Η διασυνοριακή εκπαίδευση μοχλός εσωτερικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

των  Μαριάννας Αλεξίου, Μαρινίκης Πούλιου και Κατερίνας Σανιδά*

Το πρόβλημα

Η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων αποτελεί για κάθε χώρα μοχλό οικονομικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η Ελλάδα δε συγκαταλέγεται στη κατηγορία των κρατών που εφαρμόζουν αυτή τη πολιτική, πράγμα που εμποδίζει την απόσβεση των οφελών που θα μπορούσε να έχει ο ελλαδικός χώρος. Που οφείλεται όμως αυτή η στασιμότητα; Θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει μέρος αυτού του διεθνούς συστήματος;

Τα ελληνικά πανεπιστήμια παραμένουν εσωστρεφή, καθώς στη χώρα μας δεν εγκρίνονται ξενόγλωσσα προγράμματα για ξένους φοιτητές, ενώ συνάμα παρατηρείται έλλειψη καταρτισμένου ακαδημαϊκού προσωπικού και έντονη γραφειοκρατία. Βέβαια το σημαντικότερο; Η ίδια η απροθυμία των ελληνικών πανεπιστημίων!

Αποδεικτικά στοιχεία

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς φοιτητών παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ 33.500 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, εκ των οποίων το 3,3% φοιτά σε βρετανικά πανεπιστήμια, το 16,5% σε γερμανικά και τέλος το 12,4% σε ιταλικά. Ωστόσο, η Ελλάδα ελάχιστα έχει κατορθώσει να προσελκύσει ξενόγλωσσους φοιτητές, παρά το γεγονός ότι αναμφίβολα στον ελλαδικό χώρο γεννήθηκε και αναπτύχθηκε η επιστήμη της φιλοσοφίας, η μητέρα όλων των σπουδών. Αν η Ελλάδα κατόρθωνε να προσελκύσει έστω το μέσο όρο των ξένων φοιτητών χωρών του ΟΟΣΑ, η εθνική οικονομία θα πλησίαζε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ περίπου. Στον αντίποδα η οικονομία της Βρετανίας αυξάνεται κατά 17 λίρες ετησίως μόνο από Έλληνες φοιτητές.

Το πρόσταγμα μιας κοινής πορείας

Γιατί όμως είναι σημαντικό το εκπαιδευτικό σύστημα να προσαρμόζεται στις αλλαγές του κόσμο που αντιμετωπίζουμε;

Είναι ευρέως αποδεκτό πως η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, αποτελούν απτό παράδειγμα και καθιστούν το ενδεχόμενο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος κοινή απειλή για όλο το κόσμο. Η αλληλεξάρτηση των κρατών-εθνών ωστόσο δε πηγάζει μονάχα από τη προσπάθεια εξάλειψης του κοινού εχθρού της τρομοκρατίας, αλλά και από την οικονομική κρίση που μαστίζει πλήθος κρατών. 

Τα κράτη-έθνη δεν ακολουθούν μονάχα οικονομικές στρατηγικές, αλλά συμμερίζονται και τις ίδιες πολιτικές ιδεολογίες. Παρατηρείται πως τα ακροδεξιά κόμματα ολοένα και αυξάνουν τα ποσοστά τους και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Νορβηγία, αλλά και η Ελλάδα σημειώνουν ραγδαία αύξηση των ποσοστών τους. Η κοινή πορεία των εθνών στον οικονομικό , πολιτικό και ιδεολογικό τομέα, απαιτεί και μια όμοια κατευθυντήρια γραμμή στον εκπαιδευτικό τομέα.

Η επίγνωση της διαπολιτισμικότητας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ενώ οι σημερινοί φοιτητές πρέπει να ανακαλύψουν ότι δε μπορούν να αγνοήσουν τον εξωτερικό κόσμο. Σε έναν πρώτο βαθμό, η επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων θα έχει άμεση σχέση με τη διεθνή αγορά, όχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και σε επιστημονικό. Και είναι επίσης πασιφανές ότι το πρόγραμμα Erasmus+ δεν ανταποκρίνεται πλέον στις προσδοκίες μιας καριέρας σε διεθνές επίπεδο.

Επίλυση

Ο σχεδιασμός προγραμμάτων σπουδών βασισμένων είτε στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας (προγράμματα κλασσικών σπουδών και θεατρολογίας), είτε σε ερευνητικά πεδία που σχετίζονται με το παρόν και το μέλλον της τοπικής οικονομίας (αγροτικές καλλιέργειες, τουρισμός) είναι αναγκαίος.

Το τροχοπέδη της γραφειοκρατίας θα εξαλειφθεί μέσα από τη διοικητική και θεσμική ευελιξία. Οι ταξιδιωτικές θεωρήσεις των αλλοδαπών φοιτητών και η δυνατότητα να εργαστούν στην Ελλάδα θα συμβάλλουν στην άμεση ένταξη τους στα ελληνικά πανεπιστήμια. Προϋπόθεση ωστόσο των παραπάνω αποτελεί η παρουσία καταρτισμένου προσωπικού τόσο σε ακαδημαϊκό όσο σε διοικητικό επίπεδο. Το κυριότερο όμως όπλο ώστε να διεθνοποιηθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι η διαφήμιση των ισχυρότερων πλεονεκτημάτων της φοίτησης στην Ελλάδα μέσα από τη τακτική οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και σεμιναρίων.

* Η Μαριάννα Αλεξίου, η Μαρινίκη Πούλιου και η Κατερίνα Σανιδά παρακολουθούν το Σεμινάριο      Δημοσιογραφικού Λόγου του citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!