυνατότητα για ένα χρόνο εκτός εργασίας ή για λιγότερο χρόνο είτε με αμοιβή είτε χωρίς, για ένα, ας πούμε, διάλειμμα. Αρκετές συζητήσεις και διαδικασίες αλλά αν τα καταφέρεις μπορείς να ταξιδέψεις και να έχεις μία δουλειά στην οποία θα επιστρέψεις!

Travel Competitions

Εκτός από τους μικρούς διαγωνισμούς που βλέπουμε στο facebook ή στο instagram για δωρεάν ταξίδια στο εξωτερικό, πολλές επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με τον τουρισμό πχ luxury travel ψάχνουν άτομα να τα πληρώνουν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν το brand τους. Χρειάζονται δεξιότητες φωτογραφίας, επεξεργασίας βίντεο, επικοινωνιακές και είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρων χώρος.

Travel Influencers

Είτε είναι travel bloggers, είτε youtubers οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με ταξίδια, υπάρχουν τρομερά πολλές ευκαιρίες να ταξιδεύουν δωρεάν. Κάποιοι συνεργάζονται με αεροπορικές εταιρίες και προωθούν την εταιρία ενώ έχουν όλα τα έξοδα καλυμμένα και κινηματογραφούν την εμπειρία τους μέσω των Social Media. Μπορεί να γράφουν άρθρα για το κάθε ταξίδι και να δίνουν tips στον υποψήφιο νέο ταξιδευτή κάτι το οποίο προσελκύει χιλιάδες άτομα. Δεν είχαν στρωμένη δουλειά αλλά ξεκίνησαν μόνοι τους!

Youtubers

Αντίστοιχη κατηγορία με τους προηγούμενους, φτιάχνοντας βίντεο στο youtube κάποιοι κατάφεραν να βγάζουν εισόδημα. Κυρίως επειδή συνεργάζονται με εταιρίες-χορηγούς οι οποίες, τους στέλνουν προιόντα για προώθηση, ενώ καθένας τους ξεκίνησε απλά κάνοντας τα βίντεο που ήθελε!

Φωτογραφία

Ενώ για τις προηγούμενες κατηγορίες οι φωτογραφίες είναι μέρος της συνολικής εικόνας που πρέπει να παρουσιάσουν, οι φωτογράφοι ταξιδεύουν σε διάφορες γωνιές, περιμένουν την Ανατολή ή τη Δύση του ήλιου μόνο και μόνο για τη μία φωτογραφία! Με τον επαγγελματικό τους εξοπλισμό φωτογραφίζουν τη φύση, τις πόλεις ή ένα συνέδριο όπου η εταιρία χρειαζόταν φωτογράφο. 

Work on travel

Κάποιοι άλλοι θα αφήσουν τη δουλειά τους και με ένα μικρό budget θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Θα προσπαθήσουν να βρουν μια περιστασιακή δουλειά ταξιδεύοντας για να να βγάλουν τα χρήματα, ώστε να συνεχίσουν στην επόμενη χώρα. Τελικά, τα έξοδά τους καταλήγουν να είναι αντίστοιχα με αυτά που θα είχαν αν συνέχιζαν να δούλευαν στη χώρα τους, οπότε γιατί όχι;

Volunteering

Μπορεί να πρόκειται για εθελοντική εργασία αλλά υπάρχουν προγράμματα που σου δίνουν τη δυνατότητα να δουλέψεις εθελοντικά σε κάποια άλλη χώρα (συνήθως σε όλο τον κόσμο μπορείς να βρεις!) και να σου καλύψουν τα έξοδα της διαμονής σου ενώ εσύ πληρώνεις μόνο τα αεροπορικά. Δείτε ιστοσελίδες όπως το workaway ή το WOOF. Υπάρχουν επίσης προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το EVS το οποίο σου καλύπτει και τη μετακίνηση.

Τρόποι, όπως, είδαμε υπάρχουν. Όπως πολλοί έχουν πει, έχουμε γεννηθεί στην καλύτερη εποχή, γεμάτη με τόσες πολλές ευκαιρίες!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!