Συνάντηση με δυο βραβευμένους φοιτητές στην Αθήνα της κρίσης! Περιμένεις να ακούσεις συγκρατημένα πράγματα, τύπου: «Εντάξει, κερδίσαμε ένα διαγωνισμό, ας προσγειωθούμε τώρα στη μιζέρια μας». Όσο προχωρά η συζήτηση ξεχνάς πού είσαι, γιατί κοιτάς τα χαμογελαστά πρόσωπά τους. Στο τέλος δεν χορταίνεις να μαθαίνεις από την αισιοδοξία και την σοφία τους. Απολαύστε τη Μαριλένα Κρασάκη και το Σωκράτη Χαρίση! Κρίμα που έλειπε από τη συνέντευξη η τρίτη της παρέας, η Σοφία Βαλάρη, η νικήτρια που είχε την έμπνευση της δημιουργίας της ομάδας και της διεκδίκησης του επάθλου. Μας έστειλε όμως γραπτά κάποιες απαντήσεις της.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια και πάλι! Πείτε μας δυο λόγια για το διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχατε και κερδίσατε.
Μαριλένα: Ο διαγωνισμός της L’OREAL ονομάζεται Brandstorm και γίνεται εδώ και 22 χρόνια, είναι διαγωνισμός marketing και όλες οι ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν ένα προϊόν από το μηδέν, τελείως καινούργιο και καινοτόμο και να χαράξουν την επικοινωνιακή του στρατηγική. Η διαδικασία έχει ως εξής: Υπάρχουν οι ημιτελικοί, οι εθνικοί τελικοί και οι παγκόσμιοι τελικοί. Στους ημιτελικούς λαμβάνει μέρος απεριόριστος αριθμός ομάδων σε εθνικό επίπεδο. Στη συνέχεια προκρίνονται τρεις για κάθε εθνικό τελικό από τον οποίο προκρίνεται μια ομάδα που συμμετέχει στους παγκόσμιους τελικούς στο Παρίσι κάθε Ιούνιο. Υπάρχουν τρία βραβεία που αφορούν την καινοτομία, και το βραβείο του κοινού που ονομάζεται people’s choice award. Αυτό το παίρνει η ομάδα με την καλύτερη αφίσα, η οποία αφίσα αντιπροσωπεύει τη χώρα προέλευσης της ομάδας. Αυτό το βραβείο κερδίσαμε.
Σωκράτης: Η αφίσα έχει στόχο να αναδείξει τη χώρα και το πανεπιστήμιο προέλευσης. Στη Γαλλία παρουσιάσαμε και ένα καινοτόμο concept, ένα προϊόν αντρικής περιποίησης, αλλά εν τέλει κερδίσαμε το people’s choice award.
Θα πρέπει να το παλέψατε πάρα πολύ! Πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσετε και να φτάσετε στον τελικό; Πόσο διήρκεσε η όλη προσπάθεια;
Σωκράτης: Την απόφαση πήραμε πάρα πολύ γρήγορα. Να ξεκινήσουμε δεν ήταν δύσκολο. Αρχίσαμε το Φεβρουάριο και σχεδιάσαμε τη συμμετοχή μας στους ημιτελικούς. Παρουσιάσαμε και προκριθήκαμε στον εθνικό τελικό και έπειτα στον παγκόσμιο τελικό. Είχαμε πολλή δουλειά στον υπολογιστή, πολύ γράψιμο… Εν τέλει τα καταφέραμε, χάσαμε λίγο τον ύπνο μας… αλλά τα καταφέραμε.
Σοφία: Χάσαμε πολύ τον ύπνο μας είναι η αλήθεια! Συνολικά κράτησε 5 υπέροχους μήνες.
Πώς δημιουργήσατε την ομάδα; Ήταν αποτέλεσμα φιλίας;
Μαριλένα: Τη Σοφία την ξέρω από το πρώτο έτος, είμαστε συμφοιτήτριες. Έχουμε ξανασυνεργαστεί με εξαιρετική επιτυχία. Όταν είδε η Σοφία το διαγωνισμό αποφάσισε τη συμμετοχή της, μου πρότεινε συνεργασία, συμφώνησα και η Σοφία πρότεινε το Σωκράτη, τον οποίο ήξερε από την ιδιαίτερη πατρίδα της.
Σωκράτης: Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη η ομάδα, πχ να λείπει κάποιος. Προέκυψε πολύ καλή χημεία, δέσαμε και είμαστε τώρα και φίλοι.
Σοφία: Εγώ θα επισημάνω μόνο το «δε θα μπορούσε να είναι άλλη η ομάδα». Είναι ακριβώς ό,τι πρέπει για να μας περιγράψω.
Σας δυσκόλεψε κάποια ομάδα στον παγκόσμιο τελικό;
Σωκράτης: Οι Φιλιππίνες, τις οποίες όμως καταφέραμε να ανταγωνιστούμε. Είχαμε και εμείς φοβερή παρουσίαση.
Μαριλένα: Αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι το επίπεδο δυσκολίας που περιμέναμε δεν το βρήκαμε. Σαφώς, υπήρχαν οι καλοί, αλλά μέσα σε αυτούς ήμασταν και εμείς. Πολλά φημισμένα πανεπιστήμια βρέθηκαν μπροστά μας, τα ανταγωνιστήκαμε και τα κερδίσαμε.
Ένας από τους μύθους που μας λένε στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι και αυτός που επιμένει για το κακό επίπεδο σπουδών των ΑΕΙ.
Σωκράτης: Όπως και ότι όλοι μας μισούν στο εξωτερικό. Δεν ισχύει, απεναντίας ήταν όλοι φιλικοί με μας και όλοι σχεδίαζαν διακοπές στην Ελλάδα!
Μαριλένα: Οι αντίπαλες ομάδες μας αντιμετώπισαν με σεβασμό και μας χειροκρότησαν όταν κερδίσαμε. Ακούσαμε πάρα πολύ θετικά σχόλια.
Σοφία: Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη είναι η αλήθεια. Αντιμετωπίσαμε ομάδες και αντίστοιχα μας αντιμετώπισαν επαγγελματικά. Είχε ξεπεράσει τα όρια του «φοιτητικού». Με σεβασμό, περιέργεια και επικρότηση της κάθε προσπάθειας.
Το έπαθλο ποιο ήταν;
Σοφία: Η ευκαιρία να κάνεις πράξη αυτό που σπουδάζεις τόσα χρόνια, να βρεθείς σε συναντήσεις με κορυφαίους επαγγελματίες, να δεις πράγματα που δεν ξέρω αν θα είχες άλλη ευκαιρία να δεις, τουλάχιστον όχι σε αυτή την ηλικία. Ξέρεις, δεν είναι καθημερινό φαινόμενο μια εταιρεία-κολοσσός να σε υποδέχεται τόσο θερμά και να σε βάζει να συνεργαστείς με τα ανώτατα στελέχη της!
Σωκράτης: Οι εμπειρίες! Το ότι μαθαίνεις να είσαι επαγγελματίας! Το ότι αναγκάζεσαι να προσαρμοστείς σε διάφορες καταστάσεις, το ότι επικοινωνείς με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Και ένα κύπελλο! Αλλά το μεγαλύτερο έπαθλο ήταν το μπράβο του κόσμου.
Μαριλένα: Κυρίως ήταν η ηθική ικανοποίηση για εμάς, η αγάπη του κόσμου σαν ανταμοιβή για τους κόπους μας. Είχαμε τεράστια στήριξη και δεχθήκαμε απίστευτα θετικά σχόλια από κόσμο που δεν μας ήξερε καθόλου. Όλο αυτό για εμάς ήταν η απόλυτη δικαίωση.
Αισθάνομαι πως μια τέτοια απάντηση μόνο από αληθινούς νικητές μπορείς να ακούσεις. Αλήθεια, η σχολή σας είχε κάποια ανάμειξη στην προσπάθειά σας; Εννοώ επίσημα.
Μαριλένα: Όχι, δεν είχε. Ο διαγωνισμός κοινοποιείται στους φοιτητές μέσω των σχολών, καθώς στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι σχολές Διοίκησης, είτε είναι δημόσιες είτε ιδιωτικές. Ο διαγωνισμός είναι γνωστός στην ΑΣΟΕΕ. Και πέρσι έλαβε μέρος μια ομάδα που έλαβε τη δεύτερη θέση. Αλλά δεν υπήρχε επίσημη ανάμειξη. Βέβαια, για να φτάσουμε έως εδώ, χρησιμοποιήσαμε όλες τις γνώσεις που αποκτήσαμε από τη σχολή. Όλοι οι καθηγητές μας ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, βέβαια, και τα γραφεία τους πάντα ανοιχτά. Να τονίσω ότι πάντα η ομάδα που κάθε χρόνο προκρίνεται και πάει στο Παρίσι από την Ελλάδα, είναι από την ΑΣΟΕΕ.
Επομένως, άτυπα οι καθηγητές σας στήριξαν. Και εσείς κερδίσατε έχοντας πάρει από τις γνώσεις τους. Κάτι άλλο τώρα… πώς σας φάνηκε το Παρίσι;
Σωκράτης: Πολύ πράσινο και όμορφο. Βέβαια το συνδυάσαμε και με την επιτυχία την οποία είχαμε, κάτι που το έκανε ακόμα πιο όμορφο. Δυστυχώς, μόνο την τελευταία μέρα κάναμε κάποιες βόλτες.
Σοφία: Το Παρίσι…. Αυτή η πόλη δεν έχει τυχαία τέτοια φήμη. Πανέμορφο!
Ας ξαναγυρίσουμε στα του διαγωνισμού. Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η ομαδικότητα σε μια τέτοια προσπάθεια;
Μαριλένα: Το Α και το Ω της επιτυχίας για μένα προσωπικά. Δεν θα μπορούσε να είχε βγει αυτό το αποτέλεσμα ή οποιοδήποτε καλό αποτέλεσμα αν βασιζόταν κάποιος από εμάς μόνο στον εαυτό του και στις ιδέες του. Η προσπάθεια είναι σαν πάζλ. Ο καθένας έχει από ένα κομμάτι και τα ενώνουμε για να βγει το αποτέλεσμα. Μόνος κανείς θα κάνει κάπου λάθος. Ο συνεργάτης θα διορθώσει. Να τονίσω επίσης, ότι πολύ σημαντική είναι και η ψυχολογική υποστήριξη του ενός από τον άλλο μέσα στην ομάδα του.
Σωκράτης: Θα συμφωνήσω με τη Μαριλένα. Η ομαδικότητα φαίνεται στο βλέμμα των ανθρώπων που συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό ή μια προσπάθεια. Όταν κοιταχτείς με τους άλλους και πεις «το ‘χουμε», αυτό είναι προϊόν της ομαδικής δουλειάς που έχεις κάνει με τους άλλους. Χωρίς ομαδικότητα, φτάνεις στο 50% της επιτυχίας, το άλλο 50% είναι η ομάδα.
Δηλαδή δεν τσακωθήκατε όλους αυτούς τους μήνες που συνεργάζεστε; Δεν διαφωνήσατε;
Σωκράτης: Όχι, ποτέ δεν τσακωθήκαμε. Διαφωνήσαμε, ωστόσο, πολλές φορές. Άμα δεν διαφωνήσεις, κάτι γίνεται λάθος. Ο ένας έκανε το «δικηγόρο του διαβόλου» στον άλλο. Προσπαθούσαμε να σκεφτούμε τι λάθος μπορεί να κάνει ο άλλος, ώστε να πιέσουμε το θέμα να φτάσει στην κορυφή. Πρέπει, πάντως, σε μια συνεργασία να βάζεις το εγώ σου πιο κάτω από την ομάδα.
Μαριλένα: Είχαμε πολλές διαφωνίες που αυτές έφτασαν το αποτέλεσμα στο άριστο. Αν δεν διαφωνούσαμε, δεν θα κερδίζαμε. Οι διαφωνίες μας ήταν πάντα σε ήπιο τόνο. Ποτέ δε σηκώθηκε κανένας να φύγει. Όσο για αυτό που είπε ο Σωκράτης, είχαμε τόσο πολύ εξετάσει όλους τους παράγοντες κάνοντας ο ένας στον άλλο το «δικηγόρο του διαβόλου» που δύσκολα θα ερχόταν κάποιος να μας βρει ένα λάθος.
Σοφία: Διαφωνήσαμε ξανά και ξανά και ξανά και ξανά. Δε τσακωθήκαμε ούτε μια φορά.
Φαντάζομαι πως αυτό ήταν σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία σας. Πώς κρίνετε την κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων;
Μαριλένα: Τα προβλήματα δυστυχώς τα βλέπουμε, δεν κρύβονται. Για τη δικιά μας σχολή, όμως, έχω να πω τα καλύτερα. Είναι ένα πανεπιστήμιο που παρά την κρίση προσπαθεί να μας δώσει πολλές γνώσεις. Οι καθηγητές προσπαθούν να μας δώσουν ό,τι καλύτερο έχουν. Το επίπεδο σπουδών είναι εξαιρετικό. Οι ευκαιρίες, αν και λιγότερες, υπάρχουν. Το θέμα είναι από πλευράς φοιτητών τι γίνεται, αν είναι διατεθειμένοι να παλέψουν περισσότερο μέσα στην κρίση.
Σωκράτης: Σε σχέση με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που μας τα διαφημίζουν, τα ελληνικά υστερούν σε κτηριακές υποδομές, ίσως. Οι καθηγητές όμως είναι κοντά στους φοιτητές. Αν κάποιος πάρει στα σοβαρά τις σπουδές του, τότε και το πανεπιστήμιο θα τον πάρει σοβαρά και θα φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων.
Μαριλένα: Θα πρόσθετα ότι ίσως τα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν μια καλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
Σοφία: Δε νομίζω ειλικρινά ότι υστερούμε πουθενά, με την προϋπόθεση ότι και ο φοιτητής αγαπά αυτό που κάνει και το παίρνει σοβαρά. Οι γνώσεις και η διάθεση των καθηγητών υπάρχουν. Από κει και πέρα, it’s up to you!
Πώς νιώσατε την ώρα που σας ανακοίνωσαν τη νίκη σας;
Σοφία: Δικαίωση. Και περηφάνια. Και αυτό το συναίσθημα: «όντως; Όντως!».
Μαριλένα: Τουλάχιστον περηφάνια!
Σωκράτης: Περηφάνια όχι τόσο για εμάς και το αποτέλεσμα, αλλά για όλους όσοι μας στήριξαν, που πίστεψαν σε εμάς και που πέρασαν την ίδια αν όχι μεγαλύτερη αγωνία από εμάς για το αποτέλεσμα.
Είστε, λοιπόν, μια ομάδα που συγκροτήθηκε καθαρά με όρους ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Τι πιστεύετε για την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα στην κρίση;
Σωκράτης: Βλέπω ότι το δημόσιο συρρικνώνεται και δεν έχει βοηθήσει σε όλη την προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας. Μια σωστή διαχείριση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορεί να δώσει περισσότερες ευκαιρίες. Ο διαγωνισμός ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία που μας βοήθησε. Ταυτόχρονα, βέβαια, και το πανεπιστήμιο, που είναι δημόσιο, μας βοήθησε αρκετά. Μας έμαθε για το διαγωνισμό. Ο συνδυασμός είναι ο κατάλληλος. Δεν μπορεί να είναι όλα για ιδιωτική εκμετάλλευση.
Μαριλένα: Θωρώ ότι βγαίνουν άνθρωποι με μυαλό από το πανεπιστήμιο με όρεξη και ενέργεια για δουλειά. Η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι startup επιχειρήσεις είναι μια καλή ευκαιρία για τους νέους.
Σοφία: Προσωπικά, ως τελειόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, πιστεύω πάρα πολύ στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι το μόνο που μπορεί να δώσει διέξοδο.
Σας έχουν γίνει προτάσεις για δουλειά;
Σωκράτης: Η νίκη στο διαγωνισμό Brandstorm συνεπάγεται και δουλειά στον όμιλο που διοργάνωσε το διαγωνισμό. Αυτό αφορά και περισσότερους συμμετέχοντες, όχι μόνο νικητές του διαγωνισμού.
Μαριλένα: Ο διαγωνισμός είναι ουσιαστικά μια δοκιμασία για να δουν μέχρι πού μπορείς να φτάσεις, πόσο μπορείς να αντέξεις σε εργασιακούς ρυθμούς. Αποδεικνύεις τι μπορείς να κάνεις στο μέλλον. Σου ανοίγεται μια καλή ευκαιρία που δεν σου χαρίζεται, την έχεις παλέψει. Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω το εξής: Η σχολή μου δίνει την ευκαιρία σε όποιον θέλει να κάνει πρακτική άσκηση επιλέγοντας μέσα από μια τεράστια λίστα εταιρειών. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, σε αξιολογούν από τη δουλειά, αξιολογείς και εσύ το φορέα… Η πρακτική είναι προαιρετική. Ωστόσο, εγώ επιμένω σε πολλούς συμφοιτητές να κάνουν πρακτική. Πριν μερικές μέρες με καλέσανε από την εταιρεία της πρακτικής μου, που είναι πολύ γνωστή, και μου πρόσφεραν εργασία. Θέλω να πω ότι μέσω του γραφείου διασύνδεσης, ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στον εργασιακό χώρο και να αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Έτσι ανοίγεται και μια πόρτα, που αν κάποιος δεν κάνει πρακτική, μένει κλειστή. Αυτό το οφείλω στη σχολή, που μας δίνει πολλές ευκαιρίες, όπως οι ημέρες καριέρας, σεμινάρια σύνταξης βιογραφικού, διαχείρισης συνεντεύξεων. Οι ευκαιρίες είναι εκεί.
Σοφία Βαλάρη: Βρίσκεται στο 4ο έτος στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, στόχος της να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπάει και μόνο! Γύρισε από erasmus στη Γάνδη τον Φεβρουάριο (6 μήνες), θα ήθελε ένα μεταπτυχιακό -ίσως όχι άμεσα. Της αρέσει να ταξιδεύει και υπεραγαπά την Αθήνα!
Μαριλένα Κρασάκη: Αν έπρεπε να πει με μια φράση κάτι για τον εαυτό της -το μότο που τη χαρακτηρίζει- θα ήταν σίγουρα: «Θέλω αυτό που κάνω να το κάνω καλά». Οι άνθρωποι που την ξέρουν, υποστηρίζουν πως είναι πολύ ενεργητική, με υψηλά κίνητρα και στόχους. Δεν το βάζει εύκολα κάτω και απεχθάνεται την έλλειψη προγραμματισμού, γι’ αυτό φροντίζει να οργανώνει τα πάντα στη ζωή της. Οι σπουδές της στο τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας (στο 4ο έτος), της έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι επέλεξε το επάγγελμα που της ταιριάζει και έτσι, στόχος της είναι πλέον να ξεκινήσει και να συνεχίσει την καριέρα της στον τομέα του Μάρκετινγκ, συμπληρώνοντάς την με ένα μεταπτυχιακό. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά και λατρεύει το χορό και τα ταξίδια!
Σωκράτης Χαρίσης: Σπουδάζει στο τμήμα πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τρίτο έτος. Πριν έξι μήνες μαζί με τη Σοφία και τη Μαριλένα δημιούργησαν την ομάδα The Illusionists και αποφάσισαν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό Brandstorm της L’OREAL. Πρώτος του στόχος είναι να τελειώσει την πληροφορική και να κάνει κάποιο μεταπτυχιακό ή να βρει δουλειά.
Η συνέντευξη δόθηκε στον Κωνσταντίνο Πολέμη, εκπρόσωπο της ομάδας του citycampus.gr και αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του citycampus.gr. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ολόκληρης ή τμήματος χωρίς τη συναίνεση του citycampus.gr.
[…] σε παγκόσμιο διαγωνισμό τη νομική σχολή του Harvard, με την ομάδα των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ που νίκησε στον παγ… και με την υπεύθυνη επικοινωνίας της AIESEC […]
[…] […]
[…] Το Citycampus στηρίζει την προσπάθεια αυτή και εύχεται σύντομα να συναντήσει τις διαγωνιζόμενες ως νικήτριες για μια συνέντευξη, όπως και πέρυσι με την δυναμική νικήτρια ομάδα The Illusionists! […]
Comments are closed.