Μια ματιά στις τέχνες του μέλλοντος
του Άρη Αλεξίου
Σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει και δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει, οι προβλέψεις για τα μελλούμενα μπορεί να χαρακτηριστούν από κάποιους τουλάχιστον τολμηρές. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές, άλλες ευχάριστες κι άλλες όχι. Άραγε, πώς θα επηρεάσουν οι αλλαγές αυτές τις τέχνες του μέλλοντος; Θα ανταποκριθούν οι καλλιτέχνες στη νέα πραγματικότητα; Πέρα από τη σφαίρα του φανταστικού, υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν το βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα στηριχτούν οι τάσεις και το περιεχόμενο της τέχνης το προσεχές διάστημα.
Μεγάλες αλλαγές και η επιρροή τους στην τέχνη
Κλιματική αλλαγή, ανθρωπιστική κρίση, τεχνητή νοημοσύνη και εξωγήινη ζωή είναι κάποιες από τις θεματικές που θα απασχολήσουν όλο και πιο έντονα τους καλλιτέχνες τα επόμενα χρόνια. Βέβαια, η περιβόητη καραντίνα και ο εγκλεισμός που έχει προκαλέσει, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αποδοθεί η τέχνη. Δύο είναι τα τινά. Είτε οι παραπάνω θεματικές θα μπούνε κάτω από την ομπρέλα του εγκλεισμού και της απομόνωσης, αποκτώντας μια πιο μελαγχολική διάσταση. Είτε η καραντίνα με το πέρας της θα επισκιάσει τα πάντα και θα αποτελέσει το άλφα και το ωμέγα στα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Όμως, η χρωματική παλέτα από το μέλλον δε θα έχει μόνο γκρίζο. Κι αυτό γιατί τα ιντελεκτουέλ πηγαδάκια και οι μπιενάλε ανά τον κόσμο στέλνουν ήδη αισιόδοξα μηνύματα. Η Afro κουλτούρα ανεβαίνει συνεχώς στις τάσεις, με τις εκθέσεις και τις αγορές να φιλοξενούν όλο και περισσότερους αρτίστες με καταγωγή από την ήπειρο της Αφρικής. Είναι βέβαιο ότι ο ευρωποκεντρικός καλλιτεχνικός κανόνας θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, χάνοντας το μονοπωλιακό του ρόλο και το χαρακτήρα της αυθεντίας. Η τέχνη από το μέλλον θα είναι οικουμενική και ποικιλόμορφη. Τι καλύτερο από το να προβάλλονται καλλιτεχνικές φωνές από κάθε γωνιά του πλανήτη;
Η τέχνη ως επαναστατική μορφή
Όσο αυξάνεται η κοινωνική αδικία και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των καλλιτεχνών – ακτιβιστών, που θα διαμαρτύρονται έμπρακτα μέσα από την τέχνη τους ή τη θέση που κατέχουν στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Αν και αρκετές γνώμες θέλουν την τέχνη μακριά από πολιτικές και ιδεολογικές νόρμες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει απολιτίκ. O πλανήτης υποφέρει από μια ατέρμονη κρίση αξιών και η τέχνη ως ένα κατεξοχήν μέσο διέγερσης συνειδήσεων δεν μπορεί να μένει αμέτοχη.
Υπάρχει (μόνο ένα) μέλλον;
Έχουν περάσει 200 χρόνια από τότε που ο Γάλλος ζωγράφος Paul Delaroche είπε ότι «η ζωγραφική είναι νεκρή». Τα τεχνολογικά μέσα επηρεάζουν όλο και περισσότερο την τέχνη, οι τρόποι απεικόνισης και προβολής ποικίλουν, όμως η ζωγραφική και οι πίνακές της συνεχίζουν να κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά. Πολύ πιθανό η κατάσταση να παραμείνει αναλλοίωτη και τα επόμενα χρόνια.
Το μέλλον της τέχνης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Με βάση το ρεύμα και τα χαρακτηριστικά της εποχής μπορούν να γίνουν κάποιες εικασίες, που κι αυτές μοιάζουν επισφαλείς. Ίσως να ήταν πιο δόκιμο να μιλήσουμε όχι για το μέλλον της τέχνης, αλλά για τα μέλλοντα αυτής. Θα είναι πολυδιάστατη και σίγουρα ανατρεπτική.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!