ξένες γλώσσες

Οδηγός Επαγγελμάτων: Ξένες γλώσσες

της Πέγκυ Κτιστάκη

Το να γνωρίζει κάποιος ξένες γλώσσες στις μέρες μας, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, κρίνεται απαραίτητο τόσο για την επαγγελματική αποκατάσταση όσο και την επιτυχία των ανθρώπων. Εκτός, όμως, από τις ευκαιρίες εργασίας, η εκμάθηση μίας ή και παραπάνω ξένων γλωσσών, μπορεί να προσφέρει πολλά εφόδια σε διάφορους τομείς της ζωής των ατόμων, όπως για παράδειγμα σπουδές ή/και ζωή στο εξωτερικό και καλύτερη κατανόηση του πολιτισμού και της κουλτούρας ξένων χωρών.

Επομένως, ο σωστός χειρισμός των ξένων γλωσσών, έχει θετικό πρόσημο στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία μας, συμβάλλει στην αυτονομία και την αύξηση της αυτοπεποίθησής μας και είναι ικανός να επηρεάσει θετικά τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου και αξίζει να τις σπουδάσει κανείς.

Ξένες Γλώσσες: Ελληνικά Τμήματα

Τα τμήματα ξένων γλωσσών στα ελληνικά πανεπιστήμια ποικίλλουν, ανάλογα με την κύρια γλώσσα που διδάσκεται σε αυτά. Συγκεκριμένα, τα τμήματα ΑΕΙ ξένων γλωσσών στην Ελλάδα, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, σύμφωνα με τις βάσεις του έτους 2022, είναι τα εξής:

  • Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Επιλογή ενός Ειδικού Μαθήματος: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) (Θεσσαλονίκη): Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – 18.275
  • Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα): ΕΚΠΑ – 17.635
  • Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Επιλογή ενός Ειδικού Μαθήματος: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) (Πειραιάς): Πανεπιστήμιο Πειραιά – 16.960
  • Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ – 16.805
  • Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (Επιλογή ενός Ειδικού Μαθήματος: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) (Αθήνα): Πάντειο Πανεπιστήμιο – 16.560
  • Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη): Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – 12.430
  • Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Ειδικό Μάθημα: Γαλλικά) (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ – 11.985
  • Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Ειδικό Μάθημα: Ισπανικά) (Αθήνα): ΕΚΠΑ – 11.510
  • Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Ειδικό Μάθημα: Ιταλικά) (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ – 11.460
  • Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Ειδικό Μάθημα: Γαλλικά) (Αθήνα): ΕΚΠΑ – 11.430
  • Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Ειδικό Μάθημα: Ιταλικά) (Αθήνα): ΕΚΠΑ – 11.310
  • Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών (Αθήνα): ΕΚΠΑ – 11.240
  • Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Ειδικό Μάθημα: Γερμανικά) (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ – 11.200
  • Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών – Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα): ΕΚΠΑ – 11.095
  • Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Ειδικό Μάθημα: Γερμανικά) (Αθήνα): ΕΚΠΑ – 11.035
  • Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών (Βόλος): Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – 9.940
  • Μεσογειακών Σπουδών (Ρόδος): Πανεπιστήμιο Αιγαίου – 9.105
  • Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (Κομοτηνή): Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – 9.020

Επαγγελματικές Προοπτικές

Οι απόφοιτοι των τμημάτων που αφορούν ξένες γλώσσες των ελληνικών ΑΕΙ, έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν επαγγελματικά με πληθώρα αντικειμένων, καθώς από μόνη της η εκμάθηση ξένων γλωσσών τους δίνει δυνατές δεξιότητες και ευκαιρίες για ευκολότερη αποκατάσταση στην εργασία. Η κύρια επαγγελματική κατάρτιση που προσφέρουν οι σχολές αυτές, αφορά τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας, δηλαδή τη διδασκαλία της γλωσσολογικής της μορφολογίας, της λογοτεχνίας της και γενικά της κουλτούρας της ανά τους αιώνες. Οι απόφοιτοι μπορούν να τη διδάξουν ως ξένη γλώσσα, αλλά οι επιλογές δεν σταματούν εκεί. Αντιθέτως, τους «ανοίγεται η πόρτα» του μεταφραστή και του διδάσκοντα της ελληνικής γλώσσας σε ξενόγλωσσο πληθυσμό. Ακόμη, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε εταιρίες στο κομμάτι της διαφήμισης, των πωλήσεων και του marketing, καθώς επιλέγονται ιδιαίτερα και σε τουριστικούς τομείς. Επίσης, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας, δίνει στους απόφοιτους τη δυνατότητα για εργασία στο εξωτερικό, όπου πιθανώς να μπορούν να ανταγωνιστούν για μία καλύτερη θέση εργασίας και ένα υψηλότερο εισόδημα.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι πτυχιούχοι ξενόγλωσσων τμημάτων, ώστε να δικαιούνται τη χορήγηση επάρκειας προσόντων για τη διδασκαλία ξένης γλώσσας, αναγράφονται αναλυτικά στην τροποποιημένη Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε το 2017.

Διαβάστε προσεκτικά την Υπουργική Απόφαση, που αφορά τους απόφοιτους ξενόγλωσσων τμημάτων της ημεδαπής.

Συνέντευξη με μία απόφοιτο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Νάνσυ, 25

«Στην εν λόγω σχολή μπήκα κάπως τυχαία. Αν και είχα πάντα ιδιαίτερο δέσιμο με την Αγγλική γλώσσα, ως 18χρονη ονειρευόμουν κάτι διαφορετικό για το επαγγελματικό μου μέλλον και είχα άλλους στόχους στις πανελλήνιες. Λίγους μήνες αφού μπήκα στο τμήμα όμως, κατάλαβα τι έχει να μου προσφέρει και πως μπορώ να χρησιμοποιήσω τα έμφυτα ταλέντα μου για να επιτύχω στις σπουδές αυτές.

Το τμήμα της Αγγλικής Φιλολογίας, όπως και τα περισσότερα τμήματα που αφορούν άλλες γλώσσες προσφέρουν ως βασική επαγγελματική κατάρτιση τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας. Όμως δεν υπάρχει μόνο αυτή η ευκαιρία για τον μελλοντικό απόφοιτο! Ο απόφοιτος ενός τμήματος για ξένες γλώσσες μπορεί να ασχοληθεί με τη μετάφραση, την διδασκαλία της ελληνικής σε αλλόγλωσσους ή να δουλέψει στον τομέα των πωλήσεων/marketing κάποιας εταιρείας. Η εργασία στο εξωτερικό είναι πάντα μια επιλογή όπως και η εργασία στον τομέα του τουρισμού ή της διπλωματίας. Επίσης υπάρχει πάντα και η δυνατότητα της ακαδημαϊκής πορείας με ειδίκευση σε έναν από τους προσφερόμενους τομείς του τμήματος (λ.χ. Αγγλόφωνη Γλωσσολογία).

Ας μην ξεχνάμε το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό των σπουδών σε μια ξένη γλώσσα που δεν είναι άλλος από τη νέα προοπτική που σου δίνει. Μαθαίνοντας σε βάθος μια ξένη γλώσσα μαθαίνει τον τρόπο σκέψης ενός διαφορετικού λαού. Μελετώντας ξενόγλωσση λογοτεχνία, εμβαθύνεις στις αξίες και τις παραδόσεις ενός άλλου λαού. Αυτά τα skills πιστέψτε με θα εκτιμηθούν από κάθε εργοδότη σε κάθε τύπο καριέρας εκεί έξω: ακόμη και αν σκοπεύεις να εξειδικευτείς σε άλλο τομέα.»