ευχαριστώ

Το «ευχαριστώ» στον πελάτη 

του Στέλιου Αμπατζίδη

Όλοι οι άνθρωποι βγαίνουν έξω, για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές τους ανάγκες. Ειδικότερα, είτε πάει κανείς για ψώνια σε ένα κατάστημα ένδυσης, είτε σε μία καφετέρια, μία είναι η λέξη, που δεν παραλείπεται. Και αυτή είναι το “ευχαριστώ”.

Όσο κοινότοπη, τετριμμένη και απλή άποψη αν ακούγεται, με την εξάπλωση της ψηφιακής εποχής, φαίνεται πως, για να διατηρήσει τους πελάτες της η εκάστοτε επιχείρηση, είναι ωφέλιμο να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς αυτούς με διάφορους τρόπους. Έτσι, μπορεί να εδραιώσει και να διατηρήσει μια μακροχρόνια σχέση με το εν δυνάμει πελατολόγιο της.

Ένα γράμμα αξίζει χίλια emails

Οι πολίτες χρησιμοποιούν το email τους σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω της δουλειάς τους και δέχονται πολλά μηνύματα. Έτσι, μία όμορφη κίνηση, θα ήταν η αποστολή ενός γράμματος με το λογότυπο της εταιρείας μέσα σε έναν όμορφο φάκελο. Για παράδειγμα, μπορεί μία επιχείρηση ένδυσης να στείλει σε σταθερούς πελάτες μία ιδιαίτερη προσφορά. Έτσι, αφήνεται ελεύθερα η επιλογή στην κάθε επιχείρηση να ευχαριστήσει τους πελάτες με δημιουργικό και περίτεχνο τρόπο.

Το «ευχαριστώ» στο χέρι σας

Είτε πρόκειται για ένα όμορφο χειρόγραφο σημείωμα που συνοδεύει την κάθε αγορά, είτε για ένα προφορικό ευχαριστώ μαζί με ένα ειλικρινές χαμόγελο, το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι θετικό. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο θα εκφράσει η επιχείρηση ευγνωμοσύνη, είναι στο χέρι της. Δεν χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένο “σενάριο”, για να εξελίσσεται η κάθε συνομιλία πιο φυσικά και η επαφή με τους πελάτες να έχει πιο προσωπική χροιά.

Μάθετε τις προτιμήσεις των πελατών σας

Κάθε επιχείρηση διαθέτει ορισμένους κωδικούς για τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες, που αυτή προσφέρει. Πολλές φορές, η επιχείρηση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, αλλά δεν περιλαμβάνει τις ιδιαίτερες επιθυμίες των πελατών της.

Για αυτό και ισχύει η εξής φράση: Αν δεν ρωτήσεις, δεν θα μάθεις. Επομένως, προκειμένου να ενισχυθεί η οικειότητα και το συναισθηματικό δέσιμο, μπορούν οι πωλητές να θέσουν διερευνητικές ερωτήσεις και εφόσον μάθουν τις προτιμήσεις τους, να τον ευχαριστήσουν με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο. Κατά συνέπεια, αξίζει η προσπάθεια από την πλευρά τους.

Προσωποποιήστε το «ευχαριστώ» σας

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να δείχνουν το “ευχαριστώ” τους έμπρακτα με διάφορες κινήσεις και χειρονομίες. Στόχος τους η ενδυνάμωση της σχέσης με τους πελάτες και το δέσιμο με αυτούς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δωρεάν δείγματα, ή ακόμα και συγκεκριμένα δώρα.

Οι προσφορές προς τους πελάτες σας ή οι εκπτώσεις προς αυτούς την ημέρα των γενεθλίων τους είναι ένας έξυπνος και ευγενικός τρόπος για να εκφράσει η επιχείρηση την ευγνωμοσύνη της προς αυτούς, καθώς και οι συμπληρωματικές προσκλήσεις.

Τηλεφωνήστε τους πελάτες σας

ευχαριστώ στον πελάτηΤέλος, μπορούν οι επιχειρηματίες να επικοινωνούν με τους σημαντικούς πελάτες τους τηλεφωνικά. Το τηλέφωνο είναι ένας από τους πιο άμεσους τρόπους επικοινωνίας και δημιουργεί μία αίσθηση οικειότητας. Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον να είναι γνήσιο. Επίσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την επιχείρηση να πάρει γρήγορα feedback για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Συμπερασματικά, το “ευχαριστώ” στον πελάτη με κόπο αλλά και με τρόπο μπορεί να αποδοθεί και να αποφέρει αποτέλεσμα για την επωνυμία της εκάστοτε επιχείρησης.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!