Μεταπτυχιακά στη Λιθουανία: Πλήρης Οδηγός
της Αθηνάς Πολατσίδου, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Γεωργίας Μυστριώτη
Η Λιθουανία (Lietuva στα λιθουανικά) είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτεύουσα το Βίλνιους. Βρέχεται από τη Βαλτική Θάλασσα, όπως η Λετονία και η Εσθονία. Υπήρξε η πρώτη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990, ενώ εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και το 2015 υιοθέτησε το ευρώ. Είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα λόγω της χαμηλής φορολογίας. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο και στα Πανεπιστήμιά της, τα οποία σταδιακά αποκτούν κύρος στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όπως φαίνεται και από τις παγκόσμιες κατατάξεις τους. Αυτή η εξέλιξη είναι μια ανάσα μετά τις χρόνιες μετακινήσεις φοιτητών σε Πανεπιστήμια άλλων χωρών, ένα φαινόμενο γνωστό ως “brain drain”.
Μεταπτυχιακά στη Λιθουανία: Γιατί να σπουδάσω στη Λιθουανία;
Το επίπεδο σπουδών είναι υψηλό, όπως αντικατοπτρίζεται και στην ένταξη 4 Πανεπιστημίων της Λιθουανίας στην κατάταξη του QS! Καθώς οι Λιθουανοί γνωρίζουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες, παρέχονται μεταπτυχιακά προγράμματα όχι μόνο στην Αγγλική, αλλά στη Γαλλική, τη Γερμανική και τη Ρωσική. Το κόστος διαβίωσης είναι σχετικά χαμηλό, ενώ θα έχετε και την ευκαιρία να μάθετε τη Λιθουανική γλώσσα (περισσότερες πληροφορίες για τα διαθέσιμα προγράμματα εκμάθησης εδώ: http://www.studyinlithuania.lt/en/living_in_lithuania/language).
Μεταπτυχιακά στη Λιθουανία: Διαβίωση, στέγαση και δίδακτρα
Το κόστος διαβίωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ιδιαίτερα αν ζείτε στις εστίες του Πανεπιστημίου σας (κατά μέσο όρο είναι 350-800€ μηνιαίως: http://www.vdu.lt/en/studies/useful-information/cost-of-living/). Ανάλογα με το πρόγραμμα και το επίπεδο σπουδών, τα δίδακτρα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 7000-8000€ ανά έτος στο διδακτορικό, αλλά υπάρχουν πολλές υποτροφίες που προκηρύσσονται από τα Πανεπιστήμια για την κάλυψή τους και θέσεις εργασίας, με την προϋπόθεση ότι είστε στο δεύτερο έτος των σπουδών σας και η εργασία σας απασχολεί 20 ώρες την εβδομάδα (περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.studyinlithuania.lt/en/living_in_lithuania/workandmoney/lookingforajob) Επιπλέον, παρέχονται πολλές εκπτώσεις για τους φοιτητές.
Μεταπτυχιακά στη Λιθουανία: Το εκπαιδευτικό σύστημα της Λιθουανίας
Το εκπαιδευτικό σύστημα της Λιθουανίας παρουσιάζει παρόμοιες διαβαθμίσεις με αυτές που εντοπίζονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην ηλικία των 5-6 ετών είναι καθιερωμένη η πρακτική να πηγαίνουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, αν και δεν είναι υποχρεωτική. Στη συνέχεια, η φοίτηση στο αντίστοιχο δημοτικό ξεκινά στα 6-7 έτη και διαρκεί τέσσερα χρόνια, ενώ ακολουθεί η 6ετής βασική εκπαίδευση, από την οποία παίρνουν απολυτήριο οι μαθητές αν πετύχουν στις τελικές εξετάσεις.
Στο αντίστοιχο Λύκειο μπορούν να πάνε όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τα τέσσερα πρώτα χρόνια της βασικής τους εκπαίδευσης. Αν γίνει αυτό, η φοίτηση διαρκεί τέσσερα χρόνια, ενώ όσοι πάνε στο Λύκειο και έχουν περατώσει πλήρως τη βασική εκπαίδευση χρειάζονται δύο χρόνια φοίτησης. Σε αυτό το στάδιο, οι μαθητές επιλέγουν μαθήματα ειδίκευσης βάσει των επιδιωκόμενων μελλοντικών σπουδών τους. Άλλοι ακολουθούν τον δρόμο της τριετούς φοίτησης σε επαγγελματικά σχολεία, αν και φαίνεται ότι δεν προτιμώνται τόσο από τους Λιθουανούς, καθώς δεν είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο κατάρτισης που παρέχουν.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπάρχουν Πανεπιστήμια (Universtetas), κολλέγια (kolegija) και επαγγελματικές σχολές (profesinė mokykla). Η επιλογή βασίζεται κυρίως στη βαθμολογία του απολυτηρίου Λυκείου ή επαγγελματικής σχολής. Οι προπτυχιακές σπουδές διαρκούν 4 χρόνια, οι μεταπτυχιακές 1-2 χρόνια και οι διδακτορικές ανάλογα με το κάθε πρόγραμμα (περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.sdcentras.lt/credo/res/Lithuania_esystem.pdf).
Μεταπτυχιακά στη Λιθουανία: Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά
Για το επίπεδο γλώσσας και βαθμολογίας, καλό είναι να κοιτάξετε τις προϋποθέσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος της επιλογής σας, επειδή αυτά διατίθενται σε διαφορετικές γλώσσες. Πριν κάνετε αίτηση για εγγραφή σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο της Λιθουανίας, καλό είναι να περάσετε τους τίτλους σπουδών σας από τον Οργανισμό Αναγνώρισης Πιστοποιήσεων (http://www.skvc.lt/default/en/). Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατόν, καθώς η αναγνώριση των τίτλων σπουδών μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα!
Μετά την αναγνώρισή τους, πρέπει να συμπληρώσετε μια αίτηση εγγραφής (διαφορετική σε κάθε Πανεπιστήμιο), και να έχετε έτοιμους τους τίτλους σπουδών, το βιογραφικό σας βάσει του προτύπου Europass, μια επιστολή όπου εξηγείτε τα κίνητρά για να σπουδάσετε στη Λιθουανία, ένα επικυρωμένο αντίγραφο του διαβατηρίου σας, φωτογραφίες σε διαστάσεις ταυτότητας, απόδειξη ότι έχουν πληρωθεί οι εισφορές εγγραφής (διαφορετικές σε κάθε Πανεπιστήμιο) και ότι έχετε τα χρήματα για να πληρώσετε τα δίδακτρα και να ζήσετε στη Λιθουανία (περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.studyinlithuania.lt/en/how_to_apply/recognitionofstudies).
Μεταπτυχιακά στη Λιθουανία: Διαδικασία αίτησης εγγραφής
Ανάλογα με την χώρα προέλευσης του υποψηφίου, η διαδικασία αίτησης είναι διαφορετική. Οι υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ και της ΕΟΚ μπορούν να στείλουν τις αιτήσεις τους εδώ (http://www.lamabpo.lt/turinys/holders-foreign-qualifications), ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των σπουδών τους, αφού έχουν κάνει όλα τα προαπαιτούμενα για το πρόγραμμα επιλογής τους και έχουν ετοιμάσει τα δικαιολογητικά τους, ενώ οι υπήκοοι κρατών εκτός ΕΕ και ΕΟΚ που θέλουν να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητα από υποτροφίες μπορούν να κάνουν αίτηση κατευθείαν στο Πανεπιστήμιο της επιλογής τους. Έπειτα, θα πρέπει οι υπήκοοι των κρατών της ΕΕ και της ΕΟΚ να προχωρήσουν στη διαδικασία αίτησης εγγραφής που ορίζει το κάθε πρόγραμμα (συνήθως γίνεται ηλεκτρονικά).
Μεταπτυχιακά στη Λιθουανία: Κορυφαία Λιθουανικά Πανεπιστήμια
Πανεπιστήμιο του Βίλνιους
Το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους βρίσκεται στην κατάταξη 501-550 του QS 2015/16, ενώ είχε σκαμπανεβάσματα σε αυτή τη θέση από το 2012! Ιδρύθηκε το 1579 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Λιθουανίας και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις φυσικές επιστήμες και την αστρονομία, όπως φαίνεται από τον Βοτανικό Κήπο, το Αστρονομικό Παρατηρητήριο, και το Κέντρο Επικοινωνίας και Πληροφοριών που διαθέτει.
Πανεπιστήμιο Mykolas Romeris
Το Πανεπιστήμιο Mykolas Romeris εδρεύει στο Βίλνιους. Το προηγούμενο όνομά του ήταν Νομική Σχολή της Λιθουανίας, και δεν είναι τυχαίο το τωρινό όνομα του Πανεπιστημίου, καθώς ο Mykolas Romeris υπήρξε Πρύτανης και δίδασκε Συνταγματικό Δίκαιο. Εκτός από τα νομικά, όμως, το Πανεπιστήμιο εξειδικεύεται και στα οικονομικά, με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σπουδών στους προαναφερθέντες αυτούς τομείς.
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κάουνας
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κάουνας (όπως και τα άλλα δύο που ακολουθούν) βρίσκεται στην κατάταξη 701+ του QS! Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1922. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα του είδους του στη Βαλτική και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αποκατάσταση των αποφοίτων του. Διαθέτει πολλά προγράμματα σπουδών στην Αγγλική και οι συνεργασίες του φτάνουν μέχρι και το …Stanford!
Τεχνικό Πανεπιστήμιο Γκεντιμίνας του Βίλνιους
Εκτός από την κατάταξή του στο QS, το Πανεπιστήμιο αυτό φέρει το όνομα ενός Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας που βασίλευσε κατά τον 14ο αιώνα. Γκεντιμίνας ονομάζεται, επίσης, ένα τμήμα του Κάστρου του Βίλνιους. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1956, και πέρασε πολλά σκαμπανεβάσματα έκτοτε, ενώ έλαβε το τωρινό του όνομα μόλις το 1996. Ασχολείται κυρίως με τους τομείς της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής.
Πανεπιστήμιο του Βιτάουτας του Μεγάλου
Άλλο ένα Πανεπιστήμιο στη κατάταξη του QS που φέρει το όνομα ενός ηγεμόνα. Εδρεύει στο Κάουνας και ιδρύθηκε το 1922. Δίνεται μεγάλη ελευθερία στην πορεία που μπορεί να ακολουθήσει κάθε φοιτητής και έμφαση στις τέχνες. Παρέχει πολλές ευκαιρίες για ταξίδια στους φοιτητές στη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς τα γραφεία του Πανεπιστημίου φτάνουν μέχρι και την Ουκρανία!
Μεταπτυχιακά στη Λιθουανία: Κορυφαίες φοιτητικές πόλεις
Βίλνιους (Vilnius)
Το Βίλνιους είναι η πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Με εξαίρεση την περίοδο όπου το Βίλνιους ανταλλασσόταν μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Στο Βίλνιους βγήκε το ανακοινωθέν της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας στις 11 Μαρτίου 1990. Το 2009 ορίστηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και διαθέτει τη συντριπτική πλειονότητα των πανεπιστημίων της Λιθουανίας.
Κάουνας (Kaunas)
Το Κάουνας φέρει το όνομα πιθανόν κάποιου τοπικού ηγεμόνα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και προσωρινή πρωτεύουσά της όταν το Βίλνιους άλλαζε χέρια. Αποτελεί το επίκεντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας της Λιθουανίας, και τα πανεπιστήμια της περιοχής έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σε αυτό.
Κλάιπεντα (Klaipėda)
Το Κλάιπεντα αποτελεί λιμάνι της Λιθουανίας και διαθέτει τουριστικά θέρετρα. Έχει ανεπτυγμένη βιομηχανία και ναυτιλία και διαθέτει μόνο δύο διεθνείς σχολές, τη Γερμανολιθουανική Hermann-Sudermann Schule και το Αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο LLC International.
Σιαουλιάι (Šiauliai)
Το Σιαουλιάι είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Αν και δέχτηκε πολλά πλήγματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο, αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Λιθουανίας, και διαθέτει κολλέγια και Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιό του και η Παιδαγωγική Ακαδημία. Φημίζεται για τον Λόφο των Σταυρών.
Πανεβεζίς (Panevėžys)
Αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Βρίσκεται μεταξύ του Βίλνιους και της Ρίγας, πρωτεύουσας της Λετονίας, γεγονός που διευκολύνει τις μετακινήσεις. Διαθέτει ένα Κολλέγιο, το οποίο αποτελεί συνένωση των Πολυτεχνικών, Ιατρικών και Παιδαγωγικών Σχολών της περιοχής. Μαζί με το Σιαουλιάι, φέρει ακόμα τα τραύματα του Β’ Παγκοσμίου και της Σοβιετικής κυριαρχίας.
Μεταπτυχιακά στη Λιθουανία: Να σας μάθω μερικά Λιθουανικά;
Η Λιθουανική γλώσσα (lietuvių kalba) αποτελεί μία από τις συντηρητικότερες γλώσσες, καθώς διατηρεί πολλά αρχαϊκά στοιχεία της Ινδοευρωπαϊκής. Τα ουσιαστικά μπορεί να έχουν μέχρι και 7 πτώσεις (!) και διαθέτουν κατά βάση δύο γένη, αρσενικό και θηλυκό.
Labas (λάμπας) = Γεια!
Viso gero (βίσο γκάρο) = Αντίο! (επίσημο)
Iki (ίκι) = Αντίο! (ανεπίσημο)
Labas rytas (λάμπας ρύτας) = Καλημέρα!
Laba diena (λάμπα ντιένα) = Καλό απόγευμα!
Labas vakaras (λάμπας βάκαρας) = Καλό βράδυ!
Taip (τεΐπ) = ναι
Ne (νε) = όχι
Ačiū (άτσου) = ευχαριστώ!
Prašau (πράσοου) = παρακαλώ!
Koks tavo vardas? (κόκς τάβο βάρντας) = Πώς σε λένε;
Mano vardas … (μάνο βάρντας) = Με λένε…
Kaip gyveni? (Κεΐπ γκιβενί) = Πώς είσαι;
Ačiū gerai. Kaip tu? (άτσου γκέρεϊ. Κεΐπ του;) = Είμαι καλά, ευχαριστώ. Εσύ;
Atleiskite (ατλέισκιτε) = Με συγχωρείτε.
Iš kur tu esi? (ις κούρ του έσι;) = Από πού είσαι;
Αš esu iš… (ας έσου ις…) = Είμαι από …
Μεταπτυχιακά στη Λιθουανία: Χρήσιμοι σύνδεσμοι
http://www.studyinlithuania.lt/en (βασική πηγή για τις σπουδές στη Λιθουανία)
http://www.mastersportal.eu/countries/17/lithuania.html
https://targetpostgrad.com/advice/studying-abroad/studying-in-lithuania
…και φυσικά οι σελίδες των Πανεπιστημίων επιλογής σας!
Σας ευχόμαστε να ζήσετε την ξεχωριστή εμπειρία των σπουδών στη Λιθουανία. Μην ξεχάσετε τα ζεστά ρούχα για το χειμώνα.
Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr
Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: