4+1 Μύθοι της Φοιτητικής Ζωής
Αγαπητέ πρωτοετή φοιτητή, μετά το πέρας των Πανελληνίων και το ξέγνοιαστο καλοκαίρι, ήρθε η ώρα να κάνεις το πρώτο βήμα στο νέο κεφάλαιο της ζωής σου. Ένα κεφάλαιο ανεξερεύνητο, που όμως τόσο επιθυμείς να γνωρίσεις. Ξέρω ότι έχεις ακούσει πολλά και έχεις μπερδευτεί, εμείς όμως θα προσπαθήσουμε να σε διαφωτίσουμε, για κάποια θέματα που πιθανόν να εξελίχθούν διαφορετικά απ’ ότι σε ενημέρωσαν.
Ξέχνα το πρωινό ξύπνημα
Καταλαβαίνω ότι μετά από μία χρονιά άγχους και πίεσης, θέλεις να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την ελευθερία σου, όμως μην ξεχνάς ότι και η φοιτητική ζωή έχει τις υποχρεώσεις της. Τα μαθήματα ξεκινούν στις σχολές 8 ή 9 το πρωί και κάποια από αυτά είναι και υποχρεωτικά. Μη χάσεις, λοιπόν, την ευκαιρία που κέρδισες με τον κόπο σου, γιατί να είσαι σίγουρος πως η παρακολούθηση των μαθημάτων και οι καθηγητές έχουν κάτι να σου προσφέρουν.
Δεν θα διαβάζεις καθόλου. Μόνο στην εξεταστική
Το μεγαλύτερο ψέμα που ακούσαμε όλοι μπαίνοντας στο Πανεπιστήμιο. Διότι κανείς δε μίλησε για την ατελείωτη ύλη που θα πρέπει να βγάλεις μέσα σε ένα βράδυ πριν δώσεις το μάθημα, ούτε για το ξενύχτι με έναν καφέ στο χέρι. Μια φιλική συμβουλή λοιπόν, να διαβάζεις όσο μπορείς κατά τη διάρκεια του εξαμήνου σου, ώστε να έχεις επαφή με το αντικείμενο, διότι στο τέλος θα τρέχεις και δε θα προλαβαίνεις.
Σαν τους σχολικούς φίλους κανείς
Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε το πόσο σημαντικοί είναι για τον καθένα οι φίλοι με τους οποίους πέρασε μεγάλο μέρος των σχολικών του χρόνων. Δε χρειάζεται να πέσεις σε κατάθλιψη όμως, επειδή περάσατε σε διαφορετικές περιοχές. Ίσα ίσα, είναι ευκαιρία να γνωρίσεις καλά ακόμα μία πόλη. Θα διαπιστώσεις, άλλωστε, ότι θα γνωρίσεις νέα άτομα με τα οποία πλέον θα μοιράζεσαι πολλά κοινά, όπως η προσπάθεια προσαρμογής στο ίδιο περιβάλλον, είτε αυτό λέγεται σχολή, είτε πόλη.
Επιτέλους μακριά από το πατρικό σπίτι
Σίγουρα η φοιτητική ζωή είναι η ευκαιρία σου να ανεξαρτητοποιηθείς. Ανυπομονείς να φύγεις από το πατρικό σου, να νοικιάσεις το δικό σου σπίτι, να το διακοσμήσεις όπως εσύ επιθυμείς, να προσκαλείς τους φίλους σου, να επιστρέφεις ό,τι ώρα θέλεις και γενικότερα να διαμορφώσεις το δικό σου πρόγραμμα, χωρίς κανείς να σου λέει κάτι. Τους 2-3 πρώτους μήνες, ίσως μοιάζει το ιδανικό σενάριο. Όταν όμως αυτά πάψουν να σου κάνουν εντύπωση, θα νοσταλγήσεις το φαγητό της μαμάς, το τακτοποιημένο σπίτι και τα σιδερωμένα ρούχα.
Ομαδικές εργασίες, τι καλά!
Όχι δεν είναι τόσο καλά, μη βιαστείς να ενθουσιαστείς. Αρχικά, πρέπει να ξέρεις ότι αρκετά μαθήματα προβλέπουν ομαδικές εργασίες που αποτελούν ένα μέρος του τελικού βαθμού, ή αντικαθιστούν τις τελικές γραπτές εξετάσεις. Για το λόγο αυτό, δε θέλεις να μπλέξεις με τα λάθος άτομα, γιατί υπάρχουν δύο σενάρια. Είτε να εκτεθείς και να κοπείς στο μάθημα, είτε στο τέλος να κάνεις όλη τη δουλειά μόνος σου.
Όπως και να έχει, είναι βέβαιο πως τα χρόνια που έρχονται θα είναι απ’ τα καλύτερα της ζωής σου, γι’ αυτό κοίταξε να τα ευχαριστηθείς και να τα απολαύσεις στο έπακρο. Γιατί ο καιρός περνάει γρήγορα και όταν κάποια στιγμή στο μέλλον τα αναπολήσεις, φρόντισε να έρθει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο σου.