Εθνικό Mαθητικό Kοινοβούλιο της Eπιστήμης
Της Αργυρώς Σταμούλη
Το Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης είναι ένας θεσμός του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science) που μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου αποσκοπεί στην ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ των μαθητών και των επιστημόνων τόσο στον κλάδο της επιστήμης, όσο και της έρευνας. Η συντονίστρια χώρα είναι η Γερμανία και δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές από 15 έως 19 ετών, οι οποίοι θα μετέχουν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δρώντας ως ερευνητές σε επιστημονικά θέματα με την βοήθεια και την επίβλεψη διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών επιστημόνων.
Η Ελλάδα συμμετείχε στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά το έτος 2013-2014 στο πρώτο «Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης» που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2014. Φέτος, με τη βοήθεια μιας online πλατφόρμας, θα μπορέσουν να συμμετέχουν σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα. Η κεντρική θεματική ενότητα για το 2015-2016 είναι «Το μέλλον του ανθρώπου». Το ερώτημα που τίθεται φέτος δεν αφορά μόνο το τι θα συμβεί στην ανθρωπότητα, αλλά έχει πρακτική σημασία: πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τις αποφάσεις και τις πρακτικές μας σήμερα για να διαμορφώσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον; Αν και αυτό το ερώτημα παραμένει αναπάντητο, σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, μέσω πχ. της μελέτης μιας νόσου, την εισαγωγή καινοτομιών, τις μελέτες για την ανθρώπινη αναπαραγωγή και για τις νέες μορφές της διατροφής, οι επιστήμονες διαρκώς συνεχίζουν να εργάζονται για διάφορα ζητήματα και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Ωστόσο, οι ελπίδες εναποτίθενται στους νέους, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή αυτών των ευρημάτων και να φροντίσουν για το μέλλον. Απώτερος σκοπός λοιπόν είναι να γευτούν τη γοητεία της επιστήμης και με τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν να προετοιμαστούν για να υιοθετήσουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μέρες μας όσο ποτέ άλλοτε.
Σε κεντρική θεματική ενότητα περιλαμβάνονται πέντε υποενότητες, από τις οποίες η κάθε σχολική ομάδα μαθητών με την καθοδήγηση ενός καθηγητή μπορεί να επιλέξει μια:
Ο Ανθρώπινος Εγκέφαλος
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει ερευνηθεί εντατικά για χρόνια. Οι ειδικοί ελπίζουν στην επίλυση ασθενειών όπως η άνοια, αλλά έχουν και στο επίκεντρο την σύνδεση της ανθρώπινης σκέψης με το συναίσθημα, μέσω της έρευνας των λειτουργιών του εγκεφάλου.
Υγιεινή ζωή και διατροφή – αλλά με ποιον τρόπο;
Το ερώτημα που διατυπώνεται σε αυτό το project είναι το ακόλουθο: Τα βιολογικά τρόφιμα ακούγονται πολύ στις μέρες μας. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Μήπως θα πρέπει να αποφεύγουμε το κρέας ή ακόμα και τα ζωικά προϊόντα; Πόσο επικίνδυνα είναι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα για την υγεία μας; Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες; Πώς μπορούμε να σιγουρευτούμε για το τι είναι πραγματικά υγιεινό από αυτά που καταναλώνουμε;
Βλαστικά κύτταρα – έχουν τη λύση για όλα;
Τα βλαστικά κύτταρα είναι απαραίτητα τόσο για την ύπαρξη του ανθρώπου όσο και για την επιβίωση όλων των οργανισμών στη Γη. Τι είναι όμως τα βλαστικά κύτταρα; Γιατί η διερεύνηση τους είναι τόσο σημαντική ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν έντονες αντιθέσεις; Τι αλλαγές θα μπορούσε να επιφέρει στη ζωή μας η καθοδήγηση των βλαστικών κυττάρων και πώς θα εφαρμόζονταν αυτό σε όλα τα όργανα;
Ο «ενισχυμένος» άνθρωπος: η βελτιστοποίηση του ανθρώπου
Τα εμφυτεύματα έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες για τη βελτιστοποίηση του ανθρώπινου σώματος. Στις μέρες μας όμως βλέπουμε και ένα νέο κύμα αλλαγών, το οποίο επιτυγχάνεται με τη βοήθεια των γυαλιών Google ή με ένα δαχτυλίδι που μπορεί να ονομάσει αντικείμενα χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή. Και εδώ προκύπτει το ερώτημα σχετικά με το πως θα είναι ο άνθρωπος το 2035 για παράδειγμα ή για το αν θα καταφέρουν να αυξηθούν οι ικανότητές του μέσω εμφυτευμάτων, φαρμάκων ή άλλων μη φυσικών μέσων.
Μίμηση της φύσης
Η βιολογία βασίζεται στη «μίμηση της φύσης». Οι επιστήμονες ελπίζουν στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων και φαρμακευτικών συστατικών. Πώς θα λειτουργήσει αυτό όμως; Πώς μπορούμε να μιμούμαστε τις λειτουργίες ενός οργανισμού, χωρίς να ξεπεράσουμε συγκεκριμένα όρια;
Γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που θα λάβει χώρα το χειμώνα και τον Ιούλιο του 2016, θα συσταθούν 17 Εθνικά Κοινοβούλια. Οι συμμετέχοντες θα είναι 70-100 άτομα συνολικά και στη δεύτερη φάση θα επιλεχθούν μόνο 5 άτομα ανά ομάδα εργασίας, τα οποία θα παρευρεθούν στο EuroScience Open Forum (ESOF), τον Ιούλιο του 2016 στο Μάντσεστερ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με την υπεύθυνη του προγράμματος στην Ελλάδα:
Θεώνη Χαραλαμπίδου
Μακρή 3, Αθήνα
Tηλέφωνο: 2109231955
Email: info@scienceview.gr
Eπίσης για τυχόν ενημερώσεις ή ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε την επίσημη σελίδα του European Student Parliament.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!