Η τέχνη του feedback: Ας γίνουμε καλύτεροι!

του Τάσου Νικολόπουλου

Το feedback ή αλλιώς ανατροφοδότηση είναι ένας από τους πιο συνήθεις τρόπους αξιολόγησης, τόσο των εργαζομένων όσο και των εταιρειών. Αυτή η τεχνική γίνεται σιγά σιγά όλο και περισσότερο διαδεδομένη και χρήσιμη στην Ελλάδα, παρόλο που συχνά απαξιώνεται. Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται κατά κόρον σε όλες τις εταιρείες που σέβονται το ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη περίσταση που χρήζει αξιολόγησης.

Πόσες και ποιές είναι οι πλευρές της ανατροφοδότησης;

Η ανατροφοδότηση, ωστόσο, είναι παντού γύρω μας. Η έλλογη, δηλαδή, μορφή επικοινωνίας στο εργασιακό, κοινωνικό και διαπροσωπικό περιβάλλον, μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να σχολιάσει το πιο ασήμαντο έως και το πιο σημαντικό, όπως για παράδειγμα την εμφάνιση μας, την συμπεριφορά μας, έως μέχρι και την δουλεία μας.

Οι πλευρές, λοιπόν, αναλύονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που πραγματοποιούν το feedback και σε αυτούς που το δέχονται. Η πρώτη κατηγορία, δηλαδή οι αποδέκτες, μπορεί να είναι το ίδιο το άτομο, εταιρείες, οργανισμοί, δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα και οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση (ακόμα και site) που επιθυμεί να δει την απήχηση του έργου της με στόχο να εξελιχθεί. Μπορεί να γίνει από τους προϊστάμενους προς τους υφιστάμενους, το αντίστροφο αλλά και από μία βαθμίδα στον εαυτό της. Αποτελεί, δηλαδή, ένα κίνητρο αέναους βελτίωσης.

Η δεύτερη κατηγορία είναι και αυτή που είναι πιο σημαντική σε αυτή τη διαδικασία. Είναι εκείνη που μεταφέρει την ανατροφοδότηση και πρέπει να είναι ειλικρινής, λεπτομερής και να μη κρύψει τίποτα. Για αυτόν το λόγο και το feedback είναι συνήθως ανώνυμο στις μεγάλες εταιρίες, έτσι ώστε να νιώσει ο κάθε ένας άνετα με αυτά που θα δηλώσει.

Ποιά είναι η σωστή συμπεριφορά κατά την διάρκεια διεξαγωγής της ανατροφοδότησης;

Εφόσον η ανατροφοδότηση εντοπίζεται σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας, καθίσταται απαραίτητο να γίνεται και με τον κατάλληλο τρόπο. Ξεκινώντας από την επιμονή στην ειλικρίνεια και την λεπτομέρεια, υπάρχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά τα οποία θα ήταν χρήσιμο να υιοθετούνται. Ένα από αυτά είναι η σωστή διατύπωση των σκέψεων και χρήση γλώσσας, ώστε να μην υπάρχουν απρεπείς σχολιασμοί, που πιθανών προσβάλλουν τον αποδέκτη. Παράλληλα, αν και εις βάθος, καλό θα ήταν να μην είναι εκτενής, κουραστική και υπερβολική.

Επίσης, θα ήταν προτιμότερο να αναφερθούν πρώτα τα θετικά σχόλια και έπειτα εκείνα που χρήζουν βελτίωσης. Δηλαδή, να έχει γνωστοποιηθεί και αναγνωριστεί το θετικό για να μην υπάρξει μια άνευ λόγου «επίθεση», την οποία θα έχει προκαλέσει η δυσαρέσκεια ενός αρνητικού ή προς βελτίωση σχολιασμού. Τέλος, μια πρόταση εναλλακτικής αντιμετώπισης και οπτικής του εκάστοτε θέματος θα δρούσε ενισχυτικά σ’ όλα τα παραπάνω.

Πότε μπορεί το feedback να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Μια κοινή παρανόηση όσον αφορά τα αποτελέσματα ενός feedback, είναι ότι είναι μόνο θετικά, το οποίο δεν ισχύει απαραίτητα. Αυτό που είναι πιο επιθυμητό από όλους εκείνους οι οποίοι θα δεχτούν αυτή την ανατροφοδότηση, είναι να μάθουν πώς να βελτιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αποτυχία, αλλά feedback, ή αλλιώς constructive criticism. Όταν  διαδικασία της ανατροφοδότησης γίνεται με την απαραίτητη προσήλωση και προσοχή, τότε ο αποδέκτης θα μπορεί επιτυχώς να τη λάβει υπόψιν του και να εξελιχθεί.

Το feedback δεν είναι τίποτε άλλο παρα μία «στάση», η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχιστεί η ανοδική και βιώσιμη πορεία της εταιρείας, του οργανισμού ή και του ίδιου του ατόμου. Τελικός στόχος είναι και οι δύο πλευρές να είναι ευχαριστημένες από τη συνεργασία τους και φυσικά να γίνεται συχνά, έτσι ώστε να υπάρχει μεταξύ τους εποικοδομητική επικοινωνία.

Μήπως τελικά η σωστή χρήση feedback φαντάζει να αποτελεί πρόκληση και εν τέλει προσόν του εαυτού, δηλαδή «Soft Skills» δεξιότητα, που αντιμετωπίζει κανείς με ποικίλες μορφές μέσα στην καθημερινότητα;

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!