πάσο 2

Κανένας οδηγός πρωτοετών δεν θα παρέλειπε να αναφερθεί στη δυνατότητα του λεγόμενου πάσο, που είναι το φοιτητικό εισιτήριο. Κάθε προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός φοιτητής δικαιούται μειωμένη τιμή εισιτηρίου στα οδικά, σιδηροδρομικά και θαλάσσια μέσα μαζικής μεταφοράς – δυστυχώς όχι και στα εναέρια (αεροπλάνα). Η έκπτωση παρέχεται στο δικαιούχο για διάρκεια ίση με το χρόνο σπουδών του προσαυξημένου κατά 2 έτη. Η έκπτωση παρέχεται από 25% έως 50% ανάλογα με το συγκοινωνιακό μέσο.

Δικαιούχοι επίσης είναι και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές (για όσο διαρκεί το πρόγραμμα master που ακολουθούν) και οι διδακτορικοί φοιτητές για 4 χρόνια.

Το “πάσο” είναι διαβατήριο για μειωμένες τιμές και σε άλλες περιπτώσεις, όπως πχ στα θέατρα ή και στους κινηματογράφους, ανάλογα τον εκάστοτε οργανισμό. Μην ξεχνάτε πάντως να λέτε ότι είστε φοιτητές και αν γίνονται καλύτερες τιμές σε εκδηλώσεις.

Διαδικασία απόκτησης: Από το Σεπτέμβριο του 2012 οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για την απόκτηση της νέας ταυτότητας, η οποία θα καλύπτει και τις δυνατότητες του φοιτητικού εισιτηρίου – πάσο (http://academicid.minedu.gov.gr/ και https://submit-academicid.minedu.gov.gr/). Οι ταυτότητες θα παραδίδονται στο σημείο παραλαβής που έχει επιλέξει  ο κάθε φοιτητής. Οι νέες ταυτότητες αναγράφουν την ακριβή περίοδο ισχύος του δικαιώματος του φοιτητικού εισιτηρίου. Στην περίπτωση που ο φοιτητής δεν δικαιούται φοιτητικού εισιτηρίου, η κάρτα είναι απλή ταυτότητα.

Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης της ακαδημαϊκής ταυτότητας απαιτιύνται οι κωδικοί πρόσβασης (username – passoword) που χορηγούνται στους εγγεγραμμένους φοιτητές από τη γραμματεία του τμήματός τους. Απαραίτητη είναι η μεταφόρτωση αρχείου προσωπικής φωτογραφίας, 240χ240 pixels, έγχρωμη, ευκρινής και σε ουδέτερο φόντο. Θα πρέπει να είναι αρχείο τύπου .jpg και να μην ξεπερνά τα 2 ΜΒ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Να ξέρετε, ότι χρειάζεστε και τη λεγόμενη φοιτητική ταυτότητα, που εκδίδεται πλέον ηλεκτρονικά μαζί με το πολυπόθητο πάσο, ναι αυτή την κάρτα που σας μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων σε λεωφορεία, θέατρα κλπ… Έτοιμοι με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο… για να μάθετε περισσότερα για το φοιτητικό πάσο. […]

Comments are closed.