11997140_10206680273278736_2048218081_n

Στη σημερινή εποχή, η οικονομία είναι ένα φαινόμενο αρκετά δυσοίωνο στα μάτια μας. Σίγουρα είναι λιγότερο για αυτούς που πολεμούν με τους αριθμούς και τους υπολογισμούς καθημερινά. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για οικονομικές σπουδές, μεγαλύτερη και πιθανότερη επαγγελματική προοπτική για τους συγκεκριμένους σπουδαστές. Αν η Ελλάδα τους κλείσει την πόρτα, πολλοί από αυτούς δεν το βάζουν κάτω και διευρύνουν τους ορίζοντες τους και την επαγγελματική τους ανέλιξη στο εξωτερικό. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο Παναγιώτης Γκιώνης, τελειόφοιτος του ΟΠΑ με μεταπτυχιακό στην Αγγλία, ο οποίος μοιράζεται τις εμπειρίες του μαζί μας.

Σε ποια σχολή φοίτησες στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα σπούδασα στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2006-2010).

Γιατί την επέλεξες;

Από πολύ μικρός είχα επιρροές στην καθημερινότητα μου με θέματα που άπτονταν της οικονομικής θεωρίας, καθώς και ο πατέρας μου είχε ακολουθήσει καριέρα ως Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός. Αρχικά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α) έχει δικαιολογημένα δημιουργήσει την φήμη του πανεπιστημίου το οποίο βγάζει επιτυχημένους επαγγελματίες στο χώρο των οικονομικών επαγγελμάτων.
Επίσης, η συγκεκριμένη σχολή είχε τον υψηλότερο Μ.Ο μονάδων για να καταφέρεις να εισαχθείς. Κάτι το οποίο σηματοδοτεί, κατά την άποψή μου, το επίπεδο των σπουδών καθώς και το επίπεδο των συμφοιτητών που θα έχεις.

Τι μεταπτυχιακό επέλεξες;

Το μεταπτυχιακό που επέλεξα ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Αρχικά, επέλεξα την κατηγορία MSc in Finance, αλλά επειδή πάντα είχα μια αγάπη για τα χρηματοοικονομικά και τις επενδύσεις, με κέρδισε το MSc in Investment Management. Πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό που στόχευε σε υψηλότερου επιπέδου σπουδές στα χρηματοοικονομικά, μόνο που έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα σε μαθήματα όπως το Quantitative Theory in Investment Management και συνδύαζε το Financial Reporting Standards με γνώσεις σε Financial Analysis & Portfolio Management.

Σε ποια χώρα επέλεξες να το κάνεις και γιατί;

Επέλεξα την Αγγλία και αυτό γιατί τα πανεπιστήμια της Αγγλίας προσφέρουν μερικά από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών, τα οποία είναι αναγνωρισμένα διεθνώς για το κύρος και τη διαφάνειά τους καθώς και για το επίπεδο σπουδών τους. Μάλιστα 2-3 φορές το χρόνο περνούν από αξιολόγηση για το διδακτικό, διδακτορικό και ερευνητικό τους έργο από διεθνείς οργανισμούς και κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων.

Γιατί όχι μεταπτυχιακό στην Ελλάδα;

Αρχικά, τα προγράμματα σπουδών, αν και θεωρητικά είναι στα αγγλικά, τις περισσότερες φορές οι διδασκαλία γίνεται στα ελληνικά και σε μερικές περιπτώσεις έτσι γίνεται και η εξέτασή τους. Το κόστος είναι πολύ υψηλό για το επίπεδο των διδασκόντων, της υλικοτεχνικής υποδομής και της αναγνωρισιμότητας του τίτλου που σου παρέχεται. Επίσης, σπουδάζοντας στο εξωτερικό υπάρχει η δυνατότητα να βρεθείς με άτομα από άλλες χωρες, με άλλη κουλτούρα, αντιλήψεις και νοοτροπία έχοντας την ευκαιρία να ανοίξεις τα πνευματικά σου σύνορα και να ξεπεράσεις φυλετικές αγκυλώσεις.

Σχετικά με την βαθμολόγηση, είναι αρκετά ελαστική στα ελληνικά πανεπιστήμια, σε βαθμό που δεν μπορεί να διακριθεί ο άριστος και ο φοιτητής που έχει πάθος για το αντικείμενο των σπουδών του. Εκτιμώνται πολύ χαμηλότερα από τους εργοδότες κατά την προσπάθεια για εύρεση εργασίας. Βέβαια, τα προαναφερθέντα σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν την ύπαρξη πραγματικά πολύ αξιόλογων μεταπτυχιακών που σε κάποιες περιπτώσεις η ποιότητα των σπουδών ξεπερνά κατά πολύ τα ξένα προγράμματα σπουδών.

Μίλησε μας για το πανεπιστήμιο που κάνεις το μεταπτυχιακό σου (ονομασία, εγκαταστάσεις, συνθήκες μαθήματος, επίπεδο καθηγητών, μαθήματα και ωράριο).

Το πανεπιστήμιο που ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές είναι το CASS Business School, το οποίο αποτελεί το business unit του CITY University of London. Καθώς βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου, δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του να πάρουν μια πολύ καλή γεύση από τη ζωή σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου, καθώς μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με επαγγελματίες από χρηματοπιστωτικές εταιρίες όπως JP Morgan, HSBC, BNY Mellon, Merrill Lynch, CITI και να δει το περιβάλλον εργασίας τους.

Μάλιστα 2 φορές τον χρόνο διοργανώνει και διήμερες εκδηλώσεις καριέρας, κατά τις οποίες έρχονται στο πανεπιστήμιο εκπρόσωποι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο χώρο των Xρηματοοικονομικών, της Ενέργειας, της Ναυτιλίας αλλά και του Real Estate. Στις εκδηλώσεις αυτές μπορείς να μιλήσεις αυτοπροσώπως με τους εκπροσώπους αυτούς και να μάθεις όσο πιο πολλά επιθυμείς. Kάποιες φορές δίνεται η δυνατότητα σε πολυ εξαιρετικές προσωπικότητες να βρούν και μελλοντικές ευκαιρίες καριέρας αν κάποιος από του εκπροσώπους διακρίνει κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναζητούν στους μελλοντικούς εργαζόμενους στην εταιρεία τους.

Η οργάνωση και οι εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων είναι από τα πρώτα που σε συνεπαίρνουν. Όλα γίνονται στην ώρα τους με απόλυτη οργάνωση, μελετημένα για την πιο άμεση προσαρμογή του φοιτητή. Στο χώρο του πανεπιστημίου δεν έχουν δυνατότητα να εισέλθουν άνθρωποι εκτός πανεπιστημίου καθώς και η είσοδος και η έξοδος ελέγχεται με μαγνητικές ατομικές κάρτες με τα στοιχεία του εκάστοτε φοιτητή.

Οι αίθουσες έχουν άψογη διαρρύθμιση με μοντέρνο χαρακτήρα και προσφέρουν όλα τα μέσα για ένα σύγχρονο τρόπο διδασκαλίας και αλληλεπίδρασης καθηγητη-φοιτητή. (προτζέκτορες, μικρόφωνα, ζωντανή ψηφοφορία).

Μάλιστα είναι από τα λίγα εκπαιδευτικά κέντρα με ειδική αίθουσα αποκλειστικά για εκπαίδευση και χρήση των Bloomberg & Reuters Database Τerminals (περισσότεροι από 15 ηλεκτρονικοί υπολογιστές), τα οποία είναι τα πλέον απαραίτητα εργαλεία για το σύγχρονο διαχειριστή κεφαλαίων, αλλά ακόμη και για το μέσο χρηματοοικονομικό αναλυτή.

Το επίπεδο των καθηγητών ήταν πολύ υψηλό καθώς και οι απαιτήσεις των φοιτητών που πληρώνουν τόσα πολλά δίδακτρα είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ένας νέος καθηγητής δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο επίπεδο των μαθημάτων, όταν το θέμα γνωστοποιήθηκε στην υπεύθυνη του μεταπτυχιακού, παρακολούθησαν οι υπεύθυνοι δύο μαθήματά του και μετά από λίγο καιρό αντικαταστάθηκε.

Τα μαθήματα ειναι απαιτητικά και σχεδόν σε όλα ισχύει η αναλογία 70-30. Δηλαδή, το 70% του τελικού βαθμού ανά μάθημα προκύπτει από τις γραπτές εξετάσεις και το 30% από την εργασία στο μάθημα. Και στα δύο είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις βαθμολογία που θα σε κρίνει ως άριστο (graded as 1st distinction). Το άριστα ή κατά τους αγγλοσάξονες «distinction» αφορά βαθμολογία μεγαλύτερη του 70%. Κατά γενική ομολογία, ελάχιστοι αποτυγχάνουν να ολοκληρώσουν ένα μεταπτυχιακό, αλλά επίσης ελάχιστοι (<15-20%) είναι οι φοιτητές που θα το ολοκληρώσουν με διάκριση (distinction).

Σε καθημερινή βάση οι διδακτικές ώρες είναι 6 ή σε λίγες περιπτώσεις 8, αλλά από εκεί και πέρα θα χρειαστούν κάποιες επιπλέον ώρες μελέτης καθώς και ομαδικής εργασίας, όταν προβλέπεται από το μάθημα.

Αποτελεί μια καλή εξειδίκευση το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό;

Παρά την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση η εξειδίκευση που είχα αποκτήσει με βοήθησε άμεσα να βρω πρακτική άσκηση στα κεντρικά γραφεία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη. Στον εργασιακό χώρο πιστεύω ανακαλύπτεις πόσο ποιοτικές ή όχι ήταν οι σπουδές σου. Εκεί είναι που θα γίνει το απόλυτο τέστ που θα σου αποδείξει αν η θεωρία μπορεί να σε στηρίξει για να διαπρέψεις όταν σημασία πλέον έχει η «πράξη».

Το πολύ χρήσιμο με την εξειδίκευση μου είναι πως σου δίνει τις γνώσεις και σε ένα βαθμό και τις ικανότητες να αναπτύξεις τη δική σου επιχειρηματική δράση, σε περίπτωση που δεν είναι μέρος των μελλοντικών σου σχεδίων να εργαστείς ως μισθωτός.

Τι επαγγελματικές προοπτικές είχες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα;

Στο εξωτερικό εργάστηκα στο τμήμα των παραγωγών προιόντων της BNP Paribas στα κεντρικά τους γραφεία στο Παρίσι, ως trader assistant στο τμήμα Global Equities & Commodities Derivatives.

Στη συνέχεια και μετά την λήξη του συμβολαίου μου με την BNPP, πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα και να ξεκινήσω το δικό μου Family Wealth Οffice, όπου ως διαχειριστής πλέον είχα τον απόλυτο έλεγχο, αλλά και την ευθύνη όλων των διαδικασιών. Η απόπειρα μου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία δεδομένης μάλιστα της πολύ δύσκολης και ευμετάβλητης παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας. Όμως, στην κρίση πάντα γεννιούνται και ευκαιρίες.

Το βιογραφικό μου έχει τύχει αξιοσημείωτης αναγνώρισης από εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Εν τέλει όμως, όλα αυτα είναι χαρτιά που πιστοποιούν κάποιο γνωστικό επίπεδο. Για να πείσεις τον μελλοντικό σου εργοδότη εκτός από γνώσεις πρέπει να του αποδείξεις και το πάθος και την αφοσίωση σου για τον κλάδο που έχεις επιλέξει.

Προσαρμόστηκες γρήγορα στο εξωτερικό;

Το Λονδίνο και γενικότερα η Αγγλία είναι πολύ οργανωμένα μέρη σε κάθε επίπεδο. Υπάρχει ασφάλεια και αυτό σε συνδυασμό με το ότι είναι μια χώρα με ανοιχτά σύνορα και με ανοιχτό μυαλό απέναντι στην διαφορετικότητα, σε βοηθούν να προσαρμοστείς πολυ γρήγορα.

Λογικό ίσως είναι ότι δύσκολα θα προσαρμοστείς στον καιρό της Αγγλίας, αν έχεις μεγαλώσει στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Όλα όμως τα προσπερνάς γρήγορα και ειδικά σε ένα περιβάλλον που είναι γεμάτο με Έλληνες ομογενείς, αλλά και Έλληνες που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό. Έτσι, πάντα θα έχεις κάποιον κοντινό ή μακρινό γνωστό για να σε βοηθήσει με κάποιες αρχικές δυσκολίες προσαρμογής.

Πώς είναι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας;

Η αλήθεια είναι πως η χώρα έχει ένα από τα πιο μεθοδικά και πλήρη συστήματα εκπαίδευσης και παρέχει προοπτικές για τον φιλομαθή και φιλόδοξο φοιτητή, ώστε με τα χρόνια να γίνει επιτυχημένος επαγγελματίας και μάλιστα το εκπαιδευτικό της σύστημα καλύπτει σχεδόν κάθε κλάδο. Από την άλλη όμως, η εκμετάλλευση σε ένα βαθμό της μεγάλης στροφής των Ευρωπαίων και Ασιατών για ανωτάτη εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ωθήσει μερικά γνωστά πανεπιστήμια στην πλήρη εμπορευματοποιήση των υπηρεσιών τους με εκμετάλλευση της φιλοδοξίας των φοιτητών, προσφέροντας τα προγράμματα τους σε παράλογα υψηλό κόστος.

Πώς θα χαρακτήριζες τους Άγγλους από άποψη κουλτούρας;

Οι Άγγλοι είναι ένας λαός με πολύ συντηρητικό βλέμμα και παράλληλα μεγάλες ανοχές στο διαφορετικό και στο καινούργιο. Λαός που δύσκολα ανοίγεται, αλλά πάντα ιντριγκάρεται από την αμεσότητα και το επικοινωνιακό χάρισμα του μέσου Έλληνα. Το καλό ή κακό είναι πως ως φοιτητής το πιθανότερο είναι να έρθεις πολύ περισσότερο σε επαφή με κάθε είδους άλλους λαούς παρά με Άγγλους.

Πώς είναι το κλίμα μεταξύ των φοιτητών;

Από τη στιγμή που το Λονδίνο και γενικότερα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τόσο μεγάλη άφιξη φοιτητών από κάθε άκρη του κόσμου, το πιο πιθανό είναι να γνωρίσεις άτομα από πολλές διαφορετικές εθνικότητες. Όλοι έχουν έρθει για τον ίδιο σκοπό, να σπουδάσουν και να μάθουν όσο περισσότερα μπορούν. Αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνει το να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, νέα ήθη, έθιμα, συνήθειες και τρόπο σκέψης. Η παραμονή σε φοιτητικές εστίες θα σου δώσει την ευκαιρία να έρθεις γρήγορα σε επαφή με συνομηλίκους σου και να δημιουργήσεις παρέες. Όλα εξαρτώνται από το πόσο ανοιχτός είσαι.

Ποια είναι η τελική σου εκτίμηση για την εμπειρία στη σχολή που φοίτησες;

Η σχολή είναι χρήσιμη για να σε μάθει τον τρόπο που θα σκέφτεσαι, αλλά η εργασιακή εμπειρία και το πάθος για αυτό με το οποίο ασχολείσαι είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να διαπρέψεις.

Πού εργάζεσαι τώρα;

Το διάστημα αυτό εργάζομαι ως Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας στη ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού στον χρηματοοικονομικό και ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα. Γνώμη μου είναι πως μια εργασία που να συνδυάζει τεχνολογική καινοτομία και γνώσεις χρηματοοικονομικής αποτελεί το μέλλον του κλάδου.

Καλή σταδιοδρομία σου εύχομαι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη, μεταβείτε εδώ:

http://www.aueb.gr/

http://www.cass.city.ac.uk/

http://www.cass.city.ac.uk/courses/masters/courses/investment-management

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη συντάκτρια Χρύσα Καζάκου και αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Citycampus.gr. Η αναπαραγωγή της χωρίς την έγγραφη συναίνεση του citycampus δεν επιτρέπεται.

3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.