Επιστήμες υγείας

Ηνωμένο Βασίλειο: Σύστημα Εισαγωγής & Καριέρα

της Μυρτώς Μιχαηλίδου

Το τελευταίο έτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρατηρήθηκαν πολλές παρερμηνείες στα μέσα ενημέρωσης, και λόγω μιας σχετικής έρευνας ο εκπαιδευτικός δημοσιογράφος FranAbrams αποφασίζει να απαντήσει σε κάποιες δύσκολες ερωτήσεις.

Πόσοι λιγότεροι νέοι φοιτούν σε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η πρόσφατη έρευνα για το SuttonTrust μας λέει ότι οι φτωχότεροι μαθητές είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν σπουδές από ό,τι στο παρελθόν – το 11,3% των μαθητών προέρχονται από τις φτωχότερες περιοχές, σε σύγκριση με το 9,6% πριν από έξι χρόνια. Αλλά τα περισσότερα ελίτ πανεπιστήμια παίρνουν πολύ λιγότερους – όχι περισσότερο από 4% στα Oxford, Cambridge, Imperial και UCL. Τα περισσότερα πανεπιστήμια λαμβάνουν υπόψη ορισμένους κοινωνικούς δείκτες κατά την αποδοχή φοιτητών. Η πιο συνηθισμένη είναι η συμμετοχή σε προγράμματα προσέγγισης, που προέρχονται από μια φτωχότερη γειτονιά ή σχολείο και έχουν λάβει δωρεάν σχολικά γεύματα.

Το σύστημα εισαγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι λιγότερο προοδευτικό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Η έρευνα της RandEurope και της LSE Enterprise για την επιτροπή πολιτισμού και εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέκρινε τα συστήματα εισαγωγής και διαπίστωσε ότι υπήρχαν μειονεκτήματα σε μια πιο ανοιχτή πολιτική. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, όπου η εισαγωγή εξαρτάται μόνο από τις απολυτήριες εξετάσεις, το ποσοστό εγκατάλειψης κατά το πρώτο έτος είναι 50%. Η έρευνα καταλήγει στο ότι οι ανταγωνιστικότερες απαιτήσεις εισόδου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κοινωνική κινητικότητα συνδέοντας τους μαθητές πιο στενά με μαθήματα στα οποία είναι πιθανό να πετύχουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, είχε το υψηλότερο ποσοστό αποφοίτησης, 51%, έναντι 37% κατά μέσο όρο.

Έχουν καλύτερη απόδοση τα αγόρια ή τα κορίτσια;

Τα αποτελέσματα μιας νέας, αδημοσίευτης μελέτης από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας (ISER) στο Πανεπιστήμιο του Essex δείχνουν ότι στις εξετάσεις πρώτου έτους, οι γυναίκες απέδιδαν καλύτερα από τους άνδρες. Στη μελέτη διαπιστώνεται επίσης ότι η ακαδημαϊκή επιτυχία συνδέεται με την τακτική παρακολούθηση σε διαλέξεις καθώς και με τη χρήση «ενεργών» μεθόδων μελέτης παρά παθητικών. Επιπλέον, σε ένα δεύτερο κομμάτι της έρευνας εστιάζει στις εθνικότητες, στο φύλο καθώς και στην οικονομική  κατάσταση, και στο πώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν μια πιθανή ή όχι αποφοίτηση.

Πώς επηρεάζουν τους φοιτητές τα μαθήματα που μελετούν;

Δύο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι παραδοσιακές επιλογές ακαδημαϊκών μαθημάτων δίνουν στους μαθητές ένα πλεονέκτημα κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Μια πρόσφατη διδακτορική διατριβή από την CatherineDilnot στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του UCL ανέλυσε πληροφορίες σχετικά με φοιτητές Αγγλικών που πήγαν στο πανεπιστήμιο μεταξύ του 2010 και του 2012. Διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν επαγγελματικά επίπεδα Α όπως νομική, λογιστική ή επιχείρηση ήταν λιγότερο πιθανό να πάνε σε ελίτ ιδρύματα, σε σχέση με εκείνους που έκαναν μαθήματα όπως η επιστήμη, τα μαθηματικά, οι γλώσσες, η ιστορία ή η γεωγραφία.

Ποιοι απόφοιτοι είναι πιο πιθανό να βρουν δουλειά;

Η τελευταία ανάλυση από τη Διαχρονική Έρευνα Ανώτατης Εκπαίδευσης διαπίστωσε ότι μόλις κάτω από τα τρία τέταρτα των αποφοίτων είχαν πλήρη αμειβόμενη εργασία τρεισήμισι χρόνια μετά την αποφοίτησή τους. Μόνο το 2,3% παρατηρείται ότι είναι άνεργοι. Ωστόσο, υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ εκείνων με διαφορετικούς βαθμούς – το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας ήταν μεταξύ εκείνων που μελέτησαν ιατρική ή οδοντιατρική, μόλις 0,6% και το υψηλότερο ήταν μεταξύ επιστημόνων υπολογιστών, στο 4,6%. Εκείνοι που ήταν λιγότερο πιθανό να εργαστούν με πλήρες ωράριο ήταν βιολογικοί επιστήμονες – 72,3% – αλλά είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να συνεχίσουν τις μελέτες και τις σπουδές.

Ποιοι απόφοιτοι κερδίζουν καλύτερο μισθό;

Τα δεδομένα από το Τμήμα Εκπαίδευσης δείχνουν ότι το πανεπιστήμιο και το πτυχίο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τα μελλοντικά κέρδη. Οι τομείς που αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη είναι οι επιχειρήσεις, τα οικονομικά, καθώς και νομική. Λιγότερα κέρδη έχουν απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολείων ίσως να έχουν περισσότερα κέρδη από αποφοίτους δημόσιων σχολείων, ακόμη και εάν έχουν παρακολουθήσει ίδια μαθήματα και έχουν ίδιους βαθμούς.

Όπως βέβαια είναι φυσικό όλες αυτές οι έρευνες δεν είναι απόλυτες, καθώς και τα αποτελέσματά τους μπορεί να μην είναι βραχυπρόθεσμα έγκυρα. Πρόκειται για δεδομένα τα οποία λόγω των συνεχών οικονομικών, κοινωνικών αλλά και πολιτιστικών αλλαγών, δεν μπορούν να παραμείνουν σταθερά.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!