Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία

Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία 1

Της Ντένιας Μπιλιράκη

H Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (European Voluntary Service) αποτελεί μία από τις πιο καλά οργανωμένες υπηρεσίες σχετικά με την εύρεση εθελοντικής εργασίας σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εθελοντισμός, στις μέρες μας, αποτελεί μια εξαιρετικά επωφελή εμπειρία για έναν νέο που δεν έχει αρχίσει ακόμα την επαγγελματική του σταδιοδρομία, καθώς σίγουρα θα αποτελέσει ένα λιθαράκι στην εξέλιξή του. Η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρει σε νέους 17-30 ετών την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία να εργαστούν εθελοντικά πάνω σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η νεολαία, ο αθλητισμός, τα παιδιά, η πολιτιστική κληρονομιά, οι τέχνες, η καλή μεταχείριση των ζώων και το περιβάλλον.

Στο συγκεκριμένο ιστότοπο (http://europa.eu/youth/evs_database_en) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν διάφορες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ανά την Ευρώπη και βάσει του τομέα που θα ήθελαν να εργαστούν εθελοντικά να επικοινωνήσουν με αυτές ώστε να προσληφθούν. Δε χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες για να γίνει κανείς εθελοντής, αρκεί να έχει όρεξη να προσφέρει στην κοινωνία αλλά και να συνεργαστεί με άλλους νέους από όλη την Ευρώπη. Η εν λόγω εργασία μπορεί να διαρκέσει από 2 μέχρι και 12 μήνες.

Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία

Ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία: Ποια είναι η διαδικασία;

H Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, γνωστή ως EVS, συνεργάζεται με δύο ή περισσότερες οργανώσεις όπου η καθεμιά επιτελεί το δικό της ρόλο. Η οργάνωση αποστολής αναλαμβάνει την προετοιμασία του ενδιαφερόμενου, βοηθώντας τον να έρθει σε επαφή με την οργάνωση υποδοχής αλλά και παρέχοντάς του μαθήματα ξένων γλωσσών, ώστε, όταν πάει στην ξένη χώρα, να μπορέσει να συνεννοηθεί. Έπειτα η οργάνωση υποδοχής, όταν ο εθελοντής πια φτάσει στη χώρα που έχει επιλέξει, θα είναι εκεί για να τον βοηθήσει να γνωρίσει άλλους νέους ανθρώπους και φυσικά να τον υποστηρίξει σε ό,τι αυτός χρειάζεται με εξειδικευμένο προσωπικό.

Τον εποπτεύοντα ρόλο σε όλα αυτά παίζει η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, η οποία καλύπτει σχεδόν όλο το εύρος των αναγκών του ενδιαφερόμενου καθώς του παρέχεται τόσο διαμονή και διατροφή όσο και ένα μηνιαίο επίδομα. Αυτό συμβαίνει διότι όλη αυτή η οργάνωση χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+. Παράλληλα, ενδιαφέρεται για την ασφαλιστική κάλυψη του εθελοντή, καθώς του παρέχεται η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλειας Υγείας. Τέλος, να σημειώσουμε ότι με το πέρας της εθελοντικής εργασίας, η EVS πιστοποιεί τη συμμετοχή του εθελοντή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσω του Youthpass.

Aν, λοιπόν, δεν έχετε σχεδιάσει ακόμα κάτι γι’ αυτό το καλοκαίρι και θέλετε να βιώσετε μια αξέχαστη εμπειρία που θα σας προσφέρει πολλά οφέλη χωρίς να χρειαστεί να επιφορτιστεί με ιδιαίτερα έξοδα από τη μεριά σας, ήρθε η ώρα να ψάξετε για την οργάνωση που σας ενδιαφέρει και να εργαστείτε σε μία άλλη ευρωπαϊκή πόλη ή χωριό εθελοντικά.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!