μάσκα

Νέα σχολική χρονιά με μάσκα

της Φωτεινής Τσαϊλάρη

Μάσκα στα σχολεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στις 14 Σεπτεμβρίου χτύπησε αισίως το πρώτο κουδούνι της χρονιάς στα σχολεία, παρόλα αυτά μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς το ζήτημα της μάσκας για την αποφυγή κρουσμάτων κορωνοϊού. Η υπουργός Παιδείας τόνισε “η μάσκα είναι μία ασπίδα για την υγεία των παιδιών“. Οι μαθητές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τη φορούν όλη την ώρα στο σχολείο, αλλά μόνο στους εσωτερικούς χώρους. Η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που μας προστατεύει από τον ιό. Είναι ευθύνη του καθενός να προμηθεύσει μία υφασμάτινη μάσκα η οποία μπορεί να πλένεται και να σιδερώνεται ώστε να γίνεται σωστά η αποστείρωση. 

Πού και πότε κρίνεται η μάσκα απαραίτητη;

Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται από μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα στις σχολικές αίθουσες, στους διαδρόμους και σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο. Κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων, του φαγητού και της γυμναστικής δεν απαιτείται. Από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας εξαιρούνται μαθητές που αντιμετωπίζουν κάποιο νόσημα, όπως:

  • Αναπνευστική δυσχέρεια
  • Γνωσιακή ή συμπεριφεριολογική διαταραχή
  • Σοβαρό νευρολογικό ή άλλο νόσημα

Απαραίτητη κρίνεται επίσης και η τήρηση των υπόλοιπων κανόνων υγιεινής. Έγιναν γνωστοί από την πρώτη κιόλας ημέρα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Εξάλλου, όπως ανέφερε και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα δημιουργηθεί από τον ΕΟΔΥ έντυπο υλικό και βίντεο σχετικά με τη χρήση της μάσκας και την εφαρμογή των υπόλοιπων κανόνων υγιεινής.

Μία μάσκα για κάθε μαθητή

Την ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία όλοι οι μαθητές είχε γίνει γνωστό ότι θα προμηθευτούν από μία μάσκα για το σχολείο. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο συνολικός αριθμός μασκών που θα παραδοθεί στους μαθητές. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στα νησιά έχουν καταφθάσει ήδη οι μάσκες και επομένως οι μαθητές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη σχολική τους χρονιά με ασφάλεια. Οι μάσκες που δοθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς θα είναι:

  • υφασμάτινες από 100% βαμβάκι
  • μονόχρωμες
  • με διαφορετικά μεγέθη και εσωτερικά ελάσματα, ώστε να εφαρμόζονται εύκολα στη μύτη, στο στόμα και στο πηγούνι

Οι έλεγχοι στα δείγματα των μασκών ήταν ιδιαίτερα αυστηροί, καθώς πέρασαν και από το Χημείο του Κράτους.

Απουσία στους μαθητές χωρίς μάσκα

Σύμφωνα με κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, όσοι μαθητές δεν ακολουθούν τις προβλεπόμενες οδηγίες και δεν φορούν μάσκα, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη σχολική τάξη και θα λαμβάνουν απουσία. Για τους ανήλικους μαθητές και συγκεκριμένα για τις ηλικίες 4-10 ετών, θα υπάρξει μία μεγαλύτερη επιείκεια, καθώς θα παραμένουν σε έναν ειδικό χώρο, μέχρι να τους παραλάβουν οι γονείς τους, στον οποίο φυσικά θα τηρούνται κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας και οι κανόνες υγιεινής κατά του κορωνοϊού.

Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασία, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τη δημιουργία «ομάδας κρούσης», με τη σύμπραξη του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Υγείας και Παιδείας, η οποία  διαχειρίζεται από τις 14 Σεπτεμβρίου τα κρούσματα στις σχολικές τάξεις. Συγκεκριμένα σε κάθε σχολείο θα υπάρχει ένας υπεύθυνος για την καταγραφή και διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων καθώς και για την τοποθέτηση μαθητών ή εκπαιδευτικών που παρουσιάζουν συμπτώματα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Εφόσον κριθεί απαραίτητο τα άτομα που παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα θα υποβάλλονται σε τεστ και αν αυτό βγει αρνητικό, θα επιστρέφουν στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση των συμπτωμάτων, διαφορετικά θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι και 10 ημέρες.

Οδηγίες για τη χρήση της μάσκας

  • Πριν τη χρήση της μάσκας πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό.
  • Κρατάμε τη μάσκα από τα κορδόνια και την τοποθετούμε στο πρόσωπο μας, ώστε να καλύπτει τη μύτη και το στόμα.
  • Δεν πιάνουμε τη μάσκα από τη μπροστινή επιφάνεια.
  • Η μάσκα είναι ατομική, δεν τη δίνουμε σε άλλους.
  • Δεν ακουμπάμε τη μάσκα σε κοινόχρηστες επιφάνειες.
  • Εφόσον είναι μίας χρήσης την απορρίπτουμε στον κάδο ανακύκλωσης, ενώ αν είναι πολλαπλών χρήσεων  την πλένουμε στους 60 C.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!