Κάπνισμα και νέοι: Γιατί το επιλέγουν

της Ευανθίας Νικολάου

Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι από το 2012 μέχρι σήμερα οι συστηματικοί καπνιστές μειώνονται, ενώ οι περιστασιακοί και οι μη καπνιστές αυξάνονται, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παραμένουν εθισμένοι στο κάπνισμα. Πολλοί, ανάμεσα σε αυτούς, αποτελούν νέοι φοιτητές ή μη. Το παρόν άρθρο δεν έχει ως στόχο να αναλύσει τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες προφανώς είναι πολλές και επιβλαβείς. Στόχος του είναι να αναδείξει τα αίτια για τα οποία οι νέοι επιλέγουν να ξεκινήσουν το κάπνισμα, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τις επιπτώσεις στον οργανισμό τους.

Η δοκιμή

Σύμφωνα με έρευνες, οι εταιρίες καπνοβιομηχανίας στοχεύουν συνήθως σε ηλικία 12-14 χρονών. Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί όσο πιο μικρός είναι κάποιος, τόσο πιο εύκολο είναι να επηρεαστεί. Συγκεκριμένα, αν μέχρι τα 18 σου δεν έχεις επηρεαστεί στο να ξεκινήσεις το κάπνισμα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι δε θα έχεις την επιθυμία να το ξεκινήσεις ποτέ. Όταν δοκιμάζεις τσιγάρο από μόνος σου δημιουργείς εθισμό στον εαυτό σου. Αισθάνεσαι μία μορφή χαλάρωσης, αλλά όχι επειδή όντως χρειάζεσαι να χαλαρώσεις. Η ίδια η νικοτίνη σου προκαλεί την αίσθηση ότι αν δεν καπνίσεις δε θα νιώθεις ηρεμία. Στην πραγματικότητα, όμως, αν δεν είχες δοκιμάσει ποτέ να καπνίσεις, δε θα είχες αυτήν την ανάγκη. Το θέμα, όμως, είναι… Γιατί οι νέοι, και ειδικά οι φοιτητές, είναι τόσο επιρρεπείς στην ιδέα του τσιγάρου;

Το «απαγορευμένο»

Ένας ακόμα λόγος που οι νέοι επιλέγουν να καπνίσουν είναι, φυσικά, η περιέργεια για το «απαγορευμένο». Υποστηρίζεται, ότι, αν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι το παιδί σου θα δοκιμάσει να κάνει κάτι, απαγόρευσε του το. Οι νέοι είναι περίεργοι να μάθουν πώς θα είναι να κάνουν κάτι που θεωρείται «κακό», γιατί τους εξιτάρει η ιδέα. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, αναδεικνύεται πως κυρίως τα κορίτσια το διάστημα της εφηβείας τους ξεκινούν το κάπνισμα με σκοπό να χάσουν βάρος. Το τσιγάρο μειώνει την όρεξη για φαγητό και κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα. Και τα δύο οδηγούν στην απώλεια βάρους, ενώ -κάτι που ξεχνάνε- σε προχωρημένα στάδια, σε σοβαρές ασθένειες.

Καπνίζω, άρα “μετράω”

Υποστηρίζεται, ότι μεγάλο ποσοστό των φοιτητών καπνιστών ξεκινάει το κάπνισμα για λόγους κοινωνικής ένταξης (π.χ. σε πάρτυ). Η ανάγκη, δηλαδή, των νέων να ενταχθούν σε ένα κοινωνικό σύνολο, τους οδηγεί στη μίμηση των συνηθειών των ατόμων με τους οποίους θέλουν να κάνουν παρέα. Αισθάνονται ότι, αν δεν το κάνουν, δε θα γίνουν αποδεχτοί. Ο χαρακτηρισμός του τσιγάρου ως μέσου κοινωνικής ενσωμάτωσης, επιβεβαιώνεται και από την αντίληψη, ότι το κάπνισμα σαν διαδικασία αποτελεί τρόπο έναρξης συζήτησης και συνδετικός κρίκος με αγνώστους.

Μέρος της καθημερινότητας

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με καθημερινές συνήθειες, όπως, καφές, διασκέδαση, χαλάρωση στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, ποτό το βράδυ κλπ. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν μπορούν οι άνθρωποι να το κόψουν. Αρχίζει από τις πρώτες μέρες να γίνεται μέρος της καθημερινότητάς τους. Φαίνεται, πως η μόνη λύση στο να κόψει κανείς το κάπνισμα, είναι, να συνειδητοποιήσει πόσο βλαβερό είναι για την υγεία του και να έχει συνειδητά την επιθυμία να το σταματήσει. Όμως, το κάπνισμα δεν κόβεται αγοράζοντας λιγότερο καπνό το μήνα. Όπως υποστηρίζεται, άλλωστε, όλοι οι εθισμοί κόβονται μαχαίρι. Αλλιώς δε θα κοπούν ποτέ.

Μην το σκέφτεσαι, δεν είναι αργά για να το κόψεις. Κι αν ακόμα προσπάθησες και δεν τα κατάφερες, μερικές ιδέες που μπορεί να σου δώσουν λύση, θα βρεις εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!