Υπό τη σκια των διαπραγματεύσεων του Brexit και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, δόθηκε στα Βρετανικά Πανεπιστήμια η δυνατότητα να αυξάνουν τα δίδακτρά τους μέχρι το 2020. Οι εργατικοί από την άλλη φτάνουν στην ακαραία πρόταση για κατάργηση διδάκτρων!

Της Μαριέλενας Σοϊλεμεζίδη*

Βρετανική Κυβέρνηση: Αύξηση διδάκτρων

Ένα νομοσχέδιο της τελευταίας στιγμής πέρασε πριν τις εκλογές του Ιουνίου από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, το οποίο επιτρέπει στα Βρετανικά Πανεπιστήμια να αυξάνουν κάθε χρόνο τα δίδακτρά τους μέχρι το 2020. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα προβλέπει αύξηση των διδάκτρων σε 9.250£ από το φθινόπωρο του 2017, ρύθμιση η οποία αφορά τόσο Βρετανούς φοιτητές όσο και φοιτητές από χώρες της Ε.Ε.

Η δυνατότητα αύξησης του ποσού των διδάκτρων ανά έτος παρέχεται σχεδόν σε όλα τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Προϋπόθεση αποτελεί η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής τους ποιότητα από το Πλαίσιο Άριστης Διδασκαλίας (Teaching Excellence Framework) το οποίο και θα επιτρέπει την αύξηση των διδάκτρων τους κατ’ αναλογία. Ωστόσο, η εφαρμογή του συγκεκριμένου πλαισίου θα καθυστερήσει ως το 2020, χωρίς να εμποδίζει παρόλα αυτά την άνοδο στις τιμές των διδάκτρων.

Στόχος του συγκεκριμένου νομοθετήματος είναι η επίτευξη υψηλότερου επιπέδου Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα Βρετανικά Πανεπιστήμια, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αντιστοιχία ανάμεσα στα χρήματα που καταβάλλουν για τις σπουδές τους οι φοιτητές και στο εκπαιδευτικό επίπεδο των προγραμμάτων που παρακολουθούν.

Στο γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί μια σημαντική αύξηση του επιτοκίου των φοιτητικών δανείων (από 4,6% σε 6,1%). Σύμφωνα μάλιστα με τη Βρετανική Independent, οι φοιτητές των Βρετανικών Πανεπιστημίων θεωρούνται πως είναι οικονομικά οι πιο χρεωμένοι απόφοιτοι σε ολόκληρο τον Αγγλόφωνο κόσμο.  Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως η αύξηση αυτή δεν θα επηρεάσει το χρηματικό ποσό που οι φοιτητές καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα, αφού αυτό καθορίζεται με βάσει τα έσοδά τους.

Όσον αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019, το κόστος των διδάκτρων δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αλλά προβλέπεται να κυμανθεί περίπου στις 9.500£. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. οι οποίοι θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε κάποιο Βρετανικό Πανεπιστήμιο την ακαδημαϊκή χρονιά 2018/19 θα εξακολουθούν να πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα και θα έχουν το δικαίωμα παροχής δανείων και βραβείων το ίδιο με τους Βρετανούς φοιτητές, παρά το Brexit. Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιστημών Jo Johnson δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε όσους ξεκινήσουν προπτυχιακές, μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2018/2019), ακόμη κι αν αυτές ολοκληρωθούν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Εργατικοί: Κατάργηση διδάκτρων

Νέα δεδομένα που «ταράζουν τα νερά»: Ελπίδα για δωρεάν φοίτηση στα Βρετανικά Πανεπιστήμια δίνουν σε χιλιάδες σπουδαστές οι δηλώσεις  του ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn για αναστολή ή και κατάργηση των διδάκτρων. Πιο συγκεκριμένα, μια κυβέρνηση Εργατικών δεσμεύεται να προχωρήσει σε ακύρωση των διδάκτρων από το Σεπτέμβρη του 2018, μέτρο που θα αφορά τόσο Βρετανούς φοιτητές όσο και φοιτητές από χώρες της ΕΕ. Παράλληλα μάλιστα, θα γίνουν προσπάθειες σύναψης παρόμοιων συμφωνιών με Πανεπιστήμια της Ευρώπης που θα αφορούν στους Βρετανούς σπουδαστές ενόψει του Brexit. Το μέτρο μοιάζει.. πολύ καλό για να είναι αληθινό!

* Η Μαριέλενα Σοϊλεμεζίδη παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!