#Debate: Καραντίνα στο φοιτητικό ή το πατρικό σπίτι;
του Στέλιου Αμπατζίδη και της Μυρτώς Ζάρα
Με την έναρξη της δεύτερης καραντίνας, κάθε φοιτητής εκτός της μόνιμης κατοικίας του αναρωτιέται εύλογα το προφανές: να προτιμήσει να παραμείνει στο φοιτητικό του σπίτι ή να επιστρέψει στο πατρικό του; Είτε μείνεις στην πόλη που σπουδάζεις, είτε γυρίσεις, για να μείνεις με τους γονείς σου, θα έχεις κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα στην καθημερινότητα. Σε αυτό το άρθρο, ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά των δύο αυτών επιλογών, για να σε βοηθήσουν να επιλέξεις τί θα κάνεις στη δική σου καραντίνα.
Καραντίνα στο φοιτητικό σου σπίτι
Απόλαυσε την ανεξαρτησία σου
Αν είσαι από αυτούς που προτιμούν να παραμείνουν στο φοιτητικό σπίτι τους, έχεις πολλά να κερδίσεις. Το πρώτο και κύριο είναι, φυσικά, η ανεξαρτησία σου. Θα μπορέσεις να συνεχίσεις να ακολουθείς το πρόγραμμά σου χωρίς να αλλάξει σημαντικά η ζωή σου. Έχεις τη δυνατότητα να τηρείς τους δικούς σου ρυθμούς δίχως τα προβλήματα. Πράγμα που εγκυμονεί συχνά η συγκατοίκηση και ειδικά, όταν συμβαίνει υπό συνθήκες πίεσης. Για πολλούς φοιτητές, η καραντίνα με τους γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας αποτέλεσε πηγή άγχους. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι η αιτία να μολυνθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ειδικά αν αυτά ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες. Ταυτόχρονα, η διαμονή όλων των μελών της οικογένειας στο σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προκάλεσε εντάσεις και διενέξεις ή αίσθημα πίεσης και φόρτου. Μένοντας λοιπόν στο φοιτητικό σου σπίτι, μπορείς να αποκτήσεις μια νέα ρουτίνα ανενόχλητος και να κάνεις πράγματα που έχεις αμελήσει. Ίσως είναι λοιπόν η ώρα για:
- Δημιουργική εκμετάλλευση χρόνου
- Μελέτη
- Γυμναστική στο σπίτι
- Μια μικρή ανακαίνιση στο φοιτητικό σου διαμέρισμα
- Ενασχόληση με το αγαπημένο σου προϋπάρχον χόμπι ή ανακάλυψη ενός νέου.
Καραντίνα δεν σημαίνει μοναξιά
Κάποιοι από εμάς είναι περισσότερο επιρρεπείς στην μοναξιά, το αρνητικό, πραγματικό ή πλασματικό συναίσθημα που βιώνουμε. Ωστόσο, είναι η κατάλληλη στιγμή να το καταπολεμήσεις! Βρες έναν προσωρινό συγκάτοικο ανάμεσα στους φίλους σου και μείνετε μαζί για λίγο καιρό. Είναι μια όμορφη ευκαιρία να βιώσεις την συγκατοίκηση, αν δεν το έχεις κάνει ως τώρα, και να έρθετε λίγο πιο κοντά. Αν δεν έχεις αυτή την δυνατότητα, μην ανησυχείς καθόλου. Η εμπειρία του να μείνεις μόνος για λίγο διάστημα μπορεί να σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά με τον εαυτό σου, να αντιμετωπίσεις το φόβο της μοναχικότητας, να απεξαρτηθείς από την διαρκή ανάγκη των μη ουσιαστικών κοινωνικών επαφών και να ανακαλύψεις πως είσαι άτομο δυναμικό και αυτάρκες!
Καραντίνα στο Πατρικό
Μείωση των εξόδων
Το να περνάς την καραντίνα στο πατρικό σου δεν είναι ωστόσο και τόσο άσχημη συνθήκη στη ζωή σου. Αρχικά, η διαμονή σου με τους γονείς σου σε βοηθά να αποκτήσεις περισσότερη ευελιξία κινήσεων, όσον αφορά τον οικονομικό τομέα. Συνεννοείσαι με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για τον τρόπο, με τον οποίο θα μοιράζεστε τους λογαριασμούς, το φαγητό, τα κοινόχρηστα, τα ψώνια για το σπίτι. Έτσι, κάποια πράγματα, που θα έκανες μόνος σου κατά την καραντίνα στον τόπο σπουδών σου, όπως για παράδειγμα, το φαγητό, μειώνονται και δεν γίνεσαι βάρος στους γονείς σου όσο πιστεύεις.
Προγραμματισμός για σταδιακή αυτονομία και ανεξαρτησία
Το πατρικό σου, κατά την περίοδο της καραντίνας, μπορεί να γίνει ο τόπος σχεδίασης των μετέπειτα επαγγελματικών σου σχεδίων. Εφόσον κάποιος δεν δουλεύει ακόμη, μπορεί να αφοσιωθεί ανεπηρέαστα στην εξεύρεση θέσεων εργασίας. Η κίνηση αυτή θα έχει ως μοναδικό στόχο την ενίσχυση του βιογραφικού του. Με αυτό τον τρόπο, αν και εφόσον βρεθεί η απασχόληση, στη συνέχεια, μπορεί κάποιος να θέσει έναν χρονικό ορίζοντα, έτσι ώστε να αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται οικονομικά ανεξάρτητος ή και να δημιουργήσει το δικό του σπιτικό.
Η καραντίνα, είτε στον τόπο σπουδών σου, είτε στο πατρικό σου, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Για αυτό και μπορείς να αξιοποιήσεις την εκάστοτε συνθήκη στη ζωή σου, όσον αφορά τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σου και τη διαχείριση της ζωής σου με δημιουργικό τρόπο.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!