Οδηγός Πρωτοετών

Νέο: Κυκλοφόρησε ο νέος οδηγός πρωτοετών 2015: Ξεφυλλίστε τον σε μορφή flipbook!

Το citycampus.gr μάζεψε για εσάς όλα τα άρθρα που έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα στην κατηγορία “οδηγός πρωτοετών”, για να κάνει την ανάγνωσή τους πιο εύκολη. Εσείς, πρωτοετείς – και όχι μόνο – δεν έχετε παρά να ενημερωθείτε έγκυρα για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις ευκαιρίες σας…

Και πριν από όλα να τονώσετε την ψυχολογία σας, εσείς ειδικά που βρίσκεστε σε άλλη πόλη! Οι πρώτες μέρες μπορεί να φαντάζουν άχαρες, αλλά θα την θυμάστε με τρυφερότητα μετά από χρόνια.

Οδηγός πρωτοετών: Εισαγωγικά

Μια πρώτη ιδέα για την ακαδημαϊκή ορολογία που θα συναντάτε από εδώ και πέρα είναι απαραίτητη, για να υπάρχει πλήρης συνενόηση… Μαζί με αυτήν, μια ενημέρωση στις δομές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι απαραίτητη για να ξέρετε τι σας γίνεται.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν μια αυστηρά οργανωμένη και διαρθρωμένη δομή προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Παράλληλα οι προϋποθέσεις λήψης του πολυπόθητου πτυχίου είναι αρκετές και διαφορετικές από εκείνη την προστατευτική διαδικασία του Λυκείου που οδηγούσε στο… απολυτήριο!

Απαραίτητο καθίσταται σιγά σιγά και το παράρτημα διπλώματος, ειδικά για όποιον σκοπεύει να φύγει στο εξωτερικό.

Τέλος, πρέπει να έχετε και κάποιες πιο πρακτικές γνώσεις σαν πρωτοετείς φοιτητές.

Οδηγός πρωτοετών: Εγγραφές, μετεγγραφές, φοιτητική ταυτότητα, πάσο, κωδικοί πρόσβασης.

Φέτος για πρώτη φορά οι εγγραφές των πρωτοετών θα γίνουν ηλεκτρονικά προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η γραφειοκρατία στις γραμματείες των τμημάτων και των σχολών. Δείτε αναλυτικά το άρθρο μας για τις εγγραφές πρωτοετών 2015.

Από εκεί και πέρα η εγγραφή σε κάθε νέο εξάμηνο είναι μια τυπική διαδικασία… Μην την αμελήσετε όμως, καθώς ο νόμος είναι λιγάκι αυστηρός και προβλέπει διαγραφή από τα φοιτητικά μητρώα για όποιον δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα.

Αν πάλι θέλετε να επισκεφτείτε τη σχολή σας πρώτα διαδικτυακά και μετά να περάσετε από εκεί για γνωριμία με τη γραμματεία (!), τότε κοιτάξτε τη λίστα με όλα τα τμήματα του μηχανογραφικού…

Να ξέρετε, ότι χρειάζεστε και τη λεγόμενη φοιτητική ταυτότητα, που εκδίδεται πλέον ηλεκτρονικά μαζί με το πολυπόθητο πάσο, ναι αυτή την κάρτα που σας μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων σε λεωφορεία, θέατρα κλπ… Έτοιμοι με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο… για να μάθετε περισσότερα για το φοιτητικό πάσο.

Οι περισσότερες σχολές και τα περισσότερα τμήματα προσφέρουν στους φοιτητές ένα πλέγμα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Βασικότερα από όλα αυτά είναι αφενός η χορήγηση κωδικών πρόσβασης για διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και η παροχή λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – email. Ο κάθε φοιτητής είναι ατομικά υπεύθυνος για την τήρηση της ασφάλειας του λογαριασμού και των κωδικών που του χορηγούνται.

Πολύ βασική προϋπόθεση για να συμμετέχετε στις εξετάσεις είναι να έχετε ήδη κάνει δήλωση των μαθημάτων που θα παρακολουθήσετε στο εξάμηνο που εγγράφεστε!

Μην ξεχάσουμε να σας αναφέρουμε και τις διεθνείς φοιτητικές ταυτότητες, απαραίτητες σε κάθε φοιτητή που σκοπεύει να ταξιδέψει.

Ως προς τη δυνατότητα μετεγγραφής… Το Υπουργείο ψήφισε πρόσφατα τις νέες ρυθμίσεις που ευελπιστούμε να είναι και οι τελευταίες και να διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, μιας και την τελευταία πενταετία μετράμε περισσότερες από πέντε σχετικές ρυθμίσεις. Δείτε εδώ τι ισχύει ακριβώς με τις μετεγγραφές των φοιτητών. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η μετεγγραφή θα πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Δείτε εδώ τις αντιστοιχίες ΑΕΙ και τις αντιστοιχίες ΤΕΙ.

Οδηγός πρωτοετών: Στέγαση και σίτιση

Από τα βασικά που πρέπει να μεριμνήσει ο φοιτητής στην ξένη πόλη είναι να βρει στέγη. Οι δυνατότητες των εστιών στα ιδρύματα δεν επαρκούν δυστυχώς για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες. Δείτε τι χρειάζεται για να αιτηθείτε στη φοιτητική εστία. Αν πάλι μείνετε εκτός εστίας, σε κάποιο διαμέρισμα, μην ξεχάσετε ότι δικαιούστε επιδότηση ενοικίου. Βέβαια, βασικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε για το νέο σας χώρο είναι το αν θα είναι επιπλωμένο ή θα το επιπλώσετε εσείς, και κυρίως αν θα μείνετε μόνοι ή με συγκάτοικο. Αν δεν έχετε ήδη βρει σπίτι, δεν πειράζει, μιας και δεν χρειάζεται να βιάζεστε για μια τέτοια απόφαση.

Μαζί με τη στέγαση, έρχεται και η σίτιση. Για τη χορήγηση της δωρεάν σίτισης ισχύουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις… και κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις. Για να αιτηθείτε για τη δωρεάν σίτιση στο ίδρυμα που φοιτάτε, χρειάζεται να υποβάλετε κάποια δικαιολογητικά. Δείτε κάτι ιδιαίτερο που ισχύει για το Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο για τη δωρεάν σίτιση.

Οδηγός πρωτοετών: Συγγράμματα και σημειώσεις

Η μεγάλη κατάκτηση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η παροχή των δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές. Μάθετε, όμως, πώς γίνεται η ηλεκτρονική αίτηση και ποιες είναι γενικά οι διαδικασίες για την απόκτησή τους! Παράλληλα, στα περισσότερα ιδρύματα λειτουργούν και οι υπηρεσίες e-class, όπου οι φοιτητές μπορούν να βρουν σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή από τους διδάσκοντες.

Οδηγός πρωτοετών: Και αν αρρωστήσω;

Μην ανησυχείτε, αν χρειαστείτε υγειονομική περίθαλψη! Όσοι από εσάς δεν είστε από άλλη πηγή ασφαλισμένοι, πχ από τους γονείς τους ή από την εργασία σας, δικαιούστε υγειονομική περίθαλψη ισότιμη με αυτή των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλετε να μάθετε αναλυτικά τι ισχύει; Μπορείτε επίσης να μάθετε και όλες τις παροχές υγείας που δικαιούστε!

Οδηγός πρωτοετών: Μπορώ να έχω χρηματοδοτική στήριξη;

Σύμφωνα με το νόμο ναι, και μάλιστα και με μορφή άτοκου ή χαμηλότοκου δανείου! Έτσι, γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω σε αυτό τον τομέα και η χρηματοδότηση επαφίεται στα κληροδοτήματα και άλλες πηγές των ίδιων των ιδρυμάτων.

Αλλά μιας και η βασική σας χρηματοδότηση είναι η οικογένειά σας, αρχίστε από τώρα να σκέφτεστε από τώρα λύσεις οικονομίας που δεν θα σας στερήσουν ποιότητα ζωής! Μάλιστα το αφιέρωμά σας είναι σε τρία μέρη: το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο!

Οδηγός πρωτοετών: Και με τις διαγραφές;

Το θέμα των διαγραφών έπαψε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση να ισχύει! Έτσι, παραμένει η ακαδημαϊκή ελευθερία του φοιτητή να ρυθμίσει το θέμα του χρόνου των σπουδών του χωρίς άγχος, μιας και τα αυστηρά όρια καταργήθηκαν.

Οδηγός πρωτοετών: Θέλω να γίνω εκπρόσωπος και να συμμετέχω στη διοίκηση των πανεπιστημίων

Ποιος είναι ο Κοσμήτορας; Είναι ανώτερος από τον Πρύτανη; Το τμήμα ποια διαφορά έχει από τη σχολή; Δείτε όλες τις απαντήσεις για τη διοίκηση των πανεπιστημίων για να παίζετε τις έννοιες και τις διαδικασίες στα δάχτυλα. Τώρα, που το διαβάσατε και το μάθατε… μπορείτε να ελπίζετε σε μια τέλεια συμμετοχή σας στη διοίκηση του πανεπιστημίου.

Οδηγός πρωτοετών: Διευκολύνσεις

Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα προσφέρεται μια σειρά από πολλές φοιτητικές διευκολύνσεις, που μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες από εμάς.

Οδηγός πρωτοετών: Πανεπιστήμια

Ετοιμάσαμε για εσάς εξειδικευμένους οδηγούς κάποιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ευελπιστούμε – ίσως και με τη συμβολή τη δική σας – να την επεκτείνουμε. Διαβάστε λοιπόν:

1. Για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο και το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας, καθώς και το πρόγραμμα συμβουλευτικής για φοιτήτριες.

2. Για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο και το πέμπτο μέρος του αφιερώματός μας, καθώς και τα άρθρα μας για την ομάδα αιμοδοσίας του ΑΠΘ, για την ομάδα Προσβασιμότητας του ΑΠΘ, για τις ομάδες Κινηματογράφου και για την ομάδα ράλλυ.

3. Για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης: το πρώτο και το δεύτερο μέρος του αφιερώματος!

4. Για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: το πρώτο και το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας!

5. Για το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το πρόσφατο αφιέρωμά μας!

6. Για το Πάντειο Πανεπιτήμιο, το αφιέρωμά μας!

7. Για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το αφιέρωμά μας!

Οδηγός Πρωτοετών: Ο χρόνος μου

Μετά από μια πιεστική χρονιά, αυτή της προετοιμασίας για πανελλαδικές εξετάσεις, έρχεται η χρονιά του πρωτοετή που ονειρεύεται να χαλαρώσει. Και, όμως! Με τη σωστή διαχείριση του χρόνου σας, μπορείτε και να χαλαρώνετε συχνά πυκνά, μιας και ο βραχνάς της καθημερινής αξιολόγησης και εξέτασης του σχολείου έχει εξαφανιστεί…

Α, και τι καλύτερο από βριαδιές με φοιτητικά παιχνίδια που μας κάνουν πάλι παιδιά!

Οδηγός πρωτοετών: Θέλω να βγω και στην Ευρώπη

Για όσους σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ένα μέρος των σπουδών τους στο εξωτερικό (πχ με το Erasmus+), καλό είναι να γνωρίζουν για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κατοχύρωσης Μαθημάτων.

Γενικά, αν θέλετε να σπουδάσετε στο εξωτερικό είτε στο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο καλό είναι να ξέρετε τι ισχύει για την αναγνώριση των πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ. Δείτε το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο μέρος του πλήρους οδηγού μας για το τι ισχύει για τις αναγνωρίσεις των πτυχίων, καθώς και τι ισχύει για το συνολικό ευρωπαϊκό σύστημα αναγνώρισης πτυχίων.

Μην διστάσετε όσοι είστε πρωτοετείς να μπείτε στην ομάδα στο facebook: ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ 2014

Ο οδηγός πρωτοετών δεν κλείνει εδώ, παρόλο που είναι ο πιο αναλυτικός που κυκλοφορεί. Η ομάδα του citycampus είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για προσθήκες και συνεργασίες με εσάς. Μπορείτε να απευθυνθείτε στο info@citycampus.gr

Ο παρών οδηγός πρωτοετών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του citycampus.gr και δεν επιτρέπεται να αναδημοσιευθεί ολόκληρος ή τμήμα του χωρίς τη συγκατάθεσή μας, εκτός από την περίπτωση της παραπομπής με link σε αυτόν.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Η εικόνα είναι από το freedigitalphotos.net