Μεταπτυχιακά στη Δανία: Δεύτερο μέρος
Της Αγγελικής Χτενέλλη, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Αργυρώς Σταμούλη
Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας για τα μεταπτυχιακά στη Δανία με το δεύτερο άρθρο μας.
Για την αναγνώριση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τίτλων ανώτατων σπουδών που έχουν αποκτηθεί βάσει του δανικού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πληροφορίες μπορούν να ληφθούν από τα κέντρα NARIC (κέντρα πληροφόρησης για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σε εθνικό επίπεδο). Παρόλα αυτά είναι καλό να έχουμε υπόψη και τον ελληνικό φορέα αναγνώρισης πτυχίων τον ΔΟΑΤΑΠ.
Στην Ελλάδα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ τα εξής πτυχία :
Πανεπιστήμιο Roskilde
Αναγνωρίζεται το τμήμα Department of culture and identity, στο οποίο τα μαθήματα προσφέρονται στα Δανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επιστήμη της ιστορίας, στη φιλοσοφία και την κατανόηση της αξίας των παραπάνω επιστημών, για την προσέγγιση των σύγχρονων πολιτιστικών δρωμένων.
Αναγνωρίζεται το τμήμα Department of Education and Psychology studies, το οποίο διεξάγει έρευνα και μαθαίνει τους τρόπους διδασκαλία στην Ψυχολογία, και στις Παιδαγωγικές επιστήμες στην εργασιακή ζωή. Παρέχει όλες τις απαραίτητες στρατηγικές μέσα από το ακόλουθο πρόγραμμα Μάστερ που περιλαμβάνει την ειδίκευση στην οργανωτική ψυχολογία, την εκπαίδευση ενηλίκων και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Αναγνωρίζεται το τμήμα: Department of Education, καθώς στο πανεπιστήμιο υπάρχει τμήμα που ειδικεύεται μόνο στο κομμάτι της εκπαίδευσης.
Αναγνωρίζεται το τμήμα Department of communication, business and information technologies, το οποίο μέσω των κατευθύνσεων που διαθέτει προσφέρει ένα Bachelor στον τομέα της πληροφορικής, στη διοίκηση επιχειρήσεων, το marketing, την οικονομική διαχείριση επιχειρήσεων και προσφέρει γνώσεις μέσα από μελέτες γύρω από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Αναγνωρίζεται το τμήμα Department of social sciences, που διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα (bachelor) σπουδών στις κοινωνικές επιστήμες και κυρίως στην εξέταση οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων της σύγχρονης πραγματικότητας.
Δείτε τι λένε οι φοιτητές για το Πανεπιστήμιο του Roskilde εδώ.
University of Southern Denmark
To Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας είναι το τέταρτο στην κατάταξη των 5 καλύτερων πανεπιστημίων της χώρας. Έχει καταταχθεί στην 384η θέση των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1998 μετά τη συγχώνευση του πανεπιστημίου Οdense, του τμήματος Business and Engineering του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας καθώς και του Πανεπιστημιακού κέντρου της Νότιας Γουιτλάνδης. Το 2006, συμπεριλήφθηκαν και τα εξής τμήματα: the Business School Centre in Slagelse, και the National Institute of Public Health. Έτσι, σήμερα, το Πανεπιστήμιο έχει επτά πανεπιστημιουπόλεις, που βρίσκεται στην Odense, Slagelse, Κοπεγχάγη, Kolding, Esbjerk και Sonderborg. Περίπου 32.000 φοιτητές είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και σχεδόν το 20% είναι φοιτητές από το εξωτερικό.
Tα τμήματα που είναι όμως αναγνωρισμένα από τον ΔΟΑΤΑΠ είναι τα εξής:
Η Πολυτεχνική Σχολή (Faculty of Engineering) του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας προσφέρει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσω των εξής προγραμμάτων :
Bachelor of Engineering programme – 3 1/2 years
Global Management and Manufacturing
Bachelor of Science programme – 3 years
Innovation and Business
Mechatronics
Product Development and Innovation
Master of Science in Engineering programme – 2 years
Software engineering
Product Development and Innovation
Chemistry
Environmental and Business
Mechatronics
Physics and Technology (Acoustics and Signal Processing )
Physics and Technology (Optics, Sensors and Nanotechnology)
Master of Science programme – 2 years
MSc in Maritime Technology (από το 2015)
MSc in Information Technology (Product Design)
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα:
http://www.sdu.dk/en/om_sdu/fakulteterne/teknik
Η Σχολή Επιστημών της Υγείας (Faculty of Health Sciences), έχει το όραμα της συμβολής στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Παρέχει προγράμματα υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου και ένα ευρύ φάσμα κλάδων των επιστημών υγείας. Συγκεκριμένα :
Public Health Sciences (Bachelor)
Public Health Sciences (Master)
Clinical Biomechanics – Chiropractor (Bachelor)
Clinical Biomechanics – Chiropractor (Master)
Master of Science in Physiotherapy
PhD Programme at The Faculty of Health Sciences
Supplementary Health Programme
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα:
http://www.sdu.dk/en/Om_SDU/Fakulteterne/Sundhedsvidenskab
Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (Faculty of Humanities), καλύπτει γνώσεις για την εξέλιξη της γλώσσας, τη λογοτεχνία, την ιστορία, τις επιστήμες επικοινωνίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό το ευρύ φάσμα και η χρήση στη διδασκαλία παραδοσιακών αλλά και καινοτόμων μεθόδων, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους σπουδαστές να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης σκέψης, των καλών τεχνών και του ανθρώπινου τρόπου επικοινωνίας και έκφρασης. Οι φοιτητές ενθαρρύνονται να σκέφτονται, υποστηρίζουν με επιχειρήματα τις θέσεις τους και αξιολογούνται, ώστε να αποκτήσουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Η Σχολή είναι η μεγαλύτερη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, έχει πάνω από 640 εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης και έχει αναλάβει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και έρευνας στα πανεπιστήμια στην Odense, Κόλντινγκ, Sonderborg, Flensborg, Slagelse και Esbjerk. Τα προγράμματα του τμήματος είναι τα εξής:
Bachelor programmes:
Master programmes:
European Master in Tourism Management (EMTM)
MA in Business, Language and Culture (Arabic)
MA in Business, Language and Culture (negot)
MA in Business, Language and Culture (International Tourism and Leisure Management)
Individual courses:
Προγράμματα από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών που διδάσκονται σε άλλες γλώσσες εκτός της Δανικής. (Courses at the Humanities Faculty taught in languages other than Danish)
PhD Programme:
The PhD Programme at the Faculty of Humanities
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα :
http://www.sdu.dk/en/Om_SDU/Fakulteterne/Humaniora
Το Ινστιτούτο Βιολογίας (Institute of Biology), καλύπτει όλες τις βασικές βιολογικές επιστήμες, αλλά ειδικεύεται σε κατηγορίες: Environmental Stress Sound, Communication and Behavior, Ecology, Evolutionary Biodemography, Arctic Biology και Nord CEE
Τα προγράμματα του τμήματος διαμορφώνονται ως εξής :
Aquatic environmental biology (master level)
Experimental biology (master level)
MSc in Biology – animal sound communication and behavior
MSc in Biology – marine science
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα:
http://www.sdu.dk/en/om_sdu/institutter_centre/i_biologi
Δείτε τι λένε οι φοιτητές για το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας εδώ.
Πανεπιστήμιο Aalborg
Πρόκειται για τo πέμπτο πανεπιστήμιο της Δανίας με τις περισσότερες εγγραφές και σε 379ο σειρά κατάταξης παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1974 και αποτελεί «σπίτι» για 20.656 φοιτητές, με τον αριθμό των σπουδαστών να έχει αυξηθεί κατά 31%. Έχει τρεις πανεπιστημιουπόλεις, των οποίων η κύρια βρίσκεται στην πόλη του Aalborg. Οι άλλες δύο είναι στο Esbjerg και στην Κοπεγχάγη. Από το 2007, το Πανεπιστήμιο έχει χωριστεί σε τέσσερις Σχολές: Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών και Επιστήμης και Ιατρική Σχολή. Το Πανεπιστήμιο Aalborg είναι μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των διεθνών φοιτητών, με το 15% του φοιτητικού σώματος του Πανεπιστημίου να προέρχεται από χώρες εκτός της Δανίας.
Faculty of Engineering, Science and Technology: Η Σχολή αυτή διαθέτει τόσο προγράμματα master, bachelor και PH.D, και με πολλές διασυνδέσεις με πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Να σημειωθεί πως στο τμήμα της μηχανικής καταλαμβάνει τη 36η θέση παγκοσμίως, καθώς ιδιαίτερα επικεντρωμένο στον τομέα αυτό, στα προγράμματα των εξαμήνων του περιλαμβάνεται η πρακτική σε εταιρείες, ώστε να δοθεί επαγγελματική εμπειρία στους σπουδαστές του.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Faculty of Technical and Natural Sciences: με τον όρο natural science, εννοούμε την επιστήμη που μελετά τα φυσικά φαινόμενα, υπό το πρίσμα της βιολογίας, της χημείας αλλά και της φυσικής.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα:
Faculty of social sciences: Σκοπός του τμήματος είναι η διάδοση των αποτελεσμάτων των ερευνών για την βελτίωση της κοινωνίας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα:
http://www.en.fak.samf.aau.dk/
Δείτε τι λένε οι φοιτητές για το Πανεπιστήμιο του Aalborg εδώ.
Πανεπιστήμιο Aarhus
Το Πανεπιστήμιο Αarhus, το δεύτερο από τα 5 καλύτερα πανεπιστήμια στη Δανία, κατατάσσεται στην 119η θέση παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1928 και έχει εξελιχθεί ως κορυφαίο δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο με διεθνή εμβέλεια σε ολόκληρο το ερευνητικό φάσμα. Ξεχωρίζουν τα εξής τμήματα:
Danish School of Media and Journalism: ένα από τα καλύτερα τμήματα για εκμάθηση δημοσιογραφίας στον κόσμο, ειδικεύεται στις εξής κατευθύνσεις: Journalism, Multimedia, World Politics Program, TV journalism, και έχει διασυνδέσεις με το πρόγραμμα Εrasmus.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την σελίδα:
School of Architecture: το τμήμα διαθέτει ένα πρόγραμμα για πτυχίο master διεθνώς αναγνωρισμένο και έχει διασυνδέσεις με το CAFA (The China Central Academy of Fine Arts). Ειδικεύεται σε: Architecture, Design, Urbanism, Habitation, Transformation, Tectonic/Digital Design, Sustainability.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα:
http://en.aarch.dk/about_aarhus_school_of_architecture/profile/
Faculty of Agricultural Sciences: το τμήμα έγινε μέρος του πανεπιστημίου Αarhus από το 2007 και έχει ενεργή δράση σε έρευνες και συνεδριάσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα:
Faculty of Health Sciences: το τμήμα μέσα από έρευνες στον κλάδο της υγείας προσπαθεί να εισάγει καινοτόμες ιδέες για τη βελτίωση της δημόσιας υγιεινής και διαθέτει master, bachelor και PH.D προγράμματα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την σελίδα:
Faculty of Science and Technology: Το τμήμα ειδικεύεται στην τεχνολογία περιβάλλοντος, τροφίμων και την αγροκουλτούρα και τη μηχανολογία. Διαθέτει δύο κατευθύνσεις: φυσικής και μηχανολογίας. Στην κατεύθυνση της φυσικής υπάρχουν 13 bachelor προγράμματα,19 master προγράμματα, ενώ στην κατεύθυνση της μηχανολογίας υπάρχουν 9 bachelor και 9 master προγράμματα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την σελίδα:
Danish School of Education: πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα στην Ευρώπη σε αυτό τον τομέα. Η εκπαίδευση προσεγγίζεται σύμφωνα με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των κλάδων της ψυχολογίας, της νευροψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, των παιδαγωγικών επιστήμων, των μαθηματικών, της τεχνολογίας πληροφοριών, της ιστορίας, των ιδεών, της θεολογίας και της οικονομίας. Κάθε μεμονωμένος ερευνητής ασχολείται με τα καθήκοντα της έρευνας που σχετίζονται με τον τομέα του ή τη μελέτη του, αλλά από μια διεπιστημονική προοπτική.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την σελίδα:
http://www.schoolleadership.eu/el/portal/partner/danish-school-education-aarhus-university-dpu
Δείτε τι λένε οι φοιτητές για το Πανεπιστήμιο του Aarhus εδώ.
University of Copenhagen
Το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο της Δανίας και ένα από τα καλύτερα όλων των Σκανδιναβικών χωρών, καθώς κατατάσσεται στην 73η θέση στην παγκόσμια κλίμακα. Ιδρύθηκε το 1479 και είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο στην Δανία και το δεύτερο παλαιότερο στις Σκανδιναβικές χώρες, μετά το πανεπιστήμιο Uppsala της Σουηδίας. Στο πανεπιστήμιο σπουδάζουν περισσότεροι από 40.500 φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 4.000 διεθνών φοιτητών. Το πανεπιστήμιο διαθέτει 4 campus, τα οποία είναι γύρω από την πόλη της Κοπεγχάγης. Τα περισσότερα μαθήματα διδάσκονται στα Δανικά, αλλά υπάρχουν και μαθήματα στα Αγγλικά και τα Γερμανικά.
Τα τμήματα που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ είναι τα εξής:
Copenhagen Business School: το τμήμα ενδείκνυται και για εκπονήσεις ερευνητικών διατριβών αλλά και για πραγματοποίηση bachelor προγραμμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα:
Department of Informatics, Copenhagen Businness School, Department of International Economics and Management, το τμήμα πραγματοποιεί υψηλής ποιότητας έρευνα για τις διεθνείς επιχειρήσεις, την εταιρική διακυβέρνηση, τις αναδυόμενες αγορές, τις ασιατικές σπουδές και τις υπηρεσίες του πολιτισμού. Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιοποιούνται τόσο προς όφελος των επιχειρήσεων, όσο και της κοινωνίας, προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλής ποιότητας διδασκαλία.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα:
The Royal Danish Academy of Fine Arts: School of Architecture, Design and Conservation: το τμήμα διαθέτει προγράμματα Bachelor και master στις κατευθύνσεις της αρχιτεκτονικής και του σχεδίου και η παρακολούθηση μαθημάτων γίνεται και στην αγγλική γλώσσα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα:
Royal Danish Veterinary and Agricultural University: το τμήμα υπάγεται στην κατηγορία των life sciences. Ο σημαντικότερος στόχος της Σχολής είναι να συμβάλει στην επίλυση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ταχέως μεταβαλλόμενος κόσμος και συγκεκριμένα ειδικεύεται σε θέματα σχετικά με τους φυσικούς πόρους και τη σημαντική αλλαγή του κλίματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, το Τμήμα συμβάλει στη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης, μέσω των φυσικών πόρων και καθιστά σαφές πως αυτό πρέπει να γίνει σε στενή συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα και τις δημόσιες αρχές, τους οργανισμούς και άλλα πανεπιστήμια, τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό. Παρέχεται άμεση απορροφητικότητα σε συναφείς εργασίες παγκοσμίως και ιδιαιτέρως στο μουσείο φυσικής ιστορίας της Δανίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις σελίδες :
Royal School of Library and Information Science: Το τμήμα επικεντρώνεται στη συστηματοποίηση των γνώσεων σε στενή συνεργασία με τις βιβλιοθήκες που υπόκεινται σε ραγδαίες αλλαγές στη Δανία επί του παρόντος. Το τμήμα διδάσκει τα ακόλουθα θέματα: οργάνωση της γνώσης, αναζήτηση και ανάκτηση πληροφοριών, γνώσεων και διαχείρισης εγγράφων, διαχείριση της βιβλιοθήκης, κοινωνιολογία της γνώσης και ανάπτυξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η σχολή προετοιμάζει τους φοιτητές για τη θέση του βιβλιοθηκονόμου τόσο σε βιβλιοθήκες όσο και σε εταιρείες για τις θέσεις specialist, web-developer, researcher and cultural mediator. Επιπλέον διαθέτει bachelor πρόγραμμα 3 χρόνων και master πρόγραμμα 2 χρόνων.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την σελίδα:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Royal_School_of_Library_and_Information_Science
Royal Danish Academy of Music: Ένα δυναμικό και καλλιτεχνικό τμήμα, τα μαθήματα που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ είναι για το πιάνο, το ακορντεόν και τη κιθάρα. Η ακαδημία προσφέρει Bachelor, Master και προηγμένα προγράμματα σπουδών και μεταπτυχιακών. Η ακαδημία ειδικεύεται στην κλασική μουσική και εκπαιδεύει μουσικούς εκκλησιαστικής μουσικής, τραγουδιστές, καθηγητές μουσικής και συνθέτες. Η διεθνοποίηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σχολής γι αυτό και η Ακαδημία της Όπερας εκπαιδεύει τραγουδιστές της όπερας, σε συνεργασία με το Royal Danish Academy of Music. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεθνής συνεργασία και τα project έχουν προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, καθώς πιστεύεται ότι είναι πιο συμφέρον για τους φοιτητές να μάθουν από τους δασκάλους, τους συμφοιτητές και το περιβάλλον έξω από την ακαδημία και εκτός των εθνικών συνόρων και είναι ένας ακόμη παράγοντας που το τμήμα είναι πόλος έλξης για πολλούς διεθνείς μαθητές.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα:
Faculty of Health Sciences: Το μεγαλύτερο τμήμα στον κλάδο της υγείας στη χώρα, διαθέτει προγράμματα bachelor και master.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα:
Faculty of Humanities: Με 11.700 φοιτητές και 1.200 μέλη του προσωπικού της σχολής είναι το μεγαλύτερο, αλλά και το παλαιότερο τμήμα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Δανία με μια ιστορία που εκτείνεται πίσω από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης το 1479 από τον βασιλιά Christian. To τμήμα διαθέτει PH.D προγράμματα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα:
Faculty of Law: Αυτή η νομική σχολή ερευνά τόσο το εθνικό όσο και το διεθνές δίκαιο. Σήμερα, οι ερευνητές συμμετέχουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην αλληλεπίδραση μεταξύ της δανικής νομοθεσίας και άλλες έννομες τάξεις. Το τμήμα διαθέτει bachelor, master και PHD προγράμματα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα:
Faculty of Life Sciences: Στην Δανία από το 1856 υπήρχε η Γεωπονική και η Κτηνιατρική σχολή (Royal Veterinary and Agricultural University), η οποία συγχωνεύτηκε τον Ιανουάριο του 2007 με το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ονομάστηκε Faculty of Life Sciences και διαχωρίστηκε πάλι τον Ιανουάριο του 2012, όπου το κτηνιατρικό τμήμα εντάχθηκε στον κλάδο των επιστημών υγείας και η γεωπονική σχολή στην ευρύτερη κατηγορία των faculty sciences.
Δείτε τι λένε οι φοιτητές για το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εδώ.
Technical University of Denmark
Το πρώτο πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Δανίας, που ιδρύθηκε το 1829. Σήμερα, είναι ένα από τα κορυφαία πολυτεχνικά ινστιτούτα μηχανικής της Ευρώπης και κατατάσσεται στην 116η θέση παγκοσμίως. Στο πανεπιστήμιο φοιτούν πάνω από 10,600 φοιτητές, που είναι εγγεγραμμένοι σε 25 τμήματα. Η Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στο Lyngby, μια πόλη στα βόρεια της Κοπεγχάγης.
Department of Electrical Engineering: στο τμήμα της μηχανολογίας υπάρχει ένα master πρόγραμμα για τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα:
http://www.masterstudies.com/Masters-Degree/Electrical-Engineering/Denmark/Lyngby/
Department of Photonic Engineering: στο τμήμα της μηχανολογίας από το ΔΟΑΤΑΠ υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του master προγράμματος photonic engineering, που μελετά κατά πόσο το φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί, την εξέλιξη των τεχνολογιών που βασίζονται στη φωτονική και κατά πόσο μπορούν να αντικαταστήσουν τις πιο απαιτητικές τεχνολογίες των πόρων. Το πάθος μας για την φωτονική οδηγεί σε πολλές συναρπαστικές και αξιόλογες τεχνολογικές εξελίξεις.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις σελίδες :
http://www.masterstudies.com/MSc-in-Photonics-Engineering/Denmark/DTU/
http://www.fotonik.dtu.dk/english
Department of Civil Engineering: Αντίστοιχα και σε αυτό το τμήμα της μηχανολογίας, που αναγνωρίζεται από το ΔΟΑΤΑΠ, στόχος είναι η εκπαίδευση και η έρευνα, που αποσκοπεί στην εισαγωγή καινοτομιών για τη δημιουργία των κοινωνικών και εμπορικών αξιών μέσω της ανάπτυξης, η οποία βασίζεται στην κατασκευαστική έρευνα. Το τμήμα διαθέτει τις εξής κατευθύνσεις: Structural Engineering, Building Design, Construction Materials, Geotechnics and Geology και Building Energy.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα:
Department of Applied Mathematics and Computer
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα:
http://www.compute.dtu.dk/english
Δείτε τι λένε οι φοιτητές για το Techical Univesrity of Denmark εδώ.
Σημαντικές πληροφορίες
Κόστος Ζωής
Δίδακτρα:
Στη Δανία δεν προβλέπονται δίδακτρα για σπουδές στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξαίρεση αποτελούν οι σπουδές για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος (PhDdegree) και τα προγράμμα ειδίκευσης που επιβαρύνονται με δίδακτρα σπουδών.
Κόστος διαμονής:
Τα Δανικά πανεπιστήμια δεν έχουν παράδοση στην πανεπιστημιακή στέγαση (campus). Οι περισσότεροι φοιτητές ζουν σε φοιτητικές κατοικίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πανεπιστημιούπολη και εξυπηρετούνται από το σύστημα δημόσιων μεταφορών. Στις μεγάλες πόλεις της Δανίας είναι αρκετά δύσκολο να βρει ένας φοιτητής μέρος για να μείνει κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Οι φοιτητές άλλων κρατών θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με το ίδρυμα στο οποίο θα φοιτήσουν για πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση και το γραφείο υποδοχής του εξυπηρετεί τους ξένους φοιτητές σχετικά με τη διαμονής τους. Υπάρχουν οι εξής δυνατότητες διαμονής:
- Ορισμένοι φοιτητές μπορούν να μείνουν στις ειδικά διαμορφωμένες φοιτητικές εστίες στο κέντρο της πόλης (student hall of residence), όπου η τιμή κυμαίνεται από 240 έως 460 ευρώ το μήνα.
- Να νοικιάσουν ένα δωμάτιο στην οικία μιας οικογένειας, όπου η τιμή κυμαίνεται από 270 έως 600 ευρώ το μήνα.
- Να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα, όπου η τιμή κυμαίνεται από 470 έως 940 ευρώ το μήνα.
- Να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα στο οποίο μπορούν να συγκατοικήσουν με άλλους φοιτητές.
Συμβουλευτείτε αυτή την σελίδα που αναφέρονται συγκεντρωτικά όλες οι σελίδες για παροχή στέγης που βρίσκονται στις περιοχές των προαναφερθέντων πανεπιστημίων:
http://studyindenmark.dk/live-in-denmark/housing-1/how-to-find-housing
Κόστος Διαβίωσης:
Το κόστος ζωής στην Δανία σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι αυξημένο και ανάλογα με τον τρόπο ζωής του καθενός υπολογίζεται ότι ένας φοιτητής χρειάζεται από 700 έως 900 ευρώ το μήνα.
Ενδεικτικά:
Η ασφάλιση : 200DKK = 26,88 ευρώ
tv license : 100DKK = 13,44 ευρώ
βιβλία : 400DKK = 53,761 ευρώ
φαγητό και έξοδα νοικοκυριού : 1.200DKK = 228,482 ευρώ
μέσα μεταφοράς : 1.230DKK = 165,313 ευρώ (αν και το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί σημαντικά με τη χρήση του ποδηλάτου )
ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο : 500 – 700 DKK = 67,20 – 94,08 ευρώ
άλλα προσωπικά έξοδα 1.000DKK = 134,40 ευρώ
Χρηματοδοτήσεις-υποτροφίες:
Γενικά, δεν υπάρχουν περιορισμοί στους τρόπους οικονομικής υποστήριξης και υποτροφιών που προσφέρονται εθνικά ή και από τα ίδια τα ινστιτούτα στους διεθνείς φοιτητές των πτυχιακών σπουδών. Οι φοιτητές διδακτορικού διπλώματος (Ph.D) από το εξωτερικό είναι ελεύθεροι να αποταθούν για υποτροφία των σπουδών τους, με γνωστοποίηση δημόσιας αγγελίας. Ακόμη, ένας σημαντικός αριθμός υποτροφιών προσφέρεται κάθε χρόνο από βιομηχανικούς φορείς-εταιρίες και είναι ανοικτές προς τους ξένους φοιτητές.
Ιατρική μέριμνα:
Τα άτομα που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα στις ίδιες ιατρικές παροχές ως μόνιμοι κάτοικοι της Δανίας όταν χρειάζονται ιατρική θεραπεία εάν έχουν την κάρτα Ευρωπαϊκής Ιατρικής Μέριμνας (EHIC).
Εργασία και σπουδές
Μερικοί φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στη Δανία μπορεί να θελήσουν να βρουν μια εργασία μερικής απασχόλησης. Η εύρεση δουλειάς για κάποιον που δεν γνωρίζει την γλώσσα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά, παρέχονται σε όλα τα Πανεπιστήμια δωρεάν μαθήματα για την εκμάθηση της Δανικής γλώσσας. Συνεπώς, οι χώροι στους οποίους απασχολούνται εργασιακά οι φοιτητές στην περίπτωση που δεν συσχετίζεται με το αντικείμενο σπουδών τους είναι οι επιχειρήσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ιδιαίτερα όμως μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί και μια αύξηση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Δανία.
Τα Πανεπιστήμια διαθέτουν κέντρα συμβουλευτικής για την εύρεση δουλειάς και επιπλέον υπάρχει και επίσημο Δανικό site για τους διεθνείς φοιτητές που ενδιαφέρονται να βρουν μια ημι-απασχόληση (www.workindenmark.dk). Οι φοιτητές λόγω των πανεπιστημιακών τους υποχρεώσεων έχουν δικαίωμα να εργάζονται 15 ώρες την εβδομάδα, σε περίπτωση που κάποιος παραβεί αυτό το όριο μπορεί να κινδυνέψει να χάσει την άδεια παραμονής του. Τέλος, με την εύρεση εργασίας στο Δανικό κράτος θα πρέπει να πληρώνονται και φόροι, αυτό προϋποθέτει όμως ότι με την απόκτηση της CPR κάρτας, είναι απαραίτητη η άμεση επικοινωνία με την υπηρεσία SKAT (DanishTaxandCustomsAdministration) για να αποκτήσετε τη φορολογική σας κάρτα, αφού συμπληρώσετε το ειδικό έντυπο που ονομάζεται «04,063».
Μεταπτυχιακά στη Δανία: Χρήσιμα links για Υπηρεσίες προς τους φοιτητές:
Studing in Denmark: www.ciriusonline.dk/engwww.rks.dk
Work and research opportunities: www.workindenmark.dκ
Denmark and the Danish society: www.denmark.dk
Ministry of Education: www.unm.dk/eng
Ministry of Science, Technology and Innovation: www.vtu.dk
Quality assurance, evaluation and accreditation: www.eva.dk
Assessments of qualifications from abroad: www.cvuu.dk
Καλή αναζήτηση!
Δείτε και το προηγούμενο – εισαγωγικό – άρθρο μας για τα μεταπτυχιακά στη Δανία
Επίσης, μπορείτε να συμβουλευθείτε και το αφιέρωμά μας για την φοιτητική ζωή στην Κοπεγχάγη.
Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr
Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: