Book Review: Νεοελληνική Μυθολογία, Αύγουστος Κορτώ

Της Μαίρης Καραμπίνα

 Το citycampus διάβασε και σου προτείνει τη Νεοελληνική Μυθολογία του Αύγουστου Κορτώ.

“Όλα στα μέτρα του τα θέλει ο άνθρωπος – ακόμα και τους θεούς.”

Ελληνική ΜυθολογίαΑπό το Χάος και τη γέννηση του Ουρανού, από τη Γη ως τον -παιδοφάγο- Κρόνο και τη Ρέα, από το Δία και τους υπόλοιπους κατοίκους του Ολύμπου ως τον Ηρακλή και το Θησέα, από τη δημιουργία του κόσμου ως τη δημιουργία της Αθήνας -ως πόλη, ως κράτος, ως σύμβολο. Το μυθολογικό σύμπαν ξαναζωντανεύει και διαμέσω του παρελαύνουν Ολύμπιοι θεοί, -θεϊκών καταβολών- ήρωες, τερατόμορφα πλάσματα και άλλα -περισσότερο εξευγενισμένα- όντα και, σχεδόν, κάθε γνώριμη μυθολογική φιγούρα· πλάθουν τον κόσμο, ορίζουν τους φυσικούς νόμους και περιφέρουν τα -όμοια των ανθρωπίνων- πάθη τους σε όλα τα γνωστά μήκη και πλάτη. Μία ιστορία, ή ορθότερα, μία σειρά ιστοριών -γνωστών μεν, ιδωμένων από διαφορετική σκοπιά δε- γεμάτη επικές μάχες, ηρωικά κατορθώματα και θεϊκά… καμώματα, που άλλοτε έδωσαν απαντήσεις στα πλέον μεγάλα και άξια διερεύνησης ερωτήματα και σήμερα έρχονται να εγείρουν νέα, εξ’ ίσου φλέγοντα: “πόσα εξώγαμα είχε ο Δίας; Τι έπινε η Πυθία κι έβγαζε τέτοιους αλλοπρόσαλλους χρησμούς; Από πότε χρωστούσαμε, σαν λαός, και ποιος μας δάνειζε;”

Η Νεοελληνική Μυθολογία έρχεται να μας συστήσει εκ νέου το σύμπαν της Ησιόδειας Κοσμογονίας, με όρους σημερινούς. Με λόγο σύγχρονο, γλώσσα συχνά “social-mediακών” καταβολών και εύστοχους παραλληλισμούς με όσα παρατηρούμε, κάνουμε, λέμε και οι ίδιοι καθημερινά, είναι μία απολαυστική αφήγηση που μας κάνει να διερωτώμαστε μήπως, τελικά, η ελληνική μυθολογία θα έμοιαζε κάπως έτσι, αν ο Ησίοδος “σκαρφιζόταν” την Κοσμογονία του εν έτη 2016.

Ο Αύγουστος Κορτώ, έχοντας αποδείξει ότι δεν μπαίνει σε λογοτεχνικά καλούπια, εμπνέεται από την Ελληνική Μυθολογία του Νίκου Τσιφόρου, με την οποία διατηρεί, σε όλη την έκταση του παρόντος έργου του, ανοιχτό διάλογο και της οποίας, όπως ο ίδιος τονίζει, δεν φιλοδοξεί επ’ ουδενί να αποτελέσει συνέχεια. Ίσως μόνο να αποτίσει ένα φόρο τιμής -και το πετυχαίνει προσφέροντάς μας ένα βιβλίο με ευφυές και αστείρευτο χιούμορ, εθνικό αυτοσαρκασμό και υπονοούμενα διπλής ανάγνωσης, που δεν μπορεί παρά να μας φέρει στο νου μία από τις επιλογικές φράσεις στο έργο του Ν. Τσιφόρου: “η μυθολογία μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, το σήμερά μας και το αύριο”.

Διάβασέ το: αν ψάχνεις μία χιουμοριστική αφήγηση που θα σε κάνει να γελάς μέχρι δακρύων.

Μην το διαβάσεις: αν θέλεις να μελετήσεις την αρχαία ελληνική μυθολογία.

*Ο Αύγουστος Κορτώ, κατά κόσμον Πέτρος Χατζόπουλος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979, είναι συγγραφέας και μεταφραστής, κυρίως έργων της σύγχρονης αμερικανικής πεζογραφίας. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες, ποιήματα, κριτικές και βιβλία για παιδιά. Στα έργα του, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται “Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά”, “Το βιβλίο της Κατερίνας”, “Ο δαιμονιστής” και “Το βιβλίο των βίτσιων”.

Το βιβλίο “Νεοελληνική μυθολογία” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!