Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη: Η Θεσσαλονίκη των φοιτητών

της Ελένης Ιωαννίδου

 

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για την φοιτητική ζωή. Πολλοί τελειόφοιτοι μαθητές/τριες έχουν ακουστά τις ξέφρενες βραδιές στα κλαμπ της πόλης. Συνεχίζουνται με βόλτες στην Παραλιακή και πρωινές μπουγάτσες, μέχρι να ξεκινήσει το πρώτο δρομολόγιο του ΟΑΣΘ. Άραγε οι φοιτητές/τριες επαληθεύουν τον θρύλο της φοιτητούπολης;

Team Νομικής

Η Αρετή (Ξάνθη), η Αριάνα (Πάτρα), η Νεφέλη (Πρέβεζα) και η Πηνελόπη (Μεσολόγγι) είναι πρωτοετείς φοιτήτριες στην Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από κοινού διαπιστώνουν το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει η σχολή τους και την άρτια κατάρτιση της πλειοψηφίας των καθηγητών τους. Παράλληλα, νιώθουν ικανοποιημένες με την επιλογή τους. Ωστόσο, καθεμία έχει διατυπώσει τις δικές της εντυπώσεις από την πόλη.

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Η Χριστίνα (Μέτσοβο) σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ήρθε στην Θεσσαλονίκη κυρίως επειδή εδώ σπουδάζει η αδερφή της, αλλά και γιατί το τμήμα θεωρείται καλύτερο από το αντίστοιχο της Αθήνας.

Εντυπώσεις

Η Αρετή στο ερώτημα “γιατί επέλεξες την Θεσσαλονίκη για σπουδές”, απαντά πως έχασε για θεσσαλονίκη-φοιτητώνλίγα μόρια την Νομική Αθηνών. Για αυτή, η Θεσσαλονίκη είναι με δύο λέξεις ο Θερμαΐκος και η Παραλιακή. Συνεχίζοντας, ρωτήθηκε για το αγαπημένο της σημείο στην πόλη. Η απάντηση; “Το σπίτι μου”, καθώς βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ναυαρίνου, εκεί που χτυπά η καρδιά της πόλης.

Η Αριάνα συμμερίζεται την άποψη της Αρετής και περιέγραψε την Θεσσαλονίκη με τις λέξεις: “φιλόξενη και θερμή ως προς την κοινωνική ατμόσφαιρα”.

Αν και η Πηνελόπη είχε την δυντότητα να σπουδάσει στην Αθήνα, προτίμησε την Θεσσαλονίκη. Ο λόγος; “Η Αθήνα είναι χαοτική. Η Θεσσαλονίκη είναι πιο ανθρώπινη και η προσαρμογή για κάποιον που έρχεται από επαρχιακή πόλη είναι ευκολότερη”. Χαρακτηρίζει την Θεσσαλονίκη ως: “ανθρώπινη και αντιφατική” και το αγαπημένο της μέρος είναι η αγορά Μοδιάνο.

Όπως και η Πηνελόπη, η Νεφέλη ονειρευόταν από πάντα να σπουδάσει στην Θεσσαλονίκη. Τιμά την πόλη με τις λέξεις ζωντανή και θερμή. Της αρέσουν πολύ η πλατεία Ναυαρίνου, τα Κάστρα και η Παραλιακή.

Υπάρχει κάτι που “λείπει” από την Θεσσαλονίκη ή θα άλλαζες, συγκριτικά με τον τόπο καταγωγής;Η καθεμία (Θεσσαλονίκη και Ξάνθη) έχει την δίκη της ομορφιά”, εξηγεί η Αρετή. Η Αριάνα λέει χαρακτηριστικά: “Δεν μου λείπει τίποτα”. Η Νεφέλη αναφέρει: “Στην Θεσσαλονίκη μου λείπει η άμεση πρόσβαση για μπάνιο στην θάλασσες της Πρέβεζας και στην Πρέβεζα η έντονη ζωή της Θεσσαλονίκης”.

Για την Χριστίνα, αν και της λείπουν οι πιο κοντινές αποστάσεις και οι πιο αργοί ρυθμοί ζωής του Μετσόβου, την ενθουσιάζει ο απρόσωπος χαρακτήρας της μεγάλης πόλης.

Καθημερινότητα

Η Θεσσαλονίκη καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες (μετακίνηση, εκπαίδευση, διατροφή, διαμονή και διασκέδαση); Η Αρετή την αξιολογεί πολύ θετικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα πανέμορφα μπαράκια της πόλης. Όμως, υπάρχουν προβλήματα στην αστική συγκοινωνία, το οποίο υποστηρίζει και η Αριάνα.

Επιπλέον, η Πηνελόπη εντοπίζει προβλήματα στην μετακίνηση και την οδική συμπεριφόρα. Ωστόσο, είναι ευχαριστημένη με το φαγητό. Καταλήγει, λέγοντας “για την εκπαίδευση οι ευκαιρίες είναι πολλές. Το μόνο που θα άλλαζα είναι να έμενα εδώ από την αρχή του εξαμήνου”, σημειώνοντας ότι πέρασε με μετεγγραφή και έχασε τους πρώτους μήνες μαθημάτων στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την Χριστίνα, η μετακίνηση στην πόλη καλύπτονται από τα συχνά δρομολόγια των λεωφορείων. Δυστυχώς, συχνα είναι ασφυκτικά γεμάτα. Στο φαγητό και την διασκέδαση διαπιστώνει ποικιλία για κάθε mood.

Κόστος ζωής

Η Αρετή δεν θεωρεί ακριβή την φοιτητική ζωή, αλλά επισημαίνει τις υψηλές τιμές των ενοικίων. Όμως θεωρεί πως όλα τα άλλα κυμαίνονται σε φυσιολογικές τιμές. Στο τελευταίο συμφωνεί η Αριάνα. Η Πηνελόπη αναφέρει ότι “ίσως είναι λίγο πιο ακριβή από τις επαρχιακές πόλεις αλλά σχετικά φυσιολογικές τιμές”. Αντίθετα με τις υπόλοιπες, η Νεφέλη βρίσκει ακριβή την φοιτητική ζωή, με υψηλά ενοίκια. Τέλος, η Χριστίνα ισχυρίζεται ότι είναι υποκειμενικό και ανάλογο προς τον τρόπο ζωής που καθένας επιλέγει. “Η αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού είναι δύσκολη λόγω των πολυάριθμων άθλιων διαμερισμάτων”, τονίζει.

Παραμονή μετά τις σπουδές

Αν και είναι γενικά ευχαριστημένες, τόσο η Αρετή όσο και η Αριάνα δεν σκέφτονται να παραμείνουν εδώ μετά τις σπουδές τους. Η Πηνελόπη θα επέλεγε να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, όπως και η Νεφέλη. Η Χριστίνα, συμφωνόντας με την τελολογική θεωρία του Αριστοτέλη, δεν θα άλλαζε τίποτα στην πορεία της μέχρι σήμερα καθώς όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Εξομολογείται την αβεβαιότητά της για το μέλλον και μου αποκαλύπτει πως αν μείνει στην Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη θα είναι η πρώτη και η τελευταία της επιλογή.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!