Ο κορονοϊός και η Ελληνική εκπαίδευση
Η επέλαση του κορονοϊού στην χώρα μας είναι γεγονός ότι μετέβαλε την καθημερινότητα στη ζωή των ανθρώπων. Ένας από τους κλάδους, ο οποίος δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τις συνθήκες αυτές, είναι και ο κλάδος της εκπαίδευσης.
Κορονοϊός: Τι άλλαξε στην διδασκαλία
Ο τρόπος διδασκαλίας προς τους μαθητές άλλαξε αφού άρχισε να εφαρμόζεται η μέθοδος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, βασιζόμενη στις νέες τεχνολογίες. Το μοντέλο αυτό είχε ξεκινήσει πρώτα από τα πανεπιστήμια σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα. Στη συνέχεια, η διδασκαλία άρχισε να εφαρμόζεται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ιδιωτική και δημόσια. Η διδασκαλία άρχισε να διεξάγεται μέσω Skype, οι εργασίες αποστέλλονται στους εκπαιδευτικούς μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) και τα μαθήματα και τα σεμινάρια διεξάγονται μέσω βιντεοσκοπημένων παραδόσεων ή διαλέξεων.
Με αυτό τον τρόπο, γίνεται φανερό πως οι μαθητές και οι φοιτητές, μέσω αυτού του είδους διδασκαλίας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα προσωπικό τους λογαριασμό και να έχουν πρόσβαση στη γνώση, χωρίς να πιέζονται χρονικά. Οι μαθητές και οι φοιτητές δεν χρειάζεται να μετακινηθούν σε άλλη πόλη από αυτήν, που μένουν. Αρκεί βέβαια το πρόγραμμα διδασκαλίας να ανταποκρίνεται και να είναι προσαρμοσμένο στις εκπαιδευτικές ανάγκες των εκπαιδευόμενων. Με αυτό τον τρόπο, οι εκπαιδευόμενοι (μαθητές και φοιτητές) επικοινωνούν με τους εκπαιδευτικούς τους και λαμβάνουν ανατροφοδότηση, για τη δουλειά, που έχουν ετοιμάσει. Έτσι, οι δύο πλευρές συμμετέχουν και συνεργάζονται ισότιμα στην πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού έργου.
Κορονοϊός: Δυσκολίες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας
Για αυτό το λόγο, υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι αναφέρουν πως αυτό το είδος της εκπαίδευσης δεν έχει ιδιαίτερα αντικειμενικές δυσκολίες. Παρόλα αυτά, οι απαιτήσεις του είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η επίδοσή τους αξιολογείται με εργασίες και test, καθώς επίσης και μέσω της συμμετοχής τους σε ομάδες εργασίας, τηλεδιασκέψεις. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται φανερό πως οι εκπαιδευόμενοι χρειάζεται να γνωρίζουν καλά την χρήση του υπολογιστή. Συνεπώς, οι ίδιοι καλούνται να ξέρουν να χρησιμοποιούν το γραπτό λόγο και να καταλαβαίνουν τα κείμενα.
Συμπερασματικά, η μεταβολή από την παραδοσιακή διδασκαλία προς την ηλεκτρονική μάθηση μπορεί να θέλει από όλους μας χρόνο να υιοθετηθεί και να υλοποιηθεί, ωστόσο εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι εξελίσσονται και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι μαθητές και οι φοιτητές, όπως και οι εκπαιδευτικοί, μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τον χρόνο τους και να αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!