Μεταπτυχιακά στην Αλβανία: Πλήρης Οδηγός
της Πένυς Ρουσάκη
Μεταπτυχιακά στην Αλβανία: Η χώρα
Η Αλβανία είναι μια βαλκανική χώρα νοτιοανατολικά της Ευρώπης, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση επίσημα από το 2014. Το σημερινό κράτος ανεξαρτητοποιήθηκε μετά τη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η χώρα μέχρι και σήμερα έχει Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με Μεταβατική Οικονομία και επίσημη γλώσσα τα αλβανικά. Δραστηριοποιείται σε διεθνείς επενδύσεις κυρίως στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας. Το εθνικό νόμισμα είναι το Λεκ (1 λεκ=0.008 €). Στο παρελθόν το κομμουνιστικό καθεστώς που έλεγχε την Αλβανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο απαγόρευσε πλήρως τη θρησκεία και κατάργησε κάθε μορφή λατρείας επομένως σήμερα δεν υπάρχει επίσημη θρησκεία, δείγμα ενθαρρυντικό ως προς την ελευθερία και την διαφορετικότητα των “πιστεύω” του καθενός.
Με πρωτεύουσα τα Τίρανα, που έχουν πληθυσμό 420.000 κατοίκους και είναι γενέτειρα των πανεπιστημίων που είναι αναγνωρισμένα και στη χώρα μας, έχει και άλλες μεγαλύτερες πόλεις όπως είναι το Δυρράχιο, το Ελμπασάν, η Σκόδρα, το Αργυρόκαστρο, η Αυλώνα, η Κορυτσά, το Κουκές και το Φιέρι. Σε ότι αφορά την γεωμορφολογία της, τρεις από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες τεκτονικές λίμνες της Βαλκανικής Χερσονήσου βρίσκονται εν μέρει στο έδαφος της. Η Λίμνη της Σκόδρας στα βορειοδυτικά, η Λίμνη της Οχρίδας στα νοτιοανατολικά και η Μεγάλη Πρέσπα στα δυτικά. Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας είναι ορεινό είναι τραχύ και συχνά απροσπέλαστο. Οι πεδιάδες έχουν Μεσογειακό κλίμα, ενώ τα υψίπεδα Μεσογειακό ηπειρωτικό, πράγμα που καθιστά το κλίμα της οικείο σε εμάς, διευκολύνοντας έτσι όσους θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους εκεί.
Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αλβανία
Η εκπαίδευση στην Αλβανία είναι δημόσια, αλλά από το 2002 ήδη ιδρύθηκαν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κάποια από αυτά είναι το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Τιράνων, το Πανεπιστήμιο Kristal, το Πανεπιστήμιο Marin Barleti, το Πανεπιστήμιο Zonja e Keshillit te Mire, το Πανεπιστήμιο UFO και η Νομική Σχολή Luarasi. Το 1946 ιδρύθηκε η πρώτη πανεπιστημιακή παιδαγωγική σχολή που προετοίμαζε δάσκαλους στους κλάδους της γλώσσας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της γεωγραφίας, των μαθηματικών, της φυσικής, της βιολογίας και της χημείας. Στη δεκαετία του 1950 το εκπαιδευτικό σύστημα πήρε έναν πλήρη σοβιετικό προσανατολισμό. Το 1951 ιδρύθηκαν τρία Ινστιτούτα ανώτερης παιδείας: το Ανώτερο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Ανώτερο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο και το Ανώτερο Γεωργικό Ινστιτούτο, όλα σχεδιασμένα πάνω σε σοβιετικά μοντέλα. Ενώ το 1960 μια μεταρρύθμιση διαίρεσε το εκπαιδευτικό σύστημα σε τέσσερις γενικές κατηγορίες: προσχολική αγωγή, γενικό οκτάχρονο πρόγραμμα, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ανώτατη εκπαίδευση δηλαδή την τριτοβάθμια.
Εκπαίδευση σήμερα
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση διαρκεί από 1,5 έως δύο χρόνια για μεταπτυχιακό. Η διδακτορική εκπαίδευση ακολουθεί αυτό και μπορεί να διαρκέσει έως και τρία επιπλέον χρόνια σχολικής εκπαίδευσης. Το 2015 ψηφίστηκε ο νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση σύμφωνα με τον οποίο τα δημόσια πανεπιστήμια θα μοιράζονται τον κρατικό προϋπολογισμό που προβλέπεται για την ανώτατη εκπαίδευση, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα δημόσια ιδρύματα αυξάνουν σήμερα τα φοιτητικά δίδακτρα τους ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τους φοιτητές τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών ιδρυμάτων. Η σχολική χρονιά χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Οι μαθητές που εγγράφονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα βρουν κάποιες διαφορές μεταξύ των ιδρυμάτων πάνω σε αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σχολικό έτος ξεκινά τον Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Ιούνιο, που περιλαμβάνει δύο εξάμηνα.
Το κόστος κυμαίνεται ευρέως. Αυτό συμβαίνει, επειδή η κυβέρνηση δεν ορίζει τα δίδακτρα. Αντίθετα, τα ίδια τα πανεπιστήμια. Για αυτόν τον λόγο, οι μαθητές θα βρουν ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών τιμολόγησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το εκπαιδευτικό κόστος μπορεί να κυμαίνεται από το ισοδύναμο των 2000 ευρώ έως 6000 ευρώ ετησίως. Επίσης, παρέχονται κατά καιρούς υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα, διάρκειας δέκα (10) μηνών η καθεμιά σε πανεπιστήμια στα Τίρανα σε Έλληνες υπηκόους. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες διαθέσιμες στους πολίτες καθώς και στους διεθνείς φοιτητές.
Ποιες οι προϋποθέσεις για να σπουδάσω στην Αλβανία;
Οι φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Αλβανία θα πρέπει να αναζητήσουν την κατάλληλη visa. Η Αλβανία δεν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε δεν είναι εύκολο να ταξιδέψεις σε αυτήν. Οι Έλληνες σπουδαστές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ελληνική τοπική πρεσβεία (επικοινωνία εδώ), ώστε να γίνει εθνική θεώρηση και να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής μακράς διάρκειας. Οι φοιτητές πρέπει να έχουν γίνει δεκτοί σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναγνωρισμένο από το κράτος σε ένα από τα πανεπιστήμια της Αλβανίας. Επιπλέον, οι μαθητές πρέπει να έχουν ασφάλιση υγείας και οικονομικά μέσα για να εξασφαλίσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Απαιτείται επίσης ο μαθητής να είναι υγιής και να παραμένει στο πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια του χρόνου του στη χώρα. Οι αλλοδαποί φοιτητές έχουν τις ίδιες διαδικασίες, όπως οι Αλβανοί φοιτητές. Πρώτον, πρέπει να κάνουν εξετάσεις στην αλβανική γλώσσα. Η είσοδος φοιτητών σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών δεύτερου κύκλου, βασίζεται σε ένα από τα ακόλουθα κριτήρια: οι μαθητές πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το κράτος Matura ή να έχουν λάβει παρόμοιο τίτλο σπουδών στο εξωτερικό ισοδύναμο με Matura ή πτυχίο από ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσω του State Matura, η Αλβανία έχει δημιουργήσει το λεγόμενο σύστημα Αξίας και Προτιμήσεων.
Για είσοδο σε πρόγραμμα σπουδών δεύτερου κύκλου οι μαθητές πρέπει να έχουν πτυχίο πρώτου κύκλου ή άλλο ισοδύναμο πτυχίο για σπουδές στο εξωτερικό.
Γιατί να σπουδάσω εκεί;
Η Αλβανία είναι μια ιδιαίτερη βαλκανική χώρα της πρώην σοβιετικής ένωσης με πλούσια ιστορία και κουλτούρα, με διαφορετικές οικονομικές απαιτήσεις. Μερικοί φοιτητές παραμένουν και εργάζονται, αν και υπάρχει υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού για θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς. Οι διεθνείς φοιτητές θα βρουν μια ποικιλία ερευνητικών μελετών, ωστόσο, πολλές από τις οποίες μπορούν να δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν στον ιατρικό τομέα. Συνολικά, η χώρα προσφέρει προσιτή εκπαίδευση και έχει χαμηλό κόστος ζωής. Βρίσκεται, επίσης, σε κεντρική τοποθεσία, κοντά στην χώρα μας, καθιστώντας εύκολο το ταξίδι στην Ευρώπη. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν κανονική διάρκεια πέντε και έξι ακαδημαϊκών ετών. Αυτά τα ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών προσφέρονται στην ιατρική, την οδοντιατρική, τη φαρμακευτική, την κτηνιατρική και την αρχιτεκτονική. Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να προβλέπει άλλους τομείς όπου θα μπορούσαν να προσφερθούν ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών.
Μεταπτυχιακά στην Αλβανία: Πανεπιστήμια
Πανεπιστήμιο Τιράνων
Το πανεπιστήμιο των Τιράνων είναι το πιο αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο της Αλβανίας, και ιδρύθηκε το 1957 με το όνομα Κρατικό Πανεπιστήμιο Τιράνων και περιλαμβάνει ποικίλα τμήματα θεωρικής και θετικής φύσεως, το σημαντικότερο από τα οποία ήταν το Τμήμα Επιστημών. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κυρίως στα αλβανικά, αλλά και στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα γερμανικά, τα κινέζικα και σε άλλες γλώσσες. Αρχικά, περιελάμβανε δέκα σχολές, αλλά το 1991 χωρίστηκε στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο των Τιράνων, το οποίο συγκροτήθηκε από τις σχολές μηχανικών και το κύριο Πανεπιστήμιο των Τιράνων που περιελάμβανε τις επτά υπόλοιπες σχολές που κάλυπταν τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τα οικονομικά, τη φυσική επιστήμη και την ιατρική. Ο αριθμός των φοιτητών που φοιτούν σε αυτό το πανεπιστήμιο είναι πάνω από 14.000 και ο αριθμός των εκπαιδευτικών είναι πάνω από 600. Ο Πρύτανης είναι ο Dhori Kule (από το 2008).
Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Τιράνων
Το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο των Τιράνων (UPT) είναι το παλαιότερο και το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Αλβανία, μετά το Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Ιδρύθηκε το 1951 και τώρα έχει περίπου 10.000 φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Το 2012, με την ευκαιρία της 100ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας, το UPT απονεμήθηκε σήμα υψηλής τιμής από τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουτζάρ Νισάνι. Το πανεπιστήμιο είναι πλήρως διαπιστευμένο από τον Αλβανικό Δημόσιο Οργανισμό Διαπίστευσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Τιράνων
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο των Τιράνων είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που βρίσκεται στα Τίρανα της Αλβανίας και έχει τμήματα που ασχολούνται με αγρονομία, κτηνιατρική, δασοκομία, οικολογία, αγροτικές επιχειρήσεις και παρόμοια θέματα. Σήμερα είναι το μοναδικό κέντρο στην Αλβανία για μεταπτυχιακές σπουδές, επιστημονική έρευνα, κατάρτιση και επέκταση στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων (Αγρονομία, Φυτοκομία και Προστασία των Φυτών, Αγροτική, Οικονομία και Αγροτική Πολιτική, Αγρο-Περιβάλλον και Οικολογία, Αγρο- Τεχνολογία τροφίμων, κτηνοτροφία και επιχειρήσεις, υδατοκαλλιέργεια και διαχείριση αλιείας, δασική μηχανική, κτηνιατρική, κλπ). Κάθε χρόνο περίπου 15.000 φοιτητές ξεκινούν τις σπουδές τους εκεί. Το πραγματικό ακαδημαϊκό προσωπικό αποτελείται από 55 καθηγητές, 48 συνδεδεμένους καθηγητές, 55 γιατρούς, 13 παιδαγωγούς – λέκτορες και 64 βοηθούς.
Δείτε το αρχείο μας με όλα τα Πανεπιστήμια της Αλβανίας που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ:
Μεταπτυχιακά στην Αλβανία – Αναγνωρισμένα Ιδρύματα Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π
Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr
Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: