Μεταπτυχιακά στην Ιταλία: Πλήρης Οδηγός

της Φωτεινής Τσαϊλάρη και της Δώρας Παπαϊωάννου, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Γεωργίας Μυστριώτη

Η Ιταλία είναι χώρα με ιδιαίτερα πλούσια ιστορία. Υπήρξε η βάση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και το επίκεντρο της Αναγέννησης, η οποία συνέβαλε στην εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε όσες τουλάχιστον χώρες δεν ήταν υπό Οθωμανική κυριαρχία. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ διαθέτει ανεπτυγμένη βιομηχανία, με πιο χαρακτηριστική την αυτοκινητοβιομηχανία.  Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει το 2ο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη, εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταπτυχιακά στην Ιταλία: Γιατί να σπουδάσω εκεί;

Η Ιταλία διαθέτει πολλά πανεπιστήμια με ιστορία αιώνων, με πολλούς ενδιαφέροντες τομείς σπουδών. Οι σπουδαστές των ανθρωπιστικών επιστημών θα εντυπωσιαστούν από τον ιταλικό πολιτισμό. Ενώ εκείνοι των θετικών επιστημών θα έχουν πολλές ευκαιρίες για πρακτική σε βιομηχανίες. Από πλευράς διδάκτρων, οι φοιτητές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι πιο ωφελημένοι, καθώς έχουν τα ίδια δίδακτρα με τους ντόπιους και τους φοιτητές από άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης, αρκετά Πανεπιστήμια της Ιταλίας έχουν υψηλές κατατάξεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το Politecnico di Milano που βρίσκεται στην 149η θέση σύμφωνα με τα QS World University Rankings 2020.

Μεταπτυχιακά στην Ιταλία: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να σπουδάσω;

http://www.euroeducation.net/prof/italco.htmΠρώτα από όλα, ξεσκονίστε τα Ιταλικά σας! Τα Ιταλικά σας πρέπει να είναι τουλάχιστον επιπέδου Β2 και να περάσετε το τεστ γνώσης της Ιταλικής γλώσσας. Αν τα Ιταλικά σας είναι επιπέδου C1 ή C2 δεν θα χρειαστεί να περάσετε από το τεστ. Όσο για τα Αγγλικά, τα οποία είναι προαπαιτούμενα αν παρακολουθήσετε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Πανεπιστήμιο για να δείτε το επίπεδο γνώσης της γλώσσας που απαιτείται. Αν το επίπεδο των Ιταλικών σας δεν είναι υψηλό, θα πρέπει να παρακολουθήσετε τα μαθήματα εκμάθησης της Ιταλικής γλώσσας. Τα μαθήματα αυτά γίνονται στα Πανεπιστήμια πριν ή κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.

Χρειάζεται να βγάλω visa;

Αν είστε υπήκοος κράτους-μέλους της ΕΕ δεν χρειάζεται να βγάλετε visa. Πρέπει, όμως, να κάνετε αίτηση για άδεια παραμονής μέσα σε τρεις μήνες από την άφιξή σας στην Ιταλία. Επίσης, πρέπει να βγάλετε και οικονομικό κωδικό, ο οποίος θα σας είναι απαραίτητος για:

  • Εγγραφή σας στα πανεπιστήμια
  • Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού
  • Ενοικίαση σπιτιού
  • Αξιοποίηση των υπηρεσιών υγείας

Τον κωδικό αυτο μπορείτε να τον βγάλετε στη χώρα σας μέσω της Ιταλικής πρεσβείας. Ακόμη και στην Ιταλία μέσω του Uffizio delle Entrate που βρίσκεται στην πόλη όπου σπουδάζετε. Αν είστε υπήκοος κράτους εκτός ΕΕ πρέπει να αποκτήσετε visa, βεβαιώνοντας ότι έχετε αρκετά χρήματα για την παραμονή σας στην Ιταλία και εισιτήριο επιστροφής.

Μεταπτυχιακά στην Ιταλία

Διαδικασία αίτησης εγγραφής στα Ιταλικά Πανεπιστήμια

Πριν κάνετε την αίτησή σας, φροντίστε να απευθυνθείτε στις αρχές ώστε να μεταφραστούν οι τίτλοι σπουδών σας στα Ιταλικά! Κάθε τίτλος σπουδών πρέπει να περιέχει την πιστοποίηση Dichiarazione di valore in loco, η οποία δίνεται από την Ιταλική πρεσβεία της χώρας στην οποία εκδόθηκε ο κάθε τίτλος σπουδών. Η αίτηση εγγραφής γίνεται κατευθείαν στα Πανεπιστήμια, αφού πρώτα εγγραφείτε στο ηλεκτρονικό σύστημα του Πανεπιστημίου της επιλογής σας. Έπειτα, δίνετε τα στοιχεία σας και επισυνάπτετε τα έγγραφα που σας ζητούνται (Υπόδειγμα Αίτησης). Επίσης, πληρώνετε και φόρο εγγραφής, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στα 30€.

Φοιτητική στέγαση

Συνήθως τα Πανεπιστήμια στην Ιταλία δεν έχουν εστίες. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι φοιτητές πρέπει να βρουν στέγαση. Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες όπου μπορούν να απευθυνθούν οι φοιτητές, οι οποίες βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο επιλογής τους, ή στη σελίδα με φοιτητικές κατοικίες,  ή σε αγγελίες εφημερίδων. Τα ενοίκια είναι πιο υψηλά σε μεγάλες πόλεις, και ειδικά στις πιο τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ιταλίας (στη Ρώμη το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου είναι γύρω στα 1000€, ενώ η Νοβάρα αναδεικνύεται από τις πιο φτηνές, με ενοίκιο γύρω στα 450€).

Δίδακτρα και χρηματοδότηση

Για την εκπλήρωση των σπουδών απαιτούνται δίδακτρα, κατά μέσο όρο γύρω στα 850-1000€/ακαδημαϊκό έτος, ενώ σε άλλα προγράμματα μπορεί να απαιτούνται και 1500€/χρόνο. Σε ειδικές περιπτώσεις, και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του φοιτητή, μπορεί να υπάρξει εξαίρεση από την πληρωμή διδάκτρων, αλλά αυτό επαφίεται στην πολιτική του κάθε Πανεπιστημίου. Τα δίδακτρα οφείλονται στην Ιταλική νομοθεσία, όπου η οικονομική συνεισφορά των φοιτητών δεν πρέπει να ξεπερνά το 20% της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα Πανεπιστήμια, ενώ πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε και ένα κατώτατο όριο στον φόρο εγγραφής.

Φυσικά, υπάρχουν υποτροφίες για κάλυψη των εξόδων, μάλιστα προκηρύσσονται θέσεις με πλήρη υποτροφία στα διδακτορικά προγράμματα, αλλά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, επειδή οι φοιτητές της ΕΕ πολλές φορές διεκδικούν τις ίδιες υποτροφίες με τους Ιταλούς και τους φοιτητές εκτός ΕΕ. Κάθε χρόνο προκηρύσσονται υποτροφίες από την Ιταλική κυβέρνηση και από τα Πανεπιστήμια. Οι υποτροφίες από τα Πανεπιστήμια συνήθως είναι πλήρεις για όλη τη διάρκεια των σπουδών, ενώ οι υποτροφίες από την Ιταλική κυβέρνηση είναι για περίπου 9 μήνες το μέγιστο και πρέπει να συμπληρωθούν και με άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Κορυφαία Ιταλικά Πανεπιστήμια

Τα μεταπτυχιακά στην Ιταλία διαρκούν 2 χρόνια. Είναι σημαντικό ο φοιτητής να περάσει τις εξετάσεις του πρώτου έτους για να μπορέσει να παρακολουθήσει τα μαθήματα του 2ου έτους. Με την επιτυχή περάτωση του μεταπτυχιακού προγράμματος (στα διαγωνίσματα η κλίμακα είναι από 0-30, με το 18 να θεωρείται προβιβάσιμος βαθμός, ενώ στις τελικές εξετάσεις η κλίμακα είναι 0-110, με βαθμό προβιβασμού το 66), η οποία γίνεται μετά από εξετάσεις πάνω στη διπλωματική εργασία, οι φοιτητές λαμβάνουν το Diploma accademico di secondo livello ή Laurea Magistrale.

Politecnico di Milano

Το Πολυτεχνείο του Μιλάνο είναι στην 149η θέση σύμφωνα με τα QS Rankings του 2020, και το υψηλότερο σε κατάταξη από τα Ιταλικά Πανεπιστήμια! Ιδρύθηκε το 1863 και έχει πάνω από 40000 φοιτητές. Δίνονται τίτλοι σπουδών στους τομείς της Αρχιτεκτονικής, του Σχεδίου και της Μηχανικής. Φημισμένοι αρχιτέκτονες είναι απόφοιτοι της σχολής, όπως ο Renzo Piano.

Scuola Normale Superiore di Pisa & Scuola Superiore Sant΄Anna di Pisa e di Perfezionamento

Στην 204η θέση βρίσκεται το πανεπιστήμιο της Pisa. H Scuola Normale Superiore di Pisa ιδρύθηκε το 1810, είναι ένα μικρό πανεπιστήμιο με μόνο 500 εγγεγραμμένους φοιτητές. Βρίσκεται ανάμεσα στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στους τομείς φυσικής και αστρονομίας. Η Scuola Superiore Sant΄Anna di Pisa e di Perfezionamento βρίσκεται στην 177η θέση, κτίστηκε το 1987 και  αποτελεί μέρος της Scuola Normale Superiore.

Alma Mater Studiorum-University of Bologna

Το παλαιότερο Πανεπιστήμιο του κόσμου (ιδρύθηκε μόλις το 1088) και το 2ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ιταλίας βρίσκεται στη 177η θέση παγκοσμίως. Το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, όμως, είναι σπουδαίο για τον πιο βασικό λόγο: ο τρόπος λειτουργίας του θέτει το πρότυπο για την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ευρώπη. Μέσα στην μακραίωνη ιστορία ανέδειξε σπουδαίους αποφοίτους, καταλυτικούς για την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, από τον Δάντη και τον Κοπέρνικο μέχρι τον Μαρκόνι και τον Φερράρι.

Sapienza University of Rome

Μετά το Πανεπιστήμιο της Bologna, στη 203η θέση, φιγουράρει το Sapienza Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Ιδρύθηκε το 1303 και αποτελεί το μεγαλύτερο Ιταλικό Πανεπιστήμιο, με 140000 ενεργούς φοιτητές. Παρέχει επίσης πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα στην Αγγλική Γλώσσα. Ξεκίνησε ως Πανεπιστήμιο εξαρτώμενο από την Καθολική Εκκλησία, αλλά κατά τον 19ο αιώνα μετετράπη σε πολιτικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σπουδαίες μορφές, όπως η Μαρία Μοντεσσόρι, ο Τοριτσέλι (εφευρέτης του βαρομέτρου) και ο σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι υπήρξαν απόφοιτοι.

University of Milan

Το Μιλάνο θριαμβεύει στις κατατάξεις, με αποτέλεσμα να τεθεί το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην 302η θέση. Ιδρύθηκε μόλις το 1924, αλλά υπήρξε αποτέλεσμα συνένωσης δύο Πανεπιστημίων με μεγάλη ιστορία στις ανθρωπιστικές και τις ιατρικές επιστήμες: τα Accademia Scientifico-Letteraria (ιδρυθέν το 1861) και Istituti Clinici di Perfezionamento (ιδρυθέν το 1906). Από το Πανεπιστήμιο αυτό έχουν αποφοιτήσει σημαντικοί άνθρωποι όπως οι σχεδιαστές Emilio Pucci και Giorgio Armani και πολιτικοί όπως ο Silvio Berlusconi και ο Κάρολος Παπούλιας.

University of Padova

Λίγο πιο πάνω εμφανίζεται το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα στη 234η θέση. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ιδρύθηκε, αλλά υπάρχει αναφορά για αυτό σε έγγραφο του 1222, γεγονός που δείχνει ότι είχε εμφανιστεί χρόνια πριν. Φημίζεται για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την προοδευτική ιδεολογία που το διέπουν. Σημαντικοί άνθρωποι αποφοίτησαν και δίδαξαν στην Πάδοβα, με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο να έχει σπουδάσει εκεί και το Γαλιλαίο να έχει διδάξει (απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Πίζα).

Δείτε τα Ιταλικά Πανεπιστήμια που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα.

Φυσικά σας ευχόμαστε να επιτύχετε στο Πανεπιστήμιο που επιθυμείτε και να περάσετε αξέχαστα χρόνια στην Ιταλία! Arrivederci!

Δείτε και το άρθρο μας για τη φοιτητική ζωή στην Ιταλία!

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου:1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.