Μεταπτυχιακά στην Αυστρία: Πλήρης Οδηγός
Της Μυρτώς Υφαντή
Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αυστρία
Τα τελευταία χρόνια, η Αυστρία και ιδίως η πρωτεύουσά της, η Βιέννη, αποτελεί ιδιαιτέρως δημοφιλή προορισμό, τόσο για τους ανθρώπους που μεταβαίνουν εκεί με σκοπό την αναψυχή τους, όσο και για τα άτομα που επιλέγουν να σπουδάσουν σε κάποιο από τα πανεπιστήμιά της.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που θα πείσουν έναν φοιτητή ότι αξίζει να σπουδάσει στην Αυστρία; Συνορεύοντας με τη Γερμανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και το Λιχτενστάιν, η Αυστρία αποτελεί ουσιαστικά μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, κάτι που την κάνει εν γένει εύκολα προσβάσιμη. Ο Δούναβης και οι Αυστριακές Άλπεις διαπερνούν μεγάλο μέρος της, και αυτό καθιστά το τοπίο μαγευτικό. Παρά το μικρό της μέγεθος (ο πληθυσμός της είναι περίπου ίδιος με αυτόν του Λονδίνου), η κοινωνική και οικονομική της σταθερότητα, τα πανεπιστήμια, η θέση της, καθώς επίσης και το γεγονός ότι από αυτήν προέρχονται μεγάλα ονόματα, όπως ο Mozart, ο Freud, ο Wittgenstein και ο Schwarzenegger, δίνουν κίνητρο σε όλο και περισσότερους φοιτητές να μεταβούν εκεί.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο 350.000 περίπου φοιτητές επιλέγουν κάποιο πρόγραμμα στην Αυστρία, ανάμεσά τους 70.000 από ξένες χώρες. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει μια μακρά ακαδημαϊκή παράδοση, ένας μεγάλος αριθμός υψηλής ποιότητας πανεπιστημίων και μια καινοτόμα εκπαιδευτική ατμόσφαιρα. Το ότι η Αυστρία αναπτύσσεται διαρκώς και δίνει μεγάλη βάση στην καινοτομία, διαφαίνεται και από τις περισσότερες από 400.000 εταιρείες που ιδρύθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια. Οι πιο σημαντικές βιομηχανίες είναι αυτές των τροφίμων και των αυτοκινήτων. Μεγάλη βάση προσδίδεται και στην έρευνα, στην οποία, ενδεικτικά, το 2005 επενδύθηκαν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εξίσου σημαντικό είναι και το ότι τα 5 τελευταία χρόνια, οι εισερχόμενοι φοιτητές στην Αυστρία έχουν αυξηθεί κατά 40%. Τα πανεπιστήμια είναι σπουδαία, οι φοιτητουπόλεις πολλές και όμορφες, η πρόσβαση εύκολη, οι παροχές και οι δυνατότητες πολυάριθμες και οι ευκαιρίες για εξέλιξη ορατές.
Μεταπτυχιακά στην Αυστρία: Η ανώτατη εκπαίδευση στην Αυστρία
Υπάρχουν 4 τύποι πανεπιστημίων στην Αυστρία: τα κρατικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημίων έρευνας και Τέχνης, τα πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, τα πανεπιστημιακά κολλέγια εκπαίδευσης δασκάλων και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα μαθήματα διδάσκονται τόσο στα Αγγλικά, όσο και στα Γερμανικά. Στο προπτυχιακό επίπεδο, η πλειοψηφία των μαθημάτων παραδίδεται στα Γερμανικά, αλλά στο μεταπτυχιακό επίπεδο, υπάρχει μεγάλη γκάμα μαθημάτων προσφερομένων στα Αγγλικά.
Τα κρατικά πανεπιστήμια αναλύονται επαρκώς παρακάτω, καθώς σε αυτά γίνονται και τα περισσότερα μεταπτυχιακά.
Τα πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών παρέχουν στους φοιτητές προσόντα σχετιζόμενα με τις απαιτήσεις του εμπορίου και της βιομηχανίας. Για παράδειγμα, οι φοιτητές εξειδικεύονται στους τομείς του τουρισμού, της τεχνολογίας, της υγείας και της ασφάλειας.
Τα προγράμματα στα πανεπιστημιακά κολλέγια εκπαίδευσης εκπαιδευτικών διαρκούν 3 χρόνια, δηλαδή 6 εξάμηνα. Παρέχουν περαιτέρω δεξιότητες σε κάποιον προκειμένου να διδάξει σε σχολεία. Περιλαμβάνουν και πρακτική.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παρέχουν υψηλής ποιότητας μόρφωση και διαθέτουν προγράμματα που βασίζονται στις τρέχουσες, αλλά και στις μελλοντικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Μεταπτυχιακά στην Αυστρία: Κόστος σπουδών και κόστος ζωής στην Αυστρία
Οι φοιτητές που κατάγονται είτε από την Αυστρία είτε από κάποια άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε χρειάζεται να πληρώσουν δίδακτρα, καθώς η ανώτατη εκπαίδευση στην Αυστρία παρέχεται δωρεάν. Απλά, σε περίπτωση που κάποιος συνεχίσει τις σπουδές του για παραπάνω από 2 εξάμηνα του αρχικά συμφωνηθέντος χρόνου, θα πρέπει να πληρώνει περίπου 363 ευρώ το εξάμηνο από εκεί και έπειτα. Βέβαια, αν επιλέξει κανείς να παρακολουθήσει σε πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, θα χρειαστεί να επικοινωνήσει με τους αρμοδίους, διότι ορισμένα απαιτούν την καταβολή διδάκτρων. Από την άλλη, οι φοιτητές που προέρχονται από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πληρώνουν το ποσό των 726 περίπου ευρώ το εξάμηνο. Ωστόσο, όλοι υποχρεούνται να καταβάλλουν το ποσό των 18 περίπου ευρώ το εξάμηνο, που είναι η συνδρομή για τη συμμετοχή στην ένωση φοιτητών. Επιπλέον, καλό θα ήταν ο φοιτητής να έχει μια ασφάλεια σε περίπτωση που πάθει κάποιο ατύχημα. Είναι ιδιαιτέρως οικονομική, καθώς κοστίζει μόλις 0,50 ευρώ ανά εξάμηνο.
Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι σαφώς πιο ακριβά, αφού τα δίδακτρα φτάνουν τα 10.000 ευρώ το χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει κράτος πρόνοιας, καθώς οι πολίτες των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών απαλλάσσονται της καταβολής διδάκτρων. Λίστα με τις χώρες αυτές μπορεί κανείς να βρει εδώ: https://www.studyineurope.eu/study-in-austria/tuition-fees. Ακόμη, οι φοιτητές που έχουν παιδιά και οι φοιτητές με αναπηρία δεν καταβάλλουν επιπλέον έξοδα.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών προς ενίσχυση των σπουδών. Στη σελίδα www.grants.at μπορεί κανείς να βρει πλήθος υποτροφιών από διάφορα ινστιτούτα και να διεκδικήσει κάποια, σε περίπτωση που πληροί τα κριτήρια. Επίσης, υπάρχουν οι υποτροφίες του OeAD (http://www.studyinaustria.at/grants_cooperations/oead_grants_scholarships/graduates_students_in_masters_or_diploma_programmes/) και οι πανεπιστημιακές υποτροφίες, που προσφέρονται από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει κάποιος να ψάξει εάν το πανεπιστήμιο της επιλογής του προσφέρει κάποια υποτροφία, ούτως ώστε να διαπιστώσει εάν τη δικαιούται.
Σχετικά με το κόστος ζωής στην Αυστρία, υπολογίζεται ότι ένας φοιτητής θα ξοδεύει συνολικά 850-1000 ευρώ το μήνα. Ακολουθούν κατά υπολογισμόν έξοδα για διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής:
Στέγαση: 250-350 ευρώ μηνιαίως. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το πανεπιστήμιο δεν παρέχει στέγαση αυτομάτως με την εγγραφή σε κάποιο πρόγραμμα. Οι φοιτητές καλούνται να ψάξουν μόνοι τους, προκειμένου να εντοπίσουν το μέρος στο οποίο θα μείνουν. Συνήθως, είτε μοιράζονται κάποιο διαμέρισμα με άλλους είτε διαμένουν σε φοιτητικές εστίες.
Έξοδα σίτισης: 240 ευρώ μηνιαίως. Υπάρχουν πολλά σουπερμάρκετ με εκπτώσεις και καφετέριες self- service, που είναι άκρως συμφέρουσες επιλογές.
Εκπαιδευτικό υλικό, αναψυχή και αξιοθέατα: 290 ευρώ μηνιαίως.
Μεταπτυχιακά στην Αυστρία: Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Προκειμένου να μεταβεί κάποιος στην Αυστρία και να φοιτήσει σε κάποιο από τα πανεπιστήμιά της, υποχρεούται αρχικά να υποβάλει αίτηση απευθείας στο Αυστριακό Πανεπιστήμιο. Θα πρέπει τα προϋπάρχοντα προσόντα να είναι τα κατάλληλα και σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να αποδειχτεί με γραπτή εξέταση η γνώση των Αγγλικών ή των Γερμανικών στο επίπεδο που απαιτεί το πανεπιστήμιο. Συνήθως, για τα Αγγλικά απαιτείται Β1 ή Β2 και για τα Γερμανικά Β2 ή Γ1, αλλά είναι καλύτερα να επικοινωνήσει κανείς με το πανεπιστήμιο που τον ενδιαφέρει για να είναι σίγουρος. Όσον αφορά τα Γερμανικά, μπορεί να βελτιώνει κανείς τη γλώσσα και κατά τη διάρκεια της παραμονής του, αφού υπάρχουν κανονικά, αλλά και εντατικά μαθήματα για αυτόν τον σκοπό. Τα προγράμματα του OeAD αναλαμβάνουν επίσης να προετοιμάσουν τους φοιτητές σε Γερμανικά, Αγγλικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιστορία και Γεωγραφία προκειμένου να επιτύχουν στις τυχόν συμπληρωματικές εξετάσεις. Βέβαια, κάποιος γίνεται αποδεκτός εκεί μόνο εφόσον έχει εξασφαλίσει την είσοδό του σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αυστρία. Οι φοιτητές που επιθυμούν να γίνουν αποδεκτοί σε πανεπιστήμια Τέχνης, θα πρέπει να δώσουν και εισαγωγικές εξετάσεις.
Γενικά, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε χρειάζεται να έχουν visa. Εάν, όμως, κάποιος επιθυμεί να μείνει για παραπάνω από έξι μήνες στην Αυστρία, θα χρειαστεί να κάνει αίτηση για άδεια παραμονής πριν φτάσει στη χώρα. Για περαιτέρω πληροφορίες, θα πρέπει κανείς να συμβουλευτεί την πρεσβεία της Αυστρίας στη χώρα του. Τα έγγραφα που σίγουρα θα ζητηθούν είναι φωτοτυπία του διαβατηρίου, απολυτήριο Λυκείου και αποδεικτικό γνώσης της γλώσσας που απαιτείται.
Οι φοιτητές που δεν είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν των προαναφερθέντων δικαιολογητικών, θα πρέπει να προσθέσουν και πιστοποιητικό που θα δηλώνει ότι έχουν ιδιαίτερες ικανότητες για πανεπιστημιακές σπουδές. Επίσης, οφείλουν να κάνουν αίτηση για visa τύπου C ή D, εάν πρόκειται να μείνουν για λιγότερο από 3 ή 6 μήνες και για άδεια παραμονής στην πρεσβεία της Αυστρίας της χώρας τους, εάν πρόκειται να μείνουν για πάνω από 6 μήνες. Για τη visa τύπου D απαιτούνται τα δικαιολογητικά που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ: http://www.topuniversities.com/where-to-study/europe/austria/guide#tab=2
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα λήγει την 1η Σεπτεμβρίου για το χειμερινό εξάμηνο και την 1η Φεβρουαρίου για το εαρινό. Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει πάντα μια παράταση. Δηλαδή, μπορεί κανείς να υποβάλει καθυστερημένα την αίτησή του μέχρι 30 Νοεμβρίου για το χειμερινό εξάμηνο και μέχρι 30 Απριλίου για το εαρινό. Σε περίπτωση, όμως, που η αίτηση γίνει σε αυτή την περίοδο, τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσει ο φοιτητής αυξάνονται κατά 10%.
Μεταπτυχιακά στην Αυστρία: Τα μεταπτυχιακά προγράμματα
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Αυστρία διαρκούν 2- 4 εξάμηνα. Τα διδακτορικά προγράμματα (doctoral, PhD) διαρκούν τουλάχιστον 6 εξάμηνα. Το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου. Αποτελείται από 2 εξάμηνα: (1η Οκτωβρίου- 30 Ιανουαρίου το χειμερινό και 1η Μαρτίου- 30 Σεπτεμβρίου το εαρινό). Υπάρχουν, βέβαια, περίοδοι κατά τις οποίες δε διεξάγονται μαθήματα. Παραδείγματος χάρη, τα Χριστούγεννα και οι καλοκαιρινές διακοπές. Σύμφωνα με το σύστημα μονάδων ECTS, τα μεταπτυχιακά στην Αυστρία αξίζουν 60 με 120 ECTS και η ολοκλήρωσή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει κάποιος σε διδακτορικό επίπεδο. Η βαθμολογία γίνεται με αριθμούς από το 1 έως το 4, όπου το 1 είναι το καλύτερο και το 4 το ελάχιστο απαιτούμενο για να περάσει κανείς το μάθημα.
Οι φοιτητικές πόλεις της Αυστρίας
Βιέννη (Vienna)
Πρόκειται για την πρωτεύουσα της Αυστρίας. Έχει 1,8 εκατομμύρια κατοίκους και η ποιότητα ζωής εκεί είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Μάλιστα, στην έρευνα «Mercer’s 2015 Quality of Living Survey» αναδείχτηκε η καλύτερη, όσον αφορά την ποιότητα ζωής. Διαθέτει ιδιαίτερη ομορφιά, πολύ πράσινο, ξεχωριστή αρχιτεκτονική και πολλά παλάτια. Οι φοιτητές συρρέουν στη Βιέννη, καθώς διαθέτει, εκτός των άλλων, μεγάλο πολιτισμικό υπόβαθρο και κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Ίνσμπρουκ (Innsbruck)
Η πόλη στην οποία δεσπόζει η θέα των Αυστριακών Άλπεων, στην κορυφή των οποίων μπορεί κανείς να μεταβεί σε λιγότερο από μισή ώρα με τελεφερίκ! Έχει φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές. Το τοπίο είναι μαγευτικό, καθώς από τη μία είναι ευδιάκριτος ο συνδυασμός μοντέρνας και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και από την άλλη, κυριαρχεί το επιβλητικότατο σκηνικό των Άλπεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η νυχτερινή ζωή είναι έντονη. Υπάρχουν, δηλαδή, και παραδοσιακές μπυραρίες και μοντέρνα μπαρ. Το πανεπιστήμιο της πόλης είναι επίσης πολύ καλό και διάσημο.
Γκρατς (Graz)
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας και βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της χώρας. Είναι κι αυτή ιδιαιτέρως δημοφιλής, καθώς διαθέτει ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο. Επιπροσθέτως, η φοιτητική ζωή είναι και σε αυτή την περίπτωση έντονη, χωρίς να λείπουν τα ήσυχα μέρη της πόλης. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές επιλογές, που ικανοποιούν όλα τα γούστα και η πόλη είναι διάσημη και για το καλό της φαγητό.
Λιντς (Linz)
Ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες πόλεις, καθώς κυριαρχεί η μοντέρνα αστική αισθητική. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας και ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2009. Τότε μετέτρεψε το κέντρο της σε έναν λαμπερό χώρο γεμάτο με μοντέρνα αρχιτεκτονική και σύγχρονα έργα τέχνης. Το παλιό κέντρο της πόλης είναι γεμάτο με καφετέριες και μπαρ. Επιπλέον, στη Λιντς βρίσκεται το Brucknerhaus, ένα κέντρο φεστιβάλ και συναυλιών, γνωστό για τον διάσημο συνθέτη Anton Bruckner. Διάσημο είναι και το μουσείο τέχνης Lentos. Το πανεπιστήμιο της πόλης αυτής είναι επίσης πολύ αξιόλογο.
Σάλτσμπουργκ (Salzburg)
Δημοφιλής προορισμός για πολλούς φοιτητές, αλλά και τουρίστες. Πρόκειται για ιστορική πόλη. Η παλιά πόλη της Σάλτσμπουργκ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ιδίως για το φρούριο που δεσπόζει στην κορυφή της, το οποίο άρχισε να χτίζεται το 11ο αιώνα και ολοκληρώθηκε τον 16ο. Στην πόλη αυτή, βρίσκεται ένα καλό πανεπιστήμιο και ποικιλία δραστηριοτήτων, αφού υπάρχουν πολλά μπαρ, πολιτιστικά ιδρύματα και δυνατότητα διεξαγωγής χειμερινών σπορ.
Μεταπτυχιακά στην Αυστρία: Τα αυστριακά πανεπιστήμια
Η Αυστρία διαθέτει μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Παρακάτω παρουσιάζονται τα 7 πιο αξιόλογα:
Πανεπιστήμιο της Βιέννης (University of Vienna)
Πρόκειται για το μεγαλύτερο και καλύτερο πανεπιστήμιο της Αυστρίας, με κατάταξη στη θέση 153 στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Το 2015 γιόρτασε την 650ή επέτειό του και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, αφού διαθέτει περίπου 93.000 φοιτητές. Διδάσκονται μαθήματα κυρίως στα γερμανικά, αλλά και στα αγγλικά. Σε αυτό σπούδασαν ή/και εργάστηκαν 15 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ και τα τμήματά του βρίσκονται διεσπαρμένα σε περισσότερες από 60 περιοχές εντός της Βιέννης.
Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιέννης (Vienna University of Technology)
Το δεύτερο καλύτερο πανεπιστήμιο της Αυστρίας, σύμφωνα με την προαναφερθείσα κατάταξη, αφού καταλαμβάνει την 197η θέση στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1815 και είναι από τα πιο περίβλεπτα τεχνολογικά ινστιτούτα στην Ευρώπη. Διαθέτει περίπου 28.000 φοιτητές και επικεντρώνεται στους τομείς της Μηχανικής και των Φυσικών Επιστημών. Διαθέτει μεγάλο αριθμών διεθνών φοιτητών. Βρίσκεται και αυτό στην πρωτεύουσα, και έτσι προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να απολαύσουν την πολιτιστική ζωή της πρωτεύουσας.
Πανεπιστήμιο Ίνσμπρουκ (Universität Innsbruck)
Στη θέση 288 της λίστας των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, ξεπερνά ακόμα και το πανεπιστήμιο της Βιέννης στο πλήθος των διεθνών φοιτητών. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Αυστρίας και διαθέτει περίπου 28.000 φοιτητές. Τα τμήματά του βρίσκονται διάσπαρτα στο δυτικό μέρος της πόλης Ίνσμπρουκ. Φημίζεται για την έρευνα στον τομέα των βουνών, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, αφού, όπως προαναφέρθηκε, στην πόλη Ίνσμπρουκ δεσπόζουν οι Αυστριακές Άλπεις.
Πανεπιστήμιο Karl- Franzens Γκρατς (Karl Franzens Universität Graz)
Ευρέως γνωστό ως Πανεπιστήμιο της πόλης Γκρατς. Ανήκει στα 450 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1585 και συνεπώς, είναι το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας. Είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Αυστρίας, διότι διαθέτει 32.000 φοιτητές. Προσφάτως, χωρίστηκε από το ιατρικό πανεπιστήμιο της Γκρατς, το οποίο αποτελεί πλέον αυτόνομο πανεπιστήμιο, το επονομαζόμενο Medical University of Graz. Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Γκρατς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης ποικιλίας προγραμμάτων στις Φυσικές και Βιολογικές Επιστήμες.
Πανεπιστήμιο Johannes Kepler της Λιντς (Johannes Kepler University Linz)
Ιδρύθηκε το 1966, αλλά παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νέο πανεπιστήμιο, έχει καταφέρει μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα να αναπτυχθεί, ιδίως στα πεδία της επιστήμης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Διαθέτει λιγότερους από 30.000 φοιτητές. Τα καλύτερα τμήματά του είναι το τμήμα των Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών και Επιχειρήσεων, το τμήμα της Νομικής, το τμήμα της Μηχανικής και των Φυσικών Επιστημών και το τμήμα της Ιατρικής.
Πανεπιστήμιο Alpen Adria της Κλάγκενφουρτ (Alpen Adria Universität Klagenfurt)
Ιδρύθηκε το 1970. Διαθέτει περίπου 10.000 φοιτητές, εκ των οποίων οι 1.800 προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Είναι το κύριο πανεπιστήμιο της Καρίνθιας, που είναι ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας, με πρωτεύουσα την Κλάγκενφουρτ. Αποτελείται από 4 τμήματα και εξειδικευμένα κέντρα για να επιτυγχάνεται ο σκοπός των σπουδών. Τα προγράμματα σχετίζονται με τη βιομηχανική περιοχή της Καρίνθιας.
http://www.uni-klu.ac.at/main/inhalt/1.htm
Πανεπιστήμιο Paris Lodron της Σαλτσμπουργκ (Paris Lodron University of Salzburg)
Βρίσκεται στην πόλη Σάλτσμπουργκ και υπάρχει εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Διαθέτει περίπου 7.000 φοιτητές κι έχει ως κύριο σκοπό την έρευνα. Ωστόσο, δεν τοποθετείται τόσο ψηλά όσο τα υπόλοιπα αυστριακά πανεπιστήμια στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, αφού βρίσκεται περίπου στη θέση 700.
https://uni-salzburg.at/index.php?id=52&L=1
Η Αυστρία, λοιπόν, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή σε περίπτωση που κάποιος θέλει να κάνει ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Τα πανεπιστήμια εντάσσονται στη λίστα των καλύτερων του κόσμου και οι φοιτητικές πόλεις είναι πανέμορφες. Τα τμήματα είναι ολιγομελή, κάτι που οδηγεί στην απόκτηση προσωποποιημένης εκπαιδευτικής εμπειρίας, που κρίνεται πολύ σημαντική. Έτσι, σίγουρα κάποιος θα πάρει πολλά εφόδια. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι ότι οφείλει να προσαρμοστεί στους ρυθμούς ζωής της Αυστρίας. Για παράδειγμα, στις ενδεχόμενες συναντήσεις, θα πρέπει να μεταβαίνει απαραιτήτως 5 λεπτά νωρίτερα, καθώς οι Αυστριακοί είναι πολύ συνεπείς. Τέλος, κάθε μέρα, γύρω στις 15:00, θα απολαμβάνει ένα 20λεπτο διάλειμμα από ό, τι κάνει με συνοδεία καφέ και κέικ, μια παραδοσιακή και λατρεμένη συνήθεια των Αυστριακών.
Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr
Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: