ομιλία Scmidt στην Αθήνα-2

Παραθέτουμε το δεύτερο μέρος της ομιλίας του Eric Scmidt, όπου έδωσε περισσότερες πρακτικές οδηγίες. Παραλείψαμε κάποιες απαντήσεις σε ερωτήσεις που θεωρήσαμε όχι τόσο στοχευμένες στο θέμα. Τα σχόλια δικά σας.

Η εμφάνιση αυτής της “οικονομίας φροντίδας” (caring economy), όπου οι άνθρωποι θα νοιάζονται για τους άλλους θα έχει πολλές επιπτώσεις. Πχ μια διαδικτυακή φροντίδα υγείας: αντί να σε φροντίζει η οικογένειά σου όταν αρρωσταίνεις, θα σε φροντίζει αυτή η δικτυωμένη κοινότητα. Με τη γνώση του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω της τεχνολογίας θα αναπτυχθεί η ψυχιατρική και άλλες επιστήμες.

Η εκπαίδευση αποτελεί μια άλλη ευκαιρία. Η εκπαίδευση εδώ είναι πολύ στατική όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Η ευκαιρία εδώ είναι να μπορεί ο κόσμος να εκπαιδευθεί μέσα από το διαδίκτυο. Οι μαθητές πχ βλέπουν εκπαιδευτικά βίντεο στο σπίτι και πάνε στην τάξη για την επίλυση αποριών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι για πολλούς ανθρώπους αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης από την παραδοσιακή τάξη. Οι δουλειές μας στο μέλλον θα είναι πιο διασκεδαστικές και θα μας κρατούν συνδεδεμένους σε ένα παγκόσμιο δίκτυο.

Η τελευταία παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω για να ενώσω όλη την πληροφορία είναι ότι υπάρχει ένα καινούργιο δεδομένο για τις επιχειρήσεις. Οι θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από νέες επιχειρήσεις. Δεν είναι οι μεγάλες ή μικρές παλιές επιχειρήσεις ή οι κυβερνήσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στο μέλλον. Αλλά είναι οι μικρές νέες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και που αναπτύσσονται γρήγορα. Δείτε τους σαν επιχειρηματίες.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή στην πολιτική απασχόλησης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική; Δείτε τους σαν επιχειρηματίες και προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερους σε κάθε κλίμακα. Χρειάζεστε κάθε πιθανό συνδυασμό επιχειρηματικότητας.  Μια μικρή τοπική επιχείρηση ή μια μεγάλη πολυεθνική έχουν την ίδια πρόσβαση σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου.

Συνήθως αυτοί οι επιχειρηματίες είναι νέα άτομα, χωρίς φόβο, που όμως σκοντάφτουν στην γραφειοκρατία. Επομένως, απαλλαγείτε από τη γραφειοκρατία. Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση στην Ελλάδα; Ενδιαφέρουσα ερώτηση… Προσπαθήστε να λύσετε αυτό το πρόβλημα. Είναι ενδιαφέρον ότι  η Ελλάδα έχει μεγάλο ποσοστό ανέργων που είναι όμως πολύ καλά εκπαιδευμένοι στον τεχνολογικό τομέα. Και αυτό είναι ελληνικό φαινόμενο. Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν τη χώρα τους και δεν φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει να χρηματοδοτηθούν με κάποιο τρόπο.

Οι πολιτικές πρέπει να επικεντρωθούν στην ενθάρρυνση αυτών των νέων επιχειρήσεων. Είναι ένα μοντέλο που έχει δοκιμαστεί και έχει επιτύχει σε άλλες χώρες. Δεν έχει κανένα λόγο να μην πετύχει και εδώ, δεν είναι λιγότερο έξυπνοι οι άνθρωποι αυτής της χώρας. Έχετε ένα εκπαιδευτικό σύστημα πολύ καλό και μια μεγάλη κουλτούρα. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι πρέπει να αποκτήσετε την προθυμία να πάρετε κάποια ρίσκα και να αφήσετε την νεανική επιχειρηματικότητα να δημιουργήσει. Συνήθως οι κανονισμοί του παιχνιδιού δεν αφήνουν τη νεανική επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί και αυτό γιατί οι κανόνες αποφασίζονται από τις μεγάλες παλιές εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά.

Επίσης πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για όλα αυτά. Υπάρχουν πχ πρόστιμα και ποινές που πρέπει να σταματήσουν να ισχύουν. Στη Γερμανία πχ αν κάποιος αποτύχει επιχειρηματικά μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να βρεθεί ακόμα και στη φυλακή! Δεν πρέπει να αλλάξουν αυτοί οι κανόνες που μόνο αποθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα;

Πρέπει να ανοιχτείτε στις νέες μορφές επιχειρηματικότητας και στο παγκόσμιο εμπόριο που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση. Το κλειστό σύστημα δεν βοηθάει τη χώρα σας. Η παγκοσμιοποίηση θα συνεχίσει και χωρίς την Ελλάδα. Το ίδιο και η τεχνολογία και το διαδίκτυο. Δυστυχώς δεν μπορείτε να κρυφτείτε από αυτό.

Πρέπει να δημιουργήσετε άξονες καινοτομίας που δεν υπάρχουν σε αυτή την πόλη. Έχετε πρωτοποριακά πανεπιστήμια, ταλέντα, υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν εργασία με πολλή ενέργεια για να δημιουργήσουν.

Τέλος, να τονίσω ότι είμαι εντυπωσιασμένος από τη δύναμη αυτής της χώρας, δεν μπορώ να φανταστώ την πίεση που έχετε δεχθεί. Δεν μπορώ να φανταστώ την Αμερική να τα καταφέρνει σε μια τέτοια κατάσταση. Άλλωστε η κυβέρνησή της σταμάτησε να λειτουργεί! Έτσι, μιλάω με ταπεινότητα και σεβασμό προς εσάς. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία που δεν θα ξαναέρθει ποτέ στη ζωή σας: είναι μια ευκαιρία να κάνετε αλλαγές, να επικεντρωθείτε στην καινοτομία. Είμαι πεπεισμένος πως η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι η ενίσχυση της καινοτομίας από την κυβέρνηση και η αντιμετώπισή της ως μεγάλης ευκαιρίας για τις νέες επιχειρήσεις. Πρέπει η κυβέρνηση να συνεργαστεί με τα πανεπιστήμια για να υποστηρίξει αυτόν τον τομέα. Πρέπει να επικεντρωθείτε σε πλατφόρμες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, προσπαθήστε να ξεκινήστε κάτι νέο, συνεργαστείτε.

Υπάρχουν πολλές πολλές ιδέες στον τεχνολογικό τομέα. Η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας θα προκύψει από αυτές τις επιχειρήσεις και τα δίκτυά τους. Υπάρχουν ευκαιρίες στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης που αυτή η χώρα διαθέτει σε μεγάλο βαθμό. Η Ελλάδα είναι στο 50% του ευρωπαϊκού δείκτη της διαδικτυακής επιχειρηματικότητας. Είστε πίσω σε αυτό τον τομέα και πρέπει να αφήσετε το διαδίκτυο να διεισδύσει περισσότερο στο εμπόριο. Πρέπει να επενδύσετε και να αναπτύξετε το διαδίκτυο περισσότερο.

Φεύγοντας θα σας δώσω το εξής μήνυμα: έχετε πολλούς λόγους να είστε αισιόδοξοι. Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ 5 χρόνια πριν. Τολμήστε να κάνετε την Αθήνα μια “Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας” και αλλάξτε τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε την εργασία. Είναι κατορθωτό. Ο αγαπημένος μου μαθηματικός, ο Αρχιμήδης είπε “Δώσε μου ένα μοχλό και ένα σημείο να τον στηρίξω και μπορώ να μετακινήσω και τη γη ακόμα!” Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία επιτυχιών και αυτό μπορεί να είναι ο μοχλός. Το σημείο που θα τοποθετήσετε το μοχλό είναι το διαδίκτυο και η καινοτομία.

Μετά από ερώτηση έδωσε πιο πρακτικές ιδέες: Φτιάξτε τη δυνατότητα να δημιουργείτε μια επιχείρηση σε μια μέρα, κάντε εκθέσεις καινοτομίας και καλέστε χρηματοδότες από το εξωτερικό, διεξάγετε σεμινάρια κερδοφορίας και επιχειρηματικότητας.

Σε μια άλλη ερώτηση αναφέρθηκε στο γιατί μια καινοτόμα επιχείρηση είναι καλύτερο να μείνει στην Ελλάδα παρά να μεταναστεύσει ή να δημιουργηθεί από την αρχή στις ΗΠΑ. Επειδή στο εξωτερικό ο ανταγωνισμός των «μυαλών» είναι πολύ σκληρός και οι απαιτήσεις τους (οι μισθολογικές) μεγάλες. Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι χαμηλοί και αυτό είναι μια ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα. Από την άλλη δεν είναι κακό να αγοράζονται νέες εταιρείες από κολοσσούς του εξωτερικού.

Σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι δεν χρειάζεται να είμαστε προγραμματιστές απλά να αλλάξουμε τον τρόπο πώλησης. Πρέπει στα πανεπιστήμια να υπάρχουν σε όλα τα προγράμματα μαθήματα όχι προγραμματισμού, αλλά για το διαδίκτυο και τη λειτουργία του.

Σε άλλη ερώτηση χαρακτήρισε την πολιτική των ΗΠΑ να εμποδίζουν την προσέλευση νέων επιχειρηματιών χαζή. Θεωρεί ότι είναι πιο έξυπνο να αφήνεις τους έξυπνους ανθρώπους να αναπτύσσονται όπου αυτοί θέλουν. Ο τόπος στον οποίο αναπτύσσονται επωφελείται αρκετά. Το ερώτημα το πού θα αναπτυχθεί κάποιος, αν δηλαδή θα πρέπει να μείνει στην Ελλάδα ή να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι λάθος. Το σωστό ερώτημα είναι πώς θα κάνουμε τον νέο επιχειρημαια να αναπτυχθεί όπου αυτός θέλει, πώς θα του δοθούν οι σωστές ευκαιρίες.

Σε άλλη ερώτηση υποστήριξε πως υπάρχουν πολλά ταλέντα στην Ελλάδα που όμως είναι ελλιπώς καταρτισμένα στις νέες τεχνολογίες. Πρέπει να καταργηθεί κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και να υπάρχει σταθερότητα στους κανόνες του παιχνιδιού για μια πενταετία ή και δεκαετία.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Σχολιάστε, συζητήστε, σκεφτείτε, ρισκάρετε, ακόμα και από τώρα…

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Την απομαγνητοφώνηση και μετάφραση της ομιλίας του Mr. Google (Eric Schmidt) – και μάλιστα πρώτοι – στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το αν η καινοτομία μπορεί να είναι απάντηση στην κρίση (μέρος πρώτο, μέρος δεύτερο). […]

Comments are closed.