ομαδικότητα

Ομαδικότητα στον εργασιακό χώρο: 8 τρόποι βελτίωσης

της Ελευθερίας Χασάπη

Στη σημερινή εποχή η επιτυχία για τις επιχειρήσεις αποτελεί αυτοσκοπό. Για να επιτύχουν  όμως στον στίβο της αγοράς πολλές φορές επικεντρώνονται σε λιγότερο σημαντικούς παράγοντες, παρά στους ανθρώπους που απαρτίζουν το επιχειρηματικό όλον και στον τρόπο συνεργασίας αυτών μεταξύ τους.

Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι η ομαδικότητα και η ομαδική εργασία αποδίδει πολυάριθμα θετικά αποτελέσματα στους κόλπους ενός οργανισμού, μεταξύ των οποίων η παραγωγικότητα, η εργασιακή ποιότητα, η δημιουργικότητα, η πρωτοπορία, η εργασιακή ικανοποίηση, η συμπόρευση με τους ανταγωνιστές και η καλύτερη απόδοση στις εργασιακές απαιτήσεις, καθώς πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες ενώνουν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν. Για να μπορέσει όμως η ομαδικότητα να καρποφορήσει πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένα βήματα, τα οποία αναλύονται παρακάτω.

Τρόποι βελτίωσης της ομαδικότητας στην εργασία

  1. Ανάπτυξη ποικιλόμορφων και χωρίς διακρίσεις ομάδων

Τις περισσότερες φορές που πρόκειται για ένταξη σε μια κοινωνική ομάδα, οι περισσότεροι τείνουν να προσκολλώνται σε ανθρώπους στους οποίους ίσως βλέπουν κάποια πτυχή του εαυτού τους και αισθάνονται οικειότητα και άνεση μαζί τους. Στους κόλπους μιας εργασίας ωστόσο, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην δημιουργία ποικιλόμορφων ομάδων, παρά ομάδων με ανθρώπους του «ίδιου μήκους κύματος».

Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις διαφορετικά και έχουν διαφορετική αντίληψη και άποψη επί ορισμένου ζητήματος, που δεν διστάζουν μάλιστα να την εκφράσουν στους συνεργάτες τους, ως ομάδα είναι πιθανότερο να φέρουν στο τραπέζι διαφορετικές προοπτικές και ιδέες αντίστοιχα. Έτσι, με περισσότερες οπτικές ακολουθεί πιο εμπεριστατωμένη λήψη αποφάσεων, διότι κάθε μέλος που διαθέτει και μοιράζεται τις δικές του μοναδικές απόψεις, πεποιθήσεις, υπόβαθρα κλπ. είναι πιθανότερο ότι θα συμπράξουν στην παραγωγή εργασίας που με τη σειρά της αντικατοπτρίζει περισσότερη δημιουργικότητα και πρωτοπορία.

  1. Ξεκάθαρος καθορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων κάθε μέλους

Είναι αδιαμφισβήτητο πως σε κάθε τομέα της ζωής, πόσω μάλλον στον εργασιακό, η ανασφάλεια μόνο αρνητικά αποτελέσματα προκαλεί. Όταν τα μέλη μιας ομάδας δεν είναι απολύτως βέβαια για τις υποχρεώσεις, τις εργασίες που οφείλουν να φέρουν εις πέρας, καθώς και για τις αρμοδιότητές τους, οδηγούνται αναπόφευκτα σε εντάσεις μεταξύ τους. Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας ο καθένας να γνωρίζει επακριβώς τον τομέα που είναι υπεύθυνος, ώστε να μην δημιουργούνται συγχύσεις και προβλήματα μεταξύ των συναδέλφων, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν δαπανήσει χρόνο και προσπάθεια για την ίδια ανάθεση. Όταν λοιπόν οι αρμοδιότητες είναι ξεκαθαρισμένες, οι ομαδικοί στόχοι προσεγγίζονται με άλλη διάθεση από τους εργαζομένους.

  1. Καλλιέργεια εμπιστοσύνης

ομαδικότηταΤα μέλη των επιχειρήσεων για να αποδίδουν τα μέγιστα και να επιδιώκουν τόσο την προσωπική, αλλά και επιχειρησιακή ανέλιξη πρέπει να παράγουν ομαδική εργασία με ευχαρίστηση, κατάσταση που επηρεάζεται και από το αρμονικό κλίμα μεταξύ όλων των εργαζομένων. Η καλλιέργεια εμπιστοσύνης φυσικά δεν είναι κάτι εύκολο στις μέρες μας, όμως πρέπει να εξασφαλιστεί, ώστε να δημιουργηθεί μία επιτυχημένη ομάδα. Τα μέλη της επιχείρησης πρέπει να ενθαρρύνονται να αλληλεπιδρούν και εκτός εργασιακού χώρου, σε μικρές κοινωνικές συναντήσεις, που θα ενισχύσουν την ομαδικότητα και θα τους βοηθήσουν να καλλιεργήσουν ένα χαλαρό και ευχάριστο κλίμα μεταξύ των, ώστε αυτό να αποτυπωθεί και στους εργασιακούς κόλπους.

  1. Ελεύθερη επικοινωνία

Όπως λέει και το ρητό, η επικοινωνία είναι το κλειδί! Δυστυχώς, στις μέρες μας η σωστή και εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ μας τείνει εκλιπούσα, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή να επικοινωνούμε για να λύνουμε τα μεταξύ μας προβλήματα, να εκφράζουμε τις απόψεις μας και να μην αφήνουμε μετέωρα τα ζητήματα που μας ταλανίζουν. Στα επιχειρηματικά πλαίσια, η σαφής και συχνή επικοινωνία θα διασφαλίσει ότι όλα τα μέλη της ομάδας βρίσκονται στην ίδια σελίδα, μοιράζονται τις ανησυχίες τους και αληλλεπιδρούν, ώστε να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους με επιτυχία. Εκτός των άλλων, η ισχυρή επικοινωνία συμβάλλει επίσης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ομάδας, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική απόδοση της ομάδας, όπως αναλύθηκε παραπάνω.

  1. Αυτονομία στη λήψη αποφάσεων

Η επιτυχία μιας ομάδας είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μιας επιχείρησης και ενισχύει την ομαδικότητα, όπως ήδη αναλύθηκε, σχετίζεται και με τον τομέα λήψης αποφάσεων. Συγκεκριμένα, το να εμπιστεύεστε τα μέλη της ομάδας και να τους δίνετε τη δυνατότητα να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με την εργασία είναι σημαντικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της ομαδικής εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας αισθάνεται πως προσφέρει πραγματικά στην εργασία του, δεν πλήττει να παλέψει για αυτή και βελτιώνεται καθημερινά.

  1. Οργάνωση ομαδικών συνεδριάσεων

ομαδικότηταΟι ομαδικές συνεδριάσεις είναι σημαντικό να γίνουν συνήθεια κάθε οργανισμού, εφόσον βέβαια είναι οργανωμένες πραγματικά, δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι τα μέλη έχουν σχεδιάσει τα όσα θα συζητήσουν και τις ιδέες που θα παρουσιάσουν, ώστε η ομάδα να συντονιστεί για τους επόμενους στόχους της και να αυξηθεί η παραγωγικότητά της. Οι συσκέψεις αποτελούν χρόνο για ομαδική συνεργασία, καταιγισμό ιδεών και δημιουργία ενός σχεδίου για την προώθηση των έργων. Μέσω αυτών όμως, αντιλαμβάνεται κανείς πως η οργάνωση και ο προγραμματισμός αποτελεί το Α και το Ω για όσα επιθυμεί να κατακτήσει εργασιακά.

  1. Αναγνώριση της ανάγκης για αλλαγές

Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες που για να λειτουργήσουν επιτυχώς πρέπει το κάθε μέρος του όλου να λειτουργεί αρμονικά, εάν ορισμένοι ρόλοι ή αρμοδιότητες δεν λειτουργούν για κάποιους, είναι σημαντικό να αποδεσμευθούν αυτοί από τους τομείς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη η αναδιοργάνωση και η εκ νέου ανάθεση καθηκόντων, διότι πρωταρχικός σκοπός είναι η βελτίωση της ομάδας και η ενίσχυση της παραγωγικότητάς της. Εάν το μέρος δεν λειτουργεί αρμονικά, τα αρνητικά αποτελέσματα που θα βιώνει θα επεκταθούν αντίστοιχα και στο όλον και θα οδηγήσουν τελικά στην επιχειρησιακή αποτυχία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέλη της ομάδας βρίσκονται σε κατάλληλους ρόλους που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες που διαθέτουν και να ξεκλειδώσουν δυνατότητες για τον εαυτό τους και για όλα τα μέλη της ομάδας.

  1. Παροχή ευκαιριών εκμάθησης

Επειδή “γηράσκω αεί διδασκόμενος”, δηλαδή όσο ζω, μαθαίνω, έτσι, είναι σημαντικό να παρέχεται στην ομάδα η κατάλληλη κατάρτιση και εκπαίδευση για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της ομαδικής εργασίας στον εργασιακό χώρο. Η παροχή ευκαιριών μάθησης όχι μόνο θα ενισχύσει τις δεξιότητες ομαδικής εργασίας, αλλά θα αυξήσει επίσης τη δέσμευση και την ικανοποίηση των εργαζομένων από την εργασία τους.

Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι η ισχυρή ομαδικότητα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ικανοποίηση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα μειώνει τον κύκλο εργασιών και τις απουσίες, βοηθώντας τελικά την εταιρεία να επιτύχει υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Η προώθηση της επιτυχημένης ομαδικής εργασίας στον εργασιακό χώρο θα ωφελήσει την εταιρεία σας με πολλούς τρόπους, εφόσον καταβληθεί και η αντίστοιχη προσπάθεια και χρόνος.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!