Κοινωνική επιχειρηματικότητα: αέρας κοινωνικής αλλαγής και ώθηση στην ελληνική οικονομία
«Κοινωνική επιχειρηματικότητα», μια έννοια που λίγοι ξέρουμε τι σημαίνει, καθώς έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες σχετικά πρόσφατα.
Ποιοι ακριβώς είναι οι κοινωνικοί επιχειρηματίες; Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι φορείς κοινωνικών αλλαγών, που προσπαθούν να βρουν καινοτόμες λύσεις για να λύσουν ένα κοινωνικό πρόβλημα ή να φέρουν έναν κοινωνικό αντίκτυπο, έχοντας ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο για να το επιτύχουν. Ένα κλασικό παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης είναι η Grameen Bank, που εδρεύει στο Μπαγκλαντές από το 1976, με ιδρυτή το Muhammad Yunus, η οποία χορηγεί δάνεια που δεν απαιτούν την λήψη εγγυήσεων για την παροχή μικρο-πιστώσεων και εξυπηρετεί τα κατώτερα στρώματα, φέρνοντας μεγάλη μείωση στα ποσοστά φτώχειας. Αρκετές καινοτόμες κοινωνικές startups έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και στην Ελλάδα. Είναι πολύ αισιόδοξο εν μέσω οικονομικής κρίσης να βλέπεις νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, να τις υλοποιούν και να παίρνουν πρωτοβουλίες, για να επιφέρουν μια κοινωνική αλλαγή. Ας δούμε μερικά παραδείγματα κοινωνικών startups που θα μας απασχολήσουν για καιρό πιστεύω.
Η Indigo είναι μια βραβευμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που αποσκοπεί στην ανταλλακτική οικονομία και επιδιώκει να επαναφέρει στην κοινωνία τις έννοιες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, καθώς το όφελός της δεν είναι το κέρδος. Πως όμως λειτουργεί; Η ιδέα είναι ότι κάποια αντικείμενα που δεν τα χρειάζεσαι ενδέχεται να φανούν αρκετά χρήσιμα σε κάποιον άλλον. Έτσι εσύ μπορείς να τα δωρίσεις καθώς και να έχεις κάποιες υπηρεσίες δωρεάν, τις οποίες επιλέγεις, για παράδειγμα χορό. Από την άλλη πλευρά, αντί να δωρίσεις κάτι μπορείς να παρέχεις εθελοντική εργασία σε κάποιον οργανισμό ή να παρέχεις κάποιες υπηρεσίες, τις οποίες πάλι μπορείς να επιλέξεις.
Αυτό το σύστημα οικονομίας λειτουργεί συμπληρωματικά με την παραδοσιακή οικονομία και μπορεί να επιφέρει μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, αν σκεφτεί κανείς πόσα αντικείμενα μένουν αναξιοποίητα και πόσοι άνθρωποι, που τα χρειάζονται, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από προϊόντα και υπηρεσίες. Με σκοπό να ενισχύεται η ευελιξία του χρήστη και να βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, κάθε χρήστης θα αξιολογεί την παρεχόμενη υπηρεσία ή προϊόν. Η ιδέα ξεκίνησε από τον Γάλλο Stéphane de Freitas, το 2012 και έχει διαδοθεί σε διάφορες χώρες με αρκετή απήχηση στην Γαλλία και στην Ακτή Ελεφαντοστού, προάγοντας τις έννοιες του εθελοντισμού και της συλλογικότητας. Η ελληνική ομάδα συστάθηκε το 2016 και αναμένουμε να ξεκινήσει την δράση της.
Άλλη μία καινοτόμος πρωτοβουλία είναι το Ithaca. Η συγκεκριμένη ιδέα αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής των άστεγων συμπολιτών μας, επιθυμώντας να τους φέρει την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμηση που τους λείπει, δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες για αυτούς. Πρόκειται για μια κινητή μονάδα πλυντηρίων και στεγνωτηρίων για αστέγους, μέσω της οποίας οι άστεγοι έχουν την δυνατότητα να πλύνουν τα ρούχα τους. Η κινητή φύση της επιτρέπει πιο εύκολα την βιωσιμότητά της, καθώς μειώνονται λειτουργικά έξοδα, όπως το ενοίκιο, και μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότεροι άνθρωποι που είναι δύσκολο να μετακινηθούν. Το Ithaca έχει αρκετές διακρίσεις, όπως είναι το Social Impact Award το 2015 και την υποτροφία Αγγελοπούλου από το CGIU (Clinton Global Initiative University). Στους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει ωφελήσει 157 άτομα λειτουργώντας σε διάφορα σημεία της Αθήνας Τετάρτη με Κυριακή από τις 18:30 μέχρι τις 21:30. Στα μελλοντικά τους σχέδια είναι η δράση αυτή να τρέχει από τους ίδιους τους αστέγους, ώστε να νιώθουν πιο χρήσιμοι και να καταφέρουν να ενταχθούν πιο εύκολα στην κοινωνία. Η ιδέα ξεκίνησε από τον Θάνο Σπηλιόπουλο, το Φάνη Τσόνα και την Ανδήλη Ραχούτη και η ομάδα ολοκληρώθηκε με τον Κωνσταντίνο Σπηλιοτόπουλο και την Μαριλού Στεφάνου. Παράλληλα, μπορείς να τους βοηθήσεις στο έργο τους προσφέροντας και εσύ εθελοντική δράση.
Ένα άλλο startup κοινωνικής επιχείρησης, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, μέσα από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων, είναι η Effect. Η Effect ξεκίνησε από δύο φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Σωτήρη Μπαράτσα και τη Μαριάνθη Νίκα, με στόχο να κάνει τους νέους πιο απασχολήσιμους μέσα από προγράμματα, όπως το Success Academy. Το Success Academy είναι για νέους, τελειόφοιτους και απόφοιτους, μια ευκαιρία να αναλάβουν ένα πραγματικό project από μια εταιρεία, να αναπτύξουν δεξιότητες που ζητούνται στην αγορά εργασίας (soft skills) και να αποδείξουν την αξία τους στους εργοδότες. Οι συμμετέχοντες παίρνουν μια γεύση της εκπαίδευσης, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι: με ομαδική δουλειά, λίγη θεωρία, πολλή πράξη, πραγματικά projects και πολλή διασκέδαση! Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος με πολλούς από τους συμμετέχοντες να έχουν ήδη ξεκινήσει τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα σε θέσεις πρακτικής, πλήρους απασχόλησης, μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά και προγράμματα δια βίου μάθησης. Η Effect έχει βραβευτεί από το Social Impact Award 2015 και έχει λάβει την υποτροφία Αγγελοπούλου CGIU 2016.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν σκοπό να βελτιώσουν την ζωή μας φέρνοντας ένα κοινωνικό αντίκτυπο. Παράλληλα, αυτός ο νέος τρόπος επιχειρηματικότητας, πέρα από τα κοινωνικά προβλήματα που στοχεύει να λύσει, μπορεί να δώσει μια ανάσα στην ελληνική οικονομία μέσα από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αν έχεις και εσύ κάποια ιδέα που μπορεί να επιφέρει μία αλλαγή, δεν έχεις παρά να λάβεις μέρος σε κάποιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας. Μερικές προτάσεις για συμμετοχές σε διαγωνισμούς θα ακολουθήσουν σε επόμενα άρθρα του citycampus, δίνοντας εναλλακτικές, ώστε να γίνει η αρχή στην πραγματοποίηση όμορφων πρωτοβουλιών.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!