Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία (European Charlemagne Youth Prize) αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής συνείδησης ανάμεσα στους νέους ανθρώπους και στη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά σχέδια ολοκλήρωσης. Απονέμεται σε νέους ανθρώπους των οποίων τα σχέδια προωθούν τα ιδανικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η κατανόηση της διαφορετικότητας, η ανάπτυξη κοινής αντίληψης μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας, ενώ παρέχουν και παραδείγματα αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη ΝεολαίαΤο βραβείο παρέχεται ετησίως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου, το οποίο εδρεύει στο Άαχεν. Το πρώτο βραβείο είναι 5000€, το δεύτερο 3000€ και το τρίτο 2000€. Στο πλαίσιο του βραβείου δίνεται η ευκαιρία στους νικητές να επισκεφτούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες και Στρασβούργο), ενώ οι εκπρόσωποι των σχεδίων και των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν σε τετραήμερο ταξίδι στο Άαχεν της Γερμανίας. Απονέμεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από αντιπρόσωπο του Ιδρύματος Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου.

Η τήρηση των προϋποθέσεων είναι σημαντική για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας 16-30 ετών, υπήκοοι ή κάτοικοι ενός από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Τα σχέδια πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους που προηγείται της προθεσμίας ή να είναι σε εξέλιξη, να πρεσβεύουν τους στόχους του βραβείου Καρλομάγνου και να είναι τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους εθελοντικά. Αν υπάρχει έστω και κάποια χρηματοδότηση από την ΕΕ (όχι πάνω από 50%) πρέπει να δηλώνεται λεπτομερώς.

Έχοντας αυτές τις προϋποθέσεις υπόψη, πριν από τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης πρέπει να συμπληρωθεί η έντυπη δήλωση αιτούντος, η οποία θα τεθεί ως συνημμένο αρχείο στην ηλεκτρονική αίτηση. Βασικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στην αίτηση είναι το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου ή/και η επωνυμία της οργάνωσης (αν υπάρχει), το κράτος κατοικίας, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ηλεκτρονική διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου, η ιστοσελίδα (αν υπάρχει) και ο τίτλος του σχεδίου. Τα σχέδια μπορούν να υποβληθούν από άτομα ή ομάδες, αλλά τα πολυεθνικά πρέπει να ενταχθούν σε μία μόνο χώρα, κατά προτίμηση εκεί που έγιναν οι περισσότερες δραστηριότητες του σχεδίου.

Απαιτείται περίληψη του σχεδίου (σημαντική, γιατί αυτή εξετάζουν οι κριτές για την επιλογή τους!) στην Αγγλική, τη Γαλλική ή τη Γερμανική γλώσσα, 2.500 χαρακτήρων, και λεπτομερής περιγραφή του σχεδίου 15.000 χαρακτήρων. Στην ηλεκτρονική αίτηση, τα πεδία για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφορούν μόνο εκείνους που χρηματοδοτούνται από αυτήν για πάνω από το 50% του σχεδίου. Στη συνέχεια θα χρειαστεί η επισύναψη των αρχείων, όπως η δήλωση αιτούντος, η πλήρης περιγραφή του σχεδίου και οι εικόνες (τα κείμενα πρέπει να είναι σε μορφή αρχείου Microsoft Word και .pdf, ενώ οι εικόνες σε .jpg και .png). Το συνολικό μέγεθος των αρχείων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 15 MB.

Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη ΝεολαίαΠριν υποβάλλετε την αίτησή σας διαγράψτε το ιστορικό αναζητήσεων, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο σύστημα. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 25η Ιανουαρίου 2016. Λόγω των λαθών που ενδέχεται να προκύψουν στο σύστημα, όμως, καλό είναι να στείλετε τις αιτήσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στους υποψηφίους να υποβάλλουν ξανά σχέδια που δε διακρίθηκαν στο διαγωνισμό του προηγούμενου έτους. Για να βεβαιωθείτε ότι τα σχέδιά σας υπεβλήθησαν χωρίς πρόβλημα, θα λάβετε μήνυμα στο email που δηλώσατε στην αίτησή σας.

Στον περσινό διαγωνισμό νικητές του πρώτου βραβείου ήταν η ομάδα του Λουξεμβούργου με το σχέδιο @RealTime WW1. Το σχέδιο αυτό ανέδειξε τον πόνο των μητέρων που θρηνούσαν τους νεκρούς στρατιώτες στα νοσοκομεία, τα μηνύματα που έστελναν οι στρατιώτες στα αγαπημένα τους πρόσωπα μη γνωρίζοντας πότε και αν θα τα ξαναδούν και την ενότητα των στρατιωτών που τραγουδούσαν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και προσεύχονταν σε διαφορετικές γλώσσες. Ανεξάρτητα από τον συνασπισμό δυνάμεων στον οποίο ανήκε κανείς, τα στοιχεία αυτά ήταν κοινά. Το σχέδιο αποτελείτο από μικρές αφηγήσεις των γεγονότων και των εμπειριών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τα μάτια των στρατιωτών, των νοσοκόμων, των μαθητών, των καλλιτεχνών και των ακτιβιστών, οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Το συγκινητικό αυτό σχέδιο έχει πάνω από 8.700 αναγνώστες στο Twitter!

Το 2ο βραβείο ελήφθη από τη γαλλική ομάδα με το σχέδιο –Fronterras- European (border)line Project. Το σχέδιο αυτό δημιουργήθηκε από 28 Ευρωπαίους πολίτες, με τους 4 από αυτούς να ζουν κοντά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μέσα από την ιστοσελίδα τους εκφράζουν την αντίθεσή τους απέναντι στα σύνορα που τέθηκαν με αυθαίρετο τρόπο και καλούν τον κόσμο να ανακαλύψει την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης.

Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη ΝεολαίαΤο 3ο βραβείο διανεμήθηκε στις ομάδες της Αυστρίας, της Κύπρου και της Ισπανίας. Η αυστριακή ομάδα ClickIn youth centre δημιούργησε το διεθνές ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Social Soccer Cup ώστε να έρθουν σε επαφή νέοι από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες ώστε να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις και να προκύψουν και άλλα κοινά σχέδια. Η κυπριακή ομάδα δημιούργησε το σχέδιο ανταλλαγής νέων Entrepreneurship, the Solution against Unemployment, όπου νέοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή για να συζητήσουν κρίσιμα θέματα όπως η μετανάστευση, η ανεργία, η ανεπίσημη εκπαίδευση και η επιχειρηματικότητα. Τέλος, η ισπανική ομάδα προώθησε το σχέδιο Infoactualidad, μία ηλεκτρονική εφημερίδα του Πανεπιστημίου Πληροφορικής της Μαδρίτης, με 140 φοιτητές δημοσιογραφίας ως συντάκτες και δίκτυο συνεργαζόμενων φοιτητών στα πλαίσια του Erasmus.

Έχοντας αυτά τα στοιχεία υπόψη,  όσοι θέλετε να συμμετάσχετε μπορείτε να ενημερωθείτε περαιτέρω για το διαγωνισμό εδώ. Αξιοποιήστε τη δημιουργικότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης σας και πού ξέρετε… μπορεί να είστε εσείς οι νικητές του φετινού διαγωνισμού! Σας ευχόμαστε επιτυχία!

Δείτε επίσης το άρθρο για την Ευρωπαϊκή εκδήλωση για τη Νεολαία εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!