εύρεση εργασίας

Συμβουλές για την εύρεση εργασίας στη μετα-καραντίνα εποχή
του Μάριου Αναστασίου

Η πανδημία του κορωνοϊού μεταβάλλει-μεταξύ όλων των άλλων-και την αγορά εργασίας. Αν αναρωτιέσαι για το πώς θα εξελιχθεί η εύρεση εργασίας στη μετά-καραντίνα εποχή, πρέπει να σκεφτείς τι φαίνεται να αλλάζει στη διάρκεια της. Αναφορικά με το τι χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει κάποιος εργαζόμενος, καταρχήν. Αλλά και με ποια κριτήρια προσλαμβάνουν οι επιχειρήσεις, στη συνέχεια.

Απαραίτητες δεξιότητες

Προς αυτές τις κατευθύνσεις, στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναρτηθεί το άρθρο με τίτλο 8 Essentials Skills to succeed in a post Covid-19 world”, που εκτιμά ποιες δεξιότητες  απαιτείται να έχουν οι εργαζόμενοι από εδώ και στο εξής.  Πιο συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη δεξιότητα που απαιτείται στη μετά-καραντίνα εποχή, είναι η ηγεσία ή αλλιώς η ικανότητα  έμπνευσης και παρακίνησης των πιθανών συνεργατών σου, που πολύ πιθανόν να εργάζονται εξ’ αποστάσεως από το σπίτι τους στο μέλλον. Επιπροσθέτως, η ηγεσία συνδέεται με την ανάληψη ατομικών πρωτοβουλιών αλλά και την πρόληψη  ενδεχόμενων γεγονότων και των συνεπειών τους.
  • Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μία ακόμη σημαντική δεξιότητα. Οι επιχειρήσεις ζητούν εργαζόμενους που μπορούν να καταλάβουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Απώτερος στόχος είναι βέβαια, η ομαλή ένταξή τους στο περιβάλλον εργασίας και η αποτελεσματική συνεργασία τους με τους συναδέλφους τους.
  • Η γνώση της τεχνολογίας θεωρείται απαραίτητη εφόσον νέες εφευρέσεις όπως η AR ή το ΙοΤ εμφανίζονται στο προσκήνιο. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις εστιάζουν στην πρόσληψη εργαζόμενων που διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες. Οι εν λόγω δεξιότητες μπορούν να αφορούν τη χρήση των εργαλείων κλάδων όπως το Digital Marketing ή το Web Development.
  • Η Data Literacy αναφέρεται στη δυνατότητα των εργαζόμενων να κατανοούν τα επιχειρηματικά δεδομένα και να τα επεξεργάζονται/αναλύουν. Στο σύγχρονο κόσμο είναι απαραίτητη, για την επιβίωση ή και την ανάπτυξη κάθε επιχείρησης, η σωστή «μετάφραση» των δεδομένων, διότι μπορεί να προβλέπει τα απροσδόκητα γεγονότα αλλά και να προτείνει τις λύσεις πολλών επιχειρηματικών προβλημάτων εν γένει.
  • Η προσωπικότητα ενός εργαζόμενου, μπορεί να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό προσόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται σε  συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας όπως η δημιουργικότητα και η προσαρμοστικότητα, όμως δε στέκεται μόνο εκεί. Η κριτική σκέψη θεωρείται πως είναι απαραίτητη σήμερα καθώς δύναται  να οδηγεί στη λήψη καλά αξιολογηθέντων αποφάσεων.

Μεταβολές λόγω κορωνοϊού

Βεβαίως, οι μεταβολές που φέρνει ο κορωνοϊός δεν επιδρούν μόνο στο τι δεξιότητες χρειάζονται οι επιχειρήσεις αλλά και στο πώς προσεγγίζουν τους εν δυνάμει υπαλλήλους τους. Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται αυτό που μπορεί ήδη να έχεις διαπιστώσει. Οι διαδικασίες πρόσληψης γίνονται ηλεκτρονικά και αυτή η αλλαγή συνεπάγεται τη γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική ολοκλήρωσή τους.

Με λίγα λόγια, το πώς θα βρεις δουλειά στη μετά-καραντίνα εποχή καθορίζεται από έναν παράγοντα. Τη προσαρμογή σου στο νέο, ψηφιοποιημένο και τεχνολογικά ανεπτυγμένο περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω μας. Βέβαια, η προσαρμογή αυτή, όπως καθίσταται εμφανές, δεν εξαρτάται  μονάχα  από τις τεχνικές γνώσεις που διαθέτεις. Εξαρτάται και από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!