Κοινωνική Ανθρωπολογία Παντείου: Το τμήμα που προσφέρει εκτός από τεράστιο εύρος μαθημάτων και την δυνατότητα πολυπολιτισμικών συναναστροφών

Της Ελένης Ποσνακίδου *

Κι αφού πιέστηκες, αφού πανικοβλήθηκες, στην καλύτερη απλά αγχώθηκες, αφού έβαλες τα κλάματα νομίζοντας ότι ήρθε το τέλος σου, και συνάμα του κόσμου όλου, έρχεται η στιγμή που τελειώνεις με τις πανελλαδικές, και πραγματικά το μόνο που σε νοιάζει είναι ότι τελείωσες. Ύστερα καλείσαι να βάλεις σε μια σειρά προτεραιότητας, στο μηχανογραφικό, τις σχολές όπου φαντάζεσαι τον εαυτό σου ως φοιτητή-τρια.

Εγώ, λοιπόν, ούσα τελειόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, θα σου μιλήσω ή μάλλον θα προσπαθήσω να σε πείσω με 5+1 επιχειρήματα, για να το συμπεριλάβεις στο μηχανογραφικό, έστω και ως τελευταία επιλογή.

Κοινωνική Ανθρωπολογία Παντείου: Διεύρυνση πνευματικού ορίζοντα

Μία φράση, λέει, “το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο, για να λειτουργήσει, πρέπει ν’ ανοίξει”. Θα ακούσεις και θα διαβάσεις για όλα τα είδη των ανθρωπίνων κοινωνιών, πολιτισμών που υπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσμο. Θα δεις τα πράγματα από μία άλλη οπτική γωνία. Θα αποδομήσεις στερεότυπα και προκαταλήψεις, καταλήγοντας, πιθανόν, στο τέλος να αμφισβητείς ό,τι θεωρείς δεδομένο και ορθό.

Κοινωνική Ανθρωπολογία Παντείου: Εύρος μαθημάτων

Μιλώντας αποκλειστικά για το τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς πρόκειται για το μοναδικό της χώρας που προσφέρει αμιγώς ανθρωπολογικές σπουδές, τα μαθήματα, πέρα από τις βασικές γνώσεις που υποχρεούται να γνωρίζει ένας εκκολαπτόμενος ανθρωπολόγος, προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία ειδικών γνώσεων. Αναφέρω ενδεικτικά κάποια, όπως ιστορία των ευρωπαϊκών, βαλκανικών και ανατολικών λαών, η έννοια του φύλου και της συγγένειας, η οικονομία, ο τουρισμός, η τέχνη και άλλα πολλά, μεταξύ των οποίων μπορείς να δηλώσεις ως μαθήματα επιλογής, ανάλογα με τα γούστα σου.

Κοινωνική Ανθρωπολογία Παντείου: Προοπτικές στο εξωτερικό

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η επιστήμη της ανθρωπολογίας, αλλά και το επάγγελμα του ανθρωπολόγου στο εξωτερικό, είναι πολύ περισσότερο αναγνωρισμένο και με μεγαλύτερη βαρύτητα. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι ενδιαφέροντα και ποικίλα, όπως και οι επαγγελματικές θέσεις που προσφέρονται σε Ευρώπη, Αγγλία ή Αμερική. Παραθέτω μερικά από αυτά: διαχειριστής πολιτιστικών πόρων, αναλυτής πολιτιστικής βιωσιμότητας, σύμβουλος διεθνών και μη κυβερνητικών οργανισμών, σύμβουλος δημόσιας υγείας και αναλυτής των εθνικών μειονοτήτων.

Κοινωνική Ανθρωπολογία Παντείου: Επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα

Εάν πάλι αγαπάς το σπίτι σου, και δεν θες με τίποτα ν’ αποχωριστείς την ηρεμία και την θαλπωρή του, ως απόφοιτος του τμήματος Κ.Α στη χώρα μας, καλείσαι να επιλέξεις μεταξύ πολλών επαγγελματικών θέσεων, τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό, είτε ως ειδικός (εκπαίδευση, ερευνητικά κέντρα, εθνογραφικά μουσεία), είτε ως σύμβουλος (Υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σύστημα Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

Κοινωνική Ανθρωπολογία Παντείου: Επιτόπια έρευνα

Και κάπου εδώ, φτάσαμε ίσως στο καλύτερο σημείο της όλης επιχειρηματολογίας μου, το σημείο όπου θα πείσω, τουλάχιστον, εσένα που αγαπάς  τα ταξίδια και την περιπέτεια. Τι το καλύτερο, λοιπόν, όλα αυτά να συνδυαστούν με τη δουλειά σου. Η επιτόπια έρευνα αποτελεί τη βασική μέθοδο συλλογής πληροφοριών, στοιχείων για κάθε είδους έρευνα. Ο ανθρωπολόγος οφείλει να βρίσκεται μπροστά στο αντικείμενο μελέτης του, είτε αυτό είναι μια φυλή του Αμαζονίου, είτε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας.

Κοινωνική Ανθρωπολογία Παντείου: Πολυπολιτισμικές συναναστροφές

Ως πρωτοετής, πέρα απ’ τις νέες εμπειρίες που ανυπομονείς να ζήσεις, σίγουρα αναρωτιέσαι και για τη νέα σου παρέα. Σε εμάς, λοιπόν, μπορείς να συναναστραφείς με όλων των ειδών τις προσωπικότητες, με διαφορετικά ενδιαφέροντα η καθεμία, πράγμα που ίσως στην αρχή φαντάζει λίγο τρομακτικό, αλλά στο τέλος καταλήγει τουλάχιστον διασκεδαστικό.

Αυτά από εμένα. Αν σε ικανοποιούν, έστω και δύο, από τους παραπάνω λόγους, τόλμησε κι επίλεξε τη σχολή, έχει να σου πει και να σου δώσει πολλά!

Δες το site του τμήματος εδώ!

* Η Ελένη Ποσνακίδου παρακολούθησε το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!