Μεταπτυχιακά στη Δανία: Πρώτο μέρος

Της Αγγελικής Χτενέλλη, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Αργυρώς Σταμούλη

Μεταπτυχιακά στη Δανία: Εισαγωγή – Η ζωή στη Δανία

Το Βασίλειο της Δανίας ή Δανιμαρκία ή απλά Δανία βρίσκεται στη βόρεια Ευρώπη και ανήκει στις Σκανδιναβικές χώρες. Συνορεύει από ξηρά μόνο με τη Γερμανία, ενώ από θάλασσα γειτνιάζει με τη Σουηδία, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Η Δανία είναι μία τελείως επίπεδη χώρα, καθώς το υψηλότερο σημείο της μόλις που ξεπερνάει τα 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη Δανία ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες, καθώς και η τεράστια Γροιλανδία.

Ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται σε περίπου 5.500.000 κατοίκους. Επίσημη γλώσσα της είναι η δανέζικη γλώσσα. Παρόλα αυτά, οι Δανοί χρησιμοποιούν σε ευρεία κλίμακα την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα, καθιστώντας ευκολότερη την επικοινωνία. Η Δανία έχει το ηπιότερο κλίμα στη Σκανδιναβία, με συγκριτικά μικρούς χειμώνες και λίγο χιόνι. Αν και ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Δανία έχει το δικό της νόμισμα, τις Κορόνες.

Η κοινωνίας της Δανίας είναι η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο, οι Δανοί είναι στην πρώτη θέση ως προς την ποιότητα ζωής τους, συγκεκριμένα οι Δανοί βαθμολογούν τη ζωή τους με 7,8 με άριστα το 10 (καθόλου άσχημα αν σκεφτεί κανείς τους φόρους που πληρώνουν, που είναι και οι υψηλότεροι στον κόσμο αλλά τους προσφέρονται σε αντάλλαγμα υψηλότερες κρατικές παροχές). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο δείκτη ειρήνης για το 2008, η Δανία ήταν η δεύτερη πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, μετά την Ισλανδία. Η χώρα επίσης κατατάσσεται ως αυτή με τη λιγότερη διαφθορά το 2008 στον Δείκτη Διαφθοράς, καθώς μοιράζεται την πρώτη θέση στον σχετικό κατάλογο με τη Σουηδία και με τη Νέα Ζηλανδία. Το 2008 η Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα του κράτους, κατατάχθηκε ως η πιο κατάλληλη πόλη για να ζήσει κάποιος διεθνώς, από το περιοδικό Monocle. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έρευνες, οι πιο χαρούμενοι εργαζόμενοι ζουν στη Δανία, καθώς οι Δανοί φαίνεται να είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους, σε σχέση με τους κατοίκους άλλων χωρών, τόσο εντός Ευρώπης όσο και εκτός, – συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι Δανοί είναι κατά 35% ευτυχισμένοι με τη δουλειά τους, ενώ οι Νορβηγοί και οι Σουηδοί 33% και 32% αντίστοιχα. Εκτός Ευρώπης, 31% είχαν οι Καναδοί, ενώ το 29% μοιράζονται οι Αμερικανοί και οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας. Στον αντίποδα της έρευνας, δηλαδή ανάμεσα στους πιο δυσαρεστημένους υπαλλήλους στον κόσμο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Έλληνες (13%), μόλις μια θέση πριν από το τέλος, όπου βρίσκονται οι Σλοβάκοι και οι κάτοικοι του Χόνγκ Κόνγκ με 12%. Είναι αξιόλογο ότι ακόμα κι αν μείνεις άνεργος Δανία, η κυβέρνηση συνεχίζει να πληρώνει τον εργαζόμενο με το 90% του μισθού του για δυο χρόνια.

Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1953, το πολίτευμα της Δανίας είναι συνταγματική μοναρχία. Αρχηγός του κράτους είναι βασιλιάς ή βασίλισσα και την εκτελεστική εξουσία ασκεί η κυβέρνηση, ενώ την νομοθετική η Βουλή με 179 μέλη. Η επίσημη εκκλησία είναι η Λουθηρανική, με μικρότερο ποσοστό από προτεστάντες και καθολικούς, αν και υπάρχει γενικότερα σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Η ζωή στην Δανία φαντάζει ονειρική, όμως λόγω της αυστηρής οργάνωσης και του προγράμματος που κυριαρχεί είναι πολύ συγκεκριμένες και οι κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να μείνει πάνω από το διάστημα των τριών μηνών σ’ αυτήν.

Το δικαίωμα διαμονής στη Δανία

Η συνθήκη ΕΚ (άρθρο 8Α) προβλέπει ότι κάθε πολίτης της Ένωσης έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στο έδαφος των κρατών μελών, υπό την επιφύλαξη ορισμένων προϋποθέσεων. Κάθε πολίτης της Ένωσης που προτίθεται να διαμείνει για διάστημα άνω των τριών μηνών σε άλλο κράτος μέλος, υποχρεούται να κατέχει άδεια διαμονής. Το έγγραφο αυτό, που χρησιμεύει αποκλειστικά στο να πιστοποιήσει το δικαίωμα διαμονής το οποίο απολαύουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης, εκδίδεται με την υποβολή ορισμένων δικαιολογητικών, τα οποία χορηγεί ο αιτών σύμφωνα με την προσωπική του κατάσταση.

Έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν με την αίτηση:

Εάν είστε φοιτητής, θα πρέπει να αποδείξετε ότι είστε εγγεγραμμένος σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό οργανισμό και ότι καλύπτεσθε από ασφάλιση ασθένειας. Θα πρέπει να βεβαιώσετε, μέσω σχετικής δήλωσης ή τουλάχιστον αντίστοιχου εναλλακτικού τρόπου, ότι διαθέτετε επαρκείς πόρους, ώστε να μην επιβαρύνετε οικονομικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ακόμη, για την αποφυγή της γραφειοκρατίας με την αποδοχή της άδειας διαμονής σας από τις Δανικές αρχές θα αποκτήσετε έναν προσωπικό αριθμό (ΙD-NUMBER και θα έχετε πρόσβαση στο Danish Civil Registration System (CPR number) και θα έχετε τα ίδια δικαιώματα με τους Δανούς υπηκόους. Σχεδόν όλες οι δημόσιες αρχές χρησιμοποιούν το σύστημα μητρώου CPR για να αποφεύγονται η διπλή εγγραφή και σφάλματα όσον αφορά την ταυτότητα του ατόμου. Στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ σημαντική η απόκτηση CPR, για περιπτώσεις όπως όταν θέλετε να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό γίνεται, γιατί το Δανικό σύστημα με αυτό τον τρόπο έχει συγκεντρωμένα σε μια κάρτα όλα σας τα στοιχεία πχ. όνομα, διεύθυνση, οικογενειακή κατάσταση, τόπο γέννησης και άλλων βασικών προσωπικών πληροφοριών όπως όλων των κατοίκων στη Δανία. Το μητρώο μπορεί να προσπελαστεί από τις δημόσιες αρχές καθώς επίσης και από ιδιώτες με ένα δικαιολογημένο ενδιαφέρον.

Πώς θα αποκτήσετε αριθμό CPR

Για να αποκτήσετε έναν αριθμό CPR βάσει της κατοικίας σας πρέπει να πληρούνται όλα τα ακόλουθα κριτήρια:

Η διαμονή σας στη Δανία πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες,

Να έχετε το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνετε στη χώρα (άδεια διαμονής),

Να έχετε αποκτήσει μια κατοικία ή ένα σταθερό τόπο διαμονής στη Δανία,

Η Κοινοποίηση της άφιξης πρέπει να γίνει στο Δήμο μέσα σε πέντε ημέρες αφού πληρούνται οι προηγούμενες προϋποθέσεις.

Τα απαιτούμενα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της τεκμηρίωσης σχετικά με το δικαίωμα να παραμείνουν στη Δανία, πρέπει να υποβάλλονται για την καταχώριση των προσωπικών σας δεδομένων στο σύστημα CPR. Ο τοπικός δήμος μπορεί να ζητήσει από οποιοδήποτε πρόσωπο να υποβάλει έκθεση/αναφορά για το πρόσωπό σας πριν από την εγγραφή. Αν πραγματοποιείτε σπουδές στη Δανία, αλλά δεν διαμένετε επίσημα εκεί μπορείτε παρόλα αυτά να αποκτήσετε έναν αριθμό CPR για φορολογικούς σκοπούς. Αν μετακινηθείτε αφού έχετε εγγραφεί στο σύστημα, είστε υποχρεωμένοι να το αναφέρετε στο (νέο) δήμο σας. Ομοίως, εάν εγκαταλείψετε τη Δανία είστε υποχρεωμένοι να αναφέρετε την αλλαγή διαμονής σας στο δήμο όπου είστε εγγεγραμμένοι πριν φύγετε.

Για περισσότερες πληροφορίες για το διαδικαστικό κομμάτι, επισκεφτείτε τη σελίδα : http://studyindenmark.dk/live-in-denmark/permits-visas-red-tape/the-civil-registration-system

Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας

Η εξαιρετική φήμη του Δανικού εργατικού δυναμικού δεν μπορεί παρά να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην παραδοσιακή ευαισθητοποίηση στη Δανία για τη σημασία της εκπαίδευσης. Το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα και λαμβάνει σημαντική δημόσια χρηματοδότηση. Βασική αρχή του είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους. Μεγάλη έμφαση δίνεται στη διά βίου πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ επίσης η Δανία είναι ιδιαίτερα γνωστή για την παραγωγή τεχνικών και μηχανικών υψηλής ειδίκευσης.

Η βασική εκπαίδευση στη Δανία αποτελείται από εννέα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης για όλους. Τα περισσότερα παιδιά φοιτούν σε δημόσια σχολεία, αλλά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ιδιωτικών σχολείων. Σήμερα το 83% των νέων ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται από τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που βασίζονται στην έρευνα, καθώς και μια παράλληλη σειρά από προγράμματα περισσότερο προσανατολισμένα στην επιχειρηματικότητα.

Στις μέρες μας περίπου το 40% του πληθυσμού ολοκληρώνει κάποια μορφής τριτοβάθμιας εκπαίδευση. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παροχή περαιτέρω εκπαίδευσης σε μεγάλο ποσοστό του σημερινού εργατικού δυναμικού που εκπαιδεύονται και αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις στην Δανία μπορούν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε υψηλό επίπεδο.

Το Δανικό εκπαιδευτικό σύστημα επικεντρώνεται στην διατήρηση ενός ισότιμου διαλόγου μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Ο ανεπίσημος τόνος στην επικοινωνία είναι ένα στοιχείο που προσέχουν ιδιαίτερα οι ξένοι στην Δανία.

Τέλος, το ακαδημαϊκό έτος κατά κανόνα αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και διαιρείται σε δύο εξάμηνα, από το Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο και από το Φεβρουάριο έως το τέλος του Ιουνίου. Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διακρίνονται σε πανεπιστήμια, πανεπιστημιακά κέντρα, άλλα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και ιδρύματα μη ακαδημαϊκής ανώτερης εκπαίδευσης στο πεδίο της επαγγελματικής (τεχνικής και εμπορικής) εκπαίδευσης. Οι πανεπιστημιακές σπουδές παρέχουν κανονική, μακροπρόθεσμη και μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε παραδοσιακά πανεπιστημιακά θέματα.

Η Δανία υιοθέτησε πρόσφατα μια αγγλοαμερικανική δομή με την εισαγωγή των διπλωμάτων Bachelor και Ph.D. Οι συνήθεις πανεπιστημιακές σπουδές σήμερα συνίστανται σε σπουδές που καταλήγουν στο Bachelor’s degree και ακολουθούνται από διετή φοίτηση που καταλήγει στο Candidatus degree (επίπεδο Master). Τρία έτη μεταπτυχιακών σπουδών μετά το Master καταλήγουν στο διδακτορικό (Ph.D). Τα άλλα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στον πανεπιστημιακό τομέα παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση σε τομείς όπως η μηχανική, η κτηνιατρική, η ιατρική, η φαρμακευτική, η αρχιτεκτονική, η μουσική, οι καλές τέχνες και οι εμπορικές σπουδές. Τα ιδρύματα μη ακαδημαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέχουν σύντομους και μεσαίας διάρκειας κύκλους σπουδών, ιδιαίτερα στους τομείς των εμπορικών και τεχνικών σπουδών, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής εργασίας και της υγείας. Ειδικά κολλέγια καταρτίζουν δασκάλους για το Folkeskole. Σε ορισμένες σχολές απαιτείται από τους υποψήφιους ικανοποιητική βαθμολογία στα μαθήματα της επιλογής σπουδών, ή επαγγελματική εμπειρία. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός πανεπιστημιακών κύκλων σπουδών που διδάσκονται σε γλώσσα άλλη από τα δανικά (κυρίως στα αγγλικά).

Στη Δανία τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διακρίνονται σε: Πανεπιστήμια (Universitet), Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης (Centre Hoijere Uddannelsesinstitutioner), Ινστιτούτα Ανώτατης Εκπαίδευσης (Centre for Videregaende Uddanneiser), Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Erhvervsakademier) όπου:

Οι πανεπιστημιακές σπουδές στη Δανία παρέχουν γνώση και έρευνα στο υψηλό διεθνές επίπεδο. Ο πανεπιστημιακός τομέας περιλαμβάνει 12 Πανεπιστήμια, που περιλαμβάνουν διαφορετικές σχολές, ενώ κάποια είναι ειδικευμένα σε συγκεκριμένους τομείς σπουδών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και 13 Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε τομείς όπως η μηχανική, φαρμακευτική, γεωπονική, οικονομικές σπουδές, αρχιτεκτονική, καλές τέχνες και τη μουσική.

Τα Πανεπιστήμια και τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης παρέχουν τους ακόλουθους τίτλους σπουδών σύμφωνα με το μοντέλο της διακήρυξης της Μπολόνια:

3-έτη σπουδών για την απόκτηση bachelor’s degree (BSc/BA) που περιλαμβάνει την προετοιμασία μιας εργασίας-έργου (preparationofaproject).

2-έτη σπουδών για μεταπτυχιακές σπουδές (MSc/MA) όπου για την απόκτηση του master’s degree απαιτείται η συγγραφή μιας εργασίας (thesis) διάρκειας ½ – 1 χρόνου.

3-έτη σπουδών για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος Ph.D που απαιτεί τη δημιουργία νέας έρευνας και γνώσης καθώς και την παρουσίαση-υποστήριξη μιας διατριβής.

Τα Ινστιτούτα Ανώτατης Εκπαίδευσης πρόσφατα έκαναν σημαντικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης τοπικών (περιφερειακών) κολλεγίων. Έχουν κυρίως επαγγελματικό προσανατολισμό και συνδυάζουν θεωρητικές σπουδές με πρακτική εφαρμογή και εφαρμοσμένη έρευνα σε διαφορετικούς τομείς.

Προσφέρουν:

Professional Bachelor’s degree σε όλους τους τομείς σπουδών ύστερα από 3-4 έτη σπουδών και εκτός από τα μαθήματα σπουδών περιλαμβάνεται πτυχιακή εργασία και πρακτική άσκηση. Σε αρκετούς τομείς δίνεται η δυνατότητα για απόκτηση master’s degree.

Οι Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης παρέχουν σύντομους και μεσαίας διάρκειας κύκλους σπουδών ιδιαίτερα στους τομείς των εμπορικών, τεχνικών σπουδών, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής εργασίας και υγείας.

Οι σπουδές στις Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καταλήγουν στην απόκτηση διπλώματος Academy Profession degree που συνδυάζει θεωρητικές-αναλυτικές σπουδές με πρακτική προσέγγιση.

Στη Δανία δεν προβλέπονται δίδακτρα για την ανώτατη εκπαίδευση, ούτε και για τους πολίτες της ΕΕ. Αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών για την εισαγωγή όλων των διεθνών μαθητών της ΕΕ, σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του 1953 για την ισοτιμία των διπλωμάτων που οδηγούν στην εισαγωγή σε πανεπιστήμια, αναγνωρίζει επίσης το ευρωπαϊκό και διεθνές Baccalaureate. Για ορισμένους τίτλους, εντούτοις, οι πολίτες της ΕΕ απαιτείται να περάσουν επιπλέον διαγωνίσματα (π.χ. για την ιατρική, τις επιστήμες, τη θεολογία και τη νομική). Η αναγνώριση είναι αρμοδιότητα των επιμέρους ιδρυμάτων.

Συνεχίζεται…  στο δεύτερο μέρος:

Μεταπτυχιακά στη Δανία: Δεύτερο μέρος

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: