Ναύπλιο: Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard 2

Της Κατερίνας Γιαννοπούλου

To πανεπιστήμιο του Harvard ιδρύθηκε το 1636 υπό το όνομα New College, με πρότυπο τα παλιά αγγλικά πανεπιστήμια. Το 1639 πήρε το όνομα Harvard College από τον πρώτο ευεργέτη του, τον κληρικό Τζων Χάρβαρντ. Πρόκειται για το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αμερικής, είναι ιδιωτικό και βρίσκεται στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

Στις αρχές του 1960, ιδρύεται στην Ουάσιγκτον, με πρωτοβουλία του Paul Melon, το ερευνητικό κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, με βασικό στόχο να υποστηρίζει τις ελληνικές σπουδές, να προβάλλει σε διεθνή κλίμακα τα πολιτισμικά επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας και να μελετήσει την απήχησή τους ανά τους αιώνες. Το 2000, ο καθηγητής Gregory Nagy αναλαμβάνει τη διεύθυνση του κέντρου ελληνικών σπουδών και εισηγείται ο ίδιος την εγκαθίδρυσή του στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια του Χάρβαρντ να γίνει πιο εξωστρεφές και να πραγματοποιήσει ένα άνοιγμα στην Ευρώπη.

Έτσι, το 2003 ο δήμος Ναυπλιέων προχωρεί στην αποκατάσταση του πρώην δημαρχείου του Ναυπλίου, ενός νεοκλασσικού κτιρίου, και το νοικιάζει, προκειμένου να στεγαστεί το ελληνικό παράρτημα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Το 2008, λοιπόν, εγκαινιάζεται το ΚΕΣ (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών), με διευθυντή τον Ιωάννη Πετρόπουλο, το οποίο αποτελεί σήμερα σημαντικό κόμβο του Πανεπιστημίου Harvard στην Ευρώπη. Επιλέχθηκε το Ναύπλιο για να στεγάσει το χώρο αυτό λόγω της εξαιρετικής ιστορικής του σημασίας, της ομορφιάς του αλλά και της γεωγραφικής του θέσης. Η πόλη αυτή ήταν η πρώτη ελληνική πρωτεύουσα και, επιπλέον, βρίσκεται σε μια ιστορικά στρατηγική θέση, εφόσον γειτνιάζει με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου (Μυκήνες, Άργος, Μυστράς, Ολυμπία) και της Στερεάς Ελλάδας (Δελφοί).

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard: Η Βιβλιοθήκη

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου στεγάζεται ψηφιακή βιβλιοθήκη, η οποία είναι ανοιχτή σε όλους και, με βάση την αρχή του Κέντρου «ελεύθερη γνώση για όλους», είναι δωρεάν. Η βιβλιοθήκη αυτή προσφέρει άμεση πρόσβαση σε ένα φάσμα 70 και πλέον ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών και βάσεων δεδομένων του Harvard (ψηφιοποιημένο υλικό, ηλεκτρονικά περιοδικά, βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό). Αποτελεί τον πρώτο σύνδεσμο με τη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ σε ολόκληρη την Ευρώπη και η βάση δεδομένων δεν αφορά μόνο τις ελληνικές σπουδές, αλλά όλο το εύρος των επιστημών και των γνωστικών αντικειμένων: από τη μοριακή βιολογία, την αρχαιολογία και την κοινωνιολογία μέχρι τη μουσική και το θέατρο. Η μόνη επισήμανση από μέρους του ΚΕΣ είναι να μην χρησιμοποιείται ό,τι αντλείται για εμπορικούς σκοπούς. Πέραν τούτου όμως, κάθε άτομο, είτε Έλληνας πολίτης είτε όχι, που επισκέπτεται το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο μπορεί να αξιοποιήσει ελεύθερα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση αυτό το τεράστιο φάσμα επιστημονικού υλικού, να αναζητήσει ό,τι τον ενδιαφέρει και να το αποθηκεύσει σε ένα USB ώστε να το χρησιμοποιήσει οποτεδήποτε επιθυμεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο κτίριο του ΚΕΣ φιλοξενείται και το μηχάνημα «Λίκνον», το οποίο χρησιμοποιείται για την ψηφιοποίηση πολύ παλαιών και ευαίσθητων βιβλίων, χειρογράφων και έντυπου υλικού εν γένει. Με τη χρήση του συγκεκριμένου μηχανήματος, μάλιστα, τον Απρίλιο του 2007, ψηφιοποιήθηκε το αρχαιότερο σωζόμενο αντίγραφο της Ιλιάδας με πρωτοβουλία του Gregory Nagy. Έτσι, αυτό το αντίγραφο, αναρτημένο πλέον σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών της Ουάσιγκτον, βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε ερευνητή ή άλλου ενδιαφερόμενου επιθυμεί να το μελετήσει. Συνεπώς, η ψηφιοποίηση κειμένων ιστορικής σημασίας συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό αφενός στην πληρέστερη επιστημονική ανάλυσή τους και αφετέρου στην πρόσβαση όλων των πολιτών ανά τον κόσμο σε αυτά.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard 1

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard: Οι Δραστηριότητες

Το ΚΕΣ διοργανώνει μια σειρά δραστηριοτήτων, που απευθύνονται σε μαθητές λυκείου, σε φοιτητές αλλά και σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που ενδιαφέρονται να αλληλεπιδράσουν και να επωφεληθούν απο την πολιτιστική τους κληρονομιά. Επιδιώκεται η συνεργασία με φορείς και οργανισμούς όπως δήμοι, πανεπιστήμια, τοπικοί οργανισμοί κ.ά. Το ΚΕΣ στοχεύει, έτσι, στην ενίσχυση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων στην Αργολίδα και την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Προτεραιότητά του αποτελεί η υποστήριξη και η ενίσχυση της Ελληνικής Παιδείας. Πιο αναλυτικά, οι δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ναυπλίου είναι οι εξής:

Δραστηριότητες με σχολεία

Θερινό Πρόγραμμα Μαθητών Λυκείου (High School Summer Program – HSSP)

Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα είναι μέρος της διαρκούς διαδικασίας ανάπτυξης αναλυτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων-ευκαιριών του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Το ΚΕΣ συνεργάζεται στενά με αρμόδιους κρατικούς φορείς και προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές ελληνικών λυκείων να εισαχθούν σε πανεπιστημιακού επιπέδου εργασία και να εξοικειωθούν με το αμερικανικό και ελληνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς προετοιμάζουν τα επόμενα εκπαιδευτικά τους βήματα. Το HSSP αξιοποιεί τη μεθοδολογία και την εμπειρία αντίστοιχων προγραμμάτων του Harvard και υλοποιείται από μια ομάδα καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου, οι οποίοι επισκέπτονται το Ναύπλιο.

Πρωτοβουλία Συνεργασίας Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αργολίδας με Charter Schools των Η.Π.Α.

Ξεκίνησε το 2009 με πρωτοβουλία του ΚΕΣ και της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας. Αποσκοπεί στη δημιουργία δεσμών και στην υλοποίηση σχεδίων συνεργασίας μεταξύ των σχολείων των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και της νεοελληνικής γλώσσας. Επιπλέον, στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με την τεχνολογία ως μέσο πρόσβασης στη γνώση. Έτσι, παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου εισάγονται μέσα από μια σύντομη παρουσίαση στην αξιοποίηση του Διαδικτύου για την αναζήτηση πληροφοριών με σκοπό την έρευνα, την εκπόνηση σχολικών εργασιών, τη μελέτη για εξετάσεις κ.ά.

Πρόγραμμα «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών»

Κατά το πρόγραμμα αυτό γίνεται παρουσίαση της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Κέντρου και άλλων διαδικτυακών εργαλείων που υποστηρίζουν την έρευνα, με σκοπό την εισαγωγή των μαθητών (γυμνασίου και λυκείου κυρίως) στην ψηφιακή τεχνολογία και στις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση της γνώσης από πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως είναι το Harvard.

Δραστηριότητες με πανεπιστήμια

Θερινό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Harvard στην Ελλάδα (Comparative Cultural Studies Program)

Είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο επιτυχημένα θερινά προγράμματα του Πανεπιστημίου. Πραγματοποιείται στις ιστορικές πόλεις της Ολυμπίας και του Ναυπλίου με συμμετέχοντες από το Harvard αλλά και από όλο τον κόσμο. Επικεντρώνεται στη μελέτη των πολιτισμών της Μεσογείου ανά τους αιώνες και διαρκεί τρεις εβδομάδες. Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι πως συμμετέχουν σε αυτό φοιτητές όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και από πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Κίνας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και άλλων χωρών. Συνεπώς ανάμεσα σε άλλα εξέχοντα χαρακτηριστικά του θερινού προγράμματος ξεχωρίζουν η πολυπολιτισμικότητα των φοιτητών καθώς και η εξοικίωσή τους με την πολιτιστική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση

http://www.comparative-cultures-seminar.org.

Θερινό Πρόγραμμα Πρακτικών Ασκήσεων (Summer Intership Program)

Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές του Harvard κι άλλων αμερικανικών πανεπιστημίων να επισκεφθούν την Ελλάδα, να παρακολουθήσουν εντατικά σεμινάρια ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού και να εργαστούν επί πέντε εβδομάδες, μαζί με φοιτητές ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε διάφορους φορείς και οργανισμούς του Ναυπλίου. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μάλιστα δε συμμετέχουν μόνο φοιτητές ελληνικών σπουδών, αλλά και άλλων γνωστικών αντικειμένων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και επιθυμούν να αποκτήσουν βιωματική γνώση του πολιτισμού μας σε όλες τις εκφάνσεις του. Αντίστοιχα, οι Έλληνες επισκέπτονται το Harvard και το CHS στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.chs-internships.org

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard: Συνεργασία με Ακαδημαϊκούς και Άλλους Φορείς

Το Κέντρο στο Ναύπλιο αποτελεί κόμβο δικτύωσης για πανεπιστήμια και οργανισμούς από όλο τον κόσμο, τα οποία διοργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, αλλά και για ελληνικούς φορείς, που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν δράσεις στην Αργολίδα. Μέχρι σήμερα έχουν «φιλοξενηθεί» και έχουν αξιοποιήσει δωρεάν την υλικοτεχνική υποδομή του Κέντρου (για προγράμματα, έρευνα, workshops, συνέδρια, εκδηλώσεις κλπ.), εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς καθώς και πανεπιστήμια, όπως: Tufts, Maryland, Uppsala, Linkoping, Stockholm, Gothenburg, Duke University, Lοndon School, Chestnut Hill College, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Europe Direct Office-Nafplion, Σχολεία του Ναυπλίου κ.α.


Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard: Δραστηριότητες για όλους

Σειρά Εκδηλώσεων “Events Series” (εκδηλώσεις, διαλέξεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα)

Αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αργολίδας και της Πελοποννήσου γενικότερα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΚΕΣ στο πλαίσιο της προσφοράς του τόσο στην ευρύτερη όσο και στην τοπική κοινωνία και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων και όλους τους Δήμους της Αργολίδας.


Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard: T
ravel Study Προγράμματα

Tο Κέντρο αναζητά συνεχώς να σχεδιάζει και να υλοποιεί επιπλέον προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά (όπως το January Term) απευθύνονται στο Harvard και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια, έχοντας ως στόχο να φέρουν ακόμη περισσότερους φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής τους εμπειρίας στο εξωτερικό.

Η βασική αρχή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ναυπλίου, όπως αποδεικνύεται από τις δράσεις του, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα όποιος ενδιαφέρεται και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, είναι πως η γνώση πρέπει να αποτελεί παγκόσμιο αγαθό, προσιτό και ελεύθερο για τον καθένα. Αυτό είναι μια απο τις μεγαλύτερες –αν όχι η μεγαλύτερη- αρετές του, κάτι που το κάνει ξεχωριστό και αναδεικνύει τη βαθιά ανθρωπιστική συνείδηση των συντελεστών του. Αν, λοιπόν, βρεθείτε ποτέ στο Ναύπλιο για μια βόλτα στα γραφικά του στενάκια, μπορείτε να περάσετε απο το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, να περιπλανηθείτε στην ψηφιακή Βιβλιοθήκη του και να γνωρίσετε το χώρο, αναζητώντας πληροφορίες για οτιδήποτε σας ενδιαφέρει, παίρνοντας λίγο αέρα από Αμερική.


Πληροφορίες Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος, 21100 Ναύπλιο

Τηλέφωνο: 27520 47030, 27520 47040

Ε-mail: chsnafplion@chs.harvard.edu

facebook: www.facebook.com/chsgr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!