Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Πλήρης οδηγός

του Αλέξανδρου Λαβιδά-Μωϋσίδη, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Γεωργίας Μυστριώτη & του Κωνσταντίνου Κουντουριώτη

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Γενικές πληροφορίες

Για την Αγγλία δε χρειάζονται συστάσεις, καθώς αποτελεί δημοφιλέστατο προορισμό για σπουδές στο εξωτερικό, ιδιαίτερα λόγω της γλώσσας. Ακόμα και αν τα δίδακτρα και το κόστος ζωής είναι σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, στην Αγγλία υπάρχουν πανεπιστήμια με διεθνή διάκριση, όπως το Πανεπιστήμιο του Cambridge, που βρίσκεται στη 6η θέση παγκοσμίως! Η αναγνώριση της ποιότητας των Αγγλικών πανεπιστημίων συνεχίζει να ωθεί πολλούς να σπουδάσουν εκεί, παρά τις εναλλακτικές των πανεπιστημίων των κρατών της ΕΕ. Αν και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, η Αγγλία διαθέτει πολλά Πανεπιστήμια, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να αναγνωρίζονται αυτόματα από τον ΔΟΑΤΑΠ, οπότε σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Αγγλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα: Σχολείο-Προπτυχιακά

Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Αγγλία είναι το διάστημα από τα 4 εώς τα 16 χρόνια του μαθητή (για την ακρίβεια, το παιδί μπαίνει στο σχολείο το Σεπτέμβριο που ακολουθεί μόλις κλείσει τα 4 χρόνια του. Επίσης το όριο ηλικίας αποφοίτησης από το σχολείο τείνει να αυξηθεί από τα 16 στα 18). Από τα 4 εώς τα 11, οι μαθητές φοιτούν σε primary schools (αντιστοιχούν με το δημοτικό σχολείο), και από τα 11 εώς τα 18, σε secondary schools (Γυμνάσιο-Λύκειο). Υπάρχουν διάφοροι τύποι σχολείων, όπως τα community schools ή τα voluntary controlled schools (τα τελευταία είναι κατά βάση εκκλησιαστικά), τα οποία δεν έχουν δίδακτρα, και τα independent schools, τα οποία έχουν δίδακτρα και συνήθως απαιτούνται εξετάσεις για να εισαχθεί κάποιος. Επίσης, προβλέπεται και η διδασκαλία στο σπίτι (homeschooling), και υπάρχουν μερικά σχολεία όπου οι μαθητές είναι εσώκλειστοι (boarding schools). Στο τέλος της τελευταίας τάξης του σχολείου, οι μαθητές δίνουν εξετάσεις GCSEGCE), είτε για να πάρουν το απολυτήριο ή για να προχωρήσουν σε πανεπιστημιακές σπουδές. Περισσότερα θα βρείτε εδώ!

Όσοι επιλέγουν το δρόμο του Πανεπιστημίου, λέγονται undergraduates μέχρι να λάβουν το bachelors degree, το οποίο απονέμεται στα 3 χρόνια σπουδών. Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια σε κάποια πανεπιστήμια οι σπουδές διάρκειας 4 ετών να θεωρούνται Master’s degree, και αυτό να αποτελεί το πρώτο πτυχίο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ!

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Αγγλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα: Μεταπτυχιακά-Διδακτορικά

Βασική προϋπόθεση για να μπει κανείς στα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι η απόκτηση ενός Bachelor’s degree, που αντιστοιχεί στο πτυχίο. Όταν σχεδιάσετε να κάνετε το μεταπτυχιακό σας, το Master’s, καλό είναι να αποφασίσετε αν θα είναι Taught ή Research degree, καθώς αυτό σημαίνει διαφορετικά δίδακτρα και διαφορετική διάρκεια σπουδών: τα Taught degrees διαρκούν 2 ή 4 εξάμηνα, και τα δίδακτρά τους είναι σχετικά υψηλά (αν και αυτό ποικίλλει ανά κατηγορία σπουδών: για παράδειγμα, οι κλασσικές σπουδές έχουν χαμηλότερα δίδακτρα από εκείνες περί management). Αν τα μεταπτυχιακά προγράμματα στα οποία ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε έχουν τίτλους όπως MA (Master of Arts), MSc (Master of Science) ή MBA (Master of Business Administration), τότε πρόκειται για Taught Degrees, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχετε μαθήματα και εργασίες.

Τα Research Degrees δεν έχουν, συνήθως, διδασκαλία, είναι ελαφρώς φθηνότερα από τα Taught Degrees, αλλά διαρκούν 2 χρόνια, αν είναι fulltime πρόγραμμα, και τουλάχιστον 5 χρόνια αν είναι parttime πρόγραμμα. Είναι το μεταβατικό στάδιο για το PhD, για αυτό να είστε πλήρως προετοιμασμένοι για έρευνα και για περιοδικές εξετάσεις, ώστε να φανεί το στάδιο της έρευνάς σας, και για υπεράσπιση της διατριβής σας. Μπορούν να παρατηρηθούν μικρές διαφορές στα research degrees ανά Πανεπιστήμιο (για παράδειγμα, το καθεστώς των Research Degrees στο Cambridge είναι διαφορετικό από εκείνο στην Οξφόρδη), για αυτό καλό είναι να μάθετε περαιτέρω λεπτομέρειες, ώστε να δείτε τι σας ταιριάζει. Αν στα προγράμματα που σας ενδιαφέρουν δείτε τον τίτλο MRes (Master of Research), MPhil (Master of Philosophy) ή M. St. (αυτό θα το δείτε σε προγράμματα της Οξφόρδης), τότε γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται. Τα Research Degrees αποτελούν εναλλακτική για όσους δε θέλουν να πάνε για PhD, αλλά αγαπούν την έρευνα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ!

Όσον αφορά το διδακτορικό (Doctorate) πρόκειται για το γνωστό PhD. Αντιστοιχεί στο διδακτορικό, και είναι ερευνητικός τίτλος σπουδών. Η διατριβή είναι αρκετά πιο εκτεταμένη από εκείνη που απαιτεί ένα research degree, και τα χρόνια σπουδών είναι περισσότερα (3-4 χρόνια fulltime). Στα πλαίσια αυτού μπορεί να αναλάβετε αρμοδιότητες διδακτικές, όπως Teaching Assistant (αν και αυτό γίνεται σε ορισμένα Πανεπιστήμια και σε όσους είναι στο στάδιο του research degree). Συνήθως υπάρχει χρηματοδότηση των σπουδών, αρκεί να δηλώσετε εγκαίρως το ενδιαφέρον σας. Κάθε Πανεπιστήμιο έχει PhD studentships, όπου οι υποψήφιοι διδακτορικοί μπορούν να συνεργαστούν με καθηγητές σχετικούς με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και συμβεβλημένους σε διάφορα προγράμματα, παρέχοντας σε πολλές περιπτώσεις και εργασιακή εμπειρία. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ! 

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Βασικές προϋποθέσεις

Φροντίστε να τα πάτε καλά στο IELTS και φυσικά να έχετε πάρει την πιστοποίηση το νωρίτερο 2 χρόνια πριν ξεκινήσετε τις σπουδές σας (το TOEFL δεν είναι πλέον αποδεκτό από τα Πανεπιστήμια της Αγγλίας). Δε βλάπτει να έχετε αρκετά λεφτά στην άκρη, και φυσικά να είστε ιδιαίτερα συνεπείς στις σπουδές σας. Στο πρώτο έτος του διδακτορικού, θα έχετε την ευκαιρία να συζητάτε με τον επιβλέποντα βοηθό/επίκουρο/καθηγητή συνήθως ανά εβδομάδα, αν και αυτό εξαρτάται απο το πανεπιστήμιο, τη φιλοσοφία του τμήματος και την ακαδημαϊκή θέση του επιβλέποντα το διδακτορικό σας. Eπίσης καλό θα ήταν να συμμετέχετε σε συνέδρια.

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία 2

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Τι χρειάζεται για την εγγραφή

Ας επισημανθεί το εξής: καλό είναι να έχετε υψηλούς βαθμούς στο πτυχίο ή το μεταπτυχιακό σας. Το 2:1 ή το 2:2 που μπορεί να απαιτούν κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα, σημαίνουν αντίστοιχα second-class honours upper division και second-class honours lower division, αντίστοιχα, οπότε τουλάχιστον το «λίαν καλώς» θα το χρειαστείτε.

Οι αιτήσεις συνήθως γίνονται ηλεκτρονικά κατευθείαν στο ίδιο το Πανεπιστήμιο, αλλά αν υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο στο οποίο θέλετε να πάτε (θα τα δείτε εδώ), μπορείτε να κάνετε αίτηση μέσω του UCAS (θα χρειαστεί να φτιάξετε λογαριασμό πριν κάνετε αίτηση από κει). Θα πρέπει να απαντήσετε σε ερωτήσεις όπως πώς σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε τις σπουδές σας, οπότε καλό θα είναι να ξεκαθαρίσετε το οικονομικό θέμα πριν κάνετε αίτηση. Αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα αν έχετε υπ’ όψιν τις υποτροφίες που παρέχει το Πανεπιστήμιο της επιλογής σας, καθώς προκηρύσσονται θέσεις για σπουδές με υποτροφία. Να είστε έτοιμοι, επίσης, να πείτε και για τις επιδόσεις σας προπτυχιακά και αν έχετε ερευνητική εμπειρία, η οποία συνυπολογίζεται ιδιαίτερα στα προσόντα σας.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να απαντήσετε σε ερωτήσεις που είναι διαφορετικές ανά Πανεπιστήμιο και να φτιάξετε ένα πολύ καλό personal statement. Το τελευταίο, ειδικά, μπορεί να είναι η μόνη σας ευκαιρία για να πείσετε ότι είστε καλοί για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, όταν ειδικά η συνέντευξη δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας επιλογής. Καλό είναι να δείξετε ότι ξέρετε καλά το Πανεπιστήμιο στο οποίο πάτε. Και φυσικά, να έχετε δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές σας, τους οποίους αν γνωρίζετε καλά και είναι σχετικοί με τον τομέα ενασχόλησής σας, θα μετρηθεί πολύ υπέρ σας.

Μετά από αρκετό διάστημα, θα σας ενημερώσουν αν έχετε πάρει unconditional offer, που σημαίνει ότι πληρείτε τις προϋποθέσεις, ή conditional, το οποίο σημαίνει ότι γίνεστε δεκτοί αλλά υπό προϋποθέσεις. Αν υλοποιηθούν αυτές, τότε η κατάστασή σας αλλάζει σε unconditional. Αν σας έρθει η λέξη unsuccessful, δεν πειράζει. Συνήθως αιτιολογούν για ποιο λόγο δεν γίνεστε δεκτοί. Αν γίνετε πάντως δεκτοί, οφείλετε να απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν στην προσφορά θέσης.

Βασικός παράγοντας για να πετύχετε είναι η έγκαιρη αποστολή της αίτησης, όσο το δυνατόν αρκετά πριν τη προθεσμία. Όσο καλή και αν είναι η αίτηση, η έλλειψη συνέπειας μπορεί να σας στερήσει άνετα θέσεις, για αυτό προλάβετε! Περισσότερα για τη διαδικασία θα βρείτε εδώ, ενώ για τις προθεσμίες να ελέγχετε τη σελίδα του Πανεπιστημίου της επιλογής σας ή και εδώ.

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Χρειάζεται να βγάλω visa;

Αν είστε υπήκοος κράτους-μέλους της ΕΕ, δε χρειάζεται να βγάλετε visa. Έχετε ελεύθερη παραμονή στη χώρα για όσο διαρκούν οι σπουδές σας, και το Πανεπιστήμιό σας φροντίζει για αυτό. Αν μετά τις σπουδές σας μπείτε στην εργασία, πράγμα που το Πανεπιστήμιο θα φροντίσει να σας εξασφαλίσει γιατί αποτελεί σπουδαία διαφήμιση για αυτό το να μην υπάρχει ανεργία στους αποφοίτους του, εξασφαλίζεστε και από τον εργοδότη σας για την παραμονή σας. Οι παραπάνω συνθήκες είναι ακόμα σε ισχύ, παρόλα αυτά λόγω Brexit η κατάσταση είναι ασταθής και ενδέχεται να αλλάξουν όταν οι ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως η visa να θεωρηθεί απαραίτητη στο μέλλον.

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Χρηματοδότηση των σπουδών

Πρόκειται για το πρώτο κρίσιμο ζήτημα (το δεύτερο θα το δείτε παρακάτω). Καλό είναι να κυνηγήσετε τις υποτροφίες το συντομότερο αφότου προκηρυχθούν, γιατί είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, κυρίως αν σκοπεύετε να τις ζητήσετε από το Research Council. Επίσης, οι χρηματοδοτήσεις (bursaries ή grants) είναι σημαντική βοήθεια, ενώ τα ίδια τα Πανεπιστήμια προκηρύσσουν θέσεις με πλήρη υποτροφία (στο τέλος του άρθρου θα βρείτε χρήσιμους συνδέσμους). Αν, βέβαια, δεν μπορέσετε να πάρετε κάτι από αυτά, τότε υπάρχουν διέξοδοι εργασίας που παρέχει το ίδιο το Πανεπιστήμιο (ρίξτε μια ματιά στα Career Prospects Offices των Πανεπιστημίων του ενδιαφέροντός σας) ή υπάρχει η δυνατότητα να λάβετε δάνεια, τα οποία αποπληρώνετε μόλις αποφοιτήσετε και βρείτε εργασία (δε βλάπτει και να σπάσετε τον κουμπαρά πού και πού, κάτι μπορεί να βρείτε). Ρίξτε μια ματιά εδώ!

Επειδή το θέμα των χρημάτων, δυστυχώς, είναι σημαντικό για τις σπουδές στην Αγγλία, έχετε το νου σας για οικονομικές διεξόδους. Κάθε τόσο προκηρύσσονται υποτροφίες από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, οι οποίες καλύπτουν το κόστος των σπουδών και μέρος των εξόδων διαβίωσης, και φυσικά υπάρχουν και άλλες πηγές, όπως:

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Δυνατότητες φοιτητικής στέγασης

Εδώ είναι το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που προαναφέρθηκε, και ευτυχώς υπάρχει απάντηση: κάθε Πανεπιστήμιο έχει αρκετές εστίες. Συνήθως τα συμβόλαια είναι για 39-40 ή και 50 εβδομάδες ανά έτος, με μέσο κόστος ενοικίου £80-160/εβδομάδα. Αν για κάποιο λόγο δεν προλάβετε να πιάσετε δωμάτιο στις εστίες, υπάρχουν εναλλακτικές όπως το http://www.gradpadlondon.com/, ενώ κάθε Πανεπιστήμιο προβλέπει και την δυνατότητα ιδιωτικής στέγασης, ώστε να μην πέσετε θύματα απάτης. Το Λονδίνο αποτελεί την ακριβότερη πόλη από πλευράς ενοικίων, και αυτό πλέον αποδεικνύεται και πειραματικά, καθώς η …ταπεινότης μου έθεσε σύγκριση τιμών μεταξύ Λονδίνου και Οξφόρδης. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ. Μπορείτε φυσικά να συγκρίνετε και άλλες πόλεις με το Λονδίνο. Αν θέλετε να καταλάβετε πόσο είναι όλα αυτά τα ποσά σε €, απλά δείτε τη σύγκριση Αθήνας-Λονδίνου (βοήθειά σας): εδώ! Το σημαντικότερο είναι να διεκδικήσετε στέγαση το νωρίτερο δυνατόν και …καλή τύχη. Κάθε Πανεπιστήμιο έχει διαφορετικές προθεσμίες και διαδικασίες ενοικίασης δωματίου στις εστίες του, οπότε μείνετε συντονισμένοι.

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Τα κυριότερα πανεπιστήμια της Αγγλίας

University of London

Το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ιδρύθηκε το 1836. Περιέχει κάποια από τα κορυφαία κολλέγια παγκοσμίως, όπως το Kings College και το Royal Holloway. Το Imperial College, 8ο στην παγκόσμια κατάταξη για το 2019 σύμφωνα με το QS, αποσχίστηκε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 2007 και αποτέλεσε αυτόνομο τμήμα. Έχει πάνω από 170000 φοιτητές και 17 αυτόνομα κολλέγια. Από το Πανεπιστήμιο αυτό έχουν αποφοιτήσει σπουδαίοι άνθρωποι της πολιτικής, όπως ο John F. Kennedy, και των γραμμάτων, όπως ο George Bernard Shaw. Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ!

University of Cambridge

Πρόκειται για το γνωστό Πανεπιστήμιο από όπου παίρνουμε το FCE και το CPE (όσοι έχετε δώσει Lower και Proficiency του Cambridge, όπως η …αφεντιά μου, καταλαβαίνετε τι εννοώ). Πρόκειται για το γηραιότερο Πανεπιστήμιο του αγγλικού κόσμου μετά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το Cambridge University Press είναι ιδιαίτερα γόνιμος επιστημονικός τύπος, ενώ το ίδιο το Πανεπιστήμιο διαθέτει βιβλιοθήκες και μουσεία, αποτυπώνοντας την μακραίωνη ιστορία του. Περιλαμβάνει 31 κολλέγια, και δεν παρέχουν όλα τους ίδιους τομείς σπουδών. Κάθε κολέγιο έχει το δικό του στυλ και προσωπικότητα. Επίσης υπάρχουν κολέγια, όπως το Lucy Cavendish, που δέχονται μόνο γυναίκες ηλικίας 21 ετών και πάνω. Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ!

University of Oxford

Το αντίπαλον δέος του Cambridge. Φημίζεται για τις σπουδές πάνω στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, και θεωρείται το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Στην ίδια τη σελίδα του, το Πανεπιστήμιο ισχυρίζεται πως είναι γηραιότερο «από την αυτοκρατορία των Αζτέκων, την Magna Carta, το Timbuktu, τον Genghis Khan (!) και το Notre Dame (δείτε εδώ αν δεν με πιστεύετε). Περιλαμβάνει 38 κολλέγια και πάνω από 300 μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ ο ιατρικός τομέας είναι ιδιαίτερα διευρυμένος σε σχέση με αλλά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλοί απόφοιτοι του Πανεπιστημίου αυτού υπήρξαν και είναι επιδραστικοί στη δημόσια ζωή, όπως ο Στήβεν Χώκινγκ, ο Μπιλ Κλίντον, μέλη της Αγγλικής κυβέρνησης και βασιλιάδες. Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ!

University of Birmingham

To Πανεπιστήμιο του Μπίρμινχαμ είναι ιδιαίτερα σύγχρονο (ιδρύθηκε μόλις το 1900). Έχει γύρω στους 19000 προπτυχιακούς και 9000 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το ίδιο το Πανεπιστήμιο περηφανεύεται για την ποικιλία των εθνικοτήτων των αποφοίτων του (πάνω από 150, για την ακρίβεια!), τη στήριξη που παρέχει στα άτομα με ειδικές ανάγκες και την προσπάθειά του να προωθήσει περισσότερες γυναίκες στο χώρο των θετικών επιστημών. Πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο φιλικό στους ξένους, και ειδικά στους διεθνείς σπουδαστές («διεθνείς» στην ορολογία των Πανεπιστημίων είναι εκείνοι που δεν ανήκουν στην ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο). Διαθέτει το Barber Institute of Fine Arts, όπου εκτίθενται πίνακες όπως του Πικάσο ή του Βαν Γκογκ. Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ!

University of Manchester

Άχου το, το μικρούλι! Με συγχωρείτε, αλλά προέκυψε το 2004 (πριν από μόλις 15 χρόνια!) από τη συγχώνευση του University of Manchester Institute of Science and Technology (το οποίο δημιουργήθηκε το 1824 και διατηρεί τη χρονολογία του) και το Victoria University of Manchester. Το Πανεπιστήμιο αυτό πρόσφατα άνοιξε κέντρο έρευνας για τον καρκίνο και προσελκύει μεγάλο αριθμό διεθνών φοιτητών, σε σημείο που υποστηρίζει ότι έχει τους περισσότερους από κάθε άλλο Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρέχει, μάλιστα, πολλές πληροφορίες και συμβουλές στους διεθνείς φοιτητές για την εισαγωγή τους και την έκδοση visa. Ήταν ένα από τα πρώτα Πανεπιστήμια που συνέβαλαν στην τεχνολογική ανάπτυξη της Αγγλίας (τότε που ήταν University of Manchester Institute of Science and Technology). Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ!

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Φοιτητικές πόλεις της Αγγλίας

Λονδίνο

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία Trafalgar Square, London UK

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα της Αγγλίας, με ιστορία που χρονολογείται ήδη από τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Θεωρείται κορυφαία φοιτητούπολη και αριθμεί περίπου 10.000.000 κατοίκους (σχεδόν όσο όλη η Ελλάδα!). Το Imperial College του Λονδίνου είναι στην 8η θέση παγκοσμίως, ενώ το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην 6η θέση, αναδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα των Πανεπιστημίων (το UCL κατατάσσεται στην 8η θέση, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην 5η και το King’s College στην 31η). Επίσης, υπάρχουν ανεξάντλητες ευκαιρίες για ψυχαγωγία, καθώς δίνεται πολύ μεγάλη βάση στον πολιτισμό.

Μάντσεστερ

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία Manchester

Το Μάντσεστερ έχει πλούσια μουσική σκηνή και αθλητισμό. Το Πανεπιστήμιό του βρίσκεται στην 29η θέση παγκοσμίως, και η νυχτερινή ζωή είναι πλούσια, με πολλές μουσικές σκηνές. Οι φοιτητές είναι ιδιαίτερα ενεργοί σε πανεπιστημιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, βοηθώντας και αυτοί στην προώθηση νέων καλλιτεχνών.

Μπέρμινχαμ

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία Birmingham

Πόλη ιδιαίτερα δεκτική στους μετανάστες, με πλούσια αγορά και βιομηχανία (μέσα στο βιομηχανικό περιβάλλον του Μπέρμιγχαμ προέκυψαν οι Black Sabbath). Πρόκειται για μία από τις πιο ήσυχες πόλεις. Από πολιτιστικής άποψης, υπάρχουν πολλές βιβλιοθήκες, μουσεία και συναυλιακοί χώροι, ενώ η δυνατότητα επαφής με άλλους πολιτισμούς είναι χαρακτηριστική. Το Πανεπιστήμιο της πόλης είναι 79ο στον κόσμο, ενώ το Aston University είναι στα πρώτα 400.

Οξφόρδη-Κέμπριτζ

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία Punting-Tours-Cambridge

Πόλεις με θρυλικά Πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατατάσσεται 5ο στον κόσμο και είναι το αρχαιότερο Αγγλικό Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ κατατάσσεται 6ο παγκοσμίως και ιδρύθηκε το 1209, με αρκετούς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να μετακινούνται εκεί. Και οι δύο αυτές πόλεις είναι κατάλληλες για όσους θέλουν πολύ να ερευνήσουν. Οι διαφορές τους είναι στα σημεία, αναλόγως με το αντικείμενο σπουδών που προτιμά ο καθένας.

Λίβερπουλ

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία Liverpool

Ποδοσφαιρικά, θεωρείται το αντίπαλο δέος της Μάντσεστερ. Από την πόλη αυτή προέκυψαν οι Beatles, ενώ κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το LIMF Summer Jam, το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης με ελεύθερη είσοδο. Το Πανεπιστήμιό του βρίσκεται στην 164η θέση παγκοσμίως, ενώ η ίδια η πόλη διαθέτει πολλές διεξόδους διασκέδασης και ψυχαγωγίας για τους φοιτητές, ιδιαίτερα για τους λάτρεις της βρετανικής μουσικής.

Μεταπτυχιακά στην Αγγλία: Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Ευχόμαστε τα καλύτερα και να καταφέρετε να σπουδάσετε στην Αγγλία, που αποτελεί όνειρο για πολλούς νέους! Fun fact: Αν σπουδάζετε σε πόλεις που έχουν -ce- στη μέση του ονόματός τους, π. χ. Lei-ce-ster, Wor-ce-ster, Glou-ce-ster, να ξέρετε ότι ΔΕΝ προφέρεται. Οπότε αυτές οι πόλεις, για παράδειγμα, προφέρονται Λέστερ, Γούστερ και Γκλόστερ αντίστοιχα. Καλή τύχη!

Δείτε και το άρθρο μου για τη φοιτητική ζωή στην Αγγλία.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου:



4 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.