Κακή απόδοση υπαλλήλου; 5 τρόποι για να την διαχειριστείς
Πολλές φορές, οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί να μην έχουν σταθερή απόδοση. Παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα και η παραγωγικότητά τους είναι χαμηλή. Έτσι, πολλές δραστηριότητές τους πηγαίνουν πίσω, με αποτέλεσμα οι εργοδότες τους να δυσαρεστούνται.
Ωστόσο, οι εργοδότες δεν πρέπει να εκνευρίζονται με την πρώτη δυσκολία. Θα ήταν ωφέλιμο οι ίδιοι να επιδιώξουν μία άμεση και προσωπική επαφή με τους υπαλλήλους τους, όπου θα ακούσουν το προσωπικό τους. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να αναγνωρίσουν την κατάστασή τους και να καταλάβουν πώς νιώθουν. Έτσι, το προσωπικό θα αισθάνεται πως οι εργοδότες τους είναι εδώ σε ότι χρειαστούν και τυχόν προβλήματα προκύψουν. Επομένως, η συνάντησή τους θα βοηθήσει ενδεχομένως να διαχειριστούν την κατάσταση με καλύτερο και πιο εποικοδομητικό τρόπο.
Για αυτό το λόγο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η κακή απόδοση κάποιων υπαλλήλων.
-
Σοβαρή προετοιμασία
Οποιοσδήποτε προγραμματισμός της συνάντησης των εργοδοτών με το προσωπικό, θα ήταν χρήσιμο να διέπεται από καλό και προσεκτικό σχεδιασμό και προετοιμασία. Η καταγραφή κάποιων περιστατικών από την πλευρά των εργοδοτών και οι απόψεις αυτών μπορούν να συνοδευτούν με την παράθεση κάποιων ιδεών και προτάσεων. Απώτερος στόχος αυτών, η παράθεση κάποιων αδυναμιών, έπειτα από συζήτηση με τους υπαλλήλους τους. Με αυτό τον τρόπο, οι εργοδότες θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους και ποια είναι η πηγή του προβλήματος.
-
Αλλαγή στο ενδιαφέρον του υπαλλήλου
Βελτίωση της απόδοσης θα συμβεί, μόνο αν και οι ίδιοι υπάλληλοι δείξουν προθυμία να αλλάξουν. Οι εργοδότες, έπειτα από συζήτηση μαζί τους, θα συνειδητοποιήσουν αν όντως το θέλουν. Απαραίτητο φυσικά είναι να δείξουν κατανόηση. Μπορούν να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να σκεφτούν καλά τα θέματα και να προσέλθουν σε λίγες μέρες με προτάσεις. Με αυτό τον τρόπο, αναδεικνύεται η ενεργή συμμετοχή των υπαλλήλων στη διαχείριση και την αντιμετώπιση δύσκολων και προβληματικών καταστάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, αναλαμβάνουν οι εργοδότες πρωτοβουλίες.
-
Συγκεκριμένη στοχοθεσία
Όπως και στην επιτυχία μιας εταιρείας, είναι ωφέλιμο οι υπάλληλοι να θέτουν εφικτούς και πραγματοποιήσιμους στόχους για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης. Με συνεχή και άμεση ανατροφοδότηση, υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων και των εργοδοτών για την καταγραφή προσδοκιών για το άμεσο μέλλον. Ακούγοντας τους υπαλλήλους, θα προσπαθήσουν οι εργοδότες να τους παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη και βοήθεια. Επίσης, η πρόοδος μπορεί να αξιολογείται ανά κάποια συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα της εξέλιξης.
-
Αναγνώριση και ανταμοιβή των προσπαθειών
Από τη στιγμή που γίνει η στοχοθεσία από τις δύο πλευρές, τότε μένει να εξεταστεί, αν τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν υπάρχει εποικοδομητικό και γόνιμο αποτέλεσμα, τότε αυτό που χρειάζεται, είναι η αναγνώριση. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με επαίνους από την πλευρά των εργοδοτών, αναφέροντας οι ίδιοι με σαφήνεια ποιος παράγοντας βοήθησε, ώστε να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο. Με αυτό τον τρόπο, οι υπάλληλοι θα παρακινηθούν να συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργοδότες μπορούν να προτρέψουν τους υπαλλήλους τους να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες που έχουν περισσότερο ανάγκη.
-
Λήψη πρωτοβουλιών από τους εργοδότες
Η συνεργασία πολλές φορές με το ανθρώπινο δυναμικό, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της απόδοσης των υπαλλήλων. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την αποτίμηση της απόδοσης των υπαλλήλων από την αρχή ως το τέλος, τα εμπόδια, που συνάντησε ο υπάλληλος, καθώς και την άποψη κάποιου ανθρώπου από έξω.
Κάθε άνθρωπος ωστόσο λειτουργεί με διαφορετικό ρυθμό και προσαρμόζεται στις συνθήκες που επικρατούν με διαφορετικό τρόπο. Σε περίπτωση που όλες οι απαιτούμενες προσπάθειες, δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ίσως το άτομο να μην είναι το κατάλληλο μέλος για την ομάδα.
Συμπερασματικά, οι τρόποι αντιμετώπισης της κακής απόδοσης των υπαλλήλων, μπορούν να επιτευχθούν, έπειτα από συνεργασία των δύο πλευρών. Με υπομονή, εκπαίδευση, καθοδήγηση, αξιολόγηση, ανάπτυξη των δεξιοτήτων του υπαλλήλου, η κακή απόδοση των υπαλλήλων μπορεί να αντιμετωπιστεί με γόνιμο τρόπο.