Μεταπτυχιακά στη Σλοβακία: Πλήρης Οδηγός
της Γιολάντας Τσαβδάρη, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Αύρας Μπακούρου
Μεταπτυχιακά στη Σλοβακία: Εισαγωγικά
Η Σλοβακία βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη και ολοένα περισσότεροι φοιτητές την επιλέγουν για τις σπουδές τους. Ο λόγος; Πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει αρκετά οικονομική ζωή, η Σλοβακία συνδυάζει τον πολιτισμό με τη φυσική ομορφιά. Διαχωρίστηκε από την Τσεχία το 1993 και η πρωτεύουσα της είναι η Μπρατισλάβα. Η επίσημη γλώσσα της είναι τα σλοβάκικα όμως, οι κάτοικοί της μαθαίνουν από μικροί αγγλικά γεγονός που της δίνει διεθνή χαρακτήρα. Η Σλοβακία έχει μεγάλη αγροτική παραγωγή και το κλίμα της είναι σταθερό, καθώς έχει ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες.
Οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας είναι το Κόσιτσε, η Πρέσοφ, η Ζίλινα, η Μπάνσκα Μπίστριτσα, η Νίτρα, η Τρνάβα και η πόλη Ζβόλεν. Είναι πραγματικά μαγευτικές οι κοιλάδες, οι λίμνες, οι σπηλιές, τα βουνά και τα δάση που θα συναντήσει όποιος επισκεφθεί τη Σλοβακία. Πέρα όμως από τη φυσική ομορφιά, την καλύπτει και μία τεράστια πολιτιστική παράδοση, μουσική, χορευτική και γενικότερα καλλιτεχνική. Δεν είναι λίγοι οι εκπρόσωποι των τεχνών και των επιστημών που κατάγονται από τη Σλοβακία (Άρθουρ Φλέισμαν, Βίνσετ Ίλοζνικ, Λουσία Ποπ κ.α).
Μεταπτυχιακά στη Σλοβακία: Το εκπαιδευτικό σύστημα της Σλοβακίας
Η εκπαίδευση των Σλοβάκων διαρκεί 10 χρόνια. Η βαθμολογική κλίμακα είναι από το 1 εώς το 5, όπου το 5 είναι ο χειρότερος βαθμός και το 1 ο καλύτερος! Κατά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι μαθητές δοκιμάζονται σε ένα τεστ που ονομάζεται maturita. Είναι και το κριτήριο εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα περισσότερα σχολεία είναι κρατικά, βέβαια υπάρχουν και κάποια εκκλησιαστικά και ιδιωτικά, τα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Η ανώτατη εκπαίδευση στη Σλοβακία είναι κατά βάση λοιπόν δημόσια όμως θα βρείτε και ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως και ανώτατες στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Μεταπτυχιακά στη Σλοβακία: Η ανώτατη εκπαίδευση
Οργάνωση και πρόγραμμα σπουδών
Τα τελευταία χρόνια οι Σλοβάκοι έχουν αυξήσει κατά πολύ το ποσοστό τους σε πανεπιστημιακή μόρφωση. Αυτό οφείλεται και στo μεγάλο αριθμό αντικειμένων σπουδών που συναντά κανείς στα ανώτατα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα. Για να μπορέσει κανείς να εισαχθεί σε αυτά, πρέπει να επιτύχει σε μία ή περισσότερες εισαγωγικές εξετάσεις ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα και διαρκεί από το Σεπτέμβρη ως τον Ιούνιο (μαζί με τις εξεταστικές περιόδους). Κατά τη διάρκεια της φοίτησης εκεί, τα μαθήματα δεν περιορίζονται μόνο σε διαλέξεις αλλά έχουν κυρίαρχο ρόλο τα σεμινάρια, οι ασκήσεις, τα εργαστήρια, η πρακτική άσκηση και όπως είναι φυσικό οι εξετάσεις. Επίσης, πάρα πολλά πανεπιστήμια της Σλοβακίας φημίζονται για τα projects που πραγματοποιούν.
Αν όμως πιστεύετε πως η δραστηριότητα των φοιτητών σταματά εκεί, κάνετε λάθος! Στις εγκαταστάσεις των σλοβάκικων πανεπιστημίων θα συναντήσει κανείς αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες και ομάδες καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της χώρας, καθώς και το γεγονός ότι οι Σλοβάκοι γνωρίζουν συνήθως παραπάνω από δύο ξένες γλώσσες θα κάνουν ένα σπουδαστή από άλλη χώρα να αισθανθεί ότι είναι σε ένα φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον.
Τα δημοφιλέστερα μεταπτυχιακά προγράμματα στη Σλοβακία τα τελευταία χρόνια έχουν ως αντικείμενο τον τομέα των επιχειρήσεων, της οικονομίας και διοίκησης, το μάρκετινγκ και τη διοίκηση επιχειρήσεων και τις διεθνείς σχέσεις.
Μεταπτυχιακά στη Σλοβακία: Τα πανεπιστήμια της Σλοβακίας
H Σλοβακία έχει αρκετά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία είναι δημόσιου χαρακτήρα. Υπάρχουν βέβαια και κάποια ιδιωτικού χαρακτήρα, τα οποία ιδρύθηκαν τα τελευταία έτη. Παρακάτω παρουσιάζονται τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας.
Πανεπιστήμιο Ματέι Μπέλ: Βρίσκεται στη Μπάνσκα Μπίστριτσα και αποτελείται από τα τμήματα Οικονομίας, Ανθρωπιστικών Σπουδών, Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, Φυσικών Επιστημών, Παιδαγωγικό και Νομική.
Σλοβάκικο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στη Μπρατισλάβα: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Χημείας και Τροφίμων, Αρχιτεκτονικής, Πρώτων Υλών και Τεχνολογίας.
Πανεπιστήμιο Κομένιους στη Μπρατισλάβα: Ιατρική, Νομική, Φιλοσοφία, Φυσικές Επιστήμες, Παιδαγωγικό Τμήμα, Φαρμακευτική, Τμήμα Φυσικής Αγωγής, Τμήμα Μαθηματικών φυσικής και πληροφορικής, Ρωμαιοκαθολική Θεολογία, Ευαγγελική Θεολογία, Μάνατζμεντ, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών.
Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος ο Φιλόσοφος στη Νίτρα: Καλών Τεχνών, Σπουδές Κεντρικής Ευρώπης, Παιδαγωγικά, Φυσικών Επιστημών, Κοινωνικών Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας.
Πανεπιστήμιο Ζίλινα στην ομώνυμη πόλη: Λειτουργίας Οικονομικών μεταφορών και Επικοινωνιών, Μηχανολογία, Ηλεκτρολογία, Πολιτικών Μηχανικών, Μάνατζμεντ και Πληροφορικής, Φυσικών Επιστημών, Βιολογίας Υψηλών Βουνών.
Iδιωτικά Πανεπιστήμια Σλοβακίας
Μερικά από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη Σλοβακία είναι το International School of Management στην πόλη Πρεσόφ, Νομικό Πανεπιστήμιο στη Μπρατισλάβα, School of Management στην πόλη Τρέντσιν και Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης στη Σκάλικα.
Μεταπτυχιακά στη Σλοβακία: Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων
Βασική προϋπόθεση για να φοιτήσει κάποιος σε ένα σλοβάκικο πανεπιστήμιο είναι να έχει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κάποιες σχολές, η επιτυχία στις εξετάσεις (maturita). Αν επιθυμεί να φοιτήσει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα τότε βασικό κριτήριο είναι πόσο καλά ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του, αντιστοίχως στο διδακτορικό, βασική προϋπόθεση είναι η επιτυχής διεξαγωγή του κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών. Έπειτα, ο κάθε υποψήφιος κάνει αίτηση στο πανεπιστήμιο (ή στα Πανεπιστήμια) της αρεσκείας του για ένα ή περισσότερα αντικείμενα σπουδών. Η προθεσμία για τις αιτήσεις είναι συνήθως μέχρι Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Οι εξετάσεις που πρέπει να δώσουν οι υποψήφιοι συνήθως διεξάγονται κατά την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.
Τα κριτήρια για την εισαγωγή διεθνών φοιτητών είναι πάνω κάτω τα ίδια με τα κριτήρια εισαγωγής των Σλοβάκων. Αν για κάποιο λόγο δεν πληρούνται, πραγματοποιούνται θερινά μαθήματα προετοιμασίας των σπουδαστών. Bέβαια, κάθε Πανεπιστήμιο διαφέρει, οπότε ο εκάστοτε υποψήφιος θα πρέπει να παρακολουθεί την ιστοσελίδα του Ιδρύματος που τον ενδιαφέρει.
Απαραίτητο έγγραφο που πρέπει να αποσταλεί από κάθε υποψήφιο είναι αποδεικτικό της προηγούμενης εκπαίδευσής του στη χώρα από την οποία προέρχεται. Δηλαδή, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να φοιτήσει σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, πρέπει να στείλει επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου του, αναλυτική βαθμολογία και αν έχει κάνει παραπάνω δραστηριότητες, όπως κάποια πρακτική άσκηση, στοιχεία για αυτές. Σύμφωνα με τη σλοβάκικη νομοθεσία αρμόδιο για την αναγνώριση αυτών των πτυχίων είναι το ”Γραφείο για την Αναγνώριση Διπλωμάτων”, όπου εκεί πρέπει να αποστείλει κάθε ενδιαφερόμενος τα σχετικά έγγραφα και να πάρει μία σύσταση. Το σύστημα της χώρας απαιτεί αυτή τη διαδικασία. Επίσης, τα στοιχεία που θα αποσταλούν θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα στα σλοβάκικα.
Μεταπτυχιακά στη Σλοβακία: Θεώρηση Κάρτας Εισόδου – Visa
Για να αποκτήσετε μία Κάρτα Εισόδου στη Σλοβακία, η οποία κοστίζει 4,50 ευρώ, χρειάζεστε τα παρακάτω έγγραφα :
- Δύο φωτογραφίες ταυτότητας,
- Διαβατήριο που να ισχύει,
- Αποδεικτικό του λόγου επιθυμίας παραμονής το οποίο να έχει εκδοθεί το πολύ 90 μέρες πριν,
- Αποδεικτικό ακεραιότητας,
- Αποδεικτικό καθαρού ποινικού μητρώου από τη χώρα παραμονής,
- Αποδεικτικό οικονομικών πόρων,
- Βεβαίωση ότι έχει λάβει κάποια υποτροφία (όπου συμβαίνει αυτό),
- Δήλωση του προσώπου που θα παρέχει οικονομικούς πόρους κατά τη διάρκεια παραμονής με αποδεικτικό τραπεζικού λογαριασμού, αποδεικτικό παροχής στέγασης. Αν το οίκημα βρίσκεται στην κατοχή του υποψηφίου πρέπει να υπάρχει έγγραφο με τίτλους ιδιοκτησίας.
Μεταπτυχιακά στη Σλοβακία: Δίδακτρα
Yποτροφίες και Προγράμματα
Η φοίτηση στα σλοβάκικα πανεπιστήμια είναι δωρεάν για τους φοιτητές που προέρχονται από την Eυρωπαϊκή Ένωση όπως και από τη Σουηδία, τη Λευκορωσία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τη Μολδαβία, τη Σερβία, την Π.Γ.Δ.Μ ή έχουν μόνιμη κατοικία σε αυτές τις χώρες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπερβαίνει η φοίτηση του κάθε σπουδαστή το προβλεπόμενο από το πανεπιστήμιο χρονικό διάστημα και το πρόγραμμα σπουδών να είναι στη σλοβάκικη γλώσσα. Για τα προγράμματα που διεξάγονται σε άλλες γλώσσες οι τιμές των διδάκτρων κυμαίνονται από 750 – 10.000€, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο.
Oι αιτήσεις για υποτροφίες όπως και για παροχή δωματίων στις φοιτητικές εστίες είναι ανοιχτές για τους υποψήφιους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και γι’αυτούς που προέρχονται από τις προαναφερθείσες χώρες. Eλέγχονται από το αρμόδιο γραφείο Ανάπτυξης της χώρας. Για να λάβει κάποιος υποτροφία για το ακαδημαϊκό έτος πρέπει να κάνει αίτηση κατά το μήνα Απρίλη, ενώ για μία καλοκαιρινή υποτροφία πρέπει να κάνει αίτηση τον Οκτώβρη. Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που πρέπει να καταβάλει είναι το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών που επιθυμεί να λάβει υποτροφία, μία επιστολή με τους λόγους που χρειάζεται αυτή την υποτροφία, συστατικές επιστολές και αντίγραφο προηγούμενης εκπαίδευσης. Επίσης, χρειάζεται να έχει λάβει πρόσκληση φοίτησης από το πανεπιστήμιο που επιθυμεί να λάβει υποτροφία. Το γραφείο τέλος εξετάζει την οικονομική κατάσταση κάθε υποψηφίου.
Πολύ γνωστό είναι το ”Εθνικό πρόγραμμα κινητικότητας” της Σλοβακίας. Πρόκειται για πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών και καλλιτεχνών, ιδρύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης, Έρευνας και Αθλητισμού. Υποστηρίζει κυρίως κινητικότητα βραχυχρόνιας περιόδου (1-2 εξάμηνα).
Μεταπτυχιακά στη Σλοβακία: Γλώσσα Διδασκαλίας
H κύρια γλώσσα διδασκαλίας είναι τα σλοβάκικα. Όμως, πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα σε άλλες γλώσσες και κυρίως στην αγγλική. Φροντιστήρια για την εκμάθηση της σλοβάκικης ή άλλης γλώσσας γίνονται κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και περιλαμβάνονται στην τιμή φοίτησης ή στην υποτροφία, αν τυχόν υπάρχει.
Μεταπτυχιακά στη Σλοβακία: Οι μεγαλύτερες φοιτητικές πόλεις
Mπρατισλάβα
H Μπρατισλάβα ως πρωτεύουσα της Σλοβακίας, είναι και η πρώτη επιλογή των ξένων φοιτητών. Έχοντας ένα διεθνή αέρα, το κλίμα είναι πολύ φιλόξενο για τους διεθνείς φοιτητές. Φιλοξενεί 5 δημόσια Πανεπιστήμια και 4 ιδιωτικά. Η μεταφορά δεν είναι πρόβλημα επειδή το δίκτυο συγκοινωνιών είναι αρκετά οργανωμένο. Όσοι φοιτητές δεν επιθυμούν να μείνουν στην εστία, θα βρουν εύκολα κάποιο διαμέρισμα ή δωμάτιο. Οι τιμές των ενοικίων είναι αρκετά προσιτές, όπως και γενικότερα η ζωή εκεί. Στη Μπρατισλάβα, η ψυχαγωγία έχει πολλούς τρόπους ερμηνείας και αυτό είναι ένα στοιχείο της γοητείας της. Από πολιτιστικά δρώμενα μέχρι μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ, το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας δε θα μείνει παραπονεμένος! Αξίζει να επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο Σλοβακίας, το κάστρο της Μπρατισλάβα, την Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου.
Κόσιτσε
Το Κόσιτσε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας μετά την πρωτεύουσα. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Χόρναντ στο ανατολικό τμήμα της χώρας σε υψόμετρο 208μ. Αποτελεί το κύριο εμπορικό, βιομηχανικό και πνευματικό κέντρο της Σλοβακίας. Eκεί βρίσκονται 3 μεγάλα δημόσια Πανεπιστήμια και ένα ιδιωτικό. Διακρίνεται για την ιδιαίτερη κουλτούρα του λόγω των θεάτρων, των κινηματογράφων, της Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα, της Μεγάλης Βιβλιοθήκης της και των πολλών μουσείων. Η ζωή στο Κόσιτσε είναι επίσης αρκετά οικονομική και προσφέρει αρκετές στεγαστικές λύσεις. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Ελισάβετ και το νέο -Μπαρόκ κρατικό θέατρο.
Μπάνσκα Μπίστριτσα
Η Μπάνσκα Μπίστριτσα είναι πόλη στην κεντρική Σλοβακία, πρωτεύουσα της περιοχής (κράι) Μπάνσκα Μπίστριτσα. Βρίσκεται ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα και την πόλη Κόσιτσε. Έχει δύο δημόσια πανεπιστήμια το ένα εκ των οποίων είναι η μεγαλύτερη ακαδημία Καλών Τεχνών. Όπως και στην υπόλοιπη Σλοβακία το κόστος ζωής είναι χαμηλό. Υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα και πράγματα να κάνει ένας φοιτητής στη συγκεκριμένη πόλη. Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο της Κεντρικής Σλοβακίας και τον πύργο ρολογιού που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Ως φοιτητές, φυσικά θα θελήσετε να επισκεφθείτε και τη μεγάλη Κρατική Επιστημονική Βιβλιοθήκη.
Η Σλοβακία είναι μία όχι και τόσο διαδεδομένη χώρα για σπουδές. Όμως, η έρευνα απέδειξε ότι τα πανεπιστήμιά της δεν υστερούν σε τίποτα από αυτά των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και το κόστος ζωής είναι αρκετά χαμηλό. Γιατί όχι λοιπόν;!
Δείτε τα Πανεπιστήμια της Σλοβακίας που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα.
Δείτε και το άρθρο μας για τη Φοιτητική ζωή στη Σλοβακία!
Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr
Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: