Μεταπτυχιακά στη Γαλλία: πλήρης οδηγός

της Ευγενίας Πάταρα*

Το Παρίσι αποτελεί για το 2014 την πόλη που προτιμούν περισσότερο οι φοιτητές από όλον τον κόσμο για τις σπουδές τους, αφήνοντας πίσω του τη Μελβούρνη και το Λονδίνο. Η γαλλική πρωτεύουσα συνιστά, πλέον, πόλο έλξης όχι μόνο για τους τουρίστες που καταφθάνουν κάθε χρόνο στην περιοχή για να θαυμάσουν τα αναρίθμητα αξιοθέατά της, αλλά και για εκείνους που θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα μέρος ή το σύνολο των σπουδών τους στο εξωτερικό.

Γιατί, όμως, να επιλέξει κανείς τη Γαλλία για τις ακαδημαϊκές του σπουδές; Το Εξάγωνο, όπως ονομάζεται αλλιώς η χώρα, συνορεύει με άλλες έξι χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ελβετία και Ισπανία) αλλά και με τη Μεγάλη Βρετανία υποθαλάσσια, καθιστώντας έτσι εύκολη την πρόσβαση των φοιτητών στη χώρα. Το εκπαιδευτικό της υπόβαθρο και η πνευματική κληρονομιά της που αποτελείται από τα μεγαλύτερα ονόματα της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας(Camus, Sartre, Voltaire, Rousseau κ.α) βοηθούν τους σπουδαστές στην επιλογή των γαλλικών πανεπιστημίων για την εκπλήρωση των σπουδών τους, έχοντας την ευκαιρία να βελτιώσουν και τις γνώσεις τους στη γαλλική γλώσσα.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το γαλλικό κράτος φροντίζει ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό του σύστημα, καθώς το 20% του κρατικού προϋπολογισμού αφιερώνεται στην εκπαίδευση, ενώ καταφέρνει να προσφέρει υψηλή ποιότητα σπουδών με σημαντικά χαμηλά δίδακτρα τόσο για τους ημεδαπούς όσο και για τους ξένους φοιτητές. Η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεώρησης εισόδου(visa) για τους ξένους φοιτητές, τα διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας αλλά και η προώθηση της ανώτατης γαλλικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό συμβάλλουν στην επιλογή των εν λόγω πανεπιστημίων από τους ξένους φοιτητές. Η Γαλλία, βέβαια, είναι και η πέμπτη οικονομική δύναμη στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει θέσεις επαγγελματικής αποκατάστασης στους σπουδαστές της σε διάφορους τομείς, όπως είναι η αγροτική παραγωγή, η μόδα, η αεροναυπηγική βιομηχανία, οι βιομηχανίες αυτοκινήτων και παραγωγής ηλεκτρικών ειδών.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι προτιμούν τη χώρα για την ανώτατη εκπαίδευσή τους, με αποτέλεσμα τη δεκαετία που διανύουμε ο αριθμός των ξένων φοιτητών να έχει αυξηθεί κατά 75%, ενώ εννιά στους δέκα φοιτητές που επέλεξαν τη Γαλλία για τις σπουδές τους, θα τη συνιστούσαν και σε άλλους ενδιαφερόμενους. Πέρα από το υψηλό επίπεδο σπουδών, όμως, η χώρα προσφέρει την ευκαιρία στους φοιτητές της να συμμετέχουν στα αθλητικά, πολιτιστικά και τουριστικά δρώμενα που διοργανώνονται συνεχώς τόσο στο Παρίσι όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της, επωφελούμενοι πάντα από τις εκπτώσεις που τους προσφέρει η φοιτητική τους ιδιότητα. Έχουν, έτσι, τη δυνατότητα να μυηθούν οι ξένοι σπουδαστές στη γαλλική κουλτούρα και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στη γαλλική γλώσσα.

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία: Η ανώτατη εκπαίδευση στη Γαλλία

Η ανώτατη εκπαίδευση της χώρας παρέχεται είτε στα δημόσια πανεπιστήμια είτε στα «κολλέγια» (grandes écoles) και τα μαθήματα προσφέρονται είτε στην αγγλική γλώσσα είτε στη γαλλική είτε και στις δύο. Ένας αριθμός από δίγλωσσα μαθήματα (ένα μέρος διδάσκεται στα Γαλλικά και ένα μέρος σε Αγγλικά και Γαλλικά), βοηθά τους φοιτητές να μάθουν να μιλούν τη γαλλική γλώσσα κάνοντας ελάχιστη προσπάθεια.

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία: Κόστος σπουδών και ζωής στη Γαλλία

Τα δίδακτρα στα γαλλικά πανεπιστήμια είναι σχετικά χαμηλά, τόσο για τους ντόπιους φοιτητές όσο και για τους ξένους. Στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, τα δίδακτρα καθορίζονται από το κράτος και για το έτος 2014-2015, έχουν καθορισθεί στα 261,10€ ετησίως για τις μεταπτυχιακές σπουδές και στα 396,10€ ετησίως για τις διδακτορικές σπουδές. Στα ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα τα δίδακτρα είναι υψηλότερα και συνήθως φθάνουν από 3.000€ εώς 10.000€ το χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιλογές χρηματοδότησης των ξένων φοιτητών, οι οποίες περιλαμβάνουν επιχορηγήσεις μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+, επιχορηγήσεις του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Ζητημάτων (συμπεριλαμβανομένων των υποτροφιών Eiffel για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές), βραβεία από μεμονωμένα πανεπιστήμια και χρηματοδότηση μέσω τοπικών συμβουλίων σε συνεργασία με δημόσιους φορείς έρευνας, όπως το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (Centre National de la Recherche Scientifique).

Όσον αφορά τη ζωή στη Γαλλία, σε γενικές γραμμές θεωρείται ακριβή, αλλά σίγουρα είναι ανάλογη και με την πόλη στην οποία θα επιλέξει κανείς για να μείνει. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικές τιμές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών:

 • Γεύμα σε φθηνό εστιατόριο 12.00 €
 • Γεύμα για 2 άτομα σε μεσαίας κατηγορίας εστιατόριο 50.00 €
 • Γεύμα σε MacDonalds ή άλλο αντίστοιχου τύπου κατάστημα 8.00 €
 • Μπύρα (σε εστιατόριο) 4.00 – 5.00 €
 • Μπύρα (στο σουπερμάρκετ) 1.63 €
 • Coke/Pepsi (0,33L) (σε εστιατόριο) 2.40 €
 • Νερό (0,33L) (σε εστιατόριο) 1.55 €
 • Νερό (1,5L) (στο σουπερμάρκετ) 0.73 €
 • Γάλα (1L) 0.92 €
 • Ψωμί (500γρ) 1.26 €
 • Αυγά (12) 2.61 €
 • Τυρί 12.09 € / kg
 • Εισιτήριο μιας διαδρομής (τοπική συγκοινωνίας) 1.60 €
 • Ταξί (Διαδρομή 1km) 1.50 €
 • Βενζίνη 1.39 €
 • Αγορά Αυτοκινήτου 18.325 €
 • Βασικές Παροχές (Ρεύμα, Νερό, Θέρμανση) για διαμέρισμα 85m² 137.53 € / μήνα
 • Ίντερνετ (6 Mbps, Unlimited Data, Cable/ADSL) 27.84 € / μήνα
 • Γυμναστήριο 43.71 € / μήνα
 • Προβολή ταινίας σε κινηματογράφο πρώτη θέση 9.25 €
 • Τζιν 83.25 €
 • Καλοκαιρινό Φόρεμα σε Αλυσίδα Καταστημάτων (Zara κλπ) 39.60 €
 • Ενοίκιο:

Διαμέρισμα (1 Υπνοδωμάτιο) στο κέντρο της πόλης 617.43 € / μήνα

Διαμέρισμα (1 Υπνοδωμάτιο) έξω από το κέντρο της πόλης 485.69 € / μήνα

Διαμέρισμα (3 Υπνοδωμάτια) στο κέντρο της πόλης 1.113,41 € / μήνα

Διαμέρισμα (3 Υπνοδωμάτια) έξω από το κέντρο της πόλης 882.34 € / μήνα

 • Αγορά Ακινήτου:

στο κέντρο της πόλης 3.426,61 €

έξω από το κέντρο της πόλης 2.450,95 €

 • Μέσος Μισθός 1.909,33 € / μήνα

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία: Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Φοιτητές οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλό είναι να επικοινωνήσουν με τα πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν, ώστε να μάθουν την ακριβή διαδικασία επιλογής τους. Δε χρειάζονται θεώρηση εισόδου (visa) στη χώρα, ρύθμιση η οποία ισχύει και για τους φοιτητές που προέρχονται από την Ελβετία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία. Στις περιπτώσεις που τα μαθήματα διδάσκονται στη γαλλική γλώσσα, οι φοιτητές καλούνται, συνήθως, να αποδείξουν ότι γνωρίζουν τη γλώσσα επαρκώς μέσω των αποτελεσμάτων στα εξής τεστ γνώσεων: TCF DAP(Test de Connaissance du Français, Demande d’Admission Préalable), DALF (Diplôme Approfondi de Langue Française) και CEFR (Common European Framework of Reference for Languages). Για τα πανεπιστήμια στα οποία τα μαθήματα διδάσκονται στα Αγγλικά, οι φοιτητές καλούνται επίσης να αποδείξουν τη γλωσσική τους επάρκεια.

Φοιτητές οι οποίοι κατάγονται από συγκεκριμένες χώρες υποβάλλουν αίτηση για αποδοχή τους σε ένα από τα γαλλικά πανεπιστήμια ηλεκτρονικά μέσω της διαδικασίας CEF. Οι χώρες αυτές είναι η Αλγερία, η Αργεντινή, το Μπενίν, η Βραζιλία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, η Χιλή, η Κίνα, η Κολομβία, οι Κομόρες, το Κονγκό, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκαμπόν, η Γουινέα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, ο Λίβανος, η Μαδαγασκάρη, το Μάλι, το Μαρόκο, ο Μαυρίκιος, το Μεξικό, το Περού, η Σενεγάλη, η Ρωσία, η Νότια Κορέα, η Συρία, η Ταϊβάν, η Τυνισία, η Τουρκία, οι Η.Π.Α, το Βιετνάμ. Ο μηχανισμός αυτός προσφέρει στους φοιτητές καθοδήγηση και υποστήριξη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας εισδοχής τους στο ίδρυμα, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την εγγραφή τους. Όσοι κατάγονται από χώρες στις οποίες δεν υποστηρίζεται ο μηχανισμός CEF, υποβάλλουν απευθείας αίτηση στο πανεπιστημιακό ίδρυμα της επιλογής τους. Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες, μεταβείτε εδώ http://www.campusfrance.org/en/theme/procedure-cef .

Ανάλογα με τη γλώσσα στην οποία διδάσκονται τα εκάστοτε μαθήματα, οι συγκεκριμένοι ενδιαφερόμενοι ίσως χρειαστεί να αποδείξουν τη γλωσσική τους ικανότητα είτε στα Αγγλικά είτε στα Γαλλικά προσκομίζοντας αποδεικτικό ότι έχουν ήδη παρακολουθήσει παραδόσεις στην αντίστοιχη γλώσσα ή απλά παίρνοντας μέρος σε εξετάσεις γλωσσομάθειας μέσω των πτυχίων DELF, DALF, TOEFL, IELTS.

Όσον αφορά την έκδοση θεώρησης εισόδου, η οποία περιλαμβάνει και άδεια παραμονής στη χώρα, αυτή ονομάζεται VLS-TS και εκδίδεται με διάρκεια ενός έτους κάθε φορά. Για να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές αυτή τη θεώρηση εισόδου, απαραίτητη για τη μετάβασή τους στη Γαλλία, χρειάζεται να προσκομίσουν μια συμπληρωμένη αίτηση, φωτογραφίες διαβατηρίου, το διαβατήριό τους, βεβαίωση από την αστυνομία που θα αφορά το ποινικό μητρώο τους, πιστοποιητικό που να αποδεικνύει την ικανότητα να μιλήσουν τη γαλλική γλώσσα, βεβαίωση ότι διαθέτουν το απαραίτητο χρηματικό ποσό για τη μετάβασή τους στη χώρα και φυσικά, τη βεβαίωση αποδοχής τους από το γαλλικό πανεπιστήμιο. Μόλις οι φοιτητές φθάσουν στη Γαλλία, συστήνεται να έρθουν σε επαφή με το Γραφείο Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης της Γαλλίας (French Office of Immigration and Integration), όπου μπορεί να τους ζητηθεί να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία: Τα μεταπτυχιακά προγράμματα στη Γαλλία

Η Γαλλία έχει πολύ καλή φήμη και κύρος σε ό,τι αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές και ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών από όλο τον κόσμο την επιλέγει κάθε χρόνο για την πραγματοποίηση του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

Απλά μεταπτυχιακά προγράμματα (MAs, MScs, MEng), τα οποία περιλαμβάνουν μελέτη, παράδοση μαθήματος από καθηγητές του πανεπιστημίου και παρακολούθηση σεμιναριακών μαθημάτων. Στο πρόγραμμα αυτό, οι φοιτητές αναλαμβάνουν να κάνουν μόνοι τους έρευνα πάνω στα θέματα τα οποία μελετούν και να συμβουλεύονται ποικίλες βιβλιογραφικές πηγές σχετικά με το προς μελέτη αντικείμενο.

Μεταπτυχιακά προγράμματα έρευνας (MRes, MA by Research), τα οποία αποτελούν ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για διδακτορικά προγράμματα. Σε αυτά τα προγράμματα, οι φοιτητές καλούνται να εκπονήσουν προσωπική έρευνα που αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα και να επικεντρωθούν στην ανάλυσή του.

Διδακτορικά προγράμματα(Doctorates, PhDs), τα οποία αφορούν την εκπόνηση έρευνας και εργασίας πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα, που επιλέγει ο φοιτητής.

Η διάρκεια ενός μεταπτυχιακού προγράμματος διαφέρει ανάλογα με το εκπαιδευτικό ίδρυμα από 2 εώς 5 έτη και μπορεί να είναι προσανατολισμένα προς την έρευνα ή προς την επαγγελματική αποκατάσταση των εκάστοτε σπουδαστών. Στη Γαλλία υπάρχουν διάφοροι κλάδοι εκπαίδευσης (πυρηνική ενέργεια, ναυπήγηση, διάστημα, τέχνες, επιστήμες, ιστορία, νομική, ιατρική κ.α) από τους οποίους οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν αυτόν που τους ενδιαφέρει. Οι συνηθέστερες επιλογές των φοιτητών είναι η φαρμακολογία, η κοινωνιολογία, η γεωγραφία και η γλωσσολογία. Σε διαρκή ανάπτυξη βρίσκονται, επίσης, και προγράμματα που αφορούν τις σπουδές πάνω στη μόδα, αλλά και τη βιομηχανία παραγωγής κρασιού.

Οι φοιτητικές πόλεις στη Γαλλία 

Παρίσι (Paris)

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία paris

Τόσο η κοσμοπολίτικη ζωή όσο και τα αναρίθμητα αξιοθέατα της πόλης, όπως είναι το μουσείο του Λούβρου ή η Αψίδα του Θριάμβου για παράδειγμα, προσελκύουν στην Πόλη του Φωτός ολοένα και περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο. Πέρα, όμως, από την πολιτιστική κληρονομιά του Παρισιού, σημαντική είναι και η πνευματική του ζωή. Δεκαεπτά δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα και μερικά αξιόλογα grandes écoles συνθέτουν τον ακαδημαϊκό καμβά της πόλης. Αξιόλογη, βέβαια, είναι και η φοιτητική βάση του Παρισιού, η οποία αποτελείται από φοιτητές από διαφορετικές πόλεις και χώρες του κόσμου, οι οποίοι αναβαθμίζουν την πνευματικη του κουλτούρα.

Ειδικά για το Παρίσι, δείτε το άρθρο μου: Φοιτητική ζωή στο Παρίσι

Λυόν (Lyon)

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία lyon

Γραφική μεσαιωνική πόλη, η Λυόν βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία και την Ιταλία. Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές γαστρονομικές πόλεις της χώρες και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις γαλλικές Άλπεις, για όσους λατρεύουν τις πίστες του σκι. Τα αναρίθμητα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης εξηγούν το μεγάλο αριθμό φοιτητών που συγκεντρώνονται στην πόλη, τη στιγμή που η Λυόν αποτελεί ένα από τα κύρια οικονομικά κέντρα της Γαλλίας.

Τουλούζ (Toulouse)

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία toulouse

Χτισμένη στα νοτιοδυτικά σύνορα της Γαλλίας με την Ανδόρα και την Ισπανία, η Τουλούζ είναι γνωστή σήμερα ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Τα πανεπιστημιακά της ιδρύματα είναι ιστορικά καθώς έχουν χτιστεί από το 13ο αιώνα, ενώ συγκεντρώνουν και μεγάλο αριθμό φοιτητών. Η πόλη δεν απογοητεύει ούτε εκείνους που έλκονται από το θέατρο, την όπερα ή την αρχιτεκτονική, αλλά ούτε και εκείνους που λατρεύουν τη φύση, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στα Πυρηναία Όρη.

Μονπελιέ (Montpellier)

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία montpellier

Στο νότιο τμήμα της Γαλλίας, το Μονπελιέ είναι αμιγώς φοιτητική πόλη, καθώς το ¼ του πληθυσμού της είναι φοιτητές οι οποίοι παρακολουθούν σπουδές σε ένα από τα πανεπιστήμια της πόλης. Τρία από αυτά βρίσκονταν στη λίστα της ηλεκτρονικής σελίδας QS με τα καλύτερα πανεπιστήμια για το έτος 2012/2013 και ένα από αυτά (Université Paul-Valéry Montpellier III) είναι το έβδομο παλαιότερο στον κόσμο. Η τοποθεσία του Μονπελιέ στην μεσογειακή ακτή της χώρας είναι μια καλή επιλογή για όσους αγαπούν τη θάλασσα και τον ήλιο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες συρρέει μεγάλος αριθμός τουριστών στην περιοχή. Το καλό είναι ότι τους υπόλοιπους μήνες οι κάτοικοι της πόλης έχουν την αποκλειστικότητα στις θάλασσες και τις ακτές, έχοντας την ευκαιρία να αναλύψουν τους αναρίθμητους θησαυρούς της.

Λιλ (Lille)

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία Lille

Παλαιότερα, η Λιλ αποτελούσε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της Γαλλίας, αλλά έπειτα πέρασε από μια περίοδο παρακμής καθώς ο κόσμος μπήκε στη μεταβιομηχανική εποχή. Σήμερα, θεωρείται από πολλούς ως μια πόλη με κρυμμένους θησαυρούς, με πολιτιστική κληρονομιά και έντονη εμπορική ζωή. Ένα βασικό πλεονέκτημα της πόλης είναι η τοποθεσία της. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που σημαίνει ότι αποτελεί την τέλεια βάση κατοικίας για όποιον θέλει να εξερευνήσει τη βόρεια Ευρώπη. Είναι δυνατόν, λοιπόν, να πάρει κάποιος το τρένο από τη Λιλ και να μεταβεί απευθείας στα δύο δημοφιλέστερα τουριστικά κέντρα της Ευρώπης, όπως είναι το Παρίσι και το Λονδίνο, ή στις Βρυξέλλες, που λειτουργεί ως δίοδος για την Ολλανδία και τη Γερμανία. Για όσους λατρεύουν τα ταξίδια, λοιπόν, η Λιλ είναι το απόλυτο μέρος για να ζήσουν.

Τα πανεπιστήμια στη Γαλλία

Μερικά από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Γαλλίας βρίσκονται στο Παρίσι και στη λίστα με τα πιο επιθυμητά ιδρύματα για σπουδές. Αυτά είναι:

École Normale Supérieure ENS (Paris)

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία ecole normale superieure

Είναι το πανεπίστημιο της Γαλλίας που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση κατάταξης των πανεπιστημίων, αφού τοποθετείται στην 24η θέση στην τελευταία κατάταξη του QS World University Rankings. Δυτικά του Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού, το Ecole Normale Supérieure βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από γνωστά αξιοθέατα της πόλης, όπως είναι η Παναγιά των Παρισίων και ο Κήπος του Λουξεμβούργου, το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο στο Παρίσι.

Το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι, επίσης, το μόνο που προσφέρει φοιτητική εστία στο κέντρο του Παρισιού, εκτός από τις άλλες δύο που βρίσκονται στα περίχωρα. Αποτελεί μέρος των ιδιαίτερα φημισμένων για το κύρος τους «grandes écoles» της χώρας, ενώ είναι γνωστό για τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών και διαφόρων επιστημών. Τέλος, το Ecole Normale Supérieure αποτελείται από μια πεφωτισμένη κοινότητα φοιτητών και καθηγητών, νικητών 12 βραβείων Νομπέλ και 8 βραβείων στα French Fields Medals.

École Polytechnique (ParisTech)

μεταπτυχιακά στη Γαλλία ecole polytechnique

Είναι το 35ο καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο και βρίσκεται ανάμεσα στα 50 καλύτερα πανεπιστήμια μηχανικής και τεχνολογίας παγκοσμίως, ξεπερνώντας όλα τα άλλα γαλλικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Από το 1976 βρίσκεται στα νότια της πόλης, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Παρισιού. Αποτελείται από μια κοινότητα 4.600 φοιτητών και καθηγητών και προσφέρει μεγάλη έκταση ανοιχτού χώρου και μια ποικιλία από αθλητικές δραστηριότητες που άλλα κεντρικά πανεπιστήμια θα ζήλευαν.

Université Pierre et Marie Curie (UPMC)

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία universite pierre et marie curie

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια επιστήμης και ιατρικής στην Ευρώπη, με περισσότερα από 125 εργαστήρια. Ιδρύθηκε το 1971 μετά το διαχωρισμό του φημισμένου Πανεπιστημίου του Παρισιού και σήμερα αποτελείται από 32.000 φοιτητές, εκ των οποίων περισσότεροι από 6.000 κατάγονται από άλλη χώρα, από 10.000 άτομα προσωπικό και από 5.800 καθηγητές – ερευνητές. Χωρίζεται σε 18 διαφορετικά τμήματα σε 4 διαφορετικές περιοχές της πόλης, ενώ το κεντρικό του κτίριο βρίσκεται στο πάντα ζωντανό και ιστορικό Latin Quarter, συνορεύοντας με το Σηκουάνα και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Université Paris Diderot (Paris VII)

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία universite paris diderot

Με το νέο του χώρο να βρίσκεται λίγα βήματα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, ακριβώς στις όχθες του Σηκουάνα, το πανεπιστήμιο αυτό περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία μαθημάτων. Με 20.000 φοιτητές και περισσότερους από 6.000 σπουδαστές προερχόμενους από το εξωτερικό κάθε χρόνο, το ίδρυμα προσφέρεται για εκείνους που αναζητούν ένα αστικό περιβάλλον σε συνδυασμό με λίγη ηρεμία. Αν και είναι γνωστό για τις επιδόσεις του στον τομέα της επιστήμης, περιλαμβάνει μια γκάμα τμημάτων, μεταξύ των οποίων είναι η ιατρική, η οδοντιατρική, οι ανθρωπιστικές σπουδές, οι τέχνες και οι κοινωνικές επιστήμες.

Université ParisSorbonne (Paris IV)

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία sorbonne paris IV

Μετά το διαχωρισμό του Πανεπιστημίου του Παρισιού (Université de Paris), το ίδρυμα αυτό κληρονόμησε τις σχολές της τέχνης, της γλώσσας και των ανθρωπιστικών σπουδών. Όντας στην 33η θέση ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια Τέχνης και Ανθρωπιστικών Σπουδών, το Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne δέχεται κάθε χρόνο περίπου 14.000 νέους προπτυχιακούς φοιτητές, τη στιγμή που 7.000 αποφοιτούν. Αποτελείται από επτά κτίρια, τοποθετημένα στο Latin Quarter της πρωτεύουσας της χώρας, όπου το πολιτιστικό τμήμα του οργανώνει κάθε τρεις μήνες περισσότερα από 100 τοπικά και εθνικά καλλιτεχνικά δρώμενα, συμπεριλαμβανομένων της όπερας, των θεατρικών παραστάσεων, διαγωνισμών ποίησης και χορευτικών εκδηλώσεων.

Université Paris Descartes

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία universite paris descartes

Πήρε το όνομά του από το φιλόσοφο του 17ου αιώνα, René Descartes, και κληρονόμησε τη σχολή της ιατρικής μετά το διαχωρισμό του Πανεπιστημίου του Παρισιού, αποτελώντας έτσι ένα πολύ ισχυρό πανεπιστήμιο όσον αφορά τις επιστήμες της ζωής και την ιατρική. Το φοιτητικό σώμα περιλαμβάνει 33.000 φοιτητές και περισσότερους από 2.400 καθηγητές και ερευνητές. Είναι το μόνο πανεπιστήμιο στο Παρίσι, όπου διδάσκονται ιατρική, φαρμακευτική και οδοντιατρική σε ένα ίδρυμα και βρίσκεται στη γνωστή φοιτητική γειτονιά, το Latin Quarter.

Université Paris 1 PantheonSorbonne

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία Paris 1 Pantheon Sorbonne

Κρατώντας μετά το διαχωρισμό του Πανεπιστημίου του Παρισιού τις σχολές της Νομικής και των Οικονομικών, το Université Paris 1 Pantheon-Sorbonne εξειδικεύεται στις κοινωνικές επιστήμες, για τις οποίες βρίσκεται στην 50η θέση σε σχέση με τα άλλα πανεπιστήμια. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στη Γαλλία, καθώς κάθε χρόνο εγγράφονται γύρω στους 40.000 φοιτητές σε ένα από τα 14 τμήματα του. Βρίσκεται στο Latin Quarter και ανάμεσα σε μερικά από τα πιο γνωστά και ιστορικά κτίρια, εκ των οποίων και η ίδια η Σορβόννη, γεγονός που κάνει το μέρος όλο και πιο ελκυστικό για σπουδές.

Aix-Marseille Université (AMU)

Μεταπτυχιακά στη Γαλλία aix-marseille

Φτάνοντας στην κορυφή στη λίστα προτίμησης των φοιτητών και παίρνοντας το βράβειο του πιο ικανοποιητικού πανεπιστημίου για το 2014 σε διεθνές επίπεδο, το Aix-Marseille Université, αποτελείται από το Université de Provence, το Université de la Méditerranée και το Université Paul Cézanne. Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα πανεπιστήμια της Γαλλίας, είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών, καθηγητών και προϋπολογισμού αλλά και το μεγαλύτερο γαλλόφωνο πανεπιστήμιο. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των φοιτητών του φτάνει τους 72.000, εκ των οποίων οι 10.000 είναι από το εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία σχολών, από τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες μέχρι την ιατρική, την οικονομικές επιστήμες και τη διαχείριση.

Στην Ελλάδα αναγνωρίζονται οι σπουδές σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια της Γαλλίας και σε συγκεκριμένους τομείς ενίοτε, σύμφωνα με τη συνεχώς ανανεωμένη λίστα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π (Διεπανεπιστημιακός Οργανισμός Αναγνωρίσης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης). Πιο συγκεκριμένα, αναγνωρίζονται τα εξής ανώτατα ιδρύματα που θα τα βρείτε στη λίστα στο συνημμένο αρχείο!

Λίστα των γαλλικών πανεπιστημίων που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ

*Επικαιροποιημένο άρθρο από τη Μαρία Φραγκίνη

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: