ΚΕΜΕΛ: Ένας μάνατζερ για κάθε ιδέα

Της Αναστασίας Ζωγοπούλου

Το citycampus συνάντησε το ΚΕΜΕΛ και μάθαμε ποια είναι η λειτουργία του και ο ρόλος του στις νεανικές επιχειρήσεις.

Τι ακριβώς είναι το ΚΕΜΕΛ και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος του;

Πριν από τις προϋποθέσεις να σας πω πώς ξεκίνησε το ΚΕΜΕΛ. Μια ομάδα φίλων οι οποίοι ήταν όλοι ανώτατα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων, είτε ελληνικών είτε πολυεθνικών, είχαμε ως όραμα, αφού περάσαμε ένα μεγάλο διάστημα της καριέρας μας στις επιχειρήσεις και είχαμε εξασφαλίσει τα προς το ζην να επιστρέψουμε στο κοινωνικό σύνολο κάτι από αυτά που μας έδωσε η κοινωνία και η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή ήταν η βασική ιδέα.

Έτσι ιδρύθηκε το 2003 το ΚΕΜΕΛ με είκοσι περίπου μέλη στην αρχή. Σήμερα αριθμεί γύρω στα πενήντα μέλη. Όλοι είμαστε ενεργά ή πρώην στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων δηλαδή διευθυντές, γενικοί διευθυντές, ανώτατα στελέχη κλπ, που έχουν εμπειρία στο management.

Συνεπώς για να γίνει κάποιος μέλος του ΚΕΜΕΛ οφείλει να έχει την απαιτούμενη προϋπηρεσία 25 ετών σε ανώτατες θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων αλλά κυρίως πρέπει να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία σε ό,τι αφορά τη διαχειριστική ακεραιότητα που έχει επιδείξει στη διάρκεια της καριέρας του.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του ΚΕΜΕΛ;

Κατ’ αρχάς το ΚΕΜΕΛ είναι εθελοντικός οργανισμός, άρα τα πάντα είναι δωρεάν. Δεν παίρνουμε αμοιβή από κανέναν, ούτε χορηγίες, δε δεχόμαστε επιδοτήσεις είτε από κυβερνητικές αρχές, είτε από εταιρίες, είτε από οποιονδήποτε άλλο. Μόνα μας έσοδα είναι οι συνδρομές των μελών μας. Έτσι διατηρούμε την ανεξαρτησία μας. Αυτή είναι και η δεύτερη βασική μας αρχή, ότι είμαστε ανεξάρτητοι από κόμματα, κυβερνητικές αρχές και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μία άλλη βασική μας αρχή είναι ότι εμείς δεν ανταγωνιζόμαστε τους επαγγελματίες συμβούλους, δηλαδή δεν κάνουμε συμβουλευτική, δεν κάνουμε αυτό που λέμε consulting, αλλά κάνουμε counseling. Δίνουμε βοήθεια σε όποιον τη ζητήσει, πλην όμως αυτός ο ίδιος αναλαμβάνει να κάνει το δικό του έργο και εμείς απλά παρακολουθούμε και δίνουμε διορθωτικές κατευθύνσεις.

Ποιες είναι οι δράσεις του ΚΕΜΕΛ;

Ξεκινήσαμε ως εθελοντικό σωματείο με πρωταρχικό μας μέλημα να μπορέσουμε να ενσταλάξουμε στην κοινωνία την έννοια του εθελοντισμού και της αφιλοκερδούς προσφοράς. Ξεκινήσαμε λοιπόν στην αρχή προσπαθώντας όχι μόνο να βοηθήσουμε μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν τα μέσα να προσλάβουν σύμβουλο, αλλά και σε εθελοντικές οργανώσεις, στους Δημόσιους οργανισμούς, στους Δήμους, οι οποίοι βέβαια μας αντιμετώπισαν με καχυποψία.

Επίσης βοηθήσαμε το Υπουργείο Ανάπτυξης στη δημιουργία ενός νομοσχεδίου που αφορούσε εθελοντές οικονομικούς ελεγκτές.

Από την κρίση του 2009 και μετά αποφασίσαμε να εστιάσουμε στην επιχειρηματικότητα των νέων.

Έτσι, προσεγγίσαμε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πολυτεχνείο, Ο.Π.Α., ΠΑΠΕΙ, ΠΑΝΤΕΙΟ, Αιγαίου, Μακεδονίας). Εκεί υπάρχουν νέοι οι οποίοι πραγματικά αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν κάτι άλλο από το να γίνουν υπάλληλοι κάπου. Βέβαια οι συνθήκες στα Πανεπιστήμια δεν είναι οι πλέον πρόσφορες για να μπουν οι επιχειρήσεις ή οι άνθρωποι των επιχειρήσεων μέσα και να δώσουν τα φώτα τους. Παρά ταύτα εμείς βρήκαμε καθηγητές με πραγματικά ανοιχτούς ορίζοντες οι οποίοι μας υποδέχτηκαν και μας είπαν ότι οι σπουδαστές τους διψούν να ακούσουν πράγματα από την ίδια την αγορά για να ανοίξουν κατά κάποιο τρόπο οι ορίζοντες τους και να δουν τι μπορούν να κάνουν μόλις αποφοιτήσουν.

Έχουμε διοργανώσει πάρα πολλά σεμινάρια σε πανεπιστήμια σχετικά με την επιχειρηματικότητα και το marketing,το business plan και το business model canvas, θέματα τα οποία δε διδάσκονται από την ύλη καθ΄αυτή του Πανεπιστημίου, αλλά τα ακούν από εμάς όπως πραγματικά τα βλέπουμε και τα έχουμε κάνει στην πράξη.

Παράλληλα συνεργαζόμαστε και με άλλους υποστηρικτές της νεανικής επιχειρηματικότητας όπως το opencoffee ή διάφορες κοιτίδες επιχειρηματικότητας. Εκεί συμμετέχουμε είτε ως μέντορες είτε ως αξιολογητές σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας δωρεάν προσπαθώντας να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Επίσης πηγαίνουμε στα γυμνάσια και τα λύκεια μέσω του ΣΕΝ, μιας πρωτοβουλίας για να μπει η επιχειρηματικότητα στα σχολεία. Εκεί βοηθάμε τα παιδιά να κάνουν την εικονική επιχείρησή τους.

Παράλληλα έχουμε την Υπηρεσία ‘ΕΡΜΗΣ’ όπου οποιοσδήποτε έχει ένα αίτημα που έχει σχέση με την επιχειρηματικότητα υποβάλλει το ερώτημά του σε εμάς, το ΚΕΜΕΛ το παίρνει και το αναθέτει σε ένα μέντορα να το επεξεργαστεί και να το απαντήσει. Αυτή η υπηρεσία έχει απαντήσει σε περισσότερα από 1500 αιτήματα, ενώ πάνω από 700 νέοι επιχειρηματίες έχουν ζητήσει μέντορα από το ΚΕΜΕΛ που τους βοήθησε στα βήματά τους.

Ακόμη, η ιστοσελίδα μας έχει πάρα πολλά εργαλεία όπως άρθρα, ειδήσεις για διαγωνισμούς, επιδοτήσεις ΕΣΠΑ ενώ ταυτόχρονα έχουμε ορισμένα πρότυπα business plan. Κάθε υποψήφιος επενδυτής χρειάζεται ένα business plan για να χρηματοδοτήσει ένα έργο ή για να δει εάν έχει προοπτική. Εμείς παρέχουμε τέσσερα business plan –πρότυπα ένα εκ των οποίων διδάσκεται και στο ελεύθερο πανεπιστήμιο.

Μέσα στις δράσεις σας είναι και η αξιολόγηση των ιδεών;

Εμείς δεν αξιολογούμε τις ιδέες, δεν λέμε ποτέ αν είναι καλή ή κακή μια ιδέα, αλλά δίνουμε τα εργαλεία για να δουν οι ενδιαφερόμενοι αν η αγορά ανταποκρίνεται στην ιδέα. Υπάρχει μία διαδικασία πώς θα κάνεις την επιχειρηματική ιδέα επιχειρηματικό μοντέλο και στη συνέχεια επιχείρηση. Αυτή τη διαδικασία προτείνει το ΚΕΜΕΛ.

Θεωρείτε ότι υπάρχει καινοτόμος επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα σήμερα, υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες;

Πάνω σε αυτό το ερώτημα μπορείτε να δείτε σχετικά το άρθρο fortyunderforty του περιοδικού fortuneGreece το οποίο έχουμε αναρτήσει στη σελίδα του ΚΕΜΕΛ στο facebook. Ιδέες υπάρχουν πολλές και καλές. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι διεθνώς το 90% των startups αποτυγχάνει, με πρώτη αιτία αποτυχίας το ‘no market need’.

Ο δικός μας ρόλος είναι όχι μόνο να ενθαρρύνουμε αλλά και να αποτρέψουμε κάποιον ο οποίος είτε δεν κάνει για επιχειρηματίας είτε ο τρόπος με τον οποίο κινείται δεν είναι σωστός.

Η απάντησή μου λοιπόν είναι ότι βεβαίως υπάρχει καινοτομία, βεβαίως υπάρχουν ιδέες, και μάλιστα ιδέες που έχουν τη δυναμική να πετύχουν, αλλά χρειάζεται και εκπαίδευση των νέων σε εργαλεία και μεθόδους. Αυτό κάνει το ΚΕΜΕΛ.

Από την άλλη πλευρά η επιχειρηματικότητα των νέων είναι το αύριο. Δε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί με άλλο τρόπο η ανεργία παρά με επενδύσεις και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Θα έχετε δει ότι υπάρχουν μελέτες οι οποίες λένε σε ποιους τομείς (τα λεγόμενα rising stars) η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Υπάρχει βιομηχανία στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν δεν της δίνουμε τον τρόπο να αναπτυχθεί όσο μπορεί και όπου μπορεί. Οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι πειθαρχικοί, αφοσιωμένοι, έξυπνοι, ικανοί και πολύ εργατικοί. Η εικόνα του τεμπέλη Έλληνα είναι μύθος.

Σχετικά με το πρόγραμμα ‘ΕΡΜΗΣ’. Κάποιος που έχει μια ιδέα μπορεί να απευθυνθεί ελεύθερα σε εσάς; Είστε ανοιχτοί;

Βεβαίως, οποιοσδήποτε χωρίς κανένα περιορισμό. Μπαίνει στην ιστοσελίδα μας και υποβάλλει το αίτημά του. Μετά ο gatekeeper του ΕΡΜΗΣ έρχεται σε επαφή μαζί του και ξεκινά μια συζήτηση. Ανάλογα με την περίπτωση δίνουμε κάποιες συμβουλές. Αν είναι πιο ενδιαφέρουσα και καινοτόμος η ιδέα, του ζητάμε να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο και με βάση το περιεχόμενο των απαντήσεων βλέπουμε πόσο βαθιά έχει μπει στη διερεύνηση του προβλήματός του και πόσο βαθιά έχει μελετήσει το marketing, τα οικονομικά, τον τρόπο παραγωγής,την ομάδα εργασίας και όσα άλλα χρειάζεται. Μόλις πάρουμε τις απαντήσεις, αναθέτουμε σε ένα ή δυο μέντορες την υπόθεση, καλούμε τους ενδιαφερόμενους και αρχίζει τη διαδικασία του mentoring, μια συζήτηση για την επιχειρηματική ιδέα και την διαδικασία εξέλιξής της σε ανταγωνιστική επιχείρηση.

Σε ποιο σημείο τους αφήνετε;

Αυτοί κρίνουν πότε θα συνεχίσουν μόνοι τους. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε πχ. στις πηγές χρηματοδότησης. Ψάχνουν να βρουν εκείνοι τους χρηματοδότες. Έχουμε, ωστόσο, πηγές χρηματοδότησης στο site, βλέπουν ποιες τους ταιριάζουν και έρχονται σε επαφή μαζί τους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή η επιχείρηση να ξεκινήσει.

Eυχαριστούμε πολύ τον κύριο Δημήτρη Καλογερά, υπεύθυνο επικοινωνίας του ΚΕΜΕΛ για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Η σελίδα του ΚΕΜΕΛ

Το ΚΕΜΕΛ στο facebook

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!