Μεταπτυχιακά στην Ελβετία

Επικαιροποιημένο άρθρο της Κατερίνας Μούκα, βασισμένο στο πρωτότυπο της Κατερίνας Γιαννοπούλου

Μεταπτυχιακά στην Ελβετία: Εισαγωγή

Ελβετία. Μια χώρα πλούσια, που γνωρίζει μεγάλη οικονομικοπολιτισμική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να προσφέρει υψηλό βιοτικό επίπεδο, βασιζόμενο στο ανεπτυγμένο εμπόριο, τη βιομηχανία και τον τουρισμό. Χαρακτηρίζεται ως η πιο καινοτόμος χώρα στην Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελάχιστα έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια κρίση, συνεπώς αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για σπουδές αλλά και για μόνιμη εκγατάσταση. Αυτή η πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική κοινωνία, δρα σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία, που κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ των κορυφαίων εθνικών οικονομιών παγκοσμίως. Η ευημερία αυτή έχει θετικό αντίκτυπο στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Τα ελβετικά πανεπιστήμια είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής ποιότητας σπουδές στους φοιτητές τους. Πανέμορφα τοπία, πράσινο, λίμνες και όμορφες συνοικίες συνθέτουν το τοπίο μιας πραγματικά όμορφης και ιδιαίτερα φιλικής χώρας.

Πρόκειται για χώρα μικρή (έκταση 41.285 τ.χλμ. και πληθυσμός 8.570.000 κάτοικοι κάτοικοι) που συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια και νοτιοανατολικά με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με τη Γερμανία και ανατολικά με την Αυστρία και το Λίχτενσταϊν. Πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη (1.031.000 κάτοικοι) ενώ μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Βασιλεία, η Γενεύη και η Λωζάνη. Νόμισμα έχει το ελβετικό Φράγκο.

Κλίμα: Το κλίμα της Ελβετίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Αλλού είναι ψυχρό και, κατά βάση ξηρό, αλλά σε ορισμένες περιοχές βρέχει 160 με 180 μέρες το χρόνο.

Γλώσσα:Όσον αφορά στη γλώσσα, οι πιο πολλοί μιλούν γερμανικά, αν και σ’ ορισμένες περιοχές, στα νότια και στα νοτιοανατολικά, μιλάνε ιταλικά και γαλλικά. Επίσημες γλώσσες είναι η γερμανική (ομιλούμενη από το 63% του πληθυσμού), η γαλλική (20,4%), η ιταλική (6,5%) και η ρετορομανική (< 0.5%), γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι του νοτιοανατολικού καντονιού Γκράουμπιντεν.

Θρησκεία:Το 42% του πληθυσμού ασπάζονται το ρωμαιοκαθολικισμό και το 35% είναι Προτεστάντες. Με την εισροή μεταναστών στη χώρα ζουν και περί το 4% Μουσουλμάνοι, ενώ υπάρχουν και άλλα χριστιανικά δόγματα.

Διακυβέρνηση: Η χώρα διοικείται με ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκλέγεται κάθε χρόνο (το Δεκέμβριο) για θητεία ενός έτους. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα του 1848 είναι το νομικό θεμέλιο του σύγχρονου ομοσπονδιακού κράτους και το δεύτερο αρχαιότερο σύνταγμα σε ισχύ σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1999 υιοθετήθηκε μια αναθεωρημένη έκδοση του συντάγματος, αλλά δεν εισήγαγε σημαντικές αλλαγές στην ομοσπονδιακή δομή. Τρία είναι τα κύρια σώματα διακυβέρνησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο: Το αποτελούμενο από δύο σώματα κοινοβούλιο (νομοθετική εξουσία), το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (εκτελεστική εξουσία) και το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (δικαστική εξουσία). Η χώρα υποδιαιρείται διοικητικά σε 26 καντόνια και ημικαντόνια. Η ύπαρξη των ημικαντονιών έχει ιστορικούς λόγους. Τρία από τα 23 καντόνια αποτελούνται από δύο ημικαντόνια. Το καθένα από αυτά έχει δική του κυβέρνηση και μεγάλη αυτοδιοικητική και οικονομική αυτονομία. Αλλά οι αντιπρόσωποι των καντονίων σχηματίζουν το κεντρικό ομοσπονδιακό συμβούλιο, του οποίου ο πρόεδρος είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Τα καντόνια υλοποιούν επίσης ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα για τους ξένους που μεταναστεύουν σε αυτά.

Φόροι: Σημαντικό είναι πως η χώρα μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν φορολογικός παράδεισος: υπάρχουν περιοχές όπου κανείς πληρώνει λιγότερο φόρο, όπως για παράδειγμα το Καντόνι Τσουγκ. Όταν κάποιος ζει στην πρωτεύουσα του καντονιού, στο Ροτκρόιτς, πληρώνει πάνω στο μειωμένο αυτό φόρο ακόμα λιγότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται εκεί πολλές μεγάλες εταιρίες, αφού φορολογούνται λιγότερο. Σε αυτές τις περιοχές όμως που ο φόρος είναι μειωμένος, οι τιμές είναι λίγο αυξημένες. Τα ενοίκια, τα αγαθά, η αγορά ενός σπιτιού κ.ά., όλα κοστίζουν παραπάνω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελβετία.

Μεταπτυχιακά στην Ελβετία: Πανεπιστημιακές Σπουδές

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελβετίας αντικατοπτρίζει την πολιτική οργάνωση της χώρας. Τα πανεπιστήμια είναι υπό την ευθύνη και την εποπτεία των εκάστοτε διοικητικών υποδιαιρέσεων της χώρας, των καντονιών, και είναι συνδεδεμένα άμεσα με τις γλωσσικές περιοχές που ανήκουν. Κοινός στόχος όλων των ελβετικών πανεπιστημίων είναι να διατηρούν ένα υψηλό επιστημονικό επίπεδο, εναρμονισμένο με τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, της κοινωνίας, της οικονομίας καθώς και να είναι συμβατά με τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα. Στην Ελβετία λειτουργούν 12 Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμια και Hautes Ecoles Specialisees HES) που χαρακτηρίζονται για την υψηλή ποιότητα των σπουδών τους. Αυτά διακρίνονται σε 10 πανεπιστήμια και 2 Ομοσπονδιακά Τεχνολογικά Ινστιτούτα (Federal Institutes of Technology). Επιπρόσθετα υπάρχουν και άλλα είδη πανεπιστημίων: 9 Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, 14 πανεπιστήμια εκπαίδευσης δασκάλων και διάφορα πανεπιστημιακά Ινστιτούτα που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από την Ελβετική Συνομοσπονδία.

Τα ελβετικά Πανεπιστήμια προσφέρουν 3 τύπους ακαδημαϊκών διπλωμάτων: 1) το Bachelor (προπτυχιακό δίπλωμα), 2) το Diplome (μεταπτυχιακό δίπλωμα) και 3) το Ph.D. (διδακτορικό δίπλωμα).

Μεταπτυχιακά στην Ελβετία: Μεταπτυχιακές σπουδές

Όσον αφορά στα μεταπτυχιακά, προϋπόθεση για να φοιτήσει κανείς σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελβετία είναι να έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα Bachelor. Κάθε πανεπιστήμιο κρίνει εάν ένα πτυχίο Bachelor’s που αποκτάται εκτός Ελβετίας δίνει ή όχι στον κάτοχό του πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα, ενώ ενδέχεται να ορίσει εισαγωγικές εξετάσεις υπό ορισμένες συνθήκες. Για την αποδοχή σε ορισμένα εξειδικευμένα προγράμματα κάθε πανεπιστήμιο μπορεί να θέσει επιπλέον προϋποθέσεις που αφορούν όλους τους υποψηφίους. Εφόσον στην Ελβετία χρησιμοποιούνται τέσσερις επίσημες γλώσσες (γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανικά), τα παρεχόμενα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών διακρίνονται σε αυτά που διδάσκονται στην γερμανική, στην γαλλική και στην ιταλική. Επίσης, ορισμένα προγράμματα προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα (English-speaking Programms).

Διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών: Για την εισαγωγή στα ελβετικά πανεπιστήμια χρειάζεται αρχικά να γίνει μια ηλεκτρονική αίτηση στο τμήμα του πανεπιστημίου που σας ενδιαφέρει. Γενικά σε κάθε βαθμίδα σπουδών απαιτείται καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας. Εάν το επίπεδό της δεν είναι αναγνωρισμένο από το πανεπιστήμιο, τότε οι εξετάσεις εισαγωγής είναι απαραίτητες.

Για την εισαγωγή σε μεταπτυχιακά προγράμματα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι προπτυχιακές σπουδές. Το κάθε πανεπιστήμιο αξιολογεί το πτυχίο και αναλόγως επιτρέπει την άμεση πρόσβαση ή τον αποκλεισμό. Επισκεφτείτε, και αναζητήστε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει στην ιστοσελίδα

http://www.uni-programme.ch/crus-sprdb-client/.

Η μηχανή αναζήτησης θα σας παρουσιάσει με ακρίβεια και λεπτομέρεια τα προγράμματα σπουδών που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

Τα πανεπιστήμια στα οποία μπορεί κανείς να κάνει μεταπτυχιακό είναι τα εξης:

1. University of Basel (UNIBAS): Στην πόλη Βασιλεία. Η Βασιλεία είναι μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας, με επίσημη γλώσσα τα γερμανικά. Διαθέτει λιμάνι στο Ρήνο, είναι επίσης σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος. Διαθέτει σταθμούς για το ελβετικό, το γερμανικό και γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η δημόσια συγκοινωνία και κίνηση στην πόλη εκτελείται από ένα εκτεταμένο δίκτυο τραμ και λεωφορείων, ενώ υπάρχει η δυαντότητα έκδοσης πάσου. Το πανεπιστήμιο διαθέτειμεταπτυχιακά σε ανθρωπιστικές επιστήμες, Ιατρικές, Νομικές, Θεολογικές κ.α. και το ποσοστό των ξένων (μη Ελβετών) σπουδαστών ανέρχεται στο 19%. Κόστος ανά εξάμηνο: EUR 792 (CHF 850). Αναλυτικά τα 22 αγγλόφωνα μεταπτυχιακά που προσφέρει παρατίθενται εδώ:

https://www.unibas.ch/en/Studies/Degree-Programs.html?degree=master&language=english&query=

Μεταπτυχιακά στην Ελβετία - Πανεπιστήμιο της Βασιλείας

2. University of Bern (UNIBE): Στην πρωτεύουσατης Ελβετίας, Βέρνη. Στη Βέρνη ζουν 140.000 κάτοικοι, από τους οποίους περίπου το 21,3% είναι αλλοδαποί. Η επίσημη γλώσσα είναι τα Γερμανικά. Στον προφορικό λόγο χρησιμοποιείται μια τοπική διάλεκτος (Γερμανικά της Βέρνης). Αναφορικά μετο Πανεπιστήμιο, το ποσοστό των ξένων σπουδαστών ανέρχεται στο 13%. Κόστος ανα εξάμηνο: Κόστος ανά εξάμηνο: περίπου CHF 750. Αναλυτικά τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται:

https://www.unibe.ch/studies/programs/masters/programs/index_eng.html

Μεταπτυχιακά στην Ελβετία - Πανεπιστήμιο της Βέρνης

3. University of Fribourg (UNIFR): Στην πόλη Φρίμπουργκ. Το ποσοστό των ξένων σπουδαστών ανέρχεται στο 18%, ενώ το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχει διαφορετική τιμή στα δίδακτρα για τους σπουδαστές του εξωτερικού (835CHF για Ελβετούς, 985 CHF για αλλοεθνείς ανά εξάμηνο. Αναλυτικά τα μεταπτυχιακά:

http://studies.unifr.ch/en/courses/?ba=0&ma=1&do=0

4. University of Geneva (UNIGE): Στη Γενεύη. Είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ελβετία (μετά από τη Ζυρίχη). Η πόλη βρίσκεται στις δυτικές όχθες της λίμνης της Γενεύης. Αξιοθαύμαστο είναι το παγκοσμίου φήμης συντριβάνι της Γενεύης, στο κέντρο της πόλης. Σχετικά με το πανεπιστήμιο: Ποσοστό ξένων σπουδαστών: 38%. Κόστος ανά εξάμηνο CHF 500.Αναλυτικά τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται:

https://masters.unige.ch/

Μεταπτυχιακά στην Ελβετία - Πανεπιστήμιο της Γενεύης

5. Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL): Στη Λοζάνη, γαλλόφωνη πόλη, με πληθυσμό 137,810 άτομα. Η παλιά πόλη είναι η Cité με στενούς δρόμους και κτίρια σε διαφορετικά επίπεδα. Αυτή η ανισόπεδη διάταξη έφερε ένα πολύπλοκο οικοσύστημα γεφυρών και υπερυψωμένων δρόμων. Εξειδικεύεται περισσότερο στις αντίστοιχες σε εμάς πολυτεχνικές σχολές. Ποσοστό ξένων σπουδαστών: 38%. Κόστος ανά εξάμηνο: CHF 710. Αναλυτικά τα μεταπτυχιακά:

https://edu.epfl.ch/studyplan/en/master

6. University of Lausanne (UNIL): Στη Λοζάνη επίσης. Διαθέτει ευρύτερο αντικείμενο σε σχέση με το EPFL. Ποσοστό ξένων σπουδαστών: 23% Κόστος ανά εξάμηνο: CHF 580 ενώ για όποιον κατέχει ήδη πτυχίο εξωτερικού τα δίδακτρα πέφτουν στα 200 CHF. Αναλυτικά τα μεταπτυχιακά:

https://www.unil.ch/formations/en/home/menuinst/masters.html

7. University of Lucerneà: Η Λουκέρνη είναι πόλη στην κεντρική Ελβετία με πληθυσμό 57.890. Η κατασκευή του σιδηροδρόμου Gotthard έχει κάνει τη Λουκέρνη έναν από τους κύριους τόπους προορισμού τουριστών της Ελβετίας. Το Πανεπιτήμιό της ειδικεύεται κυρίως σε νομικές, ανθρωπιστικές και θεολογικές επιστήμες. Ποσοστό ξένων σπουδαστών: 12%. Κόστος ανά εξάμηνο: CHF 1.620 για Ελβετούς, CHF 2.220 για αλλοεθνείς. Αναλυτικά τα μεταπτυχιακά:

https://www.unilu.ch/en/study/study-programmes/masters-degrees/

8. University of Neuchâtel (UniNE): Στην πόλη Νεσατέλ, όπου βρίσκεται και η ομόνυμη λίμνη, μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελβετίας. Λόγω της λίμης η περιοχή είναι πολυσύχναστο τουριστικό σημείο. Αναφορικά με το πανεπιστήμιο: Ποσοστό ξένων σπουδαστών: 20% Δίδακτρα ανά εξάμηνο: Ελβετοί CHF 515, αλλοεθνείς CHF 790 (παρίπου 500). Αναλυτικά τα μεταπτυχιακά:

http://www.unine.ch/unine/home/formation/masters-in-english.html

9. Università della Svizzeraitaliana (USI): Βρίσκεται στο Λουγκάνο, το οποίο είναι η μεγαλύτερη ιταλόφωνη πόλη στο καντόνι Τιτσίνο στην νότια Ελβετία. Από το σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η λίμνη του Λουγκάνο, οι όχθες της οποίας ενδείκνυνται για χαλαρωτικούς περιπάτους. Ο πληθυσμός του είναι 52.000 κάτοικοι. Σχετικά με το πανεπιστήμιο: Ποσοστό ξένων σπουδαστών: περίπου 20-25%. Αναλυτικά τα μεταπτυχιακά:

http://www.unine.ch/unine/home/formation/masters-in-english.html

10. University of St. Gallen (HSG): Πρόκειται για την έβδομη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας. Η φημισμένη του βιβλιοθήκη έχει βιβλία που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα. Η πόλη έχει καλές μεταφορικές συνδέσεις με την υπόλοιπη χώρα και τη γειτονική Γερμανία και Αυστρία. Το πανεπιστήμιο: Πρόκειται για ένα από τα πιο καλόφημα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Ποσοστό αλλοεθνών σπουδαστών: 34%. Τα δίδακτρα ανά εξάμηνο είναι CHF 3,329 για τους αλλοεθνείς. Αναλυτικά τα μεταπτυχιακά: https://www.unisg.ch/en/studium/master

11. ETH Zurich: Στη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, τη Ζυρίχη. Η Ζυρίχη είναι το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας (η πρωτεύουσα της Ελβετίας και έδρα της κυβέρνησης είναι η Βέρνη). Σύμφωνα με έρευνες προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. Περίπου 30% των κατοίκων της Ζυρίχης δεν είναι Ελβετοί πολίτες. Η Γερμανία είναι η χώρα προέλευσης των περισσότερων μεταναστών, ακολουθούν η Ιταλία και η Σερβία. Γλώσσα της Ζυρίχης είναι τα γερμανικά. Επίσης αποτελεί βασικό συγκοινωνιακό κόμβο για την Ελβετία αλλά και την Κεντρική Ευρώπη. Ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός σταθμός της είναι ο μεγαλύτερος στην Ελβετία. Η δημόσια συγκοινωνία στην πόλη καλύπτεται από συνδεδεμένα δίκτυα τραμ, λεωφορείων, τρένων καθώς και πλοίων για την κίνηση στο ποτάμι και τη λίμνη. Η πόλη αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο με αίθουσες για όπερα, θέατρο, μουσική και πολλά μουσεία. Αναφορικά με το πανεπιστήμιο: Ποσοστό αλλοεθνών σπουδαστών: 37%. Κόστος ανά εξάμηνο: 660 CHF. Αναλυτικά τα μεταπτυχιακά που παρέχονται:

https://ethz.ch/en/studies/prospective-masters-degree-students/masters-degree-programmes.html

12. University of Zurich (UZH): Βρίσκεται επίσης στη Ζυρίχη. Ποσοστό αλλοεθνών σπουδαστών: 18%. Αναλυτικά μεταπτυχιακά:

http://www.degrees.uzh.ch/en/master/

Είδαμε λοιπόν όλα τα πανεπιστήμια που προσφέρονται για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία. Φυσικά όλα τα παραπάνω πανεπιστήμια διαθέτουν επίσης και διδακτορικά προγράμματα. Σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες το κόστος των διδάκτρων κυμαίνεται από 467€ μέχρι 3.108€ το εξάμηνο. Εξαρτάται πάντα από τον τύπο του μεταπτυχιακού και από το εκάστοτε πανεπιστήμιο. Γενικότερα το κόστος διαβίωσης στην Ελβετία κυμαίνεται περίπου στα 17.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό βεβαίως εξαρτάται από τις προσωπικές ανάγκες του φοιτητή και την πόλη όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Εάν τελικά αποφασίσετε να κάνετε μεταπτυχιακό στην Ελβετία, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως με το που φτάσετε εκεί και εντός 14 ημερών πρέπει να έχετε τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις σας σχετικά με την άδεια παραμονής: https://www.eda.admin.ch/countries/greece/en/home/visa-&-entry-to-switzerland/residing-in-switzerland/studying-in-switzerland.html

Οτιδήποτε χρειαστείτε μπορείτε να ανατρέξετε και στην ιστοσελίδα της ελβετικής πρεσβείας: https://www.eda.admin.ch/countries/greece/en/home/representations/embassy-athens.html

Η ελβετική κυβέρνηση προσφέρει υποτροφίες σε ξένους φοιτητές για την συνέχιση των προπτυχιακών τους σπουδών. Για αρχή θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με την ελβετική πρεσβεία στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην οδό Λασίου 2 στο Κολωνάκι, στην Αθήνα (τηλέφωνα επικοινωνίας, 210 723 03 64/65/66 ).

Συγκεκριμένα αυτή την στιγμή για την Ελλάδα ισχύουν τα εξής: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτω των 35 χρόνων, να έχουν άριστη γνώση της γλώσσας που διδάσκονται τα μαθήματα. Το ποσό της υποτροφίας ανέρχεται στα 1,760 ευρώ το μήνα, αλλά ισχύει μόνο για υποψήφιους ερευνητές. Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες στην ιστοσελίδα:

http://www.sbf.admin.ch/htm/themen/bildung/stipendien/eskas_laender/Griechenland_en.html

καθώς και η λίστα των απαραίτητων δικαιολογητικών βρίσκεται στον παρακάτω ιστότοπο:

http://www.sbf.admin.ch/htm/themen/bildung/stipendien/eskas_laender/Documents_2012-2013_en.pdf

Οι αιτήσεις για υποτροφίες γίνονται συνήθως τον μήνα Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Τέλος απαραίτητη για την διαμονή σας στην Ελβετία είναι η απόκτηση Visa. Για αυτό θα πρέπει να γίνουν αιτήσεις στην ελβετική πρεσβεία στην Ελλάδα, καθώς και η απόκτηση ασφάλειας υγείας, που αναγνωρίζεται από το ελβετικό κράτος, εάν πρόκειται να μείνετε για παραπάνω από 3 μήνες.

Δείτε και το συνημμένο αρχείο: Μεταπτυχιακά στην Ελβετία – Πανεπιστήμια που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ.

Δείτε και το άρθρο μου για τη φοιτητική ζωή στην Ελβετία.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου:

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.