#FoitiTips: Κοινωνική δικτύωση

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων για τους οποίους η διαδικασία της δικτύωσης είναι εύκολη υπόθεση ή ακόμα μπορεί να αποτελεί και ευχαρίστηση. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη ομάδα που θεωρεί τη δικτύωση όχι απλώς δύσκολη υπόθεση, αλλά και επίπονη. Υπάρχει περίπτωση να ανήκετε στους επιχειρηματίες εκείνους που η επιχείρησή τους είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη γενιά. Για εσάς το έδαφος ήταν πρόσφορο και η δικτύωση εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, είστε και εσείς που δεν σταθήκατε τόσο τυχεροί και που, επίσης, δεν διαθέτετε ιδιαίτερο ταλέντο στο networking. Αν είσαι ένας από αυτούς ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και θα βρεις τη λύση!

Κοινωνική δικτύωση: Δεύρω έξω

Είναι σύνηθες φαινόμενο, οι επιχειρηματίες και συγκεκριμένα οι αυτοδημιούργητοι να αποφεύγουν το networking. Φαίνεται να το θεωρούν χάσιμο χρόνου και «εχθρό» του καταναλωτή- πελάτη. Παρόλα αυτά η εποχή του Ωνάση όπου ο επιχειρηματίας κατάφερνε να κάνει τον κόσμο να γυρίζει γύρω του έχει περάσει προ πολλού. Επομένως δεν μπορείτε να δικτυωθείτε και να εξελιχθείτε επαγγελματικά μένοντας κλεισμένος στο γραφείο σας. Εμπιστευτείτε το networking και όταν θα ανακαλύψετε τα πολλαπλά οφέλη του θα τρίβετε τα μάτια σας. Βγείτε από το σπήλαιό σας λοιπόν, εκεί έξω έχει λιακάδα!

Δικτυωθείτε ηλεκτρονικά

Ας ξεκινήσουμε με ένα τεστ. Τι θα απαντούσατε στην ερώτηση «Πόσα connections έχετε στο linkedin;» Δεν υπάρχει σωστή απάντηση αλλά σίγουρα υπάρχει μία λανθασμένη που απαντάει με ερώτηση του τύπου: «τι είναι το linkedin;». Εάν επομένως θεωρείτε ότι πρόκειται για μία δύσκολή ή ακατανόητη για εσάς διαδικασία, ή αν το θεωρείτε «ψιλά γράμματα» και ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτό, τότε σας ενημερώνω πως υπάρχουν εξαιρετικοί επαγγελματίες κειμενογράφοι που μπορούν να σας βοηθήσουν στην εταιρική σας αρθρογραφία. Αρκεί μόνο να το αποφασίσετε και να το δοκιμάσετε, και αφού χτίσετε σωστά το επαγγελματικό σας προφίλ θα βγείτε μόνο κερδισμένοι!

Μην το παρακάνετε

Ήρθε η ώρα που πειστήκατε, το δοκιμάσατε και όπως φάνηκε η συνταγή πέτυχε. Ένα είναι το μυστικό τώρα. Μην το παρακάνετε! Δεν είναι απαραίτητο να συστηθείτε με όλους τους παρευρισκόμενους στα συνέδρια του κλάδου σας, ούτε να μοιράσετε κάρτες σε όλους. Σε αυτό το στάδιο προτιμήστε την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Έτσι θα γλιτώσετε χρόνο και θα αποφύγετε πολλούς πονοκεφάλους.

Μην εκτεθείτε

Προσπαθήστε να παραμείνετε εστιασμένοι σε ό,τι μπορείτε να κάνετε και όχι σε ό,τι επιθυμείτε να καταφέρετε. Έτσι ένας μελλοντικός συνεργάτης σας θα γνωρίζει με ποιους έχει να κάνει και τι να περιμένει από την συνεργασία μαζί σας. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν θα εκτεθείτε αλλά θα αποκτήσετε και όνομα εμπιστοσύνης εφόσον δεν θα ανήκετε σε αυτούς που «τάζουν λαγούς και πετραχήλια».

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!