Το νησί του Πάσχα με τα μυστηριώδη αγάλματα
της Αρτέμιδος Βενιέρη
Στην νοτιοανατολική πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού βρίσκεται ένα μικρό νησί με μια μακρά και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία. Το Νησί του Πάσχα, ή όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι κάτοικοι στην γλώσσα τους Rapa Nui, αποτελεί νησί της Πολυνησίας και επαρχία της Χιλής.
Η ιστορία πίσω από τα αγάλματα Moai
Η έκταση αυτού του μικρού νησιού περιλαμβάνει διάσπαρτα αγάλματα, τα οποία έχουν την ονομασία «Μοάι», όπου εδώ και αιώνες αποτελούν δείγμα ενός πολιτισμού του μακρινού παρελθόντος.
Αναλυτές υπολογίζουν πως τα αγάλματα Moai έχουν δημιουργηθεί γύρω στο 1250 με 1500. Μέχρι σήμερα αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει περίπου 887 αγάλματα. Η πλειονότητα αυτών βρίσκεται στην περιοχή Ράνο Ραράκου. Οι ειδικοί υπολογίζουν το βάρος από 75 έως 86 τόνους και το ύψος τους από 2,5 έως 10 μέτρα.
Αυτά τα αξιοπερίεργα αγάλματα λέγεται πως παριστάνουν προγόνους των ιθαγενών του νησιού ή αρχαίους θεούς των κατοίκων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους αποτελούν προστάτες του νησιού.
Πώς δημιουργήθηκαν τα αγάλματα και γιατί;
Γιατί όμως δημιουργήθηκαν τέτοιου είδους τεχνήματα; Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να υπάρχει σίγουρη απάντηση. Οι σύγχρονες θεωρίες υποστηρίζουν πως τα αγάλματα Μοάι τα δημιούργησαν οι κάτοικοι για να τιμήσουν θεούς ή άλλες σημαντικές προσωπικότητες της εποχής. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κάποιο γραπτό στοιχείο το οποίο να επιβεβαιώνει την προαναφερθείσα θεωρία.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις πλατφόρμες (ahu) στις οποίες στέκονται τα πέτρινα Moai, καθώς και τις τοποθεσίες των φυσικών πόρων του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψαν πως τα αγάλματα βρίσκονται κοντά σε πηγές γλυκού νερού.
Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνει κάποιος πως το μέγεθος των ογκόλιθων, καθώς και οι πτυχές των πλατφορμών στις οποίες στέκονται, θα μπορούσαν να συνδέονται με την αφθονία και την ποιότητα τέτοιου είδους φυσικών πόρων.
Εν κατακλείδι
Ανεξάρτητα από την αβεβαιότητα που περιτριγυρίζει τα Μοάι, τα αγάλματα αυτά δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο φυσικής και συνάμα ιστορικής ομορφιάς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.