Φοιτητές ΠΑΜΑΚ: Λαμπρή νίκη σε Διαγωνισμό Επιχειρηματολογίας

της Έφης Κωστάκη

Την πρώτη θέση κατέκτησε ομάδα επιχειρηματολογίας από προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στον διεθνή Διαγωνισμό Επιχειρηματολογίας για νέους ηγέτες, ο οποίος διοργανώνεται από το George Washington University των ΗΠΑ. Επικοινωνήσαμε μαζί τους για να τους γνωρίσουμε καλύτερα και έτσι, να σας τους παρουσιάσουμε στη συνέχεια.

Καλησπέρα σας, συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας και ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Αρχικά, θα θέλατε να μας συστήσετε τα μέλη από τα οποία απαρτίζεται η ομάδας σας;

Καλησπέρα, σας ευχαριστούμε πολύ και είναι χαρά μας να μοιραστούμε την εμπειρία μας!  Η ομάδα μας είναι εξαμελής και αποτελείται από τον Σωκράτη Αλ-Ζοαμπιέ, την Αρετή Βασμαδά, την Δέσποινα Δαμιανίδου, την Μαρία Σημαιοφορίδου, την Ινώ Τερζή και τον Θοδωρή Σιδηρόπουλο.

Ποια ήταν η επαφή σας με την επιχειρηματολογία πριν την προετοιμασία σας για το Διαγωνισμό;

Πολλοί από εμάς είχαν ασχοληθεί με την επιχειρηματολογία μέσα από συνέδρια Model United Nations, όμως η φύση του εν λόγω διαγωνισμού είναι πολύ διαφορετική. Το κομμάτι της επιχειρηματολογίας ήταν μόνο το 50% της όλης προσπάθειας. Ουσιαστικά, αυτό που κρινόταν ήταν η ποιότητα του επιχειρήματός μας, το οποίο έπρεπε να πηγάζει από συστηματική έρευνά. Η έρευνα στη δική μας περίπτωση ως φοιτητές του ΠΑΜΑΚ ξεκίνησε τον χειμώνα του 2018 και ολοκληρώθηκε με το πέρας του διαγωνισμού τον Ιούνιο.

Πώς γινόταν η προετοιμασία για το διαγωνισμό κατά τη διάρκεια της χρονιάς;

Ήμασταν πολύ τυχεροί και είχαμε εξαιρετική χημεία ως ομάδα του ΠΑΜΑΚ. Συναντιόμασταν 2-3 φορές τον μήνα και συζητούσαμε επί του θέματος, ώστε να καταλήξουμε σε ένα επιχείρημα που να είναι συνεκτικό αλλά και πολύπλευρο, για να εκφράζει τον καθένα. Όλο αυτό φυσικά βασιζόταν στην έρευνα που κάθε ένας από εμάς διεξήγε σε ατομικό επίπεδο. Δεν υπήρχε κανένας free rider στην ομάδα μας!

Ποιοί ρόλοι μπορούν να ληφθούν από τα άτομα σε μία προσομοίωση debate;

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν ήταν μία προσομοίωση όπου ο καθένας αναλαμβάνει να “παίξει” έναν ρόλο, όπως είχαμε συνηθίσει από προηγούμενα συνέδρια. Ο διαγωνισμός βασιζόταν στο συνεργατικό debate και στην ανάδειξη των φοιτητών σε μελλοντικούς ηγέτες. Η κάθε ομάδα, δηλαδή, έπρεπε παρουσιάζοντας το επιχείρημά της, να επιδείξει τον βαθμό στον οποίο συνεργάστηκε απέναντι στους κριτές, αλλά και στις υπόλοιπες ομάδες, καθώς και να είναι αρκετά καλά προετοιμασμένη, προκειμένου να δεχθεί ερωτήσεις και από τους δύο.

Πώς νιώσατε όταν μάθατε αρχικά ότι θα συμμετέχετε σε αυτόν τον διαγωνισμό;

Ενθουσιασμό! Αποτελεί μεγάλη τιμή το να συναγωνίζεται κανείς με Πανεπιστήμια μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και μεγάλη χαρά να το έρχεται σε επαφή με τη γνώση και την έρευνα σε ένα διαφορετικό του συνηθισμένου πλαίσιο. Σίγουρα ήταν παράλληλα μια πρόκληση, αλλά η ομάδα μας είχε εξαιρετική χημεία και συνεργασία από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας μας και έτσι καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε.

Ποιά ήταν η πορεία σας στο διαγωνισμό και ποιες θεωρείτε ότι ήταν οι σημαντικότερες σας νίκες;

Σε πρώτη φάση, περάσαμε στις οκτώ καλύτερες ομάδες του διαγωνισμού μέσω της αποστολής ενός βίντεο, όπως προβλέπονταν από τους κανονισμούς. Το βίντεο, στο οποίο αναλύαμε κάποια ζητήματα διεθνών σχέσεων, κατάφερε να μας  προκρίνει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που διεξήχθη στο Vrije University, στις Βρυξέλλες. Σε αυτή τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, καταφέραμε να κερδίσουμε και τις δύο ομάδες του Sciences Po Paris, το University of Bath και χάσαμε με ελάχιστη διαφορά από την ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Κολεγίου της Ευρώπης. Οι επιδόσεις μας κατά τη διάρκεια αυτών των debate μας προσέφεραν μια θέση στον τελικό με την υψηλότερη συνολικά βαθμολογία. Στον τελικό, αναμετρηθήκαμε με την πολύ καλή ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του University of Carleton του Καναδά και καταφέραμε εν τέλει να κατακτήσουμε την πρώτη θέση. Οι σημαντικότερες παρόλα αυτά νίκες μας, ήταν αδιαμφισβήτητα η εξαιρετική εμπειρία που αποκομίσαμε, οι γνώσεις που λάβαμε, οι άνθρωποι που γνωρίσαμε και το όμορφο ταξίδι στις Βρυξέλλες, που θα μας μείνει αξέχαστο.

Ποιά ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν αυτή που συναντήσαμε στον τελικό του διαγωνισμού, απέναντι στο University of Carleton και αυτό γιατί είχαμε το ίδιο επιχείρημα! Το επιχείρημά μας, δηλαδή, είχε την ίδια βάση οπότε κληθήκαμε να δώσουμε έμφαση στα στοιχεία που μας διαφοροποιούσαν από την άλλη ομάδα και μας έκαναν ξεχωριστούς. Σε αυτό βοήθησε, φυσικά, η πολύ καλή μας προετοιμασία αλλά και το γεγονός ότι σαν Έλληνες φοιτητές είχαμε μία διαφορετική οπτική για τα θέματα των διεθνών σχέσεων, γεγονός το οποίο εντυπωσίασε τους κριτές.

Ποιά είναι τα επόμενα βήματα των μελών της ομάδας τώρα;

Για την ώρα διακοπές! Τα περισσότερα μέλη της ομάδας μας είναι τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος ΠΑΜΑΚ και ο καθένας θα ακολουθήσει την δική του πορεία, ωστόσο, αυτή η εμπειρία μας έφερε κοντά και κανείς δεν ξέρει τί μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον!

Ποιά άλλα άτομα της ακαδημαϊκής κοινότητας συνέδραμαν στην προσπάθειά σας;

Η μεγαλύτερη βοήθεια προήλθε από την καθηγήτριά μας Δρ Ρεβέκκα Παιδή, η οποία δημιούργησε την ομάδα μας και μας προσέφερε καθοδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας μας. Εξίσου πολύτιμη, όμως, ήταν και η έμπρακτη στήριξη του τμήματός μας και του ΠΑΜΑΚ.

Πιστεύετε ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια προετοιμάζουν κατάλληλα τους φοιτητές για να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς;

Η εμπειρία του διαγωνισμού μας έκανε να καταλάβουμε ότι το ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Φυσικά, αυτό εξαρτάται κάθε φορά τόσο από τους ίδιους τους φοιτητές σε επίπεδο ανάληψης πρωτοβουλιών, όσο και από τους καθηγητές και τη διάθεση που έχουν να δώσουν μία ώθηση στους φοιτητές τους.

Πώς θα μπορούσε ένας νέος που διαβάζει αυτό το άρθρο να ξεκινήσει να ασχολείται με την επιχειρηματολογία;

Το σημαντικό που πρέπει να θυμάται κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματολογία είναι να μην φοβάται! Σίγουρα χρειάζεται κουράγιο και καλή προετοιμασία αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο! Η αρχή είναι να πληροφορηθεί για τις ευκαιρίες που έχει, όπως για παράδειγμα τα συνέδρια-προσομοιώσεις ή η συμμετοχή σε έναν ρητορικό όμιλο. Εξίσου καλή προετοιμασία όμως, αποτελεί και η κάθε μέρα στη σχολή!

Εν κατακλείδι, όπως δήλωσε και η επιβλέπουσα καθηγήτρια. αυτή η νίκη ενισχύει την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου και του τμήματος. Η νίκη αυτή έδειξε ότι με σκληρή προσπάθεια όλα είναι δυνατά: «η νίκη της ελληνικής ομάδας αναδεικνύει την αξιόλογη προσπάθεια για αριστεία που γίνεται στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρά τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις, καθώς και το γεγονός ότι οι φοιτητές μας διαθέτουν γνώσεις, κριτική και αναλυτική ικανότητα υψηλού επιπέδου». 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!