Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Πλήρης Οδηγός (1)

της Μυρτώς Μιχαηλίδου βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Θεοδώρας Ντρέκη

Κατά τη διάρκεια της προπτυχιακής τους πορείας όλοι οι φοιτητές έχουν σκεφτεί έστω και μία φορά τι θα ακολουθήσει μετά το πολυπόθητο πτυχίο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη του αριθμού των φοιτητών που επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος. Η επιλογή μεταπτυχιακού είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση στη λήψη της οποίας πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπόψη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογούνται οι προοπτικές που μπορεί να τους προσφέρει.

μεταπτυχιακά στην Τουρκία 2Ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς για τουρισμό, η Τουρκία, καθιερώνεται ως προορισμός και για μεταπτυχιακές σπουδές. Ο αριθμός των ξένων φοιτητών που πηγαίνουν να σπουδάσουν στην Τουρκία παρουσιάζει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτώντας τη σημασία της χώρας ως προορισμού για μεταπτυχιακές σπουδές. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τους Έλληνες του εξωτερικού διαπιστώνεται ότι όλο και περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τη γειτονική χώρα για μεταπτυχιακές σπουδές: οι Έλληνες που σπουδάζουν στην Τουρκία ανέρχονται σε ποσοστό 2,9 %, ενώ οι φοιτητές από όλο τον κόσμο που επιλέγουν τα τούρκικα πανεπιστήμια αγγίζουν τους 350.000. Η Τουρκία έρχεται 7η στις προτιμήσεις των φοιτητών δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Η αύξηση του ενδιαφέροντος αποδίδεται στο γεγονός ότι προσφέρονται πολλά προγράμματα καλής και φθηνής εκπαίδευσης, καθώς και στις ευκαιρίες για υποτροφίες που προσφέρουν επίσης ένα μηνιαίο επίδομα, που καλύπτει τη διαμονή και τα δίδακτρα, την ασφάλιση υγείας και τα έξοδα ταξιδιού.

Η Τουρκία έχει ήδη εδραιωθεί ως τουριστικός προορισμός, με πάνω από 40 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019. Στατιστικά στοιχεία από το Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι είναι ο έκτος πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών. Έτσι λοιπόν, η τουρκική κυβέρνηση έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες, έχοντας θέσει ως στόχο να αυξήσει και τους ξένους φοιτητές σε 100.000 στη χώρα από το 2015 έως σήμερα .

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Η ζωή στην Τουρκία

Η Τουρκία αποτελεί την πιο γνωστή χώρα σε μας που εκτείνεται σε δύο ηπείρους. Μοιράζεται στην Ευρώπη και στην Ασία και διαθέτει μερικές από τις σπουδαιότερες παγκοσμίως πόλεις και τοπία που σαγηνεύουν, όπως παραλίες με λευκή άμμο και πολύ ψηλά βουνά. Είναι μια εκπληκτικά όμορφη χώρα για όσους την επισκέπτονται πρώτη φορά και μακριά από το στερεότυπο του κεμπάπ, τα χαλιά και τα παζάρια, ξεδιπλώνεται ένας νέος κόσμος, ένας άλλος πολιτισμός. Αν και θεωρείται μια κοσμική χώρα, κυρίαρχη θρησκεία στην Τουρκία είναι το Ισλάμ. Ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται σε 80,810,000 κατοίκους, ενώ το νόμισμά της η τουρκική λίρα.

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Διαμονή και μετακίνηση

Μελετώντας ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Τουρκία είναι μια σπουδαία επιλογή για τους φοιτητές που αναζητούν ένα μάθημα κορυφαίας ποιότητας με μικρό κόστος. Το κόστος ζωής στην Τουρκία είναι πολύ χαμηλό και είναι δυνατόν να ζουν οι φοιτητές με ένα πολύ χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως όταν πρόκειται για καταλύματα. Το κόστος της στέγασης στην Τουρκία ποικίλλει ανάλογα με το πού θα επιλέξετε να παρακολουθήσετε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σας. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καταλυμάτων, κατά την διάρκεια των σπουδών: α) Πανεπιστημιακό κατάλυμα, όπως φοιτητικές εστίες, β) Ιδιωτικά καταλύματα, όπως ενοικίαση σπιτιών και διαμερισμάτων. Γενικά θα πρέπει να περιμένετε να πληρώσετε τα ακόλουθα: α) Δωμάτιο σε αίθουσα φοιτητικής εστίας: 550 τουρκικές λίρες ανά μήνα (207,43 ευρώ), β) Δωμάτιο σε ένα κοινόχρηστο διαμέρισμα: 600 τουρκικές λίρες (226,19 ευρώ), γ) Δικό σας διαμέρισμα: 800 τουρκικές λίρες ανά μήνα (301,59 ευρώ).

Η Τουρκία έχει ένα καλά αναπτυγμένο δίκτυο μεταφορών με ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό εθνικό και διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο. Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Προύσα και Άδανα διαθέτουν υπόγεια σιδηροδρομικά συστήματα. Τα λεωφορεία και τα μικρά ταξί είναι δημοφιλείς και ανέξοδοι τρόποι για να κυκλοφορήσετε στις πόλεις. Σας παραθέτουμε και μερικές ενδεικτικές τιμές: α) Εισιτήριο λεωφορείου μιας διαδρομής: 2 τουρκικές λίρες (0,75 ευρώ), β) Ταξί: Η χρέωση είναι 3 τουρκικές λίρες (1,13 ευρώ) και μετά 1-2 τουρκικές λίρες (0,38-0,75 ευρώ) ανά χιλιόμετρο, γ) Τρένο από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα: 25 τουρκικές λίρες (9,42 ευρώ) μιας διαδρομής.

μεταπτυχιακά στην Τουρκία 3Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα

Τα πανεπιστήμια στην Τουρκία είναι είτε κρατικά είτε ιδιωτικά. Υπάρχουν περίπου 200 πανεπιστήμια στην Τουρκία και τα περισσότερα είναι νεο-ιδρυμένα. Αυτό είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα σχηματίστηκε λιγότερο από 100 χρόνια πριν, το 1923.

Τα προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου συντονίζονται απευθείας από τα ίδια τα ιδρύματα. Μία μεταπτυχιακή σπουδή ή ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα διαρκεί συνήθως δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα το ίδρυμα. Διδακτορικά προγράμματα επίσης προσφέρονται από πανεπιστήμια και ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κάποιος μπορεί να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα που να υποστηρίζεται από το πανεπιστήμιο ή να συμμετέχει σε έρευνα για το πανεπιστήμιο, ενώ ολοκληρώνει την υποχρεωτική του εργασία. Συνήθως, τα προγράμματα διδακτορικών σπουδών διαρκούν τρία με τέσσερα χρόνια. Κάποια προγράμματα χρειάζονται ελάχιστα περισσότερο ή λιγότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν, ανάλογα με το επίπεδο του περιεχομένου των μαθημάτων. Η παραγωγή πρωτότυπης έρευνας είναι συχνά ένα σημαντικό συστατικό των μεταπτυχιακών σπουδών, συμπεριλαμβανομένης της γραφής και της υποστήριξης μιας διατριβής ή μιας μεταπτυχιακής εργασίας.

Ενώ τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα θα έχουν μια παρόμοια λίστα των γενικών απαιτήσεων εισαγωγής, η έμφαση σε κάθε απαίτηση μπορεί να διαφέρει δραματικά μεταξύ μεταπτυχιακών σχολών, τμημάτων μέσα σε σχολές, ακόμα και σε προγράμματα εντός των ίδιων τμημάτων. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πώς θα κριθούν οι προηγούμενες μελέτες σας και το ο τρόπος εισαγωγής είναι να επικοινωνήσετε απευθείας με την διοίκηση του προγράμματος που σας ενδιαφέρει.

Στα περισσότερα ιδρύματα, η είσοδος σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα αποφασίζεται από την ειδική υπηρεσία στην οποία έχει καταθέσει αίτηση ο φοιτητής και όχι από τη γενική θεσμική διοίκηση. Μερικά τμήματα μπορεί να απαιτήσουν μια προσωπική συνέντευξη πριν την λήψη απόφασης για το εάν ο αιτούμενος θα γίνει αποδεκτός.

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο. Η παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού διαρκεί δύο χρόνια ενώ ένα PhD είναι συνήθως τρία έως πέντε χρόνια.

Ενδεικτικές ενότητες μεταπτυχιακών προγραμμάτων για τις οποίες φημίζονται τα τουρκικά ιδρύματα:

  • Διοίκηση Επιχειρήσεων
  • Νομική
  • Διεθνείς Σχέσεις
  • Διεθνής Πολιτική Οικονομία
  • Πολιτισμικές Σπουδές
  • Διαχείριση Μηχανικών
  • Βιομηχανική Μηχανική
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής
  • Πληροφορική
  • Μοριακή Βιολογία και Γενετική

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Προϋποθέσεις εισαγωγής

Τα τουρκικά ιδρύματα απαιτούν από τους υποψηφίους να έχουν ολοκληρώσει ένα πτυχίο πριν από την αίτηση. Κάθε πανεπιστήμιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές εισόδου, οπότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το καθένα ξεχωριστά.

Οι αλλοδαποί φοιτητές απαιτείται να περάσουν εξετάσεις για να μπορέσουν να σπουδάσουν σε ένα τουρκικό πανεπιστήμιο, γνωστές ως οι Κεντρικές Εισαγωγικές Εξετάσεις για τους ξένους σπουδαστές. Υπάρχουν δύο τεστ τα οποία συνήθως διεξάγονται τον Ιούνιο- το ένα είναι το τεστ Βασικών Δεξιοτήτων Μάθησης και το άλλο είναι η Δοκιμασία Επάρκειας για την τουρκική γλώσσα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εξέταση μέσω της ιστοσελίδας του OSYM: http://www.osym.gov.tr/ana-sayfa/1-0/20150129.html

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα ιδρύματα διδάσκουν στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, είναι σκόπιμο να μάθετε την τουρκική γλώσσα πριν από την αίτηση σε ένα τουρκικό πανεπιστήμιο. Αν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σας είναι στα τουρκικά, πολλά ιδρύματα θα προσφέρουν μαθήματα τουρκικής γλώσσας για την εκμάθησή της παράλληλα με τα μαθήματά σας.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορούν να χρεώνουν χιλιάδες λίρες για ένα μάθημα, ενώ αυτό μπορεί να κοστίσει πολύ λιγότερο, εάν σπουδαστεί σε ένα κρατικό ίδρυμα. Για παράδειγμα, οι ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν σε ένα κρατικό πανεπιστήμιο αναμένεται να πληρώσουν από 240 – 747 για ένα χρόνο μεταπτυχιακών σπουδών.

Τα αγγλικά προγράμματα διδασκαλίας σε κρατικά πανεπιστήμια κοστίζουν γύρω στα 490 ευρώ για κάθε χρόνο. Σε αντίθεση με τα ιδιωτικά όπου ο μέσος όρος των διδάκτρων είναι 12.550 ευρώ.

Τα δίδακτρα μπορεί να ποικίλλουν, για αυτό επικοινωνήστε με κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά για να ελέγξετε τις τιμές.

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Φοιτητικές βίζες

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία είναι «στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ», αλλά δεν είναι επίσημο μέλος, ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι για τους υπηκόους της ΕΕ είναι απαραίτητη η βίζα για σπουδές στη χώρα.

Αφού γίνετε αποδεκτοί σε ένα μάθημα σε ένα τουρκικό πανεπιστήμιο, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για φοιτητική βίζα στο πλησιέστερο τουρκικό προξενείο.

Για να σας χορηγηθεί μια τουρκική φοιτητική βίζα θα χρειαστείτε:

  • μια επιστολή αποδοχής από ένα τουρκικό πανεπιστήμιο,
  • το συμπληρωμένο έντυπο της τουρκικής φοιτητικής βίζας,
  • ένα έγκυρο διαβατήριο,
  • κόμιστρα για την διαδικασία,
  • και μια φωτογραφία διαβατηρίου,

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Χρηματοδότηση και υποτροφίες

Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει ενεργά να αυξήσει τον αριθμό των αλλοδαπών φοιτητών που παρακολουθούν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Ωστόσο, οι υποτροφίες και οι πρωτοβουλίες στοχεύουν κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης. Μπορεί να είναι δύσκολο για τους φοιτητές από άλλες περιοχές να λάβουν χρηματοδότηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Μεμονωμένα πανεπιστήμια μπορούν να προσφέρουν προσαρμοσμένες υποτροφίες και μπορείτε να ψάξετε για αυτά σε δικτυακούς τόπους όπως StudyAbroad – Turkey: http://www.studyabroad.com/programs/middle+east,turkey/default.aspx

Τα προγράμματα υποτροφιών για μεταπτυχιακά της Τουρκίας είναι προγράμματα που χρηματοδοτούνται πλήρως από την κυβέρνηση για τους επιτυχημένους ξένους φοιτητές από όλον τον κόσμο για μεταπτυχιακές σπουδές στην Τουρκία. Οι επιλογές για τους φοιτητές είναι ποικίλες, καθώς μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλούς κλάδους για την εμβάθυνση των σπουδών τους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ, εδώ και εδώ:

Ιδρύματα υποδοχής αποτελούν τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια στην Τουρκία. Οι υποτροφίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων σπουδών. Τα περισσότερα προγράμματα σε τουρκικά πανεπιστήμια είναι στα Τουρκικά. Ωστόσο, ορισμένα τμήματα και πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα. Η υποτροφία περιλαμβάνει μηνιαία αποζημίωση (περίπου 375 ευρώ για μεταπτυχιακό, 500 ευρώ για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου), πλήρη δίδακτρα, δωρεάν 1 χρόνο μαθημάτων Τουρκικής γλώσσας, δωρεάν κρατικούς κοιτώνες, αεροπορικό εισιτήριο μετ ‘επιστροφής και ασφάλιση υγείας.

Για να είναι επιλέξιμοι για υποτροφία για μεταπτυχιακά προγράμματα, οι αιτούμενοι πρέπει:

  • να είναι πολίτες μιας χώρας εκτός της Τουρκίας (Όποιος κατέχει ή κατείχε στο παρελθόν τουρκική υπηκοότητα, δεν μπορεί να καταθέσει αίτηση),
  • να μην είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές/τριες σε άλλο τουρκικό πανεπιστήμιο στο επίπεδο των σπουδών για το οποίο καταθέτουν αίτηση,
  •  για τα προγράμματα μάστερ να μην έχουν γεννηθεί πριν το έτος 1988,
  • για τα διδακτορικά προγράμματα να μην έχουν γεννηθεί πριν το έτος 1983,
  • να έχουν τουλάχιστον 75% αθροιστικό μέσο όρο ή βαθμό πτυχίου πάνω από τον μέσο όρο της αποφοίτησής τους (εκτός από φοιτητές ιατρικών σχολών που απαιτείται αθροιστικός μέσος όρος 90%) ,
  • να έχουν τουλάχιστον 75% επιτυχία σε κάθε αποδεχόμενη εθνική ή διεθνή μεταπτυχιακή εισαγωγική εξέταση,
  • να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στην περίπτωση που επιλεχθούν
  • να είναι σε καλή υγεία.

Όποιος έχει τούρκικη ιθαγένεια ή έχει ήδη αποκτήσει την τουρκική ιθαγένεια δεν μπορεί να τρέξει για αυτά τα προγράμματα και όποιος ήδη σπουδάζει στην Τουρκία δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για αυτές τις επιχορηγήσεις. Οι επιλεγμένοι φοιτητές πρέπει να υποβάλλουν τα έγγραφα κατόπιν αιτήματος., Διαφορετικά δεν θα διασκεδάσουν.
Το πρόγραμμα υποτροφιών της Τουρκίας είναι ανοικτό σε όλους τους πολίτες του κόσμου που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου:



2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.