Οδηγός επαγγελμάτων: Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί
της Αθηνάς Παπαγεωργίου-Μαξιμιάδου
Οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί βρίσκονται πίσω από πολλά πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Διαδικασίες και πράγματα που θεωρούνται δεδομένα έχουν τις ρίζες τους στον κλάδο των ηλεκτρολόγων μηχανικών.
Αρχικά, ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ επισκευάζει, εγκαθιστά, συντηρεί και διαχειρίζεται τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας ή του οργανισμού όπου εργάζεται. Επίσης ασχολείται με τα δίκτυα των Η/Υ. Ειδικότερα οργανώνει και εγκαθιστά δίκτυα και συστήματα τηλεπικοινωνιακών και ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων, ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και συστήματα αυτόματου ελέγχου.
Τα συστήματα Η/Υ, τα δίκτυα υπολογιστών ή ηλεκτρικής ενέργειας, οι τηλεπικοινωνιακές και ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα έχουν αυξημένο βαθμό πολυπλοκότητας. Επομένως, για τη μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρησή τους απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί: Τα Τμήματα
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Αθήνα) – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – 18.820
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Θεσσαλονίκη) – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – 18.260
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (Πάτρα) – Πανεπιστήμιο Πατρών – 16.925
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Βόλος) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – 16.405
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Χανιά) – Πολυττεχνέιο Κρήτης – 14.785
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ξάνθη) – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο – 14.750
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Κοζάνη) – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – 14.285
- Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Αιγάλεω) – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – 12.000
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Πάτρα) – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – 10.476
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ηράκλειο) – Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – 9.860
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Το επάγγελμά των Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων καθορίζεται και κατοχυρώνεται με τον Νόµο 6422/1934 (ΦΕΚ 412Α): “Περί ασκήσεως του επαγγέλµατος του Μηχανολόγου, του Ηλεκτρολόγου και του Μηχανολόγου – Ηλεκτρολόγου, ως και του Ναυπηγού. Ο νόµος αυτός καθορίζει ότι: α. Η ελευθέρα άσκηση του επαγγέλματος του μηχανολόγου, του ηλεκτρολόγου, του µηχανολόγου-ηλεκτρολόγου και του ναυπηγού επιτρέπεται µόνο εις τους κεκτηµένους ∆ίπλωµα της αντίστοιχης σχολής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου ή οµοταγών σχολών της αλλοδαπής.
Επίσης, επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων προβλέπονται από: Β.Δ. 16/17.3.1950 (ΦΕΚ 82Α), Β.Δ. 16/17.3.1950 (ΦΕΚ 82Α), Έγγραφα ΥΠΕΧΩΔΕ αρ. πρωτ. 33852/622/6-12-1979 και 36871/10-12-1979, Π.Δ. 372/1997, άρθρο 2 (ΦΕΚ 243 Α) “Μετονομασία τμήματος και Επαγγελματική κατοχύρωση πτυχιούχων τμημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης”, Π.Δ.82/2000 (ΦΕΚ72Α).
Δυστυχώς, οι νέες προσθήκες δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΤΕΕ και είναι ακόμα υπό «συζήτηση» τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Οδηγός Επαγγελμάτων: Δυνατότητες απορρόφησης
Λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, οι προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης είναι πολύ καλές. Ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ μπορεί να αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή σε βιομηχανίες, ή βιοτεχνίες κατασκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων. Επίσης, μπορεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε μορφής εταιρεία ή οργανισμό που διαθέτει συστήματα Η/Υ, αυτόματου ελέγχου και τηλεπικοινωνιακών συσκευών. Επιπλέον, μπορεί να απασχοληθεί σε εταιρείες πληροφορικής και μηχανογράφησης, να δραστηριοποιηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή να ακολουθήσει την εκπαίδευση, μετά από φοίτηση στην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ. Σαφώς δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τον τομέα της ενέργειας που αναπτύσσεται εκθετικά κάθε μέρα.
Κάποιοι από τους επαγγελματικούς τίτλους που μπορεί να διεκδικήσει ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός:
- Μηχανικός Τεχνολογιών Λογισμικού (Computer Software Engineer)
- Μηχανικός Τεχνολογιών Υλικού (Computer hardware Engineer)
- Μηχανικός Υπολογιστών (εκτός Μηχανικού Τεχνολογιών Λογισμικού)
- Αναλυτής Υπολογιστικών Συστημάτων (Computer System Analysts)
- Μηχανικός Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων (Network Systems and Data Communications)
- Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων (Database Administrators)
- Αρχιτέκτονας Υπολογιστικών Συστημάτων (Computer Architect)
- Ενεργειακός Μηχανικός (Power Systems Engineer, Systems/Transmission Engineer)
Σχόλια και tips
Η αλήθεια είναι ότι οι προπτυχιακές σπουδές από μόνες του δίνουν πολλές επιλογές σε έναν φοιτητή που θα επιλέξει να σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μεγάλη σημασία έχει να στηθούν γερές βάσεις κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών χωρίς όμως να ξεχνά κανείς την σημασία της πράξης κι όχι μόνο της θεωρίας. Όπως είπε κι ένας απόφοιτος του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης «είναι η σχολή που σου δίνει τις πιο ευρείες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη σχόλη στο Πολυτεχνείο, μπορούν δηλαδή να κάνουν τα ‘πάντα’».