Κραυγή του Τένεσι Ουίλιαμς
Η «κραυγή» του Τένεσι Ουίλιαμς ανέβηκε για πρώτη φορά το 1967 στο Ηampstead Theatre του Λονδίνου με τον τίτλο «Το έργο των δυο χαρακτήρων», ενώ λίγα χρόνια αργότερα το 1971 ανέβηκε, με διαφορετική εκδοχή, στο Σικάγο, με τίτλο «Η κραυγή», και με τον ίδιο τίτλο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1975. Το έργο του αυτό δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά, όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος, είναι το καλύτερο έργο του μετά το «Λεωφορείο ο πόθος». Στη Θεσσαλονίκη, η παράσταση φιλοξενήθηκε στο χώρο του Blackbox. Στο έργο πρωταγωνιστούν ο Αλέκος Συσσοβίτης και η Μάνια Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωσταντίνου.
Λίγα λόγια για την παράσταση…
Η παράσταση παρουσιάζει δύο ηθοποιούς και αδέρφια στη ζωή, τον Φελίς και τη Κλαίρ, οι οποίοι εγκαταλείπονται, σε ένα παραμελημένο θέατρο, από το θίασο τους και έρχονται αντιμέτωποι με το κοινό, το οποίο έχει πάρει θέση στο θέατρο και είναι έτοιμο να παρακολουθήσει τη παράσταση. Τα δύο αδέρφια, χωρίς σενάριο και με ημιτελές σκηνικό, αποφασίζουν να παρουσιάσουν στο κοινό «το έργο των δύο χαρακτήρων», το έργο για δύο εγκαταλελειμμένα αδέρφια. Μέσα σε ένα κλίμα έντονου αυτοσχεδιασμού, βλέπουμε σιγά-σιγά να εξαφανίζονται τα όρια ανάμεσα στο ρόλο και τον ηθοποιό, στην αλήθεια και την ψευδαίσθηση. Οι ηθοποιοί που υποδύονται τον Φελίς και τη Κλαίρ προσπαθούν να δείξουν τις δυσκολίες που υπάρχουν πίσω από μια παράσταση και τις αναμετρήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι, ώστε να καταφέρουν να εκθέσουν το προσωπικό τραύμα του καλλιτέχνη, το οποίο γίνεται ένα με τη τέχνη.
Από την πλευρά του θεατή…
Μέσα από το έργο αυτό του Τένεσι Ουίλιαμς μας δίνεται η ευκαιρία να αντιληφθούμε την ψυχοσύνθεση του συγγραφέα, να μπούμε μέσα στο τρόπο σκέψης του και να βιώσουμε τα συναισθήματα του. «Η κραυγή» είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και τα προσωπικά του βιώματα, είναι σαν μια μικρή βιογραφία, την οποία παρουσιάζει μέσα από μια θεατρική παράσταση, για να βάλει τον θεατή να σκεφθεί ότι ίσως αυτό που παρακολουθεί περιέχει και μια μικρή δόση αλήθειας. Όπως και οι περισσότεροι καλλιτέχνες, έτσι και ο Ουίλιαμς, αυτά που δεν μπορούσε να εκφράσει με λόγια τα έκανε χάρτινες σκέψεις που δεν περίμενε ποτέ ότι θα τον οδηγήσουν στη κορυφή των μεγαλύτερων και σημαντικότερων θεατρικών συγγραφέων του κόσμου.
Λίγα λόγια για το χώρο…
Το Blackbox βρίσκεται λίγο πιο έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας και Φλέμινγκ 2. Είναι ένας χώρος μοντέρνος, πολύ εναλλακτικός και ανοιχτός σε νέες προτάσεις και συχνά φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και σεμινάρια γύρω από το χώρο του θεάτρου. Είναι μια σχετικά μικρή θεατρική σκηνή, η οποία αναιρεί οτιδήποτε μεγαλειώδες και επικεντρώνεται στη δουλειά των καλλιτεχνών. Δημιουργήθηκε για να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε παράστασης και αυτό είναι το στοιχείο που το διαχωρίζει από τους υπόλοιπους χώρους: είναι απλώς ένα «μαύρο κουτί».